Commons:Hospoda U Commons/Archiv/5

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Unidentified Object

Can somone ckeck the description and categorise that file? thx.--Sanandros (talk) 19:28, 9 December 2011 (UTC)

What file? --ŠJů (talk) 21:27, 9 December 2011 (UTC)

Akcie?

Zdravím všechny, Chci se zeptat, jsou akcie volným dílem, popřípadě, jetli je možné nahrát je na commons a pod jakou licencí. Díky moc --Kmenicka (talk) 15:48, 11 December 2011 (UTC)

Zdravím. Z hlediska autorského práva asi bude diskutabilní, jestli cenné papíry, emitované soukromými subjekty jako nástroj soukromého práva, nemají nějaké znaky veřejných listin, což by z nich hypoteticky mohlo dělat úřední díla vyňatá z ochrany autorského práva. Ale pokud je vynětí z ochrany autorských práv upíráno i poštovním známkám, které smí vydávat jen stát a které jsou úředními díly zcela nepochybně, tak u akcií bych vůbec nesázel na to, že by se tam dalo osvobození od autorských práv obhájit.
Ovšem obrazování akcií mohou bránit jiné předpisy, které sledují ochranu před paděláním. Donedávna to byla vyhláška č. 553/2006 Sb., o podmínkách, za kterých lze reprodukovat bankovky, mince, šeky, cenné papíry a platební karty a vyrábět předměty, které je úpravou napodobují (tato vyhláška prováděla § 20 a 22 písm. e) zákona o České národní bance). Tahle vyhláška byla k 1. červenci 2011 nahrazena zákonem č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí, kde už se o cenných papírech nepíše, ale nejsem si jist, jestli ta omezení nepřešla někam jinam.
Ještě by se u nějakých jednodušších akcií dalo hypoteticky zpochybňovat, že grafické řešení akcií je originálním tvůrčím dílem. Ale ještě jsem neviděl takovou akcii, kde by byl jen holý text bez grafiky.
Namátkou jsem se díval na různé akcie a cenné papíry, které na Commons nahrané jsou. Většinou jde o staré akcie, které mají jako licenci PD-70 či něco podobného. Občas někdo zkouší označovat soubor licencí, jako by akcie byla jeho vlastním dílem, anebo PD-ineligible jako by nebyla tvůrčím dílem, ale myslím si, že v případě diskuse by to neobstálo. Prostě bohužel, nové akcie nejspíš volné nejsou. --ŠJů (talk) 20:03, 17 December 2011 (UTC)

Nová verze mapy.cz a nefunkční odkazy

Mapy.cz někdy kolem 15. prosince 2011 nasadily novou verzi a v ní nefungují dosavadní odkazy podle souřadnic. Najde se dobrovolník schopný to opravit? --ŠJů (talk) 19:09, 17 December 2011 (UTC)

Open Call for 2012 Wikimedia Fellowship Applicants

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

  • Do you want to help attract new contributors to Wikimedia projects?
  • Do you want to improve retention of our existing editors?
  • Do you want to strengthen our community by diversifying its base and increasing the overall number of excellent participants around the world?

The Wikimedia Foundation is seeking Community Fellows and project ideas for the Community Fellowship Program. A Fellowship is a temporary position at the Wikimedia Foundation in order to work on a specific project or set of projects. Submissions for 2012 are encouraged to focus on the theme of improving editor retention and increasing participation in Wikimedia projects. If interested, please submit a project idea or apply to be a fellow by January 15, 2012. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Fellowships for more information.

Thanks!

--Siko Bouterse, Head of Community Fellowships, Wikimedia Foundation 12:51, 21 December 2011 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Announcing Wikipedia 1.19 beta

Wikimedia Foundation is getting ready to push out 1.19 to all the WMF-hosted wikis. As we finish wrapping up our code review, you can test the new version right now on beta.wmflabs.org. For more information, please read the release notes or the start of the final announcement.

The following are the areas that you will probably be most interested in:

  • Faster loading of javascript files makes dependency tracking more important.
  • New common*.css files usable by skins instead of having to copy piles of generic styles from MonoBook or Vector's css.
  • The default user signature now contains a talk link in addition to the user link.
  • Searching blocked usernames in block log is now clearer.
  • Better timezone recognition in user preferences.
  • Improved diff readability for colorblind people.
  • The interwiki links table can now be accessed also when the interwiki cache is used (used in the API and the Interwiki extension).
  • More gender support (for instance in logs and user lists).
  • Language converter improved, e.g. it now works depending on the page content language.
  • Time and number-formatting magic words also now depend on the page content language.
  • Bidirectional support further improved after 1.18.

Report any problems on the labs beta wiki and we'll work to address them before they software is released to the production wikis.

Note that this cluster does have SUL but it is not integrated with SUL in production, so you'll need to create another account. You should avoid using the same password as you use here. — Global message delivery 00:00, 15 January 2012 (UTC)

MediaWiki 1.19

(Apologies if this message isn't in your language.) The Wikimedia Foundation is planning to upgrade MediaWiki (the software powering this wiki) to its latest version this month. You can help to test it before it is enabled, to avoid disruption and breakage. More information is available in the full announcement. Thank you for your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 14:53, 12 February 2012 (UTC)

Přejmenování fotek

Omylem jsem nazval dvě fotky jménem sousední obce a prosím tedy o přejmenování. Fotka "Záhořín 001.jpg" se má jmenovat "Nové domky 001.jpg" a fotka "Záhořín 002.jpg" má být "Nové domky 002.jpg". Obě jsou pod kategorií Nové domky (Svojkov). Třetí z tam nahraných fotek je pojmenována správně. Děkuji předem--Zákupák (talk) 11:21, 21 March 2012 (UTC)

Přidal jsem tam šablonu Rename, ať se objeví i v kategoriích. --17:10, 21 March 2012 (UTC), Utar (talk)
Díky moc--Zákupák (talk) 18:06, 21 March 2012 (UTC)

Visí fotografie

Dobrý den, nemohu dokončit nahrávání fotografie, stále mě to blokuje a vyskakuje nápis: please wait, still checking the title for uniqueness..., ale už hodinu se nic neděje. Jedná se o File:OšupiSLevýmPřítokem003. je sice pravda, že jsem nedávno nahrál fotku s podobným názvem File:OšupiSLevýmPřítokem001.JPG, ale nikdy předtím jsem s podobně podobnými obrázky, kdy se lišila jen poslední číslice, problémy neměl. Prosím, pomozte, poraďte, ať nemám blokovaný počítač. Děkuji. --Kusurija (talk) 10:02, 13 April 2012 (UTC)

Vyřešeno, děkuji! --Kusurija (talk) 11:10, 13 April 2012 (UTC)

Pohádkový les

K akci Cesta pohádkovým lesem existuje na Commons pár českých fotek s názvem Pohádkový les bez kategorie. Vymyslete někdo kategorizaci těch fotek, za 14 dní má termín a pár fotek přibyde nejen ode mne. Netuším, zda tu akci dělají i za hranicemi a pod jakým názvem. Zkusím pak udělat heslo pro Wiki. Díky--Zákupák (talk) 10:02, 21 May 2012 (UTC)

Nenahraje se nahrávací formulář

Ahoj, zničehonic mi přestalo jít nahrávání fotek. Při spuštění průvodce pro načítání souborů se tam točí jen to kolečko a formulář se nenačte. Možná je chyba na mém počítači, kdybyste někdo věděl jaká...

Jaký máte prohlížeč? Používal jsem Internet Explorer 8, dokud to šlo. Když se mi stalo to, co popisujete, přešel jsem na Firefox. --Uacs451 (talk) 04:54, 28 May 2012 (UTC)
Díky za rychlou odpověď. Tak v tom asi bude ten zakopaný pes. Radost z toho nemám, nechce se mně učit zas něco nového a navíc počítač používáme celá rodina. No uvidíme, snad s tím něco udělám. Každopádně díky za radu.
IE8 určitě není nějak „odepsaný“ v tom smyslu, že by měl cíleně nefungovat. Možná můžete alespoň zkusit starší nahrávací formulář, jestli to nebude lepší. --Mormegil (talk) 15:22, 28 May 2012 (UTC)
Ano, já jsem si starý formulář dal do oblíbených položek (rada kolegy Morgemila) a nemám problém. Občas odpoledne vyskočí hláška o přetíženosti serverů , tak nahrávám jako důchodce přes noc a ráno, vše super.--Zákupák (talk) 17:15, 28 May 2012 (UTC)

Obrázek roku 2011

Tak je tu opět anketa Obrázek roku. Rozhraní je jakž-takž přeložené (vylepšení vítána), u popisků obrázků samozřejmě zůstává spousta nepřeložena. Takže je co překládat a samozřejmě i pro co hlasovat. Tentokrát i dalo by se říci s českou účastí. --Jklamo (talk) 23:09, 28 May 2012 (UTC)

Update on IPv6

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it, as well as the full version of this announcement on Meta)

The Wikimedia Foundation is planning to do limited testing of IPv6 on June 2-3. If there are not too many problems, we may fully enable IPv6 on World IPv6 day (June 6), and keep it enabled.

What this means for your project:

  • At least on June 2-3, 2012, you may see a small number of edits from IPv6 addresses, which are in the form "2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334". See e.g. w:en:IPv6 address. These addresses should behave like any other IP address: You can leave messages on their talk pages; you can track their contributions; you can block them. (See the full version of this announcement for notes on range blocks.)
  • In the mid term, some user scripts and tools will need to be adapted for IPv6.
  • We suspect that IPv6 usage is going to be very low initially, meaning that abuse should be manageable, and we will assist in the monitoring of the situation.

Read the full version of this announcement on how to test the behavior of IPv6 with various tools and how to leave bug reports, and to find a fuller analysis of the implications of the IPv6 migration.

--Erik Möller, VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation 00:47, 2 June 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Help decide about more than $10 million of Wikimedia donations in the coming year

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

Hi,

As many of you are aware, the Wikimedia Board of Trustees recently initiated important changes in the way that money is being distributed within the Wikimedia movement. As part of this, a new community-led "Funds Dissemination Committee" (FDC) is currently being set up. Already in 2012-13, its recommendations will guide the decisions about the distribution of over 10 million US dollars among the Foundation, chapters and other eligible entities.

Now, seven capable, knowledgeable and trustworthy community members are sought to volunteer on the initial Funds Dissemination Committee. It is expected to take up its work in September. In addition, a community member is sought to be the Ombudsperson for the FDC process. If you are interested in joining the committee, read the call for volunteers. Nominations are planned to close on August 15.

--Anasuya Sengupta, Director of Global Learning and Grantmaking, Wikimedia Foundation 19:56, 19 July 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Stará pohlednice

Styrska a Toyen, neznámý autor, asi 1929

Lze nahrát starou pohlednici z roku 1908, neznám vydyvatele - sken pouze přední strany. Pokud ano prosím o popis jak a která licence se musí použít. Děkuji Mw

Pravděpodobně to bude stejné jako u této fotografie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:StyrskyToyenDeka1929.jpg --Svajcr (talk) 17:15, 30 July 2012 (UTC)

Images

Hello. Before some time, I uploaded a game logo. Now, you are going to delete it, of course. But why didn't you delete this one?Both logos can be obtained in that game, the "right" one is just elder. Thanks. — Preceding unsigned comment added by Ondrajs (talk • contribs)

Nejprve by bylo potřeba vyjasnit si, o jakém projektu je řeč. Tady je Wikimedia Commons, onen soubor je na anglické Wikipedii. Zatímco na anglické Wikipedii je možno pro ilustraci článků za jistých okolností využít obrázky, které nejsou dostupné pod svobodnou licencí, Wikimedia Commons je úložiště výhradně svobodně licencovaných médií, použitelné pro všechny projekty nadace Wikimedia. (Vizte COM:SCOPE, COM:L/cs.) Pokud jste tedy nějaké logo načetl sem na Wikimedia Commons, bylo zcela správně smazáno (pokud jste tedy neměl výslovný souhlas autora/držitele práv k jeho uvolnění pod svobodnou licencí). Onen existující soubor však patrně splňuje požadavky amerického autorského práva na tzv. fair use a další podmínky definované na anglické Wikipedii, tedy na anglické Wikipedii (opět: nikoli zde) může zůstat. --Mormegil (talk) 20:26, 10 August 2012 (UTC)

Kulturní památka

Když už se rozjely Seznamy kulturních památek na Wikipedii, vymyslete někdo nezaměnitelnou kategorii k vytřídění fotek vhodných pro tyto české seznamy. Díky--Zákupák (talk) 17:22, 17 August 2012 (UTC)

Existuje tu kategorie Category:Cultural monuments of the Czech Republic, která už je částečně natříděná do krajů a kolega se zrovna chystal roztřídit obsah po okresech, případně i městech. --ŠJů (talk) 21:51, 17 August 2012 (UTC)
Super, dík za informaci, pustím se do toho--Zákupák (talk) 13:21, 18 August 2012 (UTC)
Zdravím. To znamená, že když budu mít čas a náladu, mám fotky přehazovat z kategorie Category:Cultural monuments in the Czech Republic do podkategorií po districts (případně je tam rovnou nahrávat)? Nevyhodím je tím i z počítadla Wiki Loves Monuments? --YjM | dp 21:21, 5 September 2012 (UTC)

Možná hledáte

Jak se tady jmenuje šablona Možná hledáte?--Juandev (talk) 10:18, 24 August 2012 (UTC)

{{See also}}? --Mormegil (talk) 10:51, 24 August 2012 (UTC)

Request for Comment: Legal Fees Assistance Program

I apologize for addressing you in English. I would be grateful if you could translate this message into your language.

The Wikimedia Foundation is conducting a request for comment on a proposed program that could provide legal assistance to users in specific support roles who are named in a legal complaint as a defendant because of those roles. We wanted to be sure that your community was aware of this discussion and would have a chance to participate in that discussion.

If this page is not the best place to publicize this request for comment, please help spread the word to those who may be interested in participating. (If you'd like to help translating the "request for comment", program policy or other pages into your language and don't know how the translation system works, please come by my user talk page at m:User talk:Mdennis (WMF). I'll be happy to assist or to connect you with a volunteer who can assist.)

Thank you! --Mdennis (WMF)01:50, 6 September 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Wikidata is getting close to a first roll-out

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

  1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
  2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
  3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 13:10, 10 September 2012 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Otáčení fotek.

Proč ve svém PC vidím fotky správně a když je nahraju na wikipedii, jsou většinou naležato vlevo nebo vpravo. A když když pak dám na své fotce "zažádat o otočení", fotka se sice ochotně otočí, ale asi se neuloží, neboť při příštím náhledu je zase naležato :-( — Preceding unsigned comment added by Kretomas (talk • contribs) 12. září 2012, 19.43‎ (UTC)

Myslím, že už se tu o tom někdy dřív mluvilo, ale v archivu jsem to nenašel. Asi to bylo jinde.. Šlo tuším o to, že fotografie má v EXIFu uloženu svou orientaci, ale buď MediaWiki nebo naopak Váš počítač to neumí přečíst. Můžete dát konkrétní příklad, kde se Vám to špatně zobrazuje?
P.S. Své příspěvky v diskusi prosím podepisujte, šablonu Nepodepsáno jsem hladal přes půl hodiny :-) --YjM | dp 22:23, 12 September 2012 (UTC)
Pokud "správně" znamená, že stojící lidé mají hlavy nahoře (a ne že fotka je tak, jak byla fyzicky pořízena), znamená to asi, že prohlížeč v počítačí informaci o natočení foťáku z EXIFu čte a má povoleno automaticky přizpůsobit zobrazení. (To nastavení bývá i v samotných foťácích - automatické otáčení při prohlížení na displeji foťáku se dá zakázat nebo povolit.) MediaWiki pak asi nahraje fotku bez ohledu na tuto informaci. Proč se otočená neuloží, netuším. --Uacs451 (talk) 15:24, 13 September 2012 (UTC)
Pokud zazadate o otoceni, tak se to dela pomoci bota, tedy to chvili trva (cca. 2 hodiny). Neprojevi se to ihned. --Jklamo (talk) 20:28, 13 September 2012 (UTC)

Obrázky uživatele Meliska

Meliska sem nahrál/a obrázky z jednoho blogu (patrně okopírované z nějakých knih bez ohledu autorská práva) jako "vlastní dílo" (navíc bych nevěřil ani popiskům). Mohl by někdo, kdo kamarádí se zdejšími mazacími procesy, věc pořešit? Jde o: File:Tanguti.png převzat z [1], File:Wu-sunští lovci.png z [2], File:Qarluqwarior.png z [3], File:IX. s.Šperky-Oghuz.jpg a File:Ali-jabgu.jpg a File:Oghuzové.jpg všechny tři z [4]. Děkuji --Jann (talk) 16:51, 29 September 2012 (UTC)

Kategorizace

Oproti Wikipedii systém kategorií tady na Commons je chaotický. Něco jako snímek dát jen do té nejpodrobnější kategorie tu neplatí? Pak nemá smysl dělat pořádek ve městech, ty snímky seskupovat. Návod bohužel česky není. Mohu o ten překlad poprosit?--Zákupák (talk) 13:31, 2 October 2012 (UTC)

Platí. --Mormegil (talk) 09:14, 3 October 2012 (UTC)
Děkuji za odpověď.--Zákupák (talk) 17:13, 3 October 2012 (UTC)
Podobně jako jsou výjimky na Wiki (viz případ vrtule u vlaku), tak podobně to funguje zde: pokud je na fotce most ve městě XY a za ním vidět kus tohoto města, tak je kategorizován do kategorií "Most AB v XY" (která je logicky v "XY"), tak kvůli dalšímu výjevu přímo do "XY" (nebo dle charakteru do podkategorie "Budovy v XY" nebo bez budov třeba do "Příroda v XY"). Problémem zde je, že každý jinak chápe nutnost kategorizovat ty "podružné" části fotek, které jsou navíc někdy malé na plochu a mimo zaostření. Gumruch (talk) 18:56, 3 October 2012 (UTC)
Jasně, dík za vyjádření. Tady někteří wikipedisté z vyjímky udělali pravidlo a to mi zarazilo. Nějak se s tím poperu.--Zákupák (talk) 20:04, 3 October 2012 (UTC)

Pomoc s autorskými právy ohledně File:Jeremy brett.jpg

Dobrý den, tento soubor (Jeremy Brett.jpg) jsem našla na anglických stránkách pro fanoušky Jeremyho Bretta jeremybrett.info. Jeden z diskutujících ho vložil do rubriky oblíbené obrázky a na těchto stránkách nikde není uvedeno žádné omezení ohledně autorských práv. Přesto si však nejsem jista, zda přeci nějaká práva neporušuji. Poradíte mi prosím? Mnohokrát děkuji. --Veronika - Czech Republic (talk) 10:31, 14 October 2012 (UTC)

No podívejte, pokud jste to z těch stránek stáhla, tak by jste se měla dotázat na to, kdo je autorem té fotografie a požádat ho o svolení, to použít pod jednou z volných licencí, které se používají tady na Commons. Podívejte se třeba na tento návod.--Juandev (talk) 10:42, 14 October 2012 (UTC)
Autorské právo obecně nefunguje tak, že někde musí být uvedeno nějaké omezení ohledně autorských práv, naopak: Pokud autor výslovně šíření svého díla nepovolí (za nějakých podmínek), tak jeho dílo šířit nesmíte. Pokud jste tedy fotografii našla někde na internetu a nemáte od jejího autora svolení, na Wikipedii/Wikimedia Commons fotografii nahrát a užívat nemůžete. Jedinou možností, jak by zde mohla zůstat, by bylo získat od autora svolení, jak píše Juandev. Ale dá se předpokládat, že to bude velmi obtížné až nemožné. --Mormegil (talk) 12:14, 15 October 2012 (UTC)

Pomoc s autorskými právy ohledně File:Karel Randak.jpg

Dobrý den, nahrála jsem fotografii pana Randáka na stránku k jeho jménu a ka prezidentské kandidatuře. Souhals od autora fotografie samozřejmě mám, uvedla jsem i autora. Jen mi to tam pořád píše, že se mi to pro nedostatek informací po 7 dnech smaže. Jak tomu můžu zabránit?

Děkuji

Linda Majerová

--LindaMajerova (talk) 10:00, 15 October 2012 (UTC)

Dobrý den, je třeba, aby autor fotografie (Markéta Navrátilová) zaslal autorizační mail do w:cs:Wikipedie:OTRS. K fotografii se pak dá šablona Template:OTRS pending. --Gampe (talk) 11:11, 15 October 2012 (UTC)

Především je potřeba vědět, co to znamená ten „souhlas“. Pokud autor fotografie např. souhlasil s tím, aby „se fotografie objevila na Wikipedii“, tak to nestačí. Aby zde mohla fotografie zůstat, musí autor souhlasit s jejím uvolněním pod některou tzv. svobodnou licencí (např. licence Creative Commons Uveďte autora – Zachovejte licenci), která umožňuje (za určitých podmínek, např. uvedení autora) komukoli další užití fotografie, vizte Commons:Licencování. Jakmile bude jasné, pod kterou licencí autor fotografii uvolnil, přidá se označení této licence na stránku s popisem souboru, čímž se vyřeší problém s nedostatkem informací. Posléze by bylo vhodné onen souhlas se zveřejněním poslat do OTRS jako doklad, jak píše Gampe. --Mormegil (talk) 12:10, 15 October 2012 (UTC)
Smazání se nebojte. Pokud příde do OTRS svolení, tak správci tu fotografii obnoví.--Juandev (talk) 11:43, 16 October 2012 (UTC)

Upcoming software changes - please report any problems

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

  • revision diffs
  • templates
  • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
  • bots
  • PDF export
  • images, video, and sound, especially scaling sizes
  • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 02:45, 16 October 2012 (UTC)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Šablona Regions of the Czech Republic

Kolegyně a kolegové, v kategoriích věnovaných Slovensku jsem našel zajímavou šablonu, kterou jsem přepracoval pro české prostředí. Její název je Regions of the Czech Republic. Na zkoušku jsem ji zatím umístil do kategorie Churches of Evangelical Church of Czech Brethren in Central Bohemian Region a do další jí na roveň postavených. Využijeme ji i v jiných kategoriích? Popřípadě, šlo by to zařídit robotem? --Jan Polák (talk) 12:33, 6 October 2012 (UTC)

Vypadá to dobře. A usnadňuje to navigaci mezi kategoriemi v horizontálním směru. Jsem pro co nejširší využití. --YjM | dp 19:56, 13 October 2012 (UTC)
Díky. Dá se to nějak zrobotizovat?--Jan Polák (talk) 08:45, 17 October 2012 (UTC)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 16:50, 17 October 2012 (UTC)

Hokejisti

Ahoj, všiml jsem si této letošní fotky. Byl by někdo schopen identifikovat hráče a trenéry (já z těch osmi poznám jen Hadamczika)? Vzhledem k velikosti by bylo možno vyřezat portréty, pokud k některým hokejistům chybí. Pokud nemáte praxi, nemusíte vyřezávat portréty a kategorizovat, stačí, když označíte jednotlivé osoby pomocí nástroje "Note", já už mám fotku ve sledovaných. Díky, Gumruch (talk) 19:48, 11 November 2012 (UTC)

Hotovo, doufám, bez záruky. :-) Kdyžtak to někdo zkoukněte. --Mormegil (talk) 22:11, 11 November 2012 (UTC)
Díky, ještě počkám na případné korekce a pak to časem zpracuji. Jen nechápu, jak jsi poznal Lukáše Kašpara ;-) Gumruch (talk) 23:05, 11 November 2012 (UTC)
Taky píšu „bez záruky“. :-) V tom zápase hráli jen dva Češi s číslem začínajícím dvojkou a oba jsou na té fotce: Lukáš Krajíček s číslem 25 a Lukáš Kašpar s číslem 22. --Mormegil (talk) 12:45, 12 November 2012 (UTC)

Pomoc s autorskými právy ohledně File:Dead.jpg

Dobrý den, nahrál jsem na Commons soubor Dead.jpg a tehdy jsem ještě nevěděl pod jakou licencí je. Poté jsem ale mluvil s majitelem souboru a ten mi řekl ať použiji GDFL. Já ale nevím jak licenci u už nahraného souboru změnit a Commons hrozí že soubor za 7 dní smaže. Jak tedy mám licenci změnit? Děkuji předem za odpověd.

--Adamroc (talk) 21:43, 18 November 2012 (UTC)

Přejděte na stránku File:Dead.jpg, tam normálně klikněte na editovat a ze zdrojového kódu odstraňte řádku {{no license|month=November|day=18|year=2012}} a místo řádky {{Remove this line and insert a license instead|year=2012|month=11|day=18}} vložte popisek licence, tzn. ve vašem případě {{GFDL}}.
Ale jelikož nejste autorem toho obrázku, měl byste požádat autora, aby své svolení k uveřejnění pod GFDL poslal do OTRS.
--Mormegil (talk) 22:27, 18 November 2012 (UTC)

Budoucnost dle konference

Poslechl jsem si (přes odkazy na FB) také přednášky z pražské konference k Commons a autorskému právu. Krátce naznačený záměr, že než něco mnou vyfoceného i na veřejném prostranství (tedy i tabule naučné stezky, chráněné lokality, pamětní desky na domě) sem vložím, musím vždy zjistit autora díla a uvést ho do protokolu k nahrání mne děsí. Onen přednášející pán (z Brna ?) to zmínil krátce, ale pokud by to mělo být řešeno i zpětně na celé Commons?? Nebo jen od data, kdy bude schválena novelizace autorského zákona?--Zákupák (talk) 14:28, 2 December 2012 (UTC)

Tyto záznamy mne velmi zajímají!!! Kde je najdu, prosím? FB nemám. Lze to shlédnout i tak? Srdečně děkuji, --Svajcr (talk) 08:21, 3 December 2012 (UTC)
Odkaz máte na cs:Wikipedie:Konference: http://slideslive.com/wikipedia --Mormegil (talk) 09:15, 3 December 2012 (UTC)

Stránka Potřebuji pomoc

Stále si nejste jisti? Zeptejte se. na konci Průvodce načítáním souborů odkazuje na Potřebuji pomoc. Ta stránka byla už několikrát smazána; tipuji, že se na ni také dostalo mnoho nováčků a nic nenapsali. Co s tím? Potřebuji pomoc zprovoznit, změnit odkaz v Průvodci jinam, např. sem, nebo něco jiného? --17:24, 4 December 2012 (UTC), Utar (talk)

Hm. Pěkně nesmyslné. 1. zredirektoval jsem to sem, 2. navrhl jsem úpravu cíle toho odkazu, nemá to co ukazovat do hlavního NS. --Mormegil (talk) 10:04, 5 December 2012 (UTC)

Košer?

Je takovádle fotka košer?--Juandev (talk) 09:40, 1 November 2012 (UTC)

Tvářil bych se, že ano. --YjM | dp 23:23, 10 November 2012 (UTC)
Cituji z odkazu: works located on streets, squares, in public parks etc.... can be pictured freely,. Proč se tedy na commons mažou fotky billboardů?--Ladin (talk) 11:49, 29 November 2012 (UTC)
Citujte lépe, resp. si to přečtěte celé: “[…] works recording or expressing a work permanently located in any public space […]” (zdůraznění moje). --Mormegil (talk) 11:54, 29 November 2012 (UTC)
Ta moje angličtina :-( Díky za vysvětlení Mormegile. --Ladin (talk) 07:39, 30 November 2012 (UTC)

Aha, tak já měl takový dojem, že jeden čas se tyto věci mazaly.--Juandev (talk) 09:35, 9 December 2012 (UTC)

Leica

Prosím toho, komu to půjde, o hromadnou kategorizaci souborů ve staré kategorii http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Category:Leica_Gallery_Praha&redirect=no do nové kategorie Leica Gallery Prague cat a lot se mi zasekává. Díky moc, --Svajcr (talk) 16:48, 28 November 2012 (UTC)

Hotovo – Category:Leica Gallery Prague. Jenom asi vypadán jako blbec, protože jsem všechno nejdřív přesunul jinam. Cat-a-lot si sice zapínám jen ad hoc, ale chyba asi nebyla úplně na mé straně – nakonec jsem došel k tomu, že v mém prohlížeči jsou řádky se jmény kategorií (vlevo) posunuté vůči příslušným tlačítkům Copy/Move umístěným vpravo. Gumruch (talk) 22:09, 30 November 2012 (UTC)
Stane se:-)--Juandev (talk) 09:36, 9 December 2012 (UTC)

Pomoc s autorskými právy ohledně File:Komunikační šum.jpg

Dobrý den,

obrázek je získán z img1.liveinternet.ru/images/attach/b/2/51/24/51024134_0000540t.jpg Autora jsem odhadla zde http://www.xa-xa.org/2011/09/16/motivatory-na-vykhodnye.html Jinak tento obrázek se vyskytuje na mnoha jiných webech. Bohužel nic bližšího o autorských právech se zjistit nepodařilo.

Za radu předem děkuji.

Olga Vařechová --JankaOV (talk) 22:56, 8 December 2012 (UTC)

Obrazek by musel uvolit pod sobodnou licenci sam autor. Vkladat na Commons obrazky jen tak nalezene na internetu neni mozne. --Jklamo (talk) 00:24, 9 December 2012 (UTC)
Jak říká kolega, pokud k tomu obrázku nemáte autorská práva a ani nevíte, pod jakou licencí se ten obrázek šíří, pak ho nemůžeme přijmout a začít ho šířit pod svobodnou licencí k volnému užití.--Juandev (talk) 10:10, 9 December 2012 (UTC)

Šablona pro zjišťování majitele souhlasu objektu

Poslední dobou si stále více a více všímám fotografií, které byly pořízeny v objektech, kde ja zakázáno fotografovat, nebo se fotografovat může, ale ne pro potřeby dalšího šíření. Jaký je správný postup. Oslovit majitele objektu jestli s tím souhlasí, nebo žádat doložení autora fotogriafie, že s tím majitel souhlasil?--Juandev (talk) 08:33, 1 November 2012 (UTC)

COM:NCR#"House rules" --Mormegil (talk) 10:58, 1 November 2012 (UTC)

Tak já nespochybňuji licenci.--Juandev (talk) 18:38, 1 November 2012 (UTC)

To je dobře, k tomu by byla relevantní stránka COM:L/cs, nikoli COM:NCR. --Mormegil (talk) 19:29, 1 November 2012 (UTC)

Sorry, ale vůbec tvejm odpovědím nerozumím.--Juandev (talk) 07:11, 2 November 2012 (UTC)

To ani nemusíš. Stačí, když si přečteš tu stránku, na kterou tě odkazuju, a poruzumíš jí. --Mormegil (talk) 09:03, 2 November 2012 (UTC)

Ale já jsem si ji již přečetl.--Juandev (talk) 17:18, 2 November 2012 (UTC)

Tak strucne, zakaz fotografovani (ci omezeni sireni fotografii) nema na autorska prava zadny vliv. Tedy pokud vyfotografuji volne dilo bez souhlasu vlastnika nemoviteho objektu, fotografie muze byt uvolnena svobodnou licenci. A zrcadlove pokud vyfotografuji autorskym zakonem chranene dilo se souhlasem vlastnika nemoviteho objektu, fotografie nemuze byt uvolnena svobodnou licenci. V prvnim pripade muze jit o poruseni smlouvy uzavirane mezi navstevnikem a vlastnikem objektu (typicky pri nakupu listku), ktere muze mit pro fotografa nasledky dle obsahu smlouvy; ale i v takovem pripade to zadny vliv na moznost uvolit fotografii pod svobodnou licenci.

Oslovit majitele objektu a ziskat souhlas neni na skodu, na autorska prava to vsak zadny vliv nema. Ze stejneho duvodu je zcela nesmyslne zadat po autorovi fotografie souhlas majitele objektu. --Jklamo (talk) 13:09, 13 November 2012 (UTC)

Takže jinak řečeno. Zatímco se tu velmi čiperně staráme o to, když máme podezření na porušení autorských práv, tak na to, jestli někdo porušil smlouvu s majitelem objektu se vykašleme a necháme to na majiteli objektu (ať si stěžuje).--Juandev (talk) 09:33, 9 December 2012 (UTC)
V podstate ano, protoze nejde o omezeni vyplivajici z autorskeho prava, viz Commons:Non-copyright restrictions. Pokud by se z Commons mela mazat kazda fotka obsahujici i jin castecne ochranne znamky nebo identifikovatelne osoby, tak by toho na Commons moc nezbylo. FOP silenstvi myslim bohate staci. A kdyz uz jsme u toho majitele objektu, rozumny majitel objektu je myslim rad, kdyz nekdo zdarma propaguje jeho objekt na wikipedii (a i sam majitel muze obrazky sam vyuzit) a tedy mu prijde vice navstevniku, nez aby se za to s nekym soudil.--Jklamo (talk) 13:06, 27 December 2012 (UTC)

vložení obrázku (fotografie) - uploading

Rád bych doplnil heslo "Alexa Bokšay" ve Wikipedii obrázek. Nalezl jsem vhodný na této adrese.

Jak mám postupovat?

Děkuji jank48

Fotografie je jakožto autorské dílo předmětem autorských práv: Bez výslovného svolení autora nemůžete jeho dílo jen tak užívat, tedy ho např. vkládat do článku na Wikipedii. Fakt, že je nějaký obrázek k nalezení „volně ležící“ na internetu, na tom nic nemění. Jediný způsob, jak článek obohatit o fotografii, je vyfotit ji sám, nebo fotografa požádat, aby ji uvolnil pod některou „svobodnou licencí“. --Mormegil (talk) 12:16, 19 December 2012 (UTC)

Pomoc s autorskými právy ohledně File:Rendering eq renamed.png

V rámci úprav stránky http://cs.wikipedia.org/wiki/Zobrazovací_rovnice_(rendering) , později přesunuté na http://cs.wikipedia.org/wiki/Zobrazovací_rovnice Během oprav a doplňování jsem objevil nekonzistenci značení, proto jsem původní obrázek http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rendering_eq.png upravil a vytvořil tak http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rendering_eq_renamed.png zmínil jsem autora i původní dílo a uvedl stejnou licenci, jako původní. Teď mi přišla zpráva o konfliktu. Co mám dělat?

--109.107.198.48 15:21, 25 December 2012 (UTC)

Nejprve si tu zpravu precist, je prelozena i do cestiny (pokud se rovnou nezobrazilo, je volba jazyka hned nahore ve zprave). Problem byl v tom, ze jste pri nahrani upraveneho obrazku neprebral z puvodniho obrazku (krom kategorii) jeho licenci. Opravil jsem to.--Jklamo (talk) 12:49, 27 December 2012 (UTC)

Stejné jméno obrázku

Prosím o záchranu přemazaného obrázku novým. Viz: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FM.jpg Nevím, jak jednoduše fotku rozdělit na dvě a vrátit se k původnímu portrétu. Prosím třeba o pojmenování File:Fata_Morgana_Unknown_Flower_121215c.jpg Díky --Svajcr (talk) 06:12, 2 January 2013 (UTC),

✓ Done Původní obrázek vrátíte na předchozí verzi, načtený obrázek pak je potřeba ručně načíst pod novým jménem. (Nebo provedete jen první krok a nové načtení necháte na původním autorovi, kterého upozorníte šablonou {{Dont overwrite}}.) --Mormegil (talk) 09:57, 2 January 2013 (UTC)

Be a Wikimedia fundraising "User Experience" volunteer!

Thank you to everyone who volunteered last year on the Wikimedia fundraising 'User Experience' project. We have talked to many different people in different countries and their feedback has helped us immensely in restructuring our pages. If you haven't heard of it yet, the 'User Experience' project has the goal of understanding the donation experience in different countries (outside the USA) and enhancing the localization of our donation pages.

I am (still) searching for volunteers to spend some time on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. **All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be very low amounts, like 1-2 dollars)**

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!!

Thanks!

Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 20:42, 8 January 2013 (UTC)

Dotaz

Prosim o vyjadreni,co si mam predstavit pod pojmem dlouhodoby vandalismus...s ohledem na zablokovani ...Dekuji

Patrně dlouhodobý vandalismus. --Mormegil (talk) 09:25, 11 January 2013 (UTC)

Wikimedia sites to move to primary data center in Ashburn, Virginia. Read-only mode expected.

(Apologies if this message isn't in your language.) Next week, the Wikimedia Foundation will transition its main technical operations to a new data center in Ashburn, Virginia, USA. This is intended to improve the technical performance and reliability of all Wikimedia sites, including this wiki. There will be some times when the site will be in read-only mode, and there may be full outages; the current target windows for the migration are January 22nd, 23rd and 24th, 2013, from 17:00 to 01:00 UTC (see other timezones on timeanddate.com). More information is available in the full announcement.

If you would like to stay informed of future technical upgrades, consider becoming a Tech ambassador and joining the ambassadors mailing list. You will be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Thank you for your help and your understanding.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system (wrong page? You can fix it.). 15:06, 19 January 2013 (UTC)

Postup při nahrávání filmového plakátu

Dobrý den,
chtěl bych se poradit ohledně nahrání filmového plakátu k filmu Spring Breakers (na českou wiki), který vytvořila moje kolegyně grafička u nás v kanceláři. Jedná se o oficiální filmový plakát pro Českou republiku, který je možné volně šířit (ona s tím souhlasí, případně je možné ji kontaktovat, nebo nějak potvrdit její souhlas). Naše společnost vlastní distribuční práva k filmu a má práva na výrobu filmového plakátu. Nejsem si jistý pod jakou licenci by to spadalo, případně jestli je možné plakát nějak chránit proti smazání (na anglické verzi wikipedie má film svůj plakát nahraný bez problému). Děkuji za pomoc, --Mr paranut (talk) 11:33, 24 January 2013 (UTC)

Ideální postup je následující: Plakát zde (běžným způsobem) nahrajete pod některou svobodnou licencí – kterou, to je zcela na vás, doporučit se dá například cc-by-sa-3.0-cz (která zajišťuje, že bude uváděno vaše autorství a případné upravené verze musí zůstat pod stejnou licencí). Tuto licenci při načítání správně označíte, přičemž i co nejpřesněji popíšete své autorství. Následně pak do OTRS pošlete e-mail (z nějaké „oficiální“ firemní adresy) potvrzující, že jste tento plakát takto opravdu uvolnili (odkaz na toto potvrzení pak obsluha OTRS doplní na stránku s popisem souboru, čímž se značně sníží pravděpodobnost, že by soubor někdo pro podezření z porušení autorských práv smazal). --Mormegil (talk) 12:21, 24 January 2013 (UTC)
Děkuji za vyčerpávající odpověď! Tímto je možné můj dotaz označit za zodpovězený a archivovat jej. Zdravím,--Mr paranut (talk) 13:02, 24 January 2013 (UTC)

Pomoc s autorskými právy ohledně File:Jan Pospisil 01.jpg

Vážení,

uvedl jsem veřejně dostupný zdroj (můj článek), odkud pochází vložený obrázek. Poskytla mně ho ještě v roce 2004 rodina Jana Pospíšila. Použil jsem ho jíž několikrát v periodickém tisku. Nyní chystam články "Jan POSPÍŠIL" pro českou a ukrajinskou wiki, kde ho chci použit.

Obrázek je také publikovány v jiných zdrojích:

POSPÍŠIL, Jan; LOHVINOVÁ, Vjačeslava. České písně z ukrajinské Volyně. Praha: Ústav pro etnografii a folkloristiku AV ČR, 1997, s. 484.

DRBAL, A. Jan Pospíšil (1921-1994) — čes’kyj poet, muzikant i foľkloryst z ukrajins’koji Volyni. Dostupný z WWW: http://www.mzv.cz/file/858837/DrbalA_Jan_Pospisil_ZU2012.pdf

S úctou

--Adrbal (talk) 10:39, 30 January 2013 (UTC)

Help turn ideas into grants in the new IdeaLab

I apologize if this message is not in your language. Please help translate it.

  • Do you have an idea for a project to improve this community or website?
  • Do you think you could complete your idea if only you had some funding?
  • Do you want to help other people turn their ideas into project plans or grant proposals?

Please join us in the IdeaLab, an incubator for project ideas and Individual Engagement Grant proposals.

The Wikimedia Foundation is seeking new ideas and proposals for Individual Engagement Grants. These grants fund individuals or small groups to complete projects that help improve this community. If interested, please submit a completed proposal by February 15, 2013. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Grants:IEG for more information.

Thanks! --Siko Bouterse, Head of Individual Engagement Grants, Wikimedia Foundation 20:13, 30 January 2013 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Correct it here.)

Má se odstraňovat kategorie Cultural monuments in XY?

Má se odstraňovat kategorie Cultural monuments in XY po přidání příslušné kategorie (ulice, budovy atd.), nebo má zůstat spolu s nově přidanou podrobnější kategorií? Octopus moldavicus (talk) 20:29, 27 February 2013 (UTC)

Ponechat v nejnižší existující kategorii Cultural monuments in XY (např. Category:Cultural monuments in the Czech RepublicCategory:Cultural monuments in Karlovy Vary RegionCategory:Cultural monuments in Cheb District»Category:Cultural monuments in Františkovy Lázně«). --YjM | dp 13:40, 2 March 2013 (UTC)

Galerie

Ahoj, dobrý den, nevíte někdo, jestli se dá Commonistu nějak zabránit, aby po každém nahrávání fotek aktualizoval taky galerii? Mám na mysli podstránku User:Miďonek/gallery. Fakt mi to leze krkem, dlouho se mi ta galerie načítá a je k ničemu. --Miďonek (talk) 18:27, 3 March 2013 (UTC)

Ahoj. To nevím, ale doporučuju při nějaké rozumné velikosti galerii archivovat (User:Harold/gallery/Archiv 3), případně ji můžeš vyprázdnit, je to normální stránka. --Harold (talk) 10:53, 5 March 2013 (UTC)
Díky, archivoval jsem. --Miďonek (talk) 22:21, 5 March 2013 (UTC)

Convert complex templates to Lua to make them faster and more powerful

(Please consider translating this message for the benefit of your fellow Wikimedians)

Greetings. As you might have seen on the Wikimedia tech blog or the tech ambassadors list, a new functionality called "Lua" is being enabled on all Wikimedia sites today. Lua is a scripting language that enables you to write faster and more powerful MediaWiki templates.

If you have questions about how to convert existing templates to Lua (or how to create new ones), we'll be holding two support sessions on IRC next week: one on Wednesday (for Oceania, Asia & America) and one on Friday (for Europe, Africa & America); see m:IRC office hours for the details. If you can't make it, you can also get help at mw:Talk:Lua scripting.

If you'd like to learn about this kind of events earlier in advance, consider becoming a Tech ambassador by subscribing to the mailing list. You will also be able to help your fellow Wikimedians have a voice in technical discussions and be notified of important decisions.

Guillaume Paumier, via the Global message delivery system. 18:59, 13 March 2013 (UTC) (wrong page? You can fix it.)

Překlady

Commons myslím používá (a bude používát) spousta Čechů, kteří angličtinou příliš (případně vůbec) nevládnou. To ale znamená spoutu problémů.

Prvním výrazným problémem jsou podle mého názvy kategorií v angličtině. Tenhle postup má svojí logiku (ono zařadit fotku z Pekingu do správné kategorie v případě, kdy by názvy byly v čínštině a čínských znacích, by bylo dosti komplikované), ale pro neznalé angličtiny přináší velké problémy pri nalézání správných kategorií. Osobně to řeším přidáváním popisků pomocí Template:cs, i když vyhledávaní na Commons bohužel těmhle popiskům moc velkou prioritu nedává (ale aspoň v nich na rozdíl od interwiki alespoň hledá).

Dalším problémem jsou nepřeložená pravidla, návody či šablony. I když už mnoho důležitého přeloženo je, mnoho zůstává také nepřeloženo. Překlady jsou samozřejmě komplikovány tím, že příslušné stránky časem nabobtnaly a tedy je je dost obtížné překládat. Zrovna zkouším překlad ke kategorizaci (User:Jklamo/Kategorie - dobrovolní spolupracovníci samořejmě vítáni).

Pokud má někdo komentář k těm popiskům kategorií, sem s ním. Podobně pokud vám někde straší nějaká ta nedopřeložená stránka, třeba na dopřeložení bude mít chuť a energii někdo jiný. --Jklamo (talk) 11:14, 25 March 2013 (UTC)

Díky za input JKlamo, přesně nad tímhle tématem jsem taky přemýšlel a říkal jsem si a trochu zkoušel, že bych procházel kategorie a překládal je přidáváním popisky. Co je ale správný resp. nejlepší, nejužitečnější formát? Samozřejmě jedna možnost je je template:cs, jiná pak translation table a ještě jiná Multilingual description template a mám pocit, že jsem viděl ještě taky něco jinýho. A každý způsob se mi svým způsobem líbí a má své výhody. Co z toho bychom, podle Vás měli preferovat? Chtěl jsem tak volně překládat, pak jsem se na chvilu zasek, že se tu pod lípou stejnak nejdřív musím poptat na názory :) a mezi tím téma nadhodil JKlamo - za což mu děkuji :)
{Reo On (talk) 13:25, 29 March 2013 (UTC)
Dals "format" je Template:LangSwitch. Kazdy format ma sve vyhody a nevyhody, zadny jeden spravny stanoven neni (coz je myslim spis chyba). Osobne pouzivam nejcasteji pouzivam Template:cs, je to jednoduche (zvlaste, pokud je iw) a vsem se to zobrazi. V pripade prekladu do vice jazyku to ale zas tak prakticke neni a jak jsem jiz psal vyse, tak vyhledavani to moc neprioritizuje. --Jklamo (talk) 23:03, 2 April 2013 (UTC)
Já si myslím, že by se tento problém měl řešit technicky a návody by měli být v jednoduché videopodobě. To mě připadá jako nejpřístupnější a zároveň nejatraktivnější forma.--Juandev (talk) 19:07, 29 March 2013 (UTC)
Ok, ok, díky. A co se týče obsahu toho videonávodu? Jakou šablonu bys zvolil?
Jak správně překládat/popisovat kategorie česky?
Reo On (talk) 15:42, 2 April 2013 (UTC)

Z toho, jak jsem prošel v rychlosti dokumentace:

  • Template:cs – Když je jich pár, tak to jde. Mít takhle pod sebou dvacet jazykových šablon mi přijde už jako dost špatný nápad.
  • Template:Translation table – Neznal jsem, zajímavé, ale nehodí se všude, někde ten rámeček překáží. Navíc zobrazuje vždy všechny – pro mnoho jazyků taky nevhodné.
  • Template:Mld – Nemá rámeček a zobrazuje buď všechny, nebo jen daný nastavený. Pro mne jasná volba. --18:50, 2 April 2013 (UTC), Utar (talk)

P.S.: Navíc, při současné situaci, když je někde Template:en, tak místo přidávání Template:cs to radši změním na Template:Mld ještě z jednoho důvodu – cs verze se často dostane na první pozici :D

Dík
Tvoja analýza se mi líbí. I tak zkusím trochu porozporovat :D - jednak - rámeček se mi líbí proto, že upoutá pozornost a zdůrazńuje (mld místy působí tak nenápadně, že bych si nevšim že tam něco je ikdyž o tom dopředu vím .. natož když jsem anglicky nemluvící návštěvník - laik) a druhak - většina lidí - i čechů tam přijde, aniž by byla přihlášena a měla přednstavené jazykové preference - není v takovém případě lepsší, když tam jsou vidět rovnou všechny jazykové mutace? Co myslíš?
(IMHO ideální by bylo, kdyby v defaultu byly vidět všechny, ale pomocí preferencí by si člověk mohl zvolit jejich redukci na zvolený preferovaný jazyk - pokd už to není) Reo On (talk) 20:14, 2 April 2013 (UTC)
ad aniž by byla přihlášena a měla přednstavené jazykové preference: Teď jsem vyzkoušel mld nepřihlášený. Stejně to nabídne Výběr jazyka: Všechny/Česky/Anglicky (na dané stránce byly vyplněné jen tyto dvě). Takže žádný problém, i nepřihlášený si může lehce zvolit svůj jazyk. Právě ta Translation table mi nepřijde, že by dokázala ukazovat jen vybrané jazyky; v dlouhodobém horizontu (na většině stránek překlady ve 20 a více jazycích) to je tak cesta k nepřehlednosti. Mmch, já používám mld i přímo v popisech obrázků, tam se ty rámečky fakt nehodí (File:Cameraria ohridella - distribution map.svg). --21:58, 2 April 2013 (UTC), Utar (talk)
Nejlepší by bylo, kdyby se měnily přímo nadpisy, stejně jako štítky na Wikidatech nebo texty na Metě. Ale to by vyžadovalo zásah do kódu Commons... Ale třeba se Commons časem přizpůsobí – WD by mohla pomoci. Už dnes jsou u některých WD položek prolinky na kategorie zde na Commons (viz např. d:Q7559). Kdyby se tam přenesla celá stromová struktura zdejších kategorií, bylo by easy-peasy dělat překlady. To by bylo super. Nebo by bylo potřeba alespoň něco jako {{displaytitle|cs|Název česky}}. Všechna tři řešení výše jsou taková "no dobře no..". --YjM | dp 22:46, 2 April 2013 (UTC)