Commons:Why we need high resolution media/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Why we need high resolution media and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Why we need high resolution media and have to be approved by a translation administrator.

Vaak vragen bijdragers en personen die media licentiëren: "Waarom heeft Wikimedia Commons media met een hoge resolutie nodig? Is webresolutiemedia niet voldoende voor gebruik op Wikipedia?" Hoewel media met webresolutie zeker beter zijn dan geen media, dienen media met hoge resolutie verschillende waardevolle doeleinden voor het project, en daarom streven we ernaar om altijd de hoogst mogelijke resolutieversie te verkrijgen.

Printversies

Zelfportret met vilten hoed van Vincent Van Gogh
Een detail van Van Goghs oog in de afbeelding links toont een reflectie

Typische computermonitoren en mobiele beeldschermen hebben tegenwoordig tussen de 100 en 200 pixels per inch (dpi). Hierdoor ondervinden veel afbeeldingen die op een computerscherm worden opgebouwd, verlies van details, artefacten of beide. Ter vergelijking: zelfs een inkjetprinter van lage kwaliteit drukt afbeeldingen af met 300 dpi, of 9 keer zoveel pixels per vierkante inch; en typische laserprinters printen met 600 tot 1200 dpi, ongeveer 100 keer zoveel pixels per vierkante inch. In professionele gedrukte publicaties worden afbeeldingen in webresolutie, ontworpen voor weergave op computerschermen, als onaanvaardbaar beschouwd, tenzij er geen alternatief beschikbaar is. Een van onze projectdoelen is het maken van professionele gedrukte versies van Wikipedia-artikelen, die kunnen worden afgedrukt en verkocht of gedistribueerd naar mensen zonder toegang tot computers, en dit vereist media met een hogere resolutie.

Ga voor een voorbeeld hiervan naar en:Ellen Terry, klik op "Download als PDF" in de rechterzijbalk. Open de PDF in Adobe Acrobat, scrol omlaag naar het schilderij Choosing van George Frederic Watts en zoom erop in. In dit afdrukbare document is aanzienlijk meer detail zichtbaar dan op de webpagina, wat resulteert in een merkbaar hogere kwaliteit in een afdruk.

Beeldschermen met superhoge resolutie

In de afgelopen tien jaar introduceerden technologiefabrikanten beeldschermen met een steeds hogere pixeldichtheid, zoals Apple's Retina Displays (tot ongeveer 476 dpi, nu uitgebreid naar hun hele line-up), Google's Nexus-apparaten (al tot 445 dpi op de Nexus 5) en Samsung's ATIV Book 9 Plus, een 3200x1800, 13 inch laptop. MediaWiki is al begonnen met het serveren van 1,5x en 2x afbeeldingen aan deze apparaten[1], en het lijdt geen twijfel dat nog grotere afbeeldingen in de toekomst moeten worden geserveerd, vooral bij het weergeven van afbeeldingen op volledig scherm. Met media met een hoge resolutie zien afbeeldingen op deze schermen er scherp en scherp uit, zoals afdrukken in een tijdschrift, in plaats van pixellated en wazig.

Geëxtraheerde afbeeldingen

Deze afbeelding was de bron van meer dan 35 portretten die op Wikipedia werden gebruikt.
Een portret van George William Alexander is uit het portret links bijgesneden. Dit is nu ons enige portret van deze historische figuur.

Vaak kan een afbeelding met een hoge resolutie worden bijgesneden om zich te concentreren op een deel van de afbeelding, waardoor effectief een nieuwe afbeelding met een ander doel wordt gegenereerd. Het meest triomfantelijke voorbeeld hiervan op Commons is File:The Anti-Slavery Society Convention, 1840 by Benjamin Robert Haydon.jpg (rechts afgebeeld), een gedetailleerd schilderij van de Anti-Slavery Society Convention van 1840, een historische gebeurtenis die veel belangrijke historische figuren bijwoonden. Uit deze afbeelding zijn maar liefst 35 portretten bijgesneden, veelal van personen die geen andere afbeelding op Commons hebben. Als de oorspronkelijke afbeelding webresolutie zou hebben, zouden deze bijgesneden versies zo klein zijn (ongeveer 20 bij 20 pixels) dat de personen erin niet identificeerbaar zouden zijn. Ondanks de hoge resolutie van de bronafbeelding, slagen veel van de geëxtraheerde afbeeldingen er alleen in om een lage webresolutie te bereiken, wat suggereert dat in feite een afbeelding met een nog hogere resolutie nuttig zou zijn. Hetzelfde geldt voor groepsfoto's.

Een vergelijkbare bron van veel afbeeldingen is File:Pieter Brueghel the Elder - The Dutch Proverbs - Google Art Project.jpg, met meer dan 120 geëxtraheerde afbeeldingen die individuele spreekwoorden illustreren. Voordat de 23 megapixel-versie van deze afbeelding beschikbaar werd gesteld, hadden deze geëxtraheerde afbeeldingen zo'n lage resolutie (ongeveer 80×80 pixels) dat ze nutteloos waren.

Wikipedia heeft veel artikelen over individuele schilderijen; Dergelijke artikelen kunnen bepaalde delen van een afbeelding (soms subtiele) markeren om uit te leggen hoe ze bijdragen aan de algehele allegorie of motief, om authenticiteit aan te tonen of zelfs om de kunststijl uit te leggen, zoals penseelstreken. Een ander veel voorkomend voorbeeld zijn de handtekeningen van kunstenaars die uit hun werken worden gehaald. In de kunstwetenschap worden dergelijke geëxtraheerde beelden details genoemd en worden ze vaak opgenomen in de literatuur.

Geëxtraheerde frames

Evenzo zijn video's met een hoge resolutie nuttig omdat afzonderlijke frames van de video kunnen worden geëxtraheerd en gebruikt als afbeeldingen met een hoge resolutie - afbeeldingen die er goed uitzien in druk en waarmee kleinere afbeeldingen kunnen worden geëxtraheerd. Commons heeft momenteel een beperking van de uploadgrootte waardoor video met een hoge resolutie moeilijk te uploaden is, maar dergelijke video's zijn een veelbelovende bron van educatieve afgeleide werken.

Identificatie

Dit detail, dat slechts 0,14% van de originele 26 megapixelfoto beslaat, werd gebruikt om het appartementencomplex te identificeren door een groot spandoek te lezen dat aan het gebouw hing.

In een typisch museum of botanische tuin worden alle artefacten zorgvuldig gelabeld met alle bekende informatie over hen, maar de grotere wereld is niet zo vriendelijk. Het correct identificeren van de kunstenaar of fabrikant achter een artefact vereist vaak de mogelijkheid om minuscule details te onderzoeken, zoals het lezen van kleine handtekeningen of het identificeren van een karakteristiek type materiaal of penseelstreek. Het onderscheiden van een frauduleuze kopie of afdruk van een origineel is bijzonder uitdagend. Evenzo vereist het identificeren van planten, dieren of insecten vaak een zorgvuldig onderzoek van fijne details zoals het patroon van aderen of de snijding van bladranden.

Met hoge resolutie luchtfoto's kunnen sommige banners en borden worden gelezen. Het identificeren van wat een afbeelding precies weergeeft, kan het verschil maken tussen een nutteloze en een nuttige afbeelding.

De identificatie van de glas-in-loodfabrikant zou niet mogelijk zijn geweest zonder het vinden van de handtekening.

Educatieve details

De tuin der lusten, een gedetailleerd drieluik van Jheronimus Bosch.

Veel afbeeldingen, vooral complexe, bevatten kleine details die van educatieve waarde zijn voor personen die geïnteresseerd zijn in het relevante onderwerp - sommige hiervan kunnen niet door ons worden voorzien. Bijvoorbeeld De tuin der lusten (rechts getoond) is een ingewikkeld symbolisch werk dat uren van gedetailleerd onderzoek kan vereisen om volledig te begrijpen. Voor een werk als dit is geen enkel aantal geëxtraheerde afbeeldingen in het Wikipedia-artikel een vervanging voor het downloaden en onderzoeken van het werk in detail als geheel.

Dit geldt ook voor foto's: een hoge resolutie foto van een computermoederbord maakt het bijvoorbeeld mogelijk om kleine tekstuele labels te lezen en verbindingen te traceren, terwijl een afbeelding met lage resolutie heel weinig inzicht geeft in hoe het apparaat functioneert.

Restauratie

Afbeeldingen met een hoge resolutie zijn gemakkelijker digitaal te herstellen. Stof, vuil en krassen die duidelijk zichtbaar zijn - en gemakkelijk te verwijderen - in een afbeelding met hoge resolutie, zullen in plaats daarvan resulteren in lokale verkleuring of artefacten in een afbeelding met webresolutie, waarvoor geavanceerdere technieken en meer speculatie nodig zijn om te verwijderen. Dergelijke artefacten zijn moeilijk te onderscheiden van een opzettelijk deel van het oorspronkelijke werk. Bovendien, omdat restauratie een tijdsinvestering van de kant van de restaurateur vertegenwoordigt, willen ze er zeker van zijn dat het product van hun werk zo nuttig mogelijk zal zijn voor de hierboven beschreven doeleinden en hoeven ze het niet helemaal opnieuw te doen wanneer een versie met een hogere resolutie wordt gevonden.

Zie ook

Opmerkingen

  1. source