Commons:Potd/2010-07 (nl)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
purge this page's cache

1

Vandaag is het "Territory Day" ("Territoriumdag") in het Australische Noordelijk Territorium, historisch gezien de dag waarop het territorium zelfbestuur verkreeg op 1 juli 1978. De foto toont de westelijke rand van de Glen Helen Gorge, een kloof in het MacDonnellgebergte. Dit gebergte bestaat uit een aantal evenwijdig aan elkaar gelegen bergketens in het territorium die werden gevormd toen de Orogenese van Alice Springs (naar het gelijknamige stadje) over een lengte van 644 kilometer een 12 kilometer dikke laag rots verticaal omhoog drukte, grofweg in oost-westelijke richting.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Vandaag is het "Territory Day" ("Territoriumdag") in het Australische Noordelijk Territorium, historisch gezien de dag waarop het territorium zelfbestuur verkreeg op 1 juli 1978. De foto toont de westelijke rand van de Glen Helen Gorge, een kloof in het MacDonnellgebergte. Dit gebergte bestaat uit een aantal evenwijdig aan elkaar gelegen bergketens in het territorium die werden gevormd toen de Orogenese van Alice Springs (naar het gelijknamige stadje) over een lengte van 644 kilometer een 12 kilometer dikke laag rots verticaal omhoog drukte, grofweg in oost-westelijke richting.

2

Zandduinen in de Rub al Khali, het "Lege Kwartier" van Arabië. Foto genomen door de Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) aan boord van de Terra-satelliet van de NASA, die in een baan rond de Aarde draait.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Zandduinen in de Rub al Khali, het "Lege Kwartier" van Arabië. Foto genomen door de Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) aan boord van de Terra-satelliet van de NASA, die in een baan rond de Aarde draait.

3

Dood insect bedekt met schimmels en waterdruppels in het Fort de Roppe, een 19e eeuws kasteel dat onderdeel vormt van de fortificaties rond de Franse stad Belfort.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Dood insect bedekt met schimmels en waterdruppels in het Fort de Roppe, een 19e eeuws kasteel dat onderdeel vormt van de fortificaties rond de Franse stad Belfort.

4

Washington Crossing the Delaware (1851), een historiestuk van de Duits-Amerikaanse schilder Emanuel Leutze over de Slag bij Trenton tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Scène met de aanval van de Amerikaanse generaal George Washington op de Hessische huurlingen bij de plaats Trenton op 25 december 1776. Leutze maakte zijn eerste versie van dit schilderij in 1849, maar dit raakte een jaar later beschadigd door een brand in zijn atelier en werd dan wel hersteld en verkocht aan de Kunsthalle in Bremen, maar werd uiteindelijk verwoest tijdens een bomaanval in 1942. In 1850 begon Leutze met deze versie van zijn onderwerp die in oktober 1851 werd geëxposeerd in New York. Maarschalk Owen Roberts kocht het werk aldaar voor de toen enorme som van 10.000 dollar. In 1853 werd een gravure van het werk voltooid door M. Knoedler. Het was een van de eerste van vele kopieën en studies die zouden volgen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Washington Crossing the Delaware (1851), een historiestuk van de Duits-Amerikaanse schilder Emanuel Leutze over de Slag bij Trenton tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Scène met de aanval van de Amerikaanse generaal George Washington op de Hessische huurlingen bij de plaats Trenton op 25 december 1776. Leutze maakte zijn eerste versie van dit schilderij in 1849, maar dit raakte een jaar later beschadigd door een brand in zijn atelier en werd dan wel hersteld en verkocht aan de Kunsthalle in Bremen, maar werd uiteindelijk verwoest tijdens een bomaanval in 1942. In 1850 begon Leutze met deze versie van zijn onderwerp die in oktober 1851 werd geëxposeerd in New York. Maarschalk Owen Roberts kocht het werk aldaar voor de toen enorme som van 10.000 dollar. In 1853 werd een gravure van het werk voltooid door M. Knoedler. Het was een van de eerste van vele kopieën en studies die zouden volgen.

5

Corridor in het Fort de Bourlémont in het dorp Mont-lès-Neufchâteau in de Franse regio Lotharingen. Het fort, beter bekend als 'Fort Choiseul', vormde onderdeel van de Système Séré de Rivières, het Oost-Franse systeem van kust- en grensverdedigingswerken dat in de jaren 1870 werd opgericht na de door Frankrijk verloren Frans-Duitse Oorlog. Het fort ligt op een plateau en vormde een verbinding tussen de steden Toul en Épinal.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Corridor in het Fort de Bourlémont in het dorp Mont-lès-Neufchâteau in de Franse regio Lotharingen. Het fort, beter bekend als 'Fort Choiseul', vormde onderdeel van de Système Séré de Rivières, het Oost-Franse systeem van kust- en grensverdedigingswerken dat in de jaren 1870 werd opgericht na de door Frankrijk verloren Frans-Duitse Oorlog. Het fort ligt op een plateau en vormde een verbinding tussen de steden Toul en Épinal.

6

NGC 6334 (kattenpootnevel), een emissienevel uit het sterrenbeeld Schorpioen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : NGC 6334 (kattenpootnevel), een emissienevel uit het sterrenbeeld Schorpioen.

7

Echium plantagineum. De plant komt van nature voor in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. In de jaren 1880 werd de plant geïntroduceerd in Australië, waar het uitgroeide tot een onkruid dat moeilijk onder controle te houden is.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Echium plantagineum. De plant komt van nature voor in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. In de jaren 1880 werd de plant geïntroduceerd in Australië, waar het uitgroeide tot een onkruid dat moeilijk onder controle te houden is.

8

Zuivere (99,97%+) elektrolytisch geraffineerde stukjes ijzer met ter vergelijking een ultra-pure (99,9999% = 6N) ijzeren kubus van 1 kubieke centimeter. 6N staat hierbij voor 6 negens (99,9999).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Zuivere (99,97%+) elektrolytisch geraffineerde stukjes ijzer met ter vergelijking een ultra-pure (99,9999% = 6N) ijzeren kubus van 1 kubieke centimeter. 6N staat hierbij voor 6 negens (99,9999).

9

Jonge manenrobben (Otaria flavescens) in een kolonie in Patagonië. Wanneer ze worden geboren zijn de jongen zwart tot donkerbruin, hetgeen met de rui verandert naar bruin.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Jonge manenrobben (Otaria flavescens) in een kolonie in Patagonië. Wanneer ze worden geboren zijn de jongen zwart tot donkerbruin, hetgeen met de rui verandert naar bruin.

10

Baker Beach, een strand bij de Amerikaanse stad San Francisco. Op de achtergrond is de Golden Gate Bridge, de hangbrug over de zeestraat Golden Gate zichtbaar.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Baker Beach, een strand bij de Amerikaanse stad San Francisco. Op de achtergrond is de Golden Gate Bridge, de hangbrug over de zeestraat Golden Gate zichtbaar.

11

Euraziatische lynx (Lynx lynx) in de dierentuin Skånes djurpark nabij de Zuid-Zweedse stad Höör

Wijzig afbeelding
Nederlands : Euraziatische lynx (Lynx lynx) in de dierentuin Skånes djurpark nabij de Zuid-Zweedse stad Höör

12

De Grote Presidentiële Puzzel (chromolithografie, James Albert Wales, 1880). Een illustratie met de beeltenis van de Amerikaanse senator Roscoe Conkling, de leider van de factie van de 'Stalwarts' ("koersvasten") binnen de Republikeinse Partij, die met een schuifpuzzel speelt. Elk puzzelstukje vertegenwoordigt een van de hoofden van de mogelijke republikeinse presidentskandidaten, waaronder Grant, Sherman, Tilden (een Democraat) en Blaine (van de tegenfactie van de meer gematigde 'Halfbreeds'; "halfbloeden").

Wijzig afbeelding
Nederlands : De Grote Presidentiële Puzzel (chromolithografie, James Albert Wales, 1880). Een illustratie met de beeltenis van de Amerikaanse senator Roscoe Conkling, de leider van de factie van de 'Stalwarts' ("koersvasten") binnen de Republikeinse Partij, die met een schuifpuzzel speelt. Elk puzzelstukje vertegenwoordigt een van de hoofden van de mogelijke republikeinse presidentskandidaten, waaronder Grant, Sherman, Tilden (een Democraat) en Blaine (van de tegenfactie van de meer gematigde 'Halfbreeds'; "halfbloeden").

13

Centrale deel van de oranje bloem van een Papaver nudicaule 'Champagne Bubbles', uit het geslacht van de klaprozen (papavers), die van nature groeien in subarctische gebieden in Europa en Noord-Amerika. Foto genomen in de botanische tuin Chanticleer Garden in Wayne (een gemeentevrij gebied in de Amerikaanse staat Pennsylvania), waar deze cultivar werd geselecteerd.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Centrale deel van de oranje bloem van een Papaver nudicaule 'Champagne Bubbles', uit het geslacht van de klaprozen (papavers), die van nature groeien in subarctische gebieden in Europa en Noord-Amerika. Foto genomen in de botanische tuin Chanticleer Garden in Wayne (een gemeentevrij gebied in de Amerikaanse staat Pennsylvania), waar deze cultivar werd geselecteerd.

14

Gewelf in de Sint-Aubankathedraal van de Belgische stad Namen. Het kerkgebouw heeft de vorm van een Latijns kruis. Het werd gebouwd tussen 1751 en 1767 naar een ontwerp van de Zwitserse architect Gaetano Matteo Pisoni en vormt een mengeling van late barok, rococo en neoclassicisme.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gewelf in de Sint-Aubankathedraal van de Belgische stad Namen. Het kerkgebouw heeft de vorm van een Latijns kruis. Het werd gebouwd tussen 1751 en 1767 naar een ontwerp van de Zwitserse architect Gaetano Matteo Pisoni en vormt een mengeling van late barok, rococo en neoclassicisme.

15

Het 19e eeuwse Kasteel van Lichtenstein in de Albtrauf (de noordrand van de Schwäbische Alb) nabij de stad Reutlingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. 'Lichtenstein' verwijst naar de lichtgekleurde steen van de rots waarop het kasteel staat.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Het 19e eeuwse Kasteel van Lichtenstein in de Albtrauf (de noordrand van de Schwäbische Alb) nabij de stad Reutlingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. 'Lichtenstein' verwijst naar de lichtgekleurde steen van de rots waarop het kasteel staat.

16

een blauwe pauw (Pavo cristatus) spreidt zijn veren

Wijzig afbeelding
Nederlands : een blauwe pauw (Pavo cristatus) spreidt zijn veren

17

Zuivere (99,999%) chroom-kristallen, verkregen met de gastransportmethode door het ontbinden van chroomjodide met ter vergelijking een hoogzuivere (99,95% = 3N5) chroomkubus van 1 cm³. 3N5 staat voor de 3 negens en 1 vijf in 99,95%.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Zuivere (99,999%) chroom-kristallen, verkregen met de gastransportmethode door het ontbinden van chroomjodide met ter vergelijking een hoogzuivere (99,95% = 3N5) chroomkubus van 1 cm³. 3N5 staat voor de 3 negens en 1 vijf in 99,95%.

18

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). De naam van deze dagvlinder komt van de grote oranje vlek aan de vleugeltip van de voorvleugel bij het mannetje. Bij het vrouwtje ontbreekt deze.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Oranjetipje (Anthocharis cardamines). De naam van deze dagvlinder komt van de grote oranje vlek aan de vleugeltip van de voorvleugel bij het mannetje. Bij het vrouwtje ontbreekt deze.

19

Ingang naar een kloof met hoodoo's (aardpiramides) van het Cedar Breaks National Monument nabij het stadje Cedar City in de Amerikaanse staat Utah. De rotsformaties van het Cedar Breaks National Monument zijn enigszins vergelijkbaar met die van het iets oostelijker gelegen Bryce Canyon.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Ingang naar een kloof met hoodoo's (aardpiramides) van het Cedar Breaks National Monument nabij het stadje Cedar City in de Amerikaanse staat Utah. De rotsformaties van het Cedar Breaks National Monument zijn enigszins vergelijkbaar met die van het iets oostelijker gelegen Bryce Canyon.

20

Gezicht over de Snake River (Snakerivier) en de erachter gelegen berg Mount Moran met de gletsjer Skiller en de bergtoppen Bivouac Peak en Eagles Rest Peak vanaf het uitzichtspunt Oxbow Bend in het Grand Teton National Park in de Amerikaanse staat Wyoming. De bergen vormen onderdeel van het Tetongebergte, een bergketen van de Rocky Mountains.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gezicht over de Snake River (Snakerivier) en de erachter gelegen berg Mount Moran met de gletsjer Skiller en de bergtoppen Bivouac Peak en Eagles Rest Peak vanaf het uitzichtspunt Oxbow Bend in het Grand Teton National Park in de Amerikaanse staat Wyoming. De bergen vormen onderdeel van het Tetongebergte, een bergketen van de Rocky Mountains.

21

De Rijnbrug Hohenzollernbrücke met op de achtergrond links het Museum Ludwig (moderne kunst) en rechts de Dom van Keulen tijdens het blauwe uur in de Duitse stad Keulen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De Rijnbrug Hohenzollernbrücke met op de achtergrond links het Museum Ludwig (moderne kunst) en rechts de Dom van Keulen tijdens het blauwe uur in de Duitse stad Keulen.

22

Onderwaterfoto van een vrouw in een lang gewaad, drijvend in het water. Foto genomen in 1947 door de Amerikaanse fotografe Toni Frissell in de Floridase toeristische attractie Weeki Wachee Springs.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Onderwaterfoto van een vrouw in een lang gewaad, drijvend in het water. Foto genomen in 1947 door de Amerikaanse fotografe Toni Frissell in de Floridase toeristische attractie Weeki Wachee Springs.

23

De sportmotor BMW S1000RR, die door BMW Motorrad speciaal werd ontwikkeld voor het Wereldkampioenschap Superbike (WorldSBK) van 2009.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De sportmotor BMW S1000RR, die door BMW Motorrad speciaal werd ontwikkeld voor het Wereldkampioenschap Superbike (WorldSBK) van 2009.

24

Gezicht vanaf het Noordwest-Sloveense dorp Kranjska Gora in de richting van de Julische Alpen met links de Razor (2601 meter) en rechts de Prisojnik (2547 meter).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gezicht vanaf het Noordwest-Sloveense dorp Kranjska Gora in de richting van de Julische Alpen met links de Razor (2601 meter) en rechts de Prisojnik (2547 meter).

25

Op deze dag vond in 1946 kernexplosie "Baker" plaats. Deze explosie vormde onderdeel van Operation Crossroads, een serie Amerikaanse kernproeven op het Micronesische atol Bikini (onderdeel van de Marshalleilanden).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Op deze dag vond in 1946 kernexplosie "Baker" plaats. Deze explosie vormde onderdeel van Operation Crossroads, een serie Amerikaanse kernproeven op het Micronesische atol Bikini (onderdeel van de Marshalleilanden).

26

portret van Benjamin Franklin in zijn studiekamer (1767) door de Britse schilder David Martin. De buste van Isaac Newton op de achtergrond moet zijn wetenschappelijke achtergrond benadrukken.

Wijzig afbeelding
Nederlands : portret van Benjamin Franklin in zijn studiekamer (1767) door de Britse schilder David Martin. De buste van Isaac Newton op de achtergrond moet zijn wetenschappelijke achtergrond benadrukken.

27

Gezicht op Parijs met de Pont des Arts (brug van de kunsten) en iets erachter de Pont Neuf (nieuwe brug) en de nl:île de la Cité (eiland van de stad). Rechts het Institut de France, aan het einde van de Pont des Arts. Ver op de achtergrond de torens van de kathedraal Notre-Dame van Parijs.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gezicht op Parijs met de Pont des Arts (brug van de kunsten) en iets erachter de Pont Neuf (nieuwe brug) en de nl:île de la Cité (eiland van de stad). Rechts het Institut de France, aan het einde van de Pont des Arts. Ver op de achtergrond de torens van de kathedraal Notre-Dame van Parijs.

28

Emoe (Dromaius novaehollandiae). De soortnaam novaehollandiae verwijst naar de oude naam voor Australië; Nieuw-Holland.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Emoe (Dromaius novaehollandiae). De soortnaam novaehollandiae verwijst naar de oude naam voor Australië; Nieuw-Holland.

29

Mezekouwtoren van de Festung Marienberg nabij de Duitse stad Würzburg in het noorden van Beieren. De vesting werd gebouwd tussen 1724 en 1729 onder leiding van Balthasar Neumann.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Mezekouwtoren van de Festung Marienberg nabij de Duitse stad Würzburg in het noorden van Beieren. De vesting werd gebouwd tussen 1724 en 1729 onder leiding van Balthasar Neumann.

30

Mimas, de natuurlijke maan van de planeet Saturnus. De maan wordt in deze opname van de naar Saturnus uitgezonden ruimtesonde Cassini-Huygens gedomineerd door de gigantische krater Herschel (diameter: 149 kilometer met wanden van 5 kilometer hoogte), die de maan het aanzicht geeft van de 'Death Star' uit de filmserie Star Wars. De overeenkomst is echter toevallig, daar de krater pas enkele jaren na de films werd ontdekt.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Mimas, de natuurlijke maan van de planeet Saturnus. De maan wordt in deze opname van de naar Saturnus uitgezonden ruimtesonde Cassini-Huygens gedomineerd door de gigantische krater Herschel (diameter: 149 kilometer met wanden van 5 kilometer hoogte), die de maan het aanzicht geeft van de 'Death Star' uit de filmserie Star Wars. De overeenkomst is echter toevallig, daar de krater pas enkele jaren na de films werd ontdekt.

31

Blik in het mistige blauwe uur in de Grand Canyon vanaf de South Rim (zuidelijke rand).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Blik in het mistige blauwe uur in de Grand Canyon vanaf de South Rim (zuidelijke rand).

Request an additional languageDemande d’ajout d’une langue