Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy/tr

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy and the translation is 43% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Diğer iç çevirilere bakın: Katalonca | Almanca | İtalyanca

Bu sayfada Wiki Anıtları Seviyorum projesi ile ilgili bazı konularda geçmişte alınan kararlar ile ilgili bilgiler ve projenin ana teması hakkında diğer bilgiler yer almaktadır.

Herşeyden önce, Wiki Anıtları Seviyorum projesi 2010 yılında Hollanda'da başarıyla pilot bölge olarak uygulandığını bilmelisiniz. Wiki Anıtlar projesinin, pek çok fotoğrafın bir araya toplanması gibi büyük faydaları olsa da, bu tür bir proje hazırlamanın çeşitli başka nedenleri de vardır:

  1. ücretsiz lisans hakkında halkın daha fazla bilinçlenmesini ve bilgilendirilmesini sağlamak,
  2. Wikimedia projelerinin neleri kapsadığı veya kapsayabileceği halkında bilinç oluşturmak.

Proje henüz Wikimedia projelerine katılmamış insanlar için harika bir ilk adım olabilir. Topluluk bu sayede yeni katılan kullanıcılar ile özellikle fotoğrafçılık konusu başta olmak üzere diğer tüm konularda görüş alışverişinde bulunabilir ve ortaya harika fırsatlar çıkabilir. Ayrıca Commons çok sayıda kaliteli ve özgün içeriğe kavuşmuş olur.

Aynı zamanda bu proje Wikimedia düzenlemelerini bir adım daha ileriye götürerek, proje için yapılacak olan organizasyonlarda gönüllü yardımcıların motive edilmesini sağlar. Olduğu şekilde bu proje ana hatlarıyla Wiki Anıtlara özgürlük katar. Henüz deneyimi bulunmayan ülkelerde uygulanması halinde bu tür bir yarışma düzenlemek ülke için de büyük bir fırsat olacaktır. Tüm bunların yanı sıra ülkelerdeki kültürel miraslar ile ilgili kurumlar ile yapılabilecek iş birlikleri ile proje daha başarılı bir hal de alabilir. Aşağıdaki nedenlerden Wiki Anıtları Seviyorum projesi oldukça başarılı olmuştur:

  • 200'den fazla gönüllü 18'den fazla ülkede proje üzerinde iş birliği yapmıştır,
  • 5.000'den fazla insan bu tür görüntüler yüklemişlerdir. Daha önceki bir projede yalnızca 4.000 katkı yapıldığı düşünülürse, hiçbir proje Wikimedia'ya böyle katkıda bulunamamıştır,
  • toplamda ise, 180.000'den fazla görüntü Wikimedia projelerinde kullanılmak üzere serbest bırakılmıştır.

Wiki Anıtları Seviyorum'un beş şartı

Wiki Anıtları Seviyorum projesi için temel kavramlar zaten açıklanmıştır ve sayfasında bulunabilir. Ancak projenin daha etkili olabilmesi için bazı önemli ilkeler bulunmaktadır. Bunlar sezgisel ilkeler gibi görünse de, sonuçlara büyük etkisi bulunmaktadır. Lütfen dikkatle okuyunuz.

Kolaylaştırın

Kolay

Öncelikle, Wiki Anıtları Seviyorum projesindeki projeye katılmanın kolay olmasıdır. Yüklenen görüntülerin en yakın tarihe ait olması sağlanmalı, projenin eşiğinin ise katılımın herkes için mümkün olan en düşük şartlar ile sağlanmasıdır. Burada teknik anlamda iki önemli husus, kullanıcılara -kolay kullanım formları- ile ve sosyal medyanın yardımıyla görüntülerin yüklenmesi olmalıdır. Yeni başlayanlar mümkün olduğu kadar hoş karşılanılmalı ve kuralların kesinlikle gerekli olduğu uygun şekilde anlatılmalıdır.

Proje kapsamında bazı düşük kalitede görüntüler olabileceğini kabul edelim. Ancak aynı zamanda bu durum daha yüksek kalitede görüntüler olabileceği anlamına da gelecektir. Görüntü yükleyen kullanıcılara yükledikleri görüntülerdeki kültürel miras maddelerine yönlendirerek o maddelere de katkı yapmasını sağlayalım. Geriye kalan, kategori, şablon ve düzenleme ile ilgili durumları ise saplantı yapmadan ve yeni gelenleri rahatsız etmeden yapalım.

Eğlenceli hale getirin

Eğlence!

Projenin elbette eğlenceli olması gerekmektedir. Elbette bu durumda lisanslar için pek çok e-posta veya mesaj gönderilmesine, daha çok kategorilendirme işleminin oluşmasına ve bazı bürokratik işlemlerin artmasına neden olacaktır. Bunlar daha eğlencesiz şeyler olabilir. Ancak bu tür istekleri katılımcılara uzaktan erişerek almaya çalışmalısınız.

No categorisation is strictly necessary, and we can simplify the process by using available database to automatically categorise images based on the monuments' identifiers. The social aspect of the project is just as important: we should try organising events and thanking people for their contributions; for instance, one possible improvement in this area is to create a thanking/badge system for participants, something that we missed in the past years.

Make it local

Nearby home

Wherever you live, participating should be nearby home. This is a practical variant of the make it easy principle: we simply don't want people to have to travel long distances to get to a monument.

Let's try to use a definition for monuments that allows as many people as possible to photograph them nearby their homes. For instance, the Netherlands have 60,000 monuments and a population of 17 million, and is rather densely populated, so it is quite easy for people to reach monuments in their neighbourhood. This, however, might not be the case in some countries, so you might for example consider adding state-level or province-level monuments if you want more objects.

Think out loud and definitely ask for input if you think you have very few monuments in your country. Don't worry about not completing the list with a photo for every object: that is not the goal. If we cover just 10% of all monuments in a single edition of the contest, this is a major achievement. Nearby home is not just important because of the time, but also because people are often proud of their own area, and want to tell the rest of the world about it!

Help Wikipedia

Help Wikipedia

In the past two years, we learned that for many people helping Wikipedia is the main reason to participate, and we should incorporate that in all our messaging and communication.

People do care about prizes to some degree, but the super-participants with many uploads and the many people who just upload their vacation pictures because they have them anyway, will mainly participate because they want to help. Those are also the people who are more likely to stick around, and this is also why it is so important to have the monument lists on Wikipedia, and use the images there.

Give quick and visible results

Visible results

Finally, it is important that participants get quick and visible results. If they upload something, we should try to have a mechanism to make the pictures actually be used. Maarten created a wonderful bot that suggests where to use a particular image — the details on this will follow soon, but this is also one of the reasons why on-line volunteers are very important during the contest.

If we can put up images on the lists quickly, it has two major effects: people see that their contributions have an actual impact and will continue to participate, but they will be also able to focus on the monuments that need their help most: those without a photo, or with a very bad photo.

Please try to keep these lessons in mind when organizing your contest. Internally, this translates to two good practices:

  1. communicate often, communicate well — inside your group, outside of it as well as with the other participating countries (sharing experiences is encouraged!);
  2. keep it simple.