Вікісховище:Вибір ліцензії

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Choosing a license and the translation is 99% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Choosing a license and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:CLIC • COM:CAL

Ця сторінка є посібником для людей, які вносять свої власні роботи, і хочуть отримати пораду щодо вільних ліцензій та "найкращої" з них, яку можна застосувати до їхніх робіт.

Якщо Ви не хочете читати це і просто хочете знати, яку ліцензію рекомендує спільнота Вікісховища, виберіть одну з наступних:

  • {{CC BY-SA 4.0}} (деякі права захищені - обов’язкова вказівка авторства та спільний доступ)
  • {{CC BY 4.0}} (деякі права захищені - посилання на джерело обов'язкове)
  • {{CC0}} (права не захищені - суспільне надбання або відмова від прав, якщо реліз PD буде визнаний недійсним)

Однак краще, якщо ви дочитаєте цю сторінку до кінця, щоб зрозуміти, на що ви погоджуєтесь!

Ідеологія та філософія

Авторське право - це форма інтелектуальної власності права, яка надає творцеві інтелектуального твору право контролювати те, як цей твір може бути використаний. Однак творець може вирішити відмовитися від частини контролю.

Автор володіє авторським правом. При традиційному ("пропрієтарному") ліцензуванні автор (наприклад, письменник) продає конкретну ліцензію конкретній особі (наприклад, книговидавцю або кінопродюсеру). Однак, коли автор передає твір під "публічну ліцензію", він дозволяє будь-кому використовувати свій твір за певних умов.

Люди, які виступають проти авторського права (anti-copyright), вважають, що нинішня система авторського права та/або будь-яка система авторського права є недоречною і повинна бути суворо обмежена та/або взагалі скасована. Якщо ви противник авторських прав, ви, ймовірно, захочете випустити свою роботу під публічною ліцензією, яка відмовляється від якомога більшої кількості авторських прав (випуск в суспільне надбання не є законним у багатьох країнах, але ви можете використовувати CC-0). Дивіться розділ "Суспільне надбання та наближення".

Копілефт це ідея використання системи авторського права для усунення загальних обмежень, що використовуються в авторському праві, і запобігання їх повторному введенню іншими. Люди, які виступають за копілефт, можуть бути, а можуть і не бути противниками авторського права. Якщо ви вірите в копілефт, ви, ймовірно, захочете використовувати одну з вільних ліцензій, докладно описаних в розділі "Copyleft / Sharelike".

Автор може випускати твір за кількома ліцензіями, публічними або пропрієтарними.

Модель програмного забезпечення

Android змінив ліцензії, що було б неможливо з ліцензією копілефту

Модель програмного забезпечення добре відома і була успішною в ряді застосувань, від цілих операційних систем (Linux) до програмного забезпечення, яке використовується для запуску Вікіпедії та її сестринських проектів (обидва використовують ліцензії GNU General Public Licenses з копілефтом; див. нижче). Ключовими особливостями цього програмного забезпечення є наступні:

  • право на перегляд вихідного коду (open source)
  • право на модифікацію вихідного коду (right-to-adapt)
  • вимога, щоб будь-які модифіковані версії програмного забезпечення випускалися під тією ж ліцензією (copyleft/sharealike)

Ці ознаки можна змішувати та поєднувати. Однак, твори під різними ліцензіями з копілефтом, як правило, можна комбінувати лише тоді, коли ліцензія явно це дозволяє.

Деякі ліцензії на програмне забезпечення з відкритим кодом не містять умови про спільне використання. Вони називаються " дозволяючими ліцензіями"; вони означають, що повторне ліцензування програмного забезпечення дозволяється. Наприклад, операційна система для мобільних телефонів Android спочатку була переважно під дозвільними ліцензіями з відкритим кодом, такими як ліцензія MIT - Массачусетського технологічного інституту (але ядро Linux було під копілефтом). Значна частина операційної системи Android з тих пір була переліцензована і знаходиться під пропрієтарною ліцензією (що належить Google).[1] Ядро Linux не може бути переліцензоване через копілефт. Нова мобільна операційна система Google, Fuchsia, має нове ядро, і вся Fuchsia поширюється під дозвільними ліцензіями.

Аналогічно, занедбана мобільна операційна система "FirefoxOS" була скопійована та модифікована до "KaiOS". Оскільки FirefoxOS була під дозвільною ліцензією, ліцензія могла бути змінена, а KaiOS була випущена під пропрієтарною ліцензією. Код все ще залишається open-source, оскільки вихідний код все ще публікується, але для його модифікації потрібен дозвіл компанії. Див. статтю Wikipedia article.

Головні гравці

Lawrence Lessig

Логотип Creative Commons Lawrence Lessig американський юрист, який у 2004 році написав книгу під назвою "Free Culture" та заснував організацію Creative Commons, яка популяризувала деякі ліцензії з вільним авторським правом, що широко використовуються в Інтернеті сьогодні.

Richard Stallman

Логотип Free Software Foundation's GNU Річард Столмен - американський розробник програмного забезпечення, який заснував Фонд вільного програмного забезпечення і написав GPL (GNU General Public License), найбільш широко використовувану ліцензію з відкритим вихідним кодом для програмного забезпечення. Фонд вільного програмного забезпечення розробив Ліцензію вільної документації GNU, яка спочатку призначалася для документації до програмного забезпечення (файлів довідки тощо), так само як GPL для самого програмного забезпечення.

Вільні культурні твори - визначення Free Cultural Works Вільні культурні твори Визначення визначає чотири основні вимоги для того, щоб ліцензія вважалася "Вільною культурною ліцензією" (включає дозвільні ліцензії та ліцензії з копілефтом):

  1. Свобода використання і виконання твору
  2. Свобода вивчення твору та використання інформації
  3. Свобода розповсюдження копій
  4. Свобода розповсюдження похідних (деривативних) творів

Фонд Вікімедіа Wikimedia Foundation (яка керує цим проектом, Вікісховищем, а також найбільш відомою Вікіпедією) наразі є одним з найбільших користувачів (а отже, опосередковано і прихильників) ліцензій з копілефтом. Їх ліцензійна політика вимагає, щоб усі проекти, якими вони керують, використовували "Вільні культурні ліцензії", як це визначено у визначенні Вільних культурних творів.

Flickr Flickr, популярний сайт для обміну фотографіями, дозволяє користувачам легко обирати ліцензії Creative Commons для своїх фотографій. Популярність Flickr підвищила обізнаність та знання про ліцензії Creative Commons серед його користувачів. Flickr's API також сприяє заохоченню повторного використання таких вільно ліцензованих фотографій.

Суспільне надбання та наближення

Коли ви випускаєте твір у суспільне надбання (або іншим чином намагаєтеся відмовитися від усіх прав на твір), ви відмовляєтеся від будь-якого контролю над твором. У деяких юрисдикціях це може бути юридично неможливо, оскільки моральні права не можуть бути скасовані, але можна відмовитися від прав на експлуатацію та розповсюдження.

Це означає, що хоча твір суспільного надбання в одному сенсі є "найбільш вільним", оскільки його можна використовувати в найширшому діапазоні можливих застосувань, похідні твори може "стати невільним", оскільки автор похідного твору може вирішити використати традиційне обмежувальне ліцензування.

Для того, щоб твір "залишався безкоштовним", необхідно використовувати твір, який має ознаку ShareAlike.

Копілефт / Sharealike

Від "авторського права" та фрази англійською "share and share alike"; перше зазвичай застосовується до програмного забезпечення, друге - до інших творів. Запобігає тому, щоб твір став невільним через переліцензування, забороняючи переліцензування, в тому числі для похідних творів.

Два твори під різними ліцензіями з копілефтом, як правило, не можуть бути об'єднані, якщо тільки в ліцензіях явно не зазначено, що це можливо. Це часто стосується найпоширеніших ліцензій з копілефтом. Таким чином, може бути важливо вибрати поширену ліцензію авторського права, а не незрозумілу ліцензію.

Загальні умови ліцензування

Порівняйте їх з основними свободами з http://freedomdefined.org/Definition#Defining_Free_Culture_Licenses:

Назва Пояснення Дозволено на Вікісховищі?
Дозвіл Повторне використання твору повинно здійснюватися з дозволу правовласника. Ні
Сповіщення Повторне використання твору повинно сповіщати правовласника про використання твору. Ні
Fulltext (FT) Повторні користувачі повинні відображати повний текст ліцензії щоразу, використовуючи твір. Так
Авторство (BY) Повторне використання твору повинно супроводжуватися посиланням на автора під час використання твору. Так
ShareAlike (SA) Повторні користувачі, які створюють похідні твори, повинні випускати похідні твори за тією ж ліцензією, що й оригінальний твір, якщо вони вирішили поширювати похідні твори. Так
NonCommercial (NC) Некомерційні Робота може бути використана тільки в некомерційних цілях. Ні
NoDerivatives (ND) Повторним користувачам не дозволяється розповсюджувати похідні твори (по суті: твір не може бути змінений). Ні

Чому деякі умови заборонені на Вікісховищі?

Очевидно, що No-derivative (безпохідні) ліцензії є проблематичними на веб-сайтах для спільної роботи. Дозвіл та повідомлення накладатимуть значний адміністративний клопіт. Вікіпедія використовується на комерційній основі (наприклад, існують компанії, які продають копії Вікіпедії на картках пам'яті або навіть друковані книги статей людям, які не мають доступу до Інтернету). Також поки що не зовсім зрозуміло, що саме означає некомерційна ліцензія в законодавстві. [2]

Поширені вільні ліцензії

Акронім Назва Умови
CC BY Creative Commons Attribution 1.0, 2.0, 2.5, 3.0, 4.0 Визначення авторства
CC BY-SA Creative Commons Attribution ShareAlike 1.0, 2.0, 2.5, 3.0, 4.0 Визначення авторства та поширення на тих же умовах

(Attribution, ShareAlike)

CC0 Public Domain Dedication v1.0 Суспільне надбання
GFDL[1] GNU Free Documentation License v1.1, 1.2, 1.3 Авторство, ShareAlike, Повний текст
FAL Free Art License v1.2, 1.3 Авторство, ShareAlike, Повний текст

Старі версії ліцензій

Як правило, рекомендується використовувати найновішу версію ліцензії. .

Спрощуємо життя повторним користувачам

Ліцензія з вимогою повного тексту (FullText) може бути дещо несприятливою для повторного використання в деяких форматах (таких як друк).

Деякі колективні сайти вже мають одну або кілька обраних ліцензій, і весь контент, що розміщується на сайті, повинен відповідати цій ліцензії. Користувачам таких сайтів потрібно, щоб матеріал був доступний під тією ж ліцензією, що і сайт.

Саме тому Вікісховище рекомендує подвійне ліцензування за ліцензією GFDL та CC-BY-SA (всі версії). Обидві ліцензії мають обмеження ShareAlike, що гарантує, що твір залишиться вільним незалежно від того, як він використовується або змінюється. Використання "всіх версій" ліцензії CC-BY-SA максимізує можливість повторного використання для сайтів, які можуть "застрягти" з більш ранньою версією ліцензії CC-BY-SA. Використання GFDL гарантує, що робота може бути беззаперечно використана переважною більшістю проектів Вікімедіа.

Дивіться також

Посилання

  1. Commons:Village pump/Proposals/Archive/2018/08#No longer allow GFDL for some new uploads.

Додаткова інформація