Commons:Szerzői jogi szabályok területenként/Egyesült Királyság

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright rules by territory/United Kingdom and the translation is 57% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright rules by territory/United Kingdom and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

A lap összefoglalja az Egyesült Királyság szerzői jogi szabályozásának a Commons szempontjából releváns részét. A feltöltendő fájlnak mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban közkincsnek vagy szabad licencűnek kell lennie. Kétség esetén a területi jogszabályok az irányadók.

Jogszabályok

Az Egyesült Királyság 1887. december 5-e óta a Berni Egyezmény, 1995. január 1-je óta a Kereskedelmi Világszervezet, 2010. március 14-e óta pedig a WIPO Szerzői Jogi Egyezmény tagja.[1]

A 2018-as adatok szerint az ENSZ Szellemi Jogi Világszervezete (WIPO) az Egyesült Királyság szerzői jogának tekintetében a Copyright, Designs and Patents Act 1988 (Chapter 48, incorporating amendments up to the Digital Economy Act 2017) törvényt tekinti irányadónak,[1] melynek szövege megtalálható a WIPO Lex adatbázisban.[2] A jogszabály naprakész verziója strukturált formában a legislation.gov.uk weboldalon is elérhető.[3]

1988-ig a szerzői jogot a Copyright Act 1956 szabályozta.

A November 2023 Appeal Court judgement (THJ v Sheridan, 2023) clarified that no new copyright is created in making a photographic reproduction of a two-dimensional public domain artwork, and that this has been the case since 2009.[4][5]

Összefoglaló

  • Általános védelmi idő: Szerző élete + 70 év
  • Crown copyright:
    • Az első közzétételtől számított 50 év
    • 1957. június 30 előtt létrehozott alkotások (kivéve karcolatok): a létrehozástól számított 50 év.
  • Ismeretlen szerző művei:
    • 1957. június 30. előtt létrehozott fotók: ha nem volt közzétéve, akkor a létrehozástól számított 70 év; ha az alkotás elkészültét számító 70 éven belül publikálták, akkor a publikációtól számított 70 év

Általános szabályok

Az Európai Unió többi részéhez hasonlóan az Egyesült Királyságban a szerzői jog az alkotó halálától számított 70 évig érvényes (csak természetes személyek esetén), azonban ezt több tényező is befolyásolja. Az Egyesült Királyságban az alkotások két kategóriába sorolhatóak: kormányzati és nem kormányzati alkotások. A korábbira a Korona és a Parlament szerzői jogi szabályai, az utóbbira a hagyományos törvények érvényesek.

Koronajog

Shortcut
Chart for determining expiry of Crown copyright

A koronajog szerinti szerzői jogi védelem alapértelmezésben a kereskedelmi forgalomba hozataltól számított 50 évig áll fenn. A Korona azon alkotásaira, amelyek a Copyright Act 1956 1957. június 30-i elfogadása előtt keletkeztek, más szabályok érvényesek. Az 1957. június 30-a előtt létrejött fotók esetén a jogvédelem időtartama a keletkezéstől számított 50 év. A koronajog alatt 1957. június 30. előtt keletkezett karcolatok védelme a közzétételt követő 50. évig tart, ugyanakkor a nem publikált karcolatok 2039 végéig jogvédettek maradnak. Az 1957. június 30-a előtt létrejött egyéb műalkotások a keletkezéstől számított 50 évig élveznek védelmet.

Az 1957. június 30. és az 1988-as szerzői jogi törvény 1989. augusztus 1-ji érvénybe lépése közti műalkotásokra speciális szabályok érvényesek. A közzétett karcolatok továbbra is a forgalomba hozataltól számított 50 évig jogvédettek, a nem publikált karcolatok pedig 2039 végéig élveznek jogi védettséget. A közzétett fotók a létrejöttüktől számított 50 évig jogvédettek, a nem publikáltat pedig 2039 végéig. Más, a Korona által létrehozott műalkotások a létrejöttüket követő 50. évig jogvédettek.

Tim Padfield az időtartamokat bemutató diagramot készített.[6]

A hangfelvételek esetén a koronajog jóval egyszerűbb; ez esetben a szerzői jog a létrehozást követő 50. évig érvényes, kivéve, ha az alkotást ezalatt publikálták, mivel ekkor az 50 év az első közzétételtől számítandó.

Ordnance Survey OpenData licence

A The Ordnance Survey OpenData licence a CC BY 3.0-val kompatibilis, így a Commonson használható.[7][8]

Open Government Licence

Egyes 2010-ben publikált alkotások az Open Government License alatt állnak, amely a CC BY 3.0-val kompatibilis. Lásd: {{OGL}}.

The OGL3 licence does NOT cover personal data, logos, military insignia, patents etc. A list is found on the template.

Non-Commercial Government Licence

The government also publishes a licence called Non-Commercial Government Licence[9]. This is unacceptable by the Wikimedia Commons as it disallows the commercial reproductions. This licence was intended for use in a small handful of extremely limited circumstances and has not been widely adopted in government. See also Commons:Deletion requests/File:Canoe Slalom - Kynan Maley.jpg.

Parlamenti jog

A parlamenti jogvédelmet a Copyright Designs & Patents Act 1988 emelte jogerőre; az 1989. augusztus 30-a után létrehozott művekre a koronajog időtartamai érvényesek.

Hangfelvételek szerzői joga

Ha a forrásanyag már nem jogvédett, akkor a hangfelvétel szerzői jogi védelme az első kiadástól számított 50 év, de tervek vannak ennek 70 évre emelésére.

Sound recordings created before 1 June 1957 had a copyright duration of 50 years from creation (section 19, Copyright Act 1911), so they are all now in the public domain. Sound recordings first published between 1 June 1957 and 31 October 1963 had a copyright duration of 50 years from publication (section 12, Copyright Act 1956), so those are also in the public domain. Copyright was extended to 70 years from publication in 2013, so the next recordings to enter the public domain will do so in 2034.

Hagyományos szerzői jog

Chart for determining expiry of UK copyright

A hagyományos szerzői jog esetén lényeges különbséget az jelent, hogy a szerző ismert-e vagy sem (esetleg álnéven dolgozott), továbbá elkülönül a műalkotások és a hangfelvételek jogi védelme is. Figyelembe kell venni a Copyright Act 1957 és a Copyright Designs & Patents Act 1988 szabálykönyvekben szereplő kezdeti időket is. Az összefoglalóért lásd a diagramot.[10] Ez azt jelenti, hogy egyes, az 1988-as törvény előtt lejárt védelmű alkotások újra jogvédettek lettek.

Ismert szerző

Ha az alkotást 1989. augusztus 30-a után hozták létre és szerzője ismert, akkor a szerzői jogi védelem a készítő halálától számított 70 évig érvényes. Ha egy 1957. június 30. előtt készült fénykép szerzője ismert, akkor a szerzői jogi védelem a készítő halálától számított 70 évig érvényes. Ha az 1989. augusztus 30-a előtt készült nem fotografikus mű szerzője ismert, akkor további lehetőségek merülnek fel:

  1. Ha az alkotás a szerző életében lett közzétéve, akkor a jogvédelem a művész halálától számított 70. évig áll fenn.
  2. Ha az alkotás 1989. augusztus 30-a előtt lett publikálva és a szerző a közzétételt megelőzően több, mint 20 éve hunyt el, akkor a szerzői jogi védelem a publikációt követő 50. évig áll fenn.
  3. Ha az alkotás 1989. augusztus 30-a előtt lett közzétéve és a szerző a közzétételt megelőző 20 éven belül hunyt el, akkor a jogvédelem a halálától számított 70 évig érvényes.
  4. Ha az alkotás nem lett 1989. augusztus 30-ig közzétéve és a létrehozója 1968 után hunyt el, akkor a jogi védelem a halálát követő 70. évig áll fenn.
  5. Ha az alkotás nem lett 1989. augusztus 30-ig közzétéve és a létrehozója 1969 előtt hunyt el, akkor a szerzői jogi védelem 2039 végéig érvényes.

Ismeretlen szerző

Commons:Anonymous works:United_Kingdom Ha a szerző ismeretlen, akkor az alapértelmezett 70 év az irányadó. Ha a szerző ismeretlen, és az alkotás 1989. augusztus 30-a után készült, akkor a jogvédelem a létrehozás után 70 évig, vagy ha közben közzétették, akkor a publikációtól számított 70 évig él. Ha egy 1957. június 1-je előtt készült fénykép szerzője ismeretlen, akkor a jogvédelem a létrehozás után 70 évig, vagy ha közben közzétették, akkor a publikációtól számított 70 évig él. Ha az 1969 előtt készült mű alkotója ismeretlen, akkor további lehetőségek merülnek fel:

  1. Ha az alkotás 1989. augusztus 30-a előtt lett publikálva, akkor az első közzétételtől számított 70 évig jogvédett.
  2. Ha az alkotást először 1968 után publikálták, akkor a közzétételtől számított 70 évig jogvédett.
  3. Ha a művet soha nem hozták nyilvánosságra, akkor szerzői jogi védelme 2039 végéig él.
  4. Ha az alkotást előszőr 1969 előtt publikálták, akkor jogi védelme 2039 végéig áll fenn.

Tipográfiai jogvédelem

Lejárt szerzői jogi védelmű brit publikációk digitalizációjakor figyelemmel kell lenni a tipográfiai jogvédelemre is.[11] Ez a védelem a kiadvány készítésétől 25 évig áll fenn, és a szöveges elrendezésre szól. Ez a fajta jogi védelem az Egyesült Államokban nem létezik.

Közzétételi jog

Az Egyesült Királyságban kiadott alkotásoknál a közzétételi jogot is figyelembe kell venni; ez a hagyományos szerzői jognál igen, viszont a koronajognál nem áll fenn. Ha egy nem kiadott mű szerzői joga lejárt (csak 2040 után), akkor az első kiadóé a közzétételi jog. A közzétételi jog a szerzői joggal megegyező feltételekkel áll fenn, de csak 25 évig él. Ez a jogtípus az Egyesült Államokban nem létezik.

Adatbázisok szerzői joga

Az 1982-ből vagy későbbről származó publikációból digitalizált anyagok esetén az adatbázishoz fűződő jogot is figyelembe kell venni, amely alapesetben az adatbázis létrehozásától vagy lényeges módosításától számított 15 évig áll fenn. A rendszerszerű felépítésük miatt számos könyvre is érvényes ez a jog. Az 1982–1997 között létrehozott művek adatbázisjoga 2012-ig élt. A jogtípus az Egyesült Államokban nem létezik.

Commissioned works

Lásd még: Commons:Commissioned works

The rule on commissioned works in the United Kingdom is provided by the Design and Artists Copyright Society (DACS) website.[12]

Accordingly, the Copyright, Designs and Patent Act of 1988 empowers the exclusive rights of the authors. This means, unless there is a signed agreement or deed assigning the copyright to someone else, the copyright in a commissioned work since August 1, 1989 is retained by the author or the person who created or designed the work. There may be some exceptions to this rule, however. For example, the commissioner holds the copyright if they may have "an implied licence to use the work", at least for the purposes of commission, and if the artist made the work while employed.[clarification needed]

The copyrights in the commissioned works made prior to 1 August 1989 are generally held by the commissioners.

  • For commissioned works created from 1 June 1957 to 31 July 1989, copyright stays with the commissioner, per the Copyright Act 1956. "Commissioning" is defined here as "the payment or agreement to pay for a work with money or something of equivalent value." This means, the copyright in a work made by an artist while employed remains with the employer (the commissioner). Works made by artists under employment by a newspaper, magazine, or periodical owner, but solely for the purpose of publishing in the said publications, are likewise covered. In cases of other uses of commissioned works, the artists retain the ownership of copyright.
  • The Copyright Act 1911 applies to commissioned works made from 1 July 1912 to 31 May 1957. It had provisions identical to those at the Copyright Act 1956.
  • For commissioned works made prior to 1 July 1912, the 1862 Fine Arts Copyright Act governs, stating that copyright of a painting, drawing, or photograph done for or on behalf of another person "for good and valuable consideration" belongs to the commissioner.

Licencsablonok

Lásd még: Commons:Licencsablonok

A következőkben az Egyesült Királyság esetében alkalmazható licencsablonokat láthatod. Ha az országból származó alkotást töltesz fel a Commonsra, ügyelj a helyes licenc használatára (akár másolás-beillesztéssel is). A fájl elmentésével a sablonok szövege kibontásra kerül.

  • {{PD-UK-unknown}} – régi képek, melyek szerzője ismeretlen és jogvédelmük lejárt
    • {{PD-Britannica}} – az Encyclopædia Britannica 12. vagy régebbi kiadásából származó képek
  • {{PD-UKGov}} – a koronajog alá eső képek, melyek jogvédelme lejárt (általában az 1974 előtt létrehozott alkotások)
    • {{OldOS}} – az Ordnance Survey Egyesült Királyságban 50 éve vagy korábban közzétett térképei
    • {{OS OpenData}} – az Ordnance Survey Egyesült Királyságban publikált térképei.

Az Open Government Licence (OGL) (lásd angol vagy walesi nyelven) a közinformációk ingyenes felhasználását elősegíteni kívánó feltételgyűjtemény. 2010 óta szinte minden, a Korona által tulajdonlott információ felhasználása az OGL alapján történhet.

Az Open Parliament License (OPL) azon, a Képviselőház vagy a Lordok Háza által előállított anyagok felhasználását kívánja megkönnyíteni, amelyeket szerzői vagy adatbázishoz kapcsolódó jog véd. A Parlament és bizottságai által kiállított anyagok többsége az Open Parliament License feltételei szerint használható fel.

Cheque

Lásd még: Commons:Cheque

OK in some cases. The design of standard UK cheques is below threshold of originality. However, many cheques include logos, watermarks, and other features that are sufficiently original to be protected by copyright; these cheques can not be uploaded to Commons.

Pénz

Lásd még: Commons:Pénznemek

   A bankjegyek szerzői joga a Bank of England kezében van, és minden bankjegy © jelöléssel van ellátva.[13] Ezek fotóinak feltöltése tilos, ezeket töröljük.

A pénzérmék kinézetének joga a Royal Mintet illeti.[14]

Az érmék fotóinak közzétételét a hamisításról szóló 1981-es törvény nem tiltja;[15] a 19-es szakaszban mindössze „brit érmék” szerepelnek, ami „bármely olyan tárgy, amely formájában, méretében és megjelenésében egy brit érmével egyezik meg”. A szabály arra próbál utalni, hogy a képek nem hasonlíthatnak az igazi érmékre; azonban mivel ezek csak a Royal Mint engedélyével tehetők közzé, a Commonsra való feltöltés nem megengedett.

A bankjegyekre a Bank of England, mind a Royal Mint szerzői jogi nyilatkozata szerint is a koronajog vonatkozik. A koronajog alá eső, több mint 50 éve publikált fotók és karcolatok ma közkincsnek számítanak ({{PD-UKGov}}). A több mint 50 éve közzétett érmék és bankjegyek fotói akkor tölthetőek fel, ha arra az alkotó engedélyt ad (ez egy teljesen különálló engedély).

The Bank of England is not a government department, so its banknotes follow the usual rules of copyright: usually 70 years from the death of the author ({{PD-old-70}}) or 70 years from publication where the author is unknown ({{PD-UK-unknown}}).

A skót és északír bankok teljesen független szerzői jogi nyilatkozatokat adtak ki, azonban a Forgery and Counterfeiting Act 1981 18(1) szakasza szerint a brit bankjegyek részben vagy egészben történő reprodukciója a mérethelyességtől függetlenül bűncselekmény.[15] A „brit bankjegy” bármi olyan elem, amelyet Angliában, Walesben, Skóciában vagy Észak-Írországban a joggal harmonizálva adtak ki, vagy a kiadás helyén pénzként használták és fizetőeszközként használható – ez mind a skót és északír pénzekre, mind a Bank of England által kiadottakra érvényes.

De minimis

Lásd még: Commons:De minimis

A UK Copyright, Designs and patents Act 1988 31. szakaszának 2003-as módosítása szerint:

  • A szerzői jog nem sérül, ha az elemet művészeti alkotásban, hangfelvételben, filmben vagy adásban véletlenül teszik közzé.

A törvényben megfogalmazott „művészeti alkotások” fogalmába a fotók is beletartoznak.

Panorámaszabadság

Lásd még: Commons:Panorámaszabadság

  Háromdimenziós alkotások esetén
  Kétdimenziós kézműves alkotások esetén
   Kétdimenziós grafikus művek esetén ({{FoP-UK}}).

Az 1988-as Copyright, Designs and Patents Act 62. szakasza a többi országban megszokotthoz képest szélesebb körű felhasználást engedélyez; a következők fotózása megengedett:

  • épületek
  • szobrok, épületek modelljei vagy kézműves alkotások (ha ezek nyilvános térben vagy a publikum által látogatható helyiségekben állandó jelleggel láthatóak)

Az ezekről készült fotók bármilyen módon közzétehetőek.

A brit törvények szerint a kézműves alkotások és a grafikus művek elkülönülnek. A grafikus művek a negyedik szakasz szerint festmények, rajzok, diagramok, térképek, tervrajzok, karcolatok, rézkarcok, kőnyomatok, favésetek vagy hasonlóak lehetnek. A 62. szakaszban megfogalmazott panorámaszabadság a grafikus művek esetén (például freskók vagy poszterek) nem áll fenn még akkor sem, ha ezek a nyilvánosság által látogatható helyen, állandó jelleggel találhatóak meg. Ezek a Commonsra csak a jogtulajdonos engedélyével tölthetőek fel.

A kézműves alkotások fogalma nincsen pontosan meghatározva, de a Copinger and Skoane James (15. kiadás, 2005) szerint ezek olyan művek, melyek készítője kézműves és művész is egyben. Az elkészítés célját bizonyítékokkal kell alátámasztani, mint az a Felsőház által tárgyalt Hensher -v- Restawile [1976] AC 64 ügy alapján „megfontolandó, de nem a legfontosabb szempont”, ha a készítő célja egy műalkotás létrehozása lehetett. A műnek nem kell szépművészeti alkotásnak lennie.

A Hensher -v- Restawile ügyben a kézműves alkotásokra vonatkozó példák találhatóak, például kézzel festett csempe, ólumüveg, kovácsoltvas kapu, magas minőségű nyomat, könyvkötészet, evőeszköz, hímzés és asztalosmunka. A Copinger and Skoane James szerint az egyedi ékszerek is ide tartozhatnak.

A kategóriába tartozhatnak még a kézzel kötött gyapjúpulóverek, a háromdimenziós mintázattal rendelkező ruhaneműk, fazekastárgyak és étkészletek. A vonatkozó esetek: Bonz -v- Cooke [1994] 3 NZLR 216 (Új-Zéland), Coogi Australia -v- Hyrdrosport (1988) 157 ALR 247 (Ausztrália), Walter Enterprises -v- Kearns (Zimbabwe) jegyzékszám: [1990] 4 EntLR E-61, és Commissioner of Taxation -v- Murray (1990) 92 ALR 671 (Ausztrália).

The word "building" is quite broadly defined by section 4(2), and includes "any fixed structure, and a part of a building or fixed structure".

A tágabb brit és a többi országban érvényes panorámaszabadság előnye, hogy a Commonsra nem csak a középületek és szobrok, de kézműves alkotások fotói is feltölthetőek, ha ezek a nyilvánosság által is látogatható múzeumokban, galériákban vagy kiállítóterekben találhatóak. A Copinger and Skoane James szerint a „nyilvánosság által is látogatható” pont fogalma kiterjed azon helyiségekre is, amelyek csak engedéllyel vagy belépőjegy vásárlásával látogathatóak. Még egyszer: ez a szabályozás megengedőbb, mint a többi ország esetében általában.

Az Egyesült Királyság panorámaszabadságra vonatkozó szabályaival kapcsolatban a Design and Artists Copyright Society tud bővebb felvilágosítást adni.[16][17]

Bélyegek

Lásd még: Commons:Bélyegek

A brit bélyegek többsége a koronajog védelme alá esik, így a közzétételt követő 50. évben közkinccsé válnak. (lásd a törvény Crown copyright [angol nyelvű szövegét]). Ez a Brit Birodalom fennállása alatt a különböző területeken kiadott bélyegekre is érvényes.

A Royal Mail 2012-es privatizációja óta a cég a brit bélyegeket saját licenc alatt adja ki, így ezek feltöltése nem megengedett.

Eredetiség határa

Lásd még: Commons:Threshold of originality

  Lego-elemek (lásd: w:Interlego v Tyco Industries)

   A legtöbb logó esetén; a megkövetelt eredetiség határa az Egyesült Királyságban nagyon alacsony.

In determining whether a work is protected, typographical copyright, publication rights and database rights need to be considered.

A következő képek jogosultak a szerzői jogi védelemre:

[The defendants] submitted that the claimant can have no copyright in its EDGE logo because it is not original over the Franklin Gothic typeface. I do not accept this submission. The stretching of the font was combined with the distinctive slash and projection on the middle bar of the "E". What is required for artistic originality is the expenditure of more than negligible or trivial effort or relevant skill in the creation of the work: see Copinger and Skone James on Copyright 16th Ed at 3-130 and Ladbroke v. William Hill [1964] 1 WLR 273 at 287. The claimant's logo is original within this test.

— Mrs Justice Proudman, in: Future Publishing Ltd v The Edge Interactive Media Inc & Ors [2011] EWHC 1489 (Ch) at [10][19]

Képek digitális másolatai

2014-ben (2015-ben frissítve) a Szellemi Jogok Hivatala a következő tanácsot adta közre:[20]

Error: No text given for quotation (or equals sign used in the actual argument to an unnamed parameter)

Under section 6 of the European Union (Withdrawal) Act 2018, this decision remains generally binding on UK courts.

This was restated in a November 2023 Appeal Court judgement (THJ v Sheridan, 2023) which confirmed that no new copyright is created in making a photographic reproduction of a two-dimensional public domain artwork, and that this has been the case since 2009. According to the judgement, the previously used "skill and labour" test had been replaced by the "author’s own intellectual creation" test.[4][5]

Signatures

Lásd még: Commons:When to use the PD-signature tag

   for a typical signature. The level of originality required for copyright protection in the United Kingdom is very low, and it is easily arguable that personal signatures are entitled to copyright protection. Under United Kingdom law, a signature may be protectable as a graphic work (a type of artistic work). Artistic works are protected regardless of artistic merit. There are various sources that point in that direction, including the following:

  • The practitioners' text Copinger and Skone James on Copyright mentions, at para. 2-23, an unreported decision that a signature combined with an (apparently copyrighted) shield device can be accorded artistic copyright.
  • Professor Charles Oppenheim of de Montfort University: "graphic works, photographs, sculptures and collages are protected regardless of artistic merit. Your signature is an artistic work, as you always suspected" See presentation of Joint Information Systems Committee (JISC).
  • Sallie Spilsbury, Media Law, 2000, p. 439: An individual's signature may be protected under law as an artistic work. If so, the unauthorised reproduction of the signature will infringe copyright. The name itself will not be protected by copyright; it is the appearance of the signature which is protected.
  • Alan Story LLM, in "Owning Diana: From People's Princess to Private Property" accepts it is that possible ("though debatable") that there may be copyright in Diana's signature as an original artistic work. This is of interest, in that Story accepts this even though he is writing from an anti-protectionist angle.
  • The E. Chambré Hardman Archive Copyright Clinic page states that "Somebody’s signature is also thought of as an artistic work, rather than a literary work."

Unless further legal commentary or caselaw to the contrary becomes available, the UK position is that typical personal signatures are arguably entitled to protection under local law, and generally UK signatures should be deleted under the precautionary principle. However, if the signature is extremely simple (eg a scribbled line or two), it will not be copyright even in the UK.

Computer-generated works

Unlike most countries, the United Kingdom provides a special limited term of copyright protection for computer-generated works of 50 years from creation, with the author being "the person by whom the arrangements necessary for the creation of the work are undertaken".[21]

Lásd még

Jegyzetek

  1. a b United Kingdom Copyright and Related Rights (Neighboring Rights). WIPO: World Intellectual Property Organization (2018). Retrieved on 2018-11-12.
  2. Copyright, Designs and Patents Act 1988 (Chapter 48, incorporating amendments up to the Digital Economy Act 2017). United Kingdom (2017). Retrieved on 2018-11-11.
  3. Copyright, Designs and Patents Act 1988 (current). legislation.gov.uk. National Archives. Retrieved on 2019-03-29.
  4. a b THJ v Sheridan[1], , (Please provide a date or year), Wikidata Q124044396
  5. a b “Court of Appeal ruling will prevent UK museums from charging reproduction fees—at last”, in The Art Newspaper[2] (in en, it, el, fr, ru, zh), (Please provide a date or year), ISSN 0960-6556, Wikidata Q124044230
  6. Tim Padfield. Duration of Crown Copyright: Artistic Works. Copyright for Archivists. Retrieved on 2019-03-29.
  7. OS OpenData acknowledgements. Ordnance Survey. Retrieved on 2019-03-29.
  8. Open Government Licence. National Archives. Retrieved on 2019-03-29.
  9. Non-Commercial Government Licence. Software Package Data Exchange (SPDX). Retrieved on 2021-05-05.
  10. Tim Padfield. DURATION OF COPYRIGHT - Literary, dramatic, musical and artistic works. Copyright for Archivists. Retrieved on 2019-03-29.
  11. Tullo, Carol. Guidance - Copyright in Typographical Arrangement. The National Archives (United Kingdom). Retrieved on 10 March 2018.
  12. DACS - Knowledge Base - Factsheets - Commissioned works. DACS. Retrieved on 2021-06-18.
  13. Using images of banknotes. Bank of England. Retrieved on 2019-03-29.
  14. Advertising Guidelines. Royal Mint. Retrieved on 2019-03-29.
  15. a b Forgery and Counterfeiting Act 1981. legislation.gov.uk. Retrieved on 2019-03-29.
  16. Factsheet: Sculpture and Works of Artistic Craftmanship on Public Display. Design and Artists Copyright Society. Archived from the original on 2021-04-18. Retrieved on 2024-03-24.
  17. Advertising and marketing art: Copyright confusion. Artquest.
  18. Maurizio Borghi (2 August 2011). UK: Future v. Edge (High Court Chancery Division), 13 june 2011. Kluwer Copyright Blog. Retrieved on 2019-03-29.
  19. Future Publishing Ltd v The Edge Interactive Media Inc & Ors [2011] EWHC 1489 (Ch) (13 June 2011). Retrieved on 2019-03-29.
  20. Copyright notice: digital images, photographs and the internet. Intellectual Property Office (4 January 2021). Retrieved on 30 January 2022.
  21. [3]
Caution: The above description may be inaccurate, incomplete and/or out of date, so must be treated with caution. Before you upload a file to Wikimedia Commons you should ensure it may be used freely. Lásd még: Commons:Jogi nyilatkozat