Commons:Per què necessitem fitxers multimèdia d'alta resolució

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Why we need high resolution media and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Why we need high resolution media and have to be approved by a translation administrator.

Sovint els col·laboradors i les persones que concedeixen llicències de fitxers multimèdia es pregunten: "Per què Wikimedia Commons necessita fitxers multimèdia d'alta resolució? La resolució dels fitxers multimèdia del web no són suficients per utilitzar-los a la Viquipèdia?" Tot i que els fitxers multimèdia de resolució web són certament millors que els fitxers no multimèdia, els fitxers multimèdia d'alta resolució tenen diversos propòsits valuosos per al projecte, i per això ens esforcem per obtenir sempre la versió de màxima resolució possible.

Versions impreses

Autoretrat amb barret de feltre de Vincent Van Gogh
Un detall de l'ull de Van Gogh de la imatge de l'esquerra que mostra un reflex

Actualment, els monitors i pantalles mòbils típics tenen entre 100 i 200 píxels per polzada (dpi). A causa d'això, moltes imatges quan es representen en un monitor d'ordinador experimenten una pèrdua de detall, artefactes o ambdues coses. A tall de comparació, fins i tot una impressora d'injecció de tinta de baixa qualitat imprimeix imatges a 300 dpi, o 9 vegades més píxels per polzada quadrada; i les impressores làser típiques imprimeixen entre 600 i 1200 dpi, aproximadament 100 vegades més píxels per polzada quadrada. En les publicacions impreses professionals, les imatges de resolució web, dissenyades per mostrar-les en monitors d'ordinador, es consideren inacceptables tret que no hi hagi cap alternativa disponible. Un dels nostres objectius del projecte és crear versions impreses de qualitat professional d'articles de Viquipèdia, que es puguin imprimir i vendre o distribuir a persones sense accés a ordinadors, i això requereix fitxers multimèdia de més resolució.

Per obtenir un exemple d'això, aneu a en:Ellen Terry, feu clic a "Versió per a impressora" a la barra lateral esquerra i, a continuació, feu clic a "Baixa com a PDF". Obriu el PDF a Adobe Acrobat, desplaceu-vos cap avall fins al quadre de la noia amb una flor al nas de George Frederic Watts i amplieu-lo. En aquest document imprimible es poden veure bastant més detalls que a la pàgina web, cosa que obtindrà una qualitat notablement superior en la impressió.

Pantalles de resolució super alta

En els darrers deu anys, els fabricants de tecnologia han introduït pantalles amb densitat de píxels cada vegada més alta, com ara la Pantalla de retina d'Apple, els dispositius Nexus de Google (ja amb fins a 445 dpi al Nexus 5) i l'ATIV Book 9 Plus de Samsung, un portàtil de 3200x1800 de 13 polzades. MediaWiki ja ha començat a publicar imatges d'1,5x i 2x per a aquests dispositius[1], i no hi ha dubte que caldrà publicar imatges encara més grans en el futur, sobretot quan es mostrin imatges a pantalla completa. Amb suports d'alta resolució, les imatges d'aquestes pantalles apareixen nítides com les impressions d'una revista, en lloc de ser pixel·lades i borroses.

Imatges extretes

Aquesta imatge va ser la font de més de 35 retrats utilitzats a la Viquipèdia.
Un retrat de George William Alexander retallat del retrat de l'esquerra. Actualment aquest és el nostre únic retrat d'aquesta figura històrica.

Sovint, es pot retallar una imatge d'alta resolució per centrar-se en una part de la imatge, generant efectivament una nova imatge amb un propòsit diferent. L'exemple més triomfal d'això a Commons és File:The Anti-Slavery Society Convention, 1840 by Benjamin Robert Haydon.jpg (a la dreta), una pintura detallada de la Convenció de la Anti-Slavery Society de 1840, un esdeveniment històric pels molts personatges històrics importants que hi van assistir. D'aquesta imatge s'han retallat no menys de 35 retrats, moltes de les persones no tenen cap altra imatge a Commons. Si la imatge original tingués una resolució web, aquestes versions retallades serien tan petites (uns 20 per 20 píxels) que les persones que hi figurarien no serien identificables. Tot i l'alta resolució de la imatge font, moltes de les imatges extretes només aconsegueixen una resolució web baixa, cosa que suggereix que de fet seria útil una imatge de resolució encara més alta. El mateix s'aplica a les fotografies de grup.

Una font similar de moltes imatges és File:Pieter Brueghel the Elder - The Dutch Proverbs - Google Art Project.jpg, amb més de 120 imatges extretes que il·lustren proverbis individuals. Abans que estigués disponible la versió de 23 megapíxels d'aquesta imatge, aquestes imatges extretes tenien una resolució tan baixa (uns 80×80 píxels) que resultaven inútils.

La Viquipèdia té molts articles sobre pintures individuals; aquests articles poden ressaltar porcions particulars d'una imatge (de vegades subtils) per explicar com contribueixen a l'al·legoria o el motiu general, per demostrar autenticitat o fins i tot per explicar l'estil de l'art, com ara pinzellades. Un altre exemple habitual són les signatures dels artistes que s'extreuen de les seves obres. en les tesis d'art, aquestes imatges extretes s'anomenen detalls i sovint s'inclouen en la literatura.

Fotogrames extrets

De la mateixa manera, els vídeos d'alta resolució són útils perquè es poden extreure fotogrames individuals del vídeo i utilitzar-los com a imatges d'alta resolució: imatges que es veuran bé en la impressió i permeten extreure imatges més petites. Commons té actualment una limitació de la mida de la càrrega que dificulta la càrrega de vídeo en alta resolució, però aquests vídeos són una font prometedora de treballs educatius derivats.

Identificació

Aquest detall, que ocupava només el 0,14% de la foto original de 26 megapíxels, es va utilitzar per identificar el complex d'apartaments llegint una gran pancarta penjada a l'edifici.

En un museu o en un jardí botànic típics, tots els elements estan acuradament etiquetats amb tota la informació coneguda sobre ells, però el món real no és tan amable. Identificar correctament l'artista o el fabricant darrere d'un artefacte sol requerir la possibilitat d'examinar detalls minúsculs, com ara llegir petites signatures o identificar un tipus de material característic o un traç de pinzell. Distingir una còpia o una impressió fraudulenta d'un original és particularment difícil. De la mateixa manera, identificar plantes, animals o insectes sovint requereix un examen acurat de detalls fins, com el patró de les venes o la dentadura de les vores de les fulles.

Les fotografies aèries d'alta resolució permeten llegir algunes pancartes i rètols. Identificar amb precisió el que representa una imatge pot marcar la diferència entre una imatge inútil i una imatge útil.

La identificació del fabricant de vitralls no hauria estat possible sense trobar la signatura.

Detalls educatius

El jardí de les delícies terrenals, un tríptic detallat de Hieronymus Bosch.

Moltes imatges, especialment complexes, contenen petits detalls que tenen un valor educatiu per a les persones interessades en l'àrea temàtica pertinent; algunes d'aquestes no les podem anticipar. Per exemple, El jardí de les delícies terrenals (que es mostra a la dreta) és un treball simbòlic intrincat que pot requerir hores d'examen detallat per apreciar-lo completament. Per a un treball com aquest, cap nombre d'imatges extretes de l'article de Viquipèdia és un substitut del fet de poder descarregar i examinar l'obra en detall en el seu conjunt.

Això també s'aplica a les fotografies: per exemple, una foto d'alta resolució d'una placa base de l'ordinador permet llegir petites etiquetes textuals i rastrejar les connexions, mentre que una imatge de baixa resolució proporciona molt poca informació sobre el funcionament del dispositiu.

Restauració

Les imatges en alta resolució són més fàcils de restaurar digitalment. La pols, la brutícia i les ratllades que siguin ben visibles (i fàcils d'eliminar) en una imatge d'alta resolució donaran lloc a una decoloració local o artefactes en una imatge de resolució web, que requereixen tècniques més avançades i més especulacions en la eliminació. Aquests artefactes són difícils de distingir d'una part intencionada de l'obra original. A més, atès que la restauració representa una inversió de temps per part del restaurador, volen assegurar-se que el producte del seu treball serà el més útil possible per als propòsits descrits anteriorment i no haver de fer-ho de nou quan es troba la versió amb més resolució.

Vegeu també

Notes

  1. source