Commons:Press releases/1M/cs

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

čeština | Deutsch | English | español | français | galego | italiano | 日本語 | polski | русский | українська | +/−


Do úložiště svobodných multimediálních materiálů Wikimedia Commons byl nahrán miliontý soubor[edit]

St. Petersburg, Florida, USA, 30. listopadu 2006 — Nadace Wikimedia Foundation dnes oznámila, že do jejího úložiště svobodných obrázků, audio a video materiálů Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/) byl nahrán miliontý soubor. Tyto soubory byly vytvořeny nebo vybrány 91 006 registrovanými uživateli ve více než 12 různých jazycích.

Wikimedia Commons je jedinečný archiv multimediálních souborů šířených pod svobodnými licencemi, do kterého může přispět kdokoliv a byl uveden do provozu 7. října 2004. Poskytuje většinu materiálu používaného pro ilustraci obsahu ostatních projektů nadace Wikimedia Foundation, včetně otevřené encyklopedie Wikipedie. Všechny soubory uložené na Wikimedia Commons jsou k dispozici k jakémukoliv účelu bez jakýchkoliv omezení. Podmínkou je však uvedení jména tvůrce nebo autora fotografie. Některé soubory jsou poskytovány na základě „copyleft“ licencí, což znamená, že díla z nich odvozená musí být dostupná pod stejnou licencí jako zdrojový soubor.

Během dvou let existence zaznamenalo Wikimedia Commons prudký růst. Hranice 100 000 článků bylo dosaženo v květnu 2005, což znamená desetinásobný nárůst za pouhých šestnáct měsíců. Každý týden je nahráno přes 2000 nových souborů.

Miliontým souborem se stala fotografie, kterou nahrál uživatel anglické Wikipedie Terence Ong, student střední školy ze Singapuru, který je v projektu zapojen od ledna 2005. Ong k fotografii, která je jednou ze série pořízené v singapurské zoologické zahradě, řekl: „Slyšel jsem, že se zoo hodně změnilo, tak jsem se rozhodl jít se tam podívat. A protože je focení mým koníčkem, vzal jsem si s sebou fotoaparát a udělal pár obrázků.“ Ke své činnosti na Wikimedia Commons Ong řekl: „[Wikimedia] Commons je jiné než ostatní místa ke sdílení fotek. Libí se mi ten koncept, kdy vše je volně k dispozici a nejsou do toho zapojeny peníze. Tady můžu nahrát tolik obrázků, kolik si myslím, že bude užitečných.“

Soubor, který Terence Ong nahrál, je nyní dostupný na adrese Image:Singapore_Zoo_37.JPG. Jde o fotografii výhledu u expozice hrošíka liberijského (Choeropsis liberiensis) v singapurské zoo. Ihned po nahrání do Wikimedia Commons byla fotografie dostupná k použití ve všech projektech nadace Wikimedia Foundation.

Mozaika 1200 obrázků na oslavu

Na oslavu miliontého souboru se komunita Wikimedia Commons rozhodla připravit mozaiku zobrazující logo nadace Wikimedia Foundation. Na základě návrhu Brianny Laugherové (user:Pfctdayelise) a s cílem „ukázat úžasnou různorodost souborů, které se dají na Commons najít“, byl design loga vytvořen Larrym Pieniazkem (user:Lar). Za použití 25 základních obrázků a tabulkového procesoru vznikl wiki kód, který náhodně umístil obrázky na pozici podle základní barvy. Tato aktivita byla oznámena na několika Wikipediích a také ve věstníku Signpost a kdokoliv z široké komunity projektů nadace Wikimedia Foundation mohl pomoci s vylepšením. Larry k tomu poznamenal: „Mozaika loga nadace Wikimedia Foundation je příkladem toho, jak rychle mohou být dobré nápady dotaženy k dokonalosti, když mnoho rukou pracuje společně. Během několika málo dnů byl původní obrázek výrazně vylepšen desítkami uživatelů a několik programátorů vytvořilo nástroje pro další zjednodušení práce. Je to ukázka toho, že duch svobodného obsahu je živý.“

Mozaika je dostupná na adrese Wikimedia_logo_mosaic.

Nejlepší obrázky[edit]

Wikimedia Commons má několik procesů zaměřujících se na kvalitu, z nichž nejstarší jsou „Nejlepší obrázky“. Tento proces zvýrazňuje nejkreativnější, nejpoučnější a nejkrásnější příspěvky vytvořené nebo nalezené uživateli. V tuto chvíli je za nejlepší označeno přes 650 obrázků z oboru přírody a vědeckých oborů včetně plně editovatelných vektorových map a schémat.

Animace a multimédia[edit]

Tato neanimované verze je vhodná pro tisk a vytvořil ji user:M4RC0, Francie
Jednoduchá animace – pořadí tahů znaku 好 haǒ znamenajícího "dobrý", vytvořil user:Wikic, Francie, který převzal záštitu nad animacemi

Wikimedia Commons akceptuje také soubory ve formátu GIF a OGG (používající kodek Theora) pro animace a videa. Ogg je nepatentovaný, plně otevřený a standardizovaný multimadiální formát navržený pro efektivní sdílení a úpravy videa.

Většina video souborů na Wikimedia Commons jsou historické materiály, u kterých vzhledem ke stáří vypršela ochrana autorských práv. Na poli animace skupina dobrovolníků neúnavně pracovala na projektu „Chinese stroke order project“, jehož cílem bylo vytvořit animovaný GIF zobrazující správné pořadí tahů k tisícům čínských znaků. Tato práce se stala základem dalších děl v ostatních projektech, například učebnice čínštiny Learn Chinese v projektu Wikibooks.


Nadace Wikimedia Foundation[edit]

Nadace Wikimedia Foundation je mezinárodní nezisková organizace, jejímž posláním je podporovat tvorbu otevřeného, svobodně a bezplatně dostupného obsahu. Provozuje některé z největších kolaborativních projektů, například Wikipedii – jednu z 15 nejnevštěvovanějších stránek Internetu – a sdílenou sbírku volně přístupných médií Wikimedia Commons. Za svou činnost nadace obdržela řadu ocenění, například Webby Award, the Prix Ars Electronica Golden Nica, the Japan Advertisers Association's Web Creation Award, and the World Technology Award in Communications Technology.

Nadace Wikimedia Foundation byla založena v roce 2003 s cílem podpory existujících projektů. Nadace sídlí v St. Petersburg, stát Florida, USA. Wikimedia má místní pobočky ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii, Srbsku, Nizozemsku, Švýcarsku a Polsku. Projekty Wikimedia Foundation neobsahují žádnou reklamu a jsou zcela hrazeny z darů a grantů. Naprostou většinu nákladů nadace tvoří položky spojené s nákupem a provozem serverů, neboť běžné aktivity jsou zajišťovány dobrovolníky a Wikimedia Foundation má jen 6 placených zaměstnanců.

Další informace[edit]

Kontakt[edit]

Další dotazy prosím zasílejte na adresy:

Viz také[edit]