Commons:Szerzői jogi szabályok területenként/Szovjetunió

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright rules by territory/Soviet Union and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright rules by territory/Soviet Union and have to be approved by a translation administrator.

A lap összefoglalja a szovjet szerzői jogi szabályozásnak a Commons szempontjából releváns részét. A feltöltendő fájlnak mind a Szovjetunióban, mind az Egyesült Államokban közkincsnek vagy szabad licencűnek kell lennie. Kétség esetén a területi jogszabályok az irányadók.

Háttér

A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége (SZSZKSZ) egy Kelet-Európában és Észak-Ázsiában elterülő, 15 független tagköztársaságot magában foglaló unió, amely 1922. december 30-tól 1991. december 26-ig létezett. Az államalakulat az Orosz Birodalom utódja.

1973. június 1-ig az általános védelmi idő az alkotó halálától számított 15. évig tartott, azonban az SZU 1973. május 27-én csatlakozott az Egységes Szerzői Jogi Egyezményhez, így az időtartam 25 évre módosult. Ez a szabály az ország felbomlásáig életben volt.[1]

Utódállamok

1991-ben a Szovjetunió felbomlott; majd 12 tagállam (az SZU jogutódjai) részvételével megalakult a Független Államok Közössége (FÁK). Ezen országok a következők: Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Oroszország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán. A balti államok (Észtország, Lettország és Litvánia) inkább megszállt országok voltak, mint tagok, így nem csatlakoztak a FÁK-hoz.

A Szovjetunióban publikált alkotások feltölthetőségének szempontjából az utódállam és az USA szabályai az irányadóak.

Megjegyzés: az ország felbomlása utáni bizonytalansággal kapcsolatban felmerült, hogy az 1973 előtti művek esetleg szabad felhasználásúak lehetnek, azonban a vonatkozó megbeszélés szerint nem ez a helyzet.

Licencsablonok

Pénz

Rövidítése

Lásd még: Commons:Pénznemek

OK A korábbi szovjet pénzek nem jogvédettek.

Az SZU-ból származó pénzekhez a {{PD-RU-exempt}} sablont használd.

Panorámaszabadság

Lásd még: Commons:Panorámaszabadság

Az utódállamok többségében hasonló szabályok vannak érvényben, amelyek csak a nem kereskedelmi felhasználást engedélyezik. További információkért lásd az egyes országok leírólapjait.

Bélyegek

Lásd még: Commons:Bélyegek

Közkincs Használd a {{PD-RU-exempt|stamps}} formát.

A kormányközi és nemzetközi egyeszmények aláírása óta az Orosz Föderáció az Oroszországi Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége jogutódja, így a {{PD-RU-exempt}} sablon (lásd fentebb az „Oroszország” pontot) az Orosz SZSZK és az SZU által kibocsátott postai bélyegek, bélyegzett borítók és bélyegzett képeslapok (postai iratok) képeihez is használható.

Lásd még

Jegyzetek

  1. TACIS Retroactivity Report (Russia). Russian-Ukrainian Legal Group (11 April 2001). Retrieved on 2019-02-10.
Caution: The above description may be inaccurate, incomplete and/or out of date, so must be treated with caution. Before you upload a file to Wikimedia Commons you should ensure it may be used freely. Lásd még: Commons:Jogi nyilatkozat