Commons:Szerzői jogi szabályok területenként/Nyugat-Szahara

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright rules by territory/Western Sahara and the translation is 80% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright rules by territory/Western Sahara and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Nyugat-Szahara elhelyezkedése, pirossal a marokkói és az SADR-irányítás alatt lévő területek választóvonala

Nyugat-Szahara Észak- és Nyugat-Afrika Magreb régiójában elhelyezkedő vitatott jogállású terület, amelyet részben az önhatalmúlag kikiáltott Sahrawi Arab Demokratikus Köztársaság, részben pedig Marokkó tart irányítása alatt.

Háttér

A mai terület 1884-től 1975-ig Spanyol-Szahara néven spanyol irányítás alatt állt. Az 1975-ös Madridi Egyezmény értelmében a terület az Egyesült Államok által is szorgalmazott lépéssel Marokkóhoz került. Az USA álláspontja jelenleg semleges.[1]

A Sahrawi Arab Demokratikus Köztársaságot (SADR) 1976. február 27-én kiáltotta ki a Polisario Front. Az SADR-kormány az ország keleti részén található területet irányít, amelyet egy domb választ el a nagyobb, nyugati területektől, amelyek Marokkó irányítása alatt állnak Déli Provinciák néven. Az SADR 40 ENSZ taggal tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, valamint az Afrikai Unió teljes jogú tagja.

Alkalmazott törvények

Sem Nyugat-Szahara, sem az SADR nem jelenik meg az USA-val szerzői jogi kapcsolatot ápoló államok között.[2] A de facto állapot alapján Nyugat-Szaharában (illetve legalább a dombtól nyugatra) a marokkói törvények az irányadóak.

Lásd még

Jegyzetek

  1. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named Slimi
  2. Circular 38a: International Copyright Relations 11. United States Copyright Office of the United States (2019). Retrieved on 2019-01-13.

Cite error: <ref> tag with name "WSWhitehouse" defined in <references> is not used in prior text.

Cite error: <ref> tag with name ":0" defined in <references> is not used in prior text.
Caution: The above description may be inaccurate, incomplete and/or out of date, so must be treated with caution. Before you upload a file to Wikimedia Commons you should ensure it may be used freely. Lásd még: Commons:Jogi nyilatkozat