Commons:Wiki Loves Monuments/Filosofi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy and the translation is 90% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy and have to be approved by a translation administrator.
See the local pages in: Català | Deutsch | Italiano

Denne siden gjør rede for hva Wiki Loves Monuments handler om og gir noe bakgrunnsinformasjon om filosofien bak prosjektet, i tillegg til å forklare hvorfor visse avgjørelser er blitt fattet i enkelte saker.

First of all, it should be clear what goals were in the minds of the organisers of the successful pilot of Wiki Loves Monuments in the Netherlands in 2010. It seems pretty obvious that the many photos that could be collected in Wiki Loves Monuments are a great advantage, but there are also several other reasons to organise such a project, for instance:

  1. to make more people aware of what free licences are all about;
  2. to make people aware that they can actually add content to Wikimedia projects.

Letting people who haven't yet contributed to Wikimedia projects take the first step creates a wonderful outreach opportunity; allowing the community to openly welcome those people creates also an in-reach opportunity that brings the core communities of our movement in contact with motivated photographers who have quality content to share.

Samtidig er det en måte å motivere de frivillige som vanligvis modererer Wikipedia, til å ta et skritt videre og bidra litt mer til organiseringen av prosjektet. Selv om det er forholdsvis tydelige retningslinjer, gir Wiki Loves Monuments også stor grad av frihet, og det er også en strålende mulighet til å prøve seg på å organisere noe i ditt land om du ikke har tidligere erfaring. Det er dessuten et grunnlag for eventuelt videre samarbeid med kulturarvsinstitusjoner som du enda ikke har vært i kontakt med; dette er noe Wiki Loves Monuments har hatt ganske stor suksess med:

  • Mer enn 200 frivillige samarbeidet om prosjektet i hele 18 land
  • Mer enn 5000 bidragsytere lastet opp bilder, hvorav 4000 aldri tidligere hadde bidratt til Wikimedia
  • Totalt ble nesten 2 millioner bilder tilgjengeliggjort for bruk i Wikimedias prosjekter.

Wiki Loves Monuments' fem søyler

Du har kanskje allerede funnet konseptsiden som inneholder grunnleggende dokumentasjon av hvordan Wiki Loves Monuments ser ut. Det er noen viktige prinsipper som synes å være årsaken til prosjektets suksess - de fremstår kanskje som innlysende for noen, men konsekvensene er for mange ikke åpenbare.

Gjør det enkelt

Enkelt

For det første er det viktig at det er enkelt å delta i Wiki Loves Monuments. Terskelen for å delta bør være så lav som mulig for folk som aldri tidligere har lastet opp noe. Dette er viktig både når det gjelder det tekniske (vi bør ha som mål å ha brukervennlige opplastingsskjemaer) og det sosiale (vi bør unngå regler som ikke er absolutt nødvendige, og vi skal være så åpne og innbydende for nykommere som mulig).

Vi må bare akseptere at det vil være en viss mengde bilder av lav kvalitet. En lav terskel vil imidlertid også bety flere bilder av høy kvalitet. La oss derfor ikke plage nykommerne for mye med vår lidenskap for kategorisering, maler og standarder, men heller fokusere på å ønske dem velkommen, og komme med forslag for hvordan de enkelt kan skrive artikler om deres interesseobjekt: kulturarv.

Gjør det morsomt

Moro!

Det bør selvsagt være morsomt å delta. Dette høres innlysende ut, men mange ting - for eksempel byråkratiske steg som å sende tillatelser på e-post og opprette kategorier - kan gjøre det langt mindre moro. La oss derfor prøve å frita deltakerne for slikt, og utforme opplastingsprosessen på en måte som ikke krever sending av e-poster (for eksempel ved kun å akseptere brukernes egne arbeider).

Ingen kategorisering er strengt tatt nødvendig, og vi kan forenkle prosessen ved å bruke tilgjengelig database til å automatisk kategorisere bilder basert på monumentenes identifikatorer. Det sosiale aspektet ved prosjektet er like viktig: vi bør prøve å organisere begivenheter og å takke folk for deres bidrag, for eksempel ved å skape et takke-/merkesystem for deltakere, noe vi har savnet de siste årene.

Gjør det lokalt

Nær hjemmet

Uansett hvor du bor, bør deltakelse kunne skje nær hjemmet. Dette er en praktisk variant av gjør det enkelt -prinsippet: vi ønsker ganske enkelt ikke at folk skal måtte reise over større avstander for å komme til et monument.

La oss prøve å bruke en definisjon av monumenter som gir flest mulig mennesker muligheten til å fotografere dem i nærheten av der de bor. Nederland har for eksempel 60.000 monumenter og en befolkning på 17 milloner, og er ganske tett befolket, så det er rimelig enkelt for folk å finne monumenter i sitt nabolag. Dette er imidlertid ikke tilfelle i alle land, så du kan for eksempel vurdere å åpne for monumenter på fylkesnivå eller kommunenivå dersom du ønsker flere objekter.

Tenk høyt, og be gjerne om råd og forslag hvis du mener det er svært få monumenter i ditt land. Ikke bekymre deg for om listen blir komplett med bilder av hvert eneste objekt; det er ikke målet. Dersom vi dekker bare 10% av alle monumenter i en runde av konkurransen, så er dette en stor bedrift. Å være nær hjemmet handler ikke bare om tidsbruk, men også om at folk generelt er stolte av sitt nærområde, og ønsker å fortelle resten av verden om det!

Hjelp Wikipedia

Hjelp Wikipedia

De siste to årene har vi lært at å hjelpe Wikipedia for mange mennesker er hovedgrunnen til å delta, og vi bør innlemme dette i all vår formidling og kommunikasjon.

Folk bryr seg riktignok til en viss grad om premier, men både superdeltakerne med mange opplastinger og de tallrike menneskene som bare laster opp feriebilder siden de likevel har tatt dem, vil først og fremst delta fordi de ønsker å bidra. Disse har dessuten høyest sannsynlighet for å bli, og det er også derfor det er så viktig å ha monumentlistene ute på Wikipedia, og bruke bildene der.

Gi raske og synlige resultater

Synlige resultater

Avslutningsvis er det viktig at deltakerne får raske og synlige resultater. Når de laster opp noe, bør vi etterstrebe å ha mekanismer som sikrer at bildene faktisk brukes. Maarten skapte en fantastisk robot som kommer med forslag for hvor et bestemt bilde kan brukes. Detaljene rundt dette kommer snart, men dette er også en av grunnene til at frivillige på nettet er så viktige i gjennomføringen av konkurransen.

Dersom vi kan få lagt bilder til listene raskt, får det to viktige følger: folk ser at bidragene deres faktisk gjør en forskjell og ønsker dermed å fortsette å bidra, i tillegg til at de vil kunne fokusere på de monumentene som trenger deres hjelp aller mest: de uten bilder, eller med svært dårlige bilder.

Vennligst prøv å ha dette i bakhodet når dere organiserer deres konkurranse. Internt kommer dette til uttrykk i to gode retningslinjer:

  1. kommuniser ofte og grundig — både internt i gruppen og utenfor, samt med andre deltakende land (utveksling av erfaringer oppmuntres!)
  2. hold det enkelt.