Commons:Szerzői jogi szabályok

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright rules and the translation is 93% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright rules and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

A Commonsra feltöltött fájloknak szerzői jogi szempontból mind a (berni egyezmény szerinti) származási ország, mind az Amerikai Egyesült Államok (és esetleg további érintett országok) törvényei szerint szabadnak kell lenniük; akár a jogtulajdonos által adott megfelelő licenccel, akár az alkotás közkincs voltával.

Szerzői jogi szabályok témakör szerint

Fő lap: Commons:Szerzői jogi szabályok témakör szerint.

A Commons:Szerzői jogi szabályok témakör szerint lap megpróbál választ adni a következő kérdésre: „Feltölthetek egy képet, aminek a témája …?”

Feltöltés szempontjából OK:

  • Általánosságban azon általad készített fotók, amelyeken szerzői jogra nem jogosult témakörök szerepelnek: látkép, természet, saját magad, illetve más személyek, akik beleegyeztek a kép elkészültébe és publikálásába (azonban ezeknek ismeretterjesztési szempontból hasznosnak kell lenniük – jegyezd meg: a Commons nem a személyes webtárhelyed).
  • Saját képeid, vagy olyan, általad készített másolatok, amelyek eredeti változatának szerzői joga lejárt (általában az alkotó halála után 70 év; az országok szerinti lebontást lásd a Commons:Szerzői jogi szabályok területenként lapon).
  • Mások által készített egyszerű kópiák, amelyek eredeti változatának szerzői joga lejárt (általában az alkotó halála után 70 év; az országok szerinti lebontást lásd a Commons:Szerzői jogi szabályok területenként lapon). Régi képek feljavított változata esetén lásd a Commons:Mikor használd a PD-scan címkét? lapot.
  • Közkincsnek számító 2D-s alkotások általad vagy más által készített hű mása. További információkért lásd a Commons:Mikor használd a PD-Art címkét? lapot.

Más tárgykörök lehetnek engedélyezettek vagy tiltottak; további információkért lásd a Commons:Szerzői jogi szabályok témakör szerint lap címsorait. Az internetről származó képek esetében lásd a lap megfelelő szakaszát. Lásd még: Eredetiség határa.

Egyszerű ellenőrzőlista

Tegyük fel, hogy készítettél egy fotót, beszkennelted vagy letöltötted az internetről – és fel szeretnéd tölteni a Commonsra. Honnan tudhatod, hogy ez rendben van-e? Itt egy egyszerű lista, ami segít a döntésben; kérdéses esetben lásd az országodról szóló bővebb listákat. Ha még mindig vannak kérdéseid, akkor azokat a Tudakozóban, a Commons kocsmafalán (magyar változat) vagy a magyar Wikipédia jogi kocsmafalán teheted fel.

A részletes listáért lásd a Commons:Szerzői jogi szabályok témakör szerint lapot.

Feltöltheted

A következő témakörökben saját magad által készített fotókat:

  • Természet (erdők, ég stb.)
  • Állatok (kutyák, macskák stb.)
  • Rovarok (hangyák, bogarak stb.)
  • Termények (almák, paradicsomok stb.)
  • Személyek, akik ehhez beleegyezésüket adták
  • Saját magad (de a Commons nem a fotóalbumod), de nem mások által rólad készített fényképek (ezekhez a kép készítőjének engedélye szükséges).
  • Az Egyesült Államokban és a saját országodban is közkincsnek számító témakörök:
    • Épületek, ahol az építész 70 (de inkább 100) éve elhunyt
    • 70 (de inkább 100) éve elhunyt szerző alkotásai, amelyeket először 1923 előtt publikáltak
    • 70 (de inkább 100) éve elhunyt író könyvei, amelyeket először 1923 előtt publikáltak
    • Újságok és folyóiratok, melyek szerzője 70 (de inkább 100) éve elhunyt, és amelyeket először 1923 előtt publikáltak.

Saját szkennelések:

  • Olyan anyagok, melyek szerzői jogi védelme az Egyesült Államokban és saját országodban is lejárt
  • Teljes egészében általad készített képek (alapmű nélkül vagy közkincs alapművekkel).

Weboldalakról származó állományok:

  • Azon anyagok, melyek szerzői jogi védelme az Egyesült Államokban, a webszerver helyén és saját országodban is lejárt.

Kérdéses, hogy feltölthető-e

Minden olyan jogvédett alkotás, ahol nem a feltöltő a jogtulajdonos:

Fotók, ábrák, szkennelések és más reprodukciók:

  • Autók (csak egyszínű és reklámok, festmények stb. nélkül)
  • Mindennapi tárgyak (egyszerű formák)
  • Könyvborítók (csak nagyon egyszerű formák)
  • Valuta (a kibocsátó országtól függ, lásd: Commons:Pénznem)
  • Bélyegek (a kibocsátó országtól függ, lásd: Commons:Bélyegek)
  • Kevesebb mint 70 éve elhunyt, vagy ma is élő építész által tervezett épület; lásd: Commons:Panorámaszabadság

Nem töltheted fel

  • „Fair use” képek; lásd: Commons:Fair use.
  • Rajongói alkotás, ami erősen hasonlít jogvédett anyagra; lásd: Commons:Fan art.
  • Olyan mű reprodukciója, melyek szerzői jogi tulajdonosa nem te vagy, például:
    • Figurák, bábuk és egyéb, jogvédett tárgyak; lásd: Commons:Származékos művek.
    • Hanglemez, videójáték, film és más kereskedelmi termék borítója, posztere, illetve újságcikkek vagy magazinok, melyeket még véd a szerzői jog (borítók és belső lapok is).
  • Hangok, melyek szerzői jogi tulajdonosa nem te vagy, például:
    • Jogvédett rádióadók (műsorok és reklámok).
    • Szöveget tartalmazó dalok, melyek jogi védelme még nem járt le.

Szerzői jogi szabályok területenként

Fő lap: Commons:Szerzői jogi szabályok területenként.
A védelmi idők világtérképe

A szerzői jogi szabályok országról országra változnak. A Commonsra felküldött képek két vagy több ország szabályozása alá is eshetnek (kivéve, ha az Egyesült Államokból lettek feltöltve). A különböző jogszabályok főleg a következő pontokban különböznek:

  • A szerzői jog időtartama. A legtöbb országban a védelem az eredeti szerző halála után 70 évvel (p.m.a.) jár le. A nemrégiben nyilvánosságra hozott régi anyagokra külön szabályok vonatkozhatnak.
  • A kormányzati alkotások jogállása. A legtöbb (de nem mindegyik) országban a kormányzat által közzétett hivatalos dokumentumok közkincsnek számítanak.
  • A szerzői jogi védelemre jogosult alkotások köre. Egyes országokban a művészeti alkotásokról (épületek, szobrok, ruházat stb.) készült fényképek csak a fotó tárgyát képező alkotás eredeti készítőjének engedélyével használhatóak fel.

Szinte minden ország elfogadta az irodalmi és műalkotások védelméről szóló berni egyezményt (a szövegét lásd itt). Az egyezménynek megfelelően az egyes országok bizonyos feltételek mellett más területek szerzői jogi szabályait is alkalmazzák. Ezen szabályok következménye, hogy mindig figyelni kell a származási országban érvényes jogszabályokra.

Teendő kérdéses esetben

Ha a dátum ismeretlen

Példakép Einsteinről

Tedd fel a lehetséges legkésőbbi dátumot. A jobboldali fotón Albert Einstein és felesége, Elsa látható. Elsa 1936. december 20-án hunyt el, Albert 1955. április 18-án. Ezek alapján a kép 1936. december 20-a előtt készült.

Ha a hely ismeretlen

Tedd fel a legszűkebb indokolható területi egységet. Az előbbi fotó készülhetett az USA-ban, Németországban, a Atlanti-óceánon (ha feltételezzük, hogy a pár egy hajón tartózkodott) vagy bárhol máshol, ahol vélhetően lefényképezhették őket; de például nem valószínű, hogy Nepálban.

Ha a fotós ismeretlen

Tedd fel a legvalószínűbb korlátozó szerzői jogot, aminek az ellenkezője nem bizonyítható. Így, hacsak a származási hely vagy forrás nem tüntet fel szabadabb felhasználási lehetőségeket (és jó okod van feltételezni, hogy nem történt szerzőijog-sértés), akkor tedd fel, hogy a szerző fenntart minden jogot, amire legálisan lehetősége van a saját jogkörnyezetében.

A berni egyezmény szerint az ismeretlenek által készített fotók a nyilvánosságra hozatalát követő ötvenedik évtől kezdte szabadon felhasználhatóak, kivéve, ha egy ország ettől eltérő rendelkezéseket hozott.

Generally, for countries with copyright terms based on the death of the author, community consensus has found that it is safe to assume that the author died no more than 50 years after creating the work in cases where the author is unknown. This is encapsulated in the template {{PD-old-assumed}}.

Példa

A Borda francia hajó

Tegyük fel, hogy a jobboldali kép szerzőjét nem ismerjük, de nem ismeretlen szerzői jogi szempontból. Tudjuk, hogy a képen az 1891-ben selejtezett Borda hajó látható. A fotót készíthette egy húsz éves ember, aki 90 éves kora körül természetes halállal hunyt el; így 1960-ba kerülünk. Tételezzük fel, hogy az „alkotásokra” vonatkozó normál szabályok érvényesek, és a 70 éves védelmet alapul véve a fotó a 2030-as évekig jogvédett. Ha a fénykép készítője tényleg ismeretlen, akkor a jogvédelem valószínűleg 1891+70=1961-nél tovább nem tartott, tehát ha 1923 előtt nyilvánosságra hozták (vagy az USA-ban más okból szabad), akkor szabadon felhasználható.

Figyelem: ha nem találod a szerzőt, az nem jelenti, hogy az alkotás készítője ismeretlen; lehet, hogy nem elég sokáig vagy rossz helyen kerested. Lásd még: Commons:Projekt témája/Előzetes óvatossági elv.


Lásd még

  • Commons:Wikilivres – egy hasonló, nem a Wikimédia Alapítvány által üzemeltetett oldal, ahol az USA szabályozásánál lazább kanadai közkincsszabályok érvényesek.
Hogyan kérhetsz segítséget