Commons:Meztelenség

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Nudity and the translation is 95% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Nudity and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: COM:NUDE • COM:NOPENIS

Kapcsolódó irányelvek és útmutatók

A felhasználás célja

A meztelen férfiakat bemutató képeket a felhasználók rendszeresen jelölik törlésre, ellenvéleményként pedig gyakran A Commons nem cenzúrázott irányelvet idézik. Az ilyen esetekben (a törvényi aspektusokon felül) meg kell vizsgálni, hogy az adott médiafájl illeszkedik-e a Commons céljához. Ez az útmutató az adminisztrátorok és más szerkesztők számára kíván segítséget nyújtani annak eldöntésében, hogy a meztelenséget bemutató képek közül melyeket kell megtartani, és melyek törlendőek.

Vandalizmus

  • Az egyértelműen vandalizmus céljából feltöltött képek azonnal törlésre kerülnek. A feltöltő leggyakrabban egy alacsony szerkesztésszámmal rendelkező új felhasználó, a törlést kérők pedig más, helyi wikikből érkeznek.
  • A lapok vandalizálásához használt fájlokat csak ezen okból nem töröljük, csak akkor, ha ellenkeznek az irányelvekkel vagy útmutatókkal.

Új feltöltések

A Commonsnak nincs szüksége arra, hogy ledobd alsóneműd, és kamerát ragadj. Ha ezt szeretnéd, próbáld meg a kért képek listáját csökkenteni.
Tényleg szüksége van-e a Commonsnak ezekre? (Big Cock – Nagy kakas – Nagy pénisz)
Shortcuts

Egyes kategóriák (például Férfi szaporítószervek, Pénisz és Vaginák) megmutatják, hogy a Commonson nagyon sok, emberi nemi szervekkel kapcsolatos kép található.

Azon alacsony felbontású, vagy gyenge minőségű, hiányos leírású képeket, amelyekhez hasonlóak már megtalálhatóak a Commonson, általában törlésre jelöljük a vonatkozó irányelveknek megfelelően. Az ilyen fájloknak az emberi anatómiához és -fejlődéshez kell kapcsolódniuk.

A megfelelő leírással rendelkező, jó minőségű médiafájlok (amelyek például az alany életkoráról vagy fejlettségéről szólnak) használhatóak lehetnek. Az előbbieknek megfelelően a korábbi állományoktól különböző fájlokat általában érdemes megtartani, egyben egy hasonló témájú, rossz minőségű médiafájl törölhető.

Jelentősen eltér a korábbi fájloktól

Azon állományok, amelyek valamely olyan helyzetet (például betegségek vagy testi beavatkozások) ábrázolnak, melyekről nem rendelkezünk képpel, általánosságban megtartandóak, mivel ezek oktatási jelleggel bírnak. A Commonson az emberi anatómia minden aspektusa jelen kell, hogy legyen.

A létező fájloknál jobb minőségű médiaállomány

Ha egy korábbihoz hasonló, de annál jobb minőségű médiafájl kerül feltöltésre, akkor a régit érdemes lehet törölni.

  • A magasabb felbontás preferált
  • A jobb fókuszú média preferált az elmosódottal szemben
  • A teljes testet mutató kép preferált a csak az ágyékot mutatóval szemben
  • Lehetőleg ne legyen „sokkoló” (ezeket törölhetjük vandalizmusra hivatkozva).

Ezen szempontok szerint a Commons egy oktatási célra jobban használható adatbázissá válhat.