Вікісховище:Анонімні твори

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Anonymous works and the translation is 89% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Anonymous works and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:AW

Анонімний твір — це твір, автор якого невідомий, не розкритий, або його цілеспрямовано опублікували анонімно. Відповідно до Бернської конвенції, всі нові креативні твори у межах локальних законів, автоматично стають об'єктами захисту авторських прав, навіть якщо вони публікуються без інформації про авторство чи під псевдонімом (такі твори окреслюються терміном «анонімні твори»). Анонімні твори потребують особливого розгляду при прийнятті рішень щодо того, чи перебувають вони в суспільному надбанні. Посилання на правила щодо анонімних творів у конкретних країнах можна знайти на сторінці Правила копірайту за територією.

Анонімні твори відрізняються від тих ситуацій, де зображення в інтернеті чи деінде можуть просто не мати назви, інформації про авторство чи іншої відповідної атрибуції, яка повідомляє про те, хто є автором зображення. У цій ситуації треба виконати більше роботи, щоб відшукати ім'я творця, наприклад, зв'язатися з веб-хостингом, який має доступ до метаданих файлу. Див. порівняння нижче.

Порівняння

В усіх випадках, при завантаженні зображень на Вікісховище, треба давати детальну інформацію про авторство, а твердження про анонімність автора мають бути такими, щоб їх можна було перевірити за допомогою надійних джерел.

Анонімні твори

Анонімний твір — це твір, опублікований автором, який бажає зберегти анонімність, і або не вказує свого імені взагалі, або використовує псевдонім, який не можна легко пов'язати із творцем. У законі США визначається як «твір, на копіях або звукозаписах якого жодна дійсна особа не визначається як автор.» Часто правила завершення терміну дії авторських прав змінюються, якщо це саме такий випадок. Якщо немає відомого автора, дату смерті (якщо автор вже помер) неможливо визначити. Тому в більшості випадків захист копірайту є сталим терміном, який починається з першої дати публікації. Стаття 7.3 Бернської конвенції визначає мінімальний розмір терміну дії копірайту у 50 років для анонімних творів починаючи з тієї дати, коли їх «законно зробили доступними для громадськості», а не 50 років з моменту смерті автора.

Однак у більшості країнах, якщо автор таки розкриває свою особу після публікації твору, термін дії копірайту автоматично стає таким, наче б твір ніколи не публікувався анонімно. Проте лише поодинокі судові справи, розглянуті в деяких країнах, змогли по-справжньому уточнити, що могло б статися, якби автор розкрив свою особу вже після завершення терміну дії копірайту.

Відсутність інформації про автора

Твори, які не мають атрибуції в місці розміщення, не стають автоматично «анонімними». У мережі веб-сайти часто публікують свої зображення без зазначення авторства. У більшості випадків, зображення опублікував таки автор, але його виставили на показ на сайті без згадки цього автора. Це може бути невдачею самого сайту, який не надав інформації про автора творів, які на цьому сайті опубліковані, або частиною домовленості з якоюсь організацією про умови поширення творів. Наприклад, організація може випускати куплені нею фотографії під власним брендом і без зазначення окремих фотографів, які брали участь у створенні відповідного контенту. З цих причин, зазвичай неправильно припускати, що автор прагнув залишитися анонімним.

Ситуації за країною

Якщо не зазначено інше, вважається, що більшість країн застосовують правило про 50 років відповідно до умов Бернської конвенції.

Європейський Союз

У більшості країн Європейського Союзу через гармонізацію умов копірайту, анонімний твір отримує 70 захисту, починаючи з дня публікації (завдяки чому часто анонімні твори, опубліковані до 1954, вважаються такими, що перебувають у суспільному надбанні). Албанія, Андорра, Австралія, Бразилія, Норвегія та Парагвай теж користуються сімдесятирічним терміном.

Франція

Стаття L123-3 з Code de la propriété intellectuelle :

У Франції анонімний твір отримує 70 захисту копірайту, починаючи з початку року, наступного після публікації, а не просто з дати публікації. Якщо автор розкриває свою особу в межах 70 років після першої публікації, тривалість захисту стає такою ж, як і у випадку звичайних опублікованих творів (щонайменше 70 років після смерті автора).

Якщо анонімний твір не опублікували в межах 70 років після створення, його власник, який публікує його вперше, отримує ексклюзивні права на нього терміном у 25 років, починаючи з початку року, наступного після року публікації.

Канада

Канада користується терміном у 50 років після публікації, або 75 років після створення, залежно який з цих термінів спливе раніше.

Індія

Анонімні твори в Індії захищаються протягом 60 років з початку календарного року, що наступає після року публікації твору (це твердження є дійсним для літературних, драматичних, музичних чи художніх нефотографічних творів, опублікованих анонімно). У випадку фотографічного твору авторські права зберігаються протягом 50 років з початку календарного року, що наступає після року публікації такого твору. Джерела: Акт про авторське право 1957 року та Акт про поправки до авторського права 2012 року.

Монголія

Анонімні твори захищаються протягом 75 років з моменту публікації.

Росія

Анонімні твори захищаються протягом 70 років з моменту публікації. Див. {{PD-Russia}}, щоб дізнатися більше.

Велика Британія

Якщо автор невідомий, тоді базовим періодом часу, від якого слід відштовхуватися, є 70 років. Якщо твір має невідомого автора, і був створений після 30 серпня 1989 року, термін дії авторських прав спливає або через 70 років після створення, або, якщо твір опублікували протягом цього періоду, то через 70 років після публікації. Якщо твір було створено до 1969 невідомим автором, тоді можуть бути застосовані декілька сценаріїв:

  1. Якщо твір було опубліковано до 30 серпня 1989 року, тоді термін дії копірайту спливає через 70 років після першої публікації.
  2. Якщо твір є неопублікованим, і його вперше зробили доступним для громадськості після 1968, тоді термін дії копірайту завершується через 70 років після того, як твір вперше зробили доступним для громадськості.
  3. Якщо твір є неопублікованим, і його ніколи не робили доступним для громадськості, тоді термін дії копірайту спливає наприкінці 2039 року.
  4. Якщо твір є неопублікованим, і його вперше робили доступним для громадськості до 1969 року, тоді термін дії копірайту спливає наприкінці 2039.

Сполучені Штати

Чимало анонімних творів та творів під псевдонімами, опублікованих до 1989 року, перебувають у суспільному надбанні у США, але лише тому, що закони США раніше вимагали наявності повідомлення про копірайт, його реєстрації та поновлення для того, щоб отримати чи зберегти захист авторських прав: якщо твір опубліковано до 1989, з дозволом автора, але без повідомлення про копірайт або без реєстрації копірайту, твір потрапляв у суспільне надбання в США. Однак сама по собі анонімність не свідчить про відсутність копірайту: твір все ще може мати повідомлення про копірайт, і бути зареєстрованим у США як анонімний твір, чи твір, автор якого вжив псевдонім. Навіть якщо твір визначається як анонімний чи такий, щоб був опублікований під псевдонімом, у Сполучених Штатах можна було подати справжнє ім'я автора, його рік народження й рік смерті, або пропустити ці пункти під час реєстрації; тож якщо твір було зареєстровано, рік смерті реального автора в деяких випадках можна визначити, а в деяких ні.

Твір, створений після 1904, але не опублікований і не зареєстрований, все ще може авторське право протягом наступних 120 років, якщо автор невідомий; неопубліковані твори мають захищені авторські права, і для цього їм непотрібні повідомлення про авторське право або реєстрацію.

Для творів, уперше опублікованих чи зареєстрованих 1989 року чи пізніше, термін дії копірайту тепер становить 95 років з моменту публікації, або 120 років з моменту створення, залежно який з цих двох термінів спливає раніше, хіба що такий твір уперше було опубліковано за межами країни, і він потрапив у суспільне надбання до 1 січня 1996.

Для корпоративних авторів діють ті ж правила, що й для анонімних чи тих, які публікували свої твори під псевдонімами, і для яких неможливо визначити дату смерті.

Перу

Анонімні твори захищені протягом 15 років після публікації до 1980 року відповідно до закону про авторське право 1961 року. Дивіться {{PD-Peru-anonymous}} для отримання додаткової інформації.

Див. також