Commons talk:Copyright rules by territory/Romania

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Trademark vs Copyright[edit]

https://muzicainstantelor.ro/index.php/2019/09/22/marca-casa/ See also: Bătălia pentru imaginea Palatului Parlamentului. Decizia luată de OSIM (November 28, 2018 article, in Romanian, regarding a lawsuit filed by the heirs of Anca Petrescu, architect of the Palace of the Parliament, against Chamber of Deputies for their use of images of the building in souvenirs) There is confusion between trademark and copyright. In romania OSIM - manage trademarks ORDA - copyright The so called battle for freedom of panorama was about using trademarks and inventions. The lawsuit was lost on trademark issues not on copyright issues: În contextul descrierii faptelor ilicite săvârșite de pârâtă, în cadrul cererii de chemare în judecată, reclamantele nu au avut în vedere încălcarea unui „drept de autor”. Astfel, când reclamantele solicită a se constata că li s-a adus o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuale deținute, ca urmare a utilizării unor materiale publicitare, se face referire doar la o încălcare a dreptului al marcă, ce va fi analizat ulterior, nu și a dreptului de autor.

Tribunalul a reținut că arhitectul are dreptul patrimonial exclusiv de a decide dacă, în ce mod și când va fi utilizată opera de arhitectură, inclusiv de a consimți utilizarea operei de către alții, iar utilizarea operei dă naștere la mai multe drepturi patrimoniale, între care, spre exemplu, cel de a reproduce opera, însă tribunalul a constatat că reproducerea operei nu se referă la transmiterea unei imagini fotografice cu aceasta, ci la a replica efectiv opera arhitecturală.

Prin urmare, tribunalul a constatat că reclamanta trebuia să dovedească în acest context, prin prisma dreptului de autor prev. de art. 7 lit. h din Legea nr. 8/1996,  că s-a realizat o comunicare publică în sensul art. 15  a operei arhitecturale și nu o comunicare a imaginii a unei construcții, a unui bun corporal în care s-a concretizat opera creată de autor,  ce aparține unui proprietar, fie el chiar și statul român. Or, în speță, utilizarea imaginii construcției „Casa Poporului” și a unor produse ce conțin acest element figurativ nu constituie o încălcare a dreptului autorului operei arhitecturale de a autoriza comunicarea publică a operei arhitecturale, ceea ce s-a  comunicat public este imaginea bunului corporal, opera arhitecturală având un conținut mult mai vast decât imaginea finală a construcției transpusă fotografic. Tribunalul a constatat că nu s-a invocat care anume drept patrimonial de autor ar fi fost încălcat, dar constatată că dreptul de a autoriza sau interzice reproducerea operei nu a  fost încălcat, nu s-a dovedit o încercare de a reproduce Casa Poporului.    


The law was interpreted as following. by instance: Dreptul de a autoriza sau interzice distribuirea operei arhitecturală cuprinde în materialitatea sa vânzarea nu a unor fotografii ale construcției ci vânzarea ori transmiterea întregului concept arhitectural. The right to authorize or prohibit the distribution of the architectural work includes in its materiality the sale not of some photographs of the construction but the sale or transmission of the entire architectural concept. CristianChirita (talk) CristianChirita (talk) 11:29, 7 June 2023 (UTC)[reply]