Commons:Potd/2010-02 (nl)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
purge this page's cache

1

Atlasvlinder (Attacus atlas).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Atlasvlinder (Attacus atlas).

2

grenadierwever (Euplectes orix)

Wijzig afbeelding
Nederlands : grenadierwever (Euplectes orix)

3


Wijzig afbeelding

4

De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in de Belgische plaats Koekelberg (BHG), het magnum opus van de Gentse architect Albert Van Huffel. Het gebouw is opgetrokken in art deco-stijl en is met een buitenlengte van 164,5 meter de op zes na langste kerk ter wereld.

Wijzig afbeelding
Nederlands : De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in de Belgische plaats Koekelberg (BHG), het magnum opus van de Gentse architect Albert Van Huffel. Het gebouw is opgetrokken in art deco-stijl en is met een buitenlengte van 164,5 meter de op zes na langste kerk ter wereld.

5

Panorama over de rotsen van de "Garden of Eden" in het West-Amerikaanse nationaal park Arches (oostelijk Utah)

Wijzig afbeelding
Nederlands : Panorama over de rotsen van de "Garden of Eden" in het West-Amerikaanse nationaal park Arches (oostelijk Utah)

6

"Prest's vrouw en de steenhouwer", een illustratie van Joseph Martin Kronheim uit Het boek van de martelaren (uitgave uit 1887). Agnes Prest († 1557) was een Engelse protestantse martelares tijdens de regering van de katholieke koningin Maria (1), die ter dood werd veroordeeld wegens ontkenning van de katholieke doctrine van de transsubstantiatie en andere aanvallen op het katholicisme. Tijdens een korte invrijheidstelling na een verhoor zou ze een Nederlandse steenhouwer hebben ontmoet in de Kathedraal van Exeter, waar deze reparaties aan beelden uitvoerder. Volgens de schrijver van Het boek van de martelaren zou ze hetvolgende tegen hem hebben gezegd: "Wat een gestoorde bent u om nieuwe neuzen voor hen te maken die binnen een paar dagen hun hoofd zullen verliezen".

Wijzig afbeelding
Nederlands : "Prest's vrouw en de steenhouwer", een illustratie van Joseph Martin Kronheim uit Het boek van de martelaren (uitgave uit 1887). Agnes Prest († 1557) was een Engelse protestantse martelares tijdens de regering van de katholieke koningin Maria (1), die ter dood werd veroordeeld wegens ontkenning van de katholieke doctrine van de transsubstantiatie en andere aanvallen op het katholicisme. Tijdens een korte invrijheidstelling na een verhoor zou ze een Nederlandse steenhouwer hebben ontmoet in de Kathedraal van Exeter, waar deze reparaties aan beelden uitvoerder. Volgens de schrijver van Het boek van de martelaren zou ze hetvolgende tegen hem hebben gezegd: "Wat een gestoorde bent u om nieuwe neuzen voor hen te maken die binnen een paar dagen hun hoofd zullen verliezen".

7

Dahlia "Graceland"

Wijzig afbeelding
Nederlands : Dahlia "Graceland"

8

een Amerikaanse F/A-18E/F Super Hornet-straaljager van het jachtbommenwerpereskader VFA-2 (uit Californië) stijgt op van het supervliegdekschip USS Abraham Lincoln. Het betreft een "CAG-bird", een vliegtuig waarin officieel (maar meestal niet in de praktijk) door de bevelhebber van een Carrier Air Wing (een "vleugel" bestaande uit meerdere luchteskaders) wordt gevlogen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : een Amerikaanse F/A-18E/F Super Hornet-straaljager van het jachtbommenwerpereskader VFA-2 (uit Californië) stijgt op van het supervliegdekschip USS Abraham Lincoln. Het betreft een "CAG-bird", een vliegtuig waarin officieel (maar meestal niet in de praktijk) door de bevelhebber van een Carrier Air Wing (een "vleugel" bestaande uit meerdere luchteskaders) wordt gevlogen.

9

Affiche van de kandidaten van de Democratische Partij tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1864. Links presidentskandidaat en Amerikaanse Burgeroorlogveteraan George McClellan en rechts vice-presidentskanditaat en anti-oorlogactivist George Pendleton. Het duo verloor van het Republikeinse duo Lincoln-Johnson.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Affiche van de kandidaten van de Democratische Partij tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1864. Links presidentskandidaat en Amerikaanse Burgeroorlogveteraan George McClellan en rechts vice-presidentskanditaat en anti-oorlogactivist George Pendleton. Het duo verloor van het Republikeinse duo Lincoln-Johnson.

10

Lengtedoorsnede van een ontwerp uit 1806 van de Amerikaanse ingenieur Robert Fulton voor een onderzeeboot voor de Amerikaanse overheid.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Lengtedoorsnede van een ontwerp uit 1806 van de Amerikaanse ingenieur Robert Fulton voor een onderzeeboot voor de Amerikaanse overheid.

11

Amerikaanse watersnip (Gallinago delicata) bij het dorpje Kirkfield in het zuidoosten van de Canadese provincie Ontario (de subregio "Central Ontario").

Wijzig afbeelding
Nederlands : Amerikaanse watersnip (Gallinago delicata) bij het dorpje Kirkfield in het zuidoosten van de Canadese provincie Ontario (de subregio "Central Ontario").

12

Franstalige topografische kaart van het Amerikaanse eiland Hawaï. Het eiland bestaat uit een complex van vijf schildvulkanen, waarvan de slapende Mauna Kea gerekend vanaf de zeebodem met 10.203 meter kan worden gezien als de 'hoogste berg ter wereld'.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Franstalige topografische kaart van het Amerikaanse eiland Hawaï. Het eiland bestaat uit een complex van vijf schildvulkanen, waarvan de slapende Mauna Kea gerekend vanaf de zeebodem met 10.203 meter kan worden gezien als de 'hoogste berg ter wereld'.

13

Gezicht over het keteldal (cirque) van de Franse dorpen Pougnadoires en Saint-Chély-du-Tarn in de Gorges du Tarn, gezien vanaf het keteldal van Saint-Chély

Wijzig afbeelding
Nederlands : Gezicht over het keteldal (cirque) van de Franse dorpen Pougnadoires en Saint-Chély-du-Tarn in de Gorges du Tarn, gezien vanaf het keteldal van Saint-Chély

14

"Prang's valentijnskaarten". Advertentie voor Prang's wenskaarten met de afbeelding van een vrouw die een aantal zwevende cherubijnen omhoog houdt als ballonnen aan touwtjes. Een van de cherubijnen wordt voorgesteld als een baby van Afrikaanse afkomst. L. Prang & Co. (1860-1897) was een uitgeverij uit de Amerikaanse stad Boston.

Wijzig afbeelding
Nederlands : "Prang's valentijnskaarten". Advertentie voor Prang's wenskaarten met de afbeelding van een vrouw die een aantal zwevende cherubijnen omhoog houdt als ballonnen aan touwtjes. Een van de cherubijnen wordt voorgesteld als een baby van Afrikaanse afkomst. L. Prang & Co. (1860-1897) was een uitgeverij uit de Amerikaanse stad Boston.

15

Agfa-fototoestel van het type Agfa Click-I, dat werd geproduceerd tussen 1958 en 1970

Wijzig afbeelding
Nederlands : Agfa-fototoestel van het type Agfa Click-I, dat werd geproduceerd tussen 1958 en 1970

16

de Amerikaanse admiraal David Farragut (1801-1870), vooral bekend van de Amerikaanse Burgeroorlog

Wijzig afbeelding
Nederlands : de Amerikaanse admiraal David Farragut (1801-1870), vooral bekend van de Amerikaanse Burgeroorlog

17

gevlamde roodknievogelspin (Brachypelma auratum), volwassen vrouwtje

Wijzig afbeelding
Nederlands : gevlamde roodknievogelspin (Brachypelma auratum), volwassen vrouwtje

18

Het wapenschild dat in 1566 werd verleend aan de Peruviaanse conquistador en encomendero Alonso de Mesa (ca. 1514-1587) en zijn broer Hernando de Mesa door de Spaanse koning Filips II bij hun verheffing in de adelstand.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Het wapenschild dat in 1566 werd verleend aan de Peruviaanse conquistador en encomendero Alonso de Mesa (ca. 1514-1587) en zijn broer Hernando de Mesa door de Spaanse koning Filips II bij hun verheffing in de adelstand.

19

360-graden panorama (bestaande uit diverse opnames) vanaf de West-Oostenrijkse berg Zitterklapfen. De Zitterklapfen (2403 meter) is een karakteristieke arête van 2 kilometer lengte in het noordelijk deel van het Lechbrongebergte, in het westen van de Noordelijke Kalkalpen.

Wijzig afbeelding
Nederlands : 360-graden panorama (bestaande uit diverse opnames) vanaf de West-Oostenrijkse berg Zitterklapfen. De Zitterklapfen (2403 meter) is een karakteristieke arête van 2 kilometer lengte in het noordelijk deel van het Lechbrongebergte, in het westen van de Noordelijke Kalkalpen.

20

Voetafdruk van de Amerikaanse ruimtevaarder Edwin Aldrin tijdens de ruimtewandeling buiten de maanlander gedurende de Apollo 11-missie op 20 juli 1969. Aldrin maakte de foto zelf als onderdeel van onderzoek naar de grondmechanica van het Maanoppervlak.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Voetafdruk van de Amerikaanse ruimtevaarder Edwin Aldrin tijdens de ruimtewandeling buiten de maanlander gedurende de Apollo 11-missie op 20 juli 1969. Aldrin maakte de foto zelf als onderdeel van onderzoek naar de grondmechanica van het Maanoppervlak.

21

groot langlijfje (Sphaerophoria scripta) op de bloem van een havikskruid

Wijzig afbeelding
Nederlands : groot langlijfje (Sphaerophoria scripta) op de bloem van een havikskruid

22

Een Kaipan 57 tijdens de autorace 12h Le Brno in de Tsjechische stad Brno. Kaipan is een kleine Tsjechische roadsterfabrikant uit het Noord-Moravische 'stadje' Smržovka.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een Kaipan 57 tijdens de autorace 12h Le Brno in de Tsjechische stad Brno. Kaipan is een kleine Tsjechische roadsterfabrikant uit het Noord-Moravische 'stadje' Smržovka.

23

Model van een M1A2, een Amerikaanse M1 Abrams-tank met 'hunter-killer' commandantsgeschutskoepel en Tank Urban Survivability Kit (TUSK), een serie verbeteringen aan de Abrams gericht op de stadsoorlog. Tot de TUSK behoren onder andere 'reactieve bepantsering' aan zijzijde (vermindert de impact van op de tank afgevuurde projectielen), 'kooibepantsering' aan achterzijde (tegen aanvallen met raketwerpers) en een 'Transparent Armor Gun Shield' (versterkte geschutskoepel bovenop).

Wijzig afbeelding
Nederlands : Model van een M1A2, een Amerikaanse M1 Abrams-tank met 'hunter-killer' commandantsgeschutskoepel en Tank Urban Survivability Kit (TUSK), een serie verbeteringen aan de Abrams gericht op de stadsoorlog. Tot de TUSK behoren onder andere 'reactieve bepantsering' aan zijzijde (vermindert de impact van op de tank afgevuurde projectielen), 'kooibepantsering' aan achterzijde (tegen aanvallen met raketwerpers) en een 'Transparent Armor Gun Shield' (versterkte geschutskoepel bovenop).

24

Het BMW Welt in München, het presentatie- en distributiecentrum voor producten van het Duitse automerk BMW, ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Het BMW Welt in München, het presentatie- en distributiecentrum voor producten van het Duitse automerk BMW, ontworpen door het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au.

25

Phenakistiscoop van de Britse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904) waarop een walsend koppel te zien is.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Phenakistiscoop van de Britse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904) waarop een walsend koppel te zien is.

26

groene pad (Pseudepidalea viridis), vrouwtje

Wijzig afbeelding
Nederlands : groene pad (Pseudepidalea viridis), vrouwtje

27

bont zandoogje (Pararge aegeria)

Wijzig afbeelding
Nederlands : bont zandoogje (Pararge aegeria)

28

Een zuiver (>99,95%) zilverkristal, elektrolytisch (chemisch) gefabriceerd met duidelijk zichtbare dendritische structuren. Gewicht ongeveer 11 gram.

Wijzig afbeelding
Nederlands : Een zuiver (>99,95%) zilverkristal, elektrolytisch (chemisch) gefabriceerd met duidelijk zichtbare dendritische structuren. Gewicht ongeveer 11 gram.

Request an additional languageDemande d’ajout d’une langue