User talk:Merlielmag

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Welcome to Wikimedia Commons, Merlielmag!

Re: Térmens[edit]

Bona tarda benvolgut usuari. Primer de tot dir-te que sí, que has escrit el teu missatge al lloc que toca, felicitats!. Segon i després de llegir els teus comentaris, només et puc dir que es nota la manca de coneixement sobre l'heràldica. De fet, la immensa majoria de la gent d'ara i d'abans, no en tenen ni idea. Et podria dir això i quedar-me tant ample, però segur que dubtaríeu de la meva bona fe. Així doncs, et contestaré com cal.

Primer de tot, s'ha de tenir molt clar la diferencia de context de l'ús de l'escut per membres d'un ajuntament i l'ús d'una imatge a la wikipedia. Els ajuntaments, alhora de dibuixar un escut han de tenir en compte dues coses, primer les regles de l'heràldica, segon, adequar-se al reglament del Departament de Governació d'Administracions Locals (a partir d'ara DGAL). En canvi a la wikipedia, no ens hem d'adequar al reglament de la DGAL, ja que no fem, ni es pretén, fer una imatge oficial. L'única limitació, son aquelles que imposa la ciència heroica, l'heràldica.

Tenint en compte la diferencia del context, anem a pams. Gràcies per dir-me això de la bona feina, em congratula saber que algú ho aprecia. Segon, el dibuix de l'escut que vosaltres feu servir és el dissenyat per la DGAL a partir del blasonament de l'escut oficial. Què vol dir això? que el que s'aprova és un blasonament, o sigui una descripció en forma de text, en cap cas una representació del mateix. Heu d'entendre, que l'heràldica el que preval és el valor simbòlic. Un escut heràldic és un tipus de símbol diferent a un logotip corporatiu o un emblema, on el que val és el seu disseny, la seva forma, no pas el seu significat.

Un cop dit això, dir que el dibuix que faig fer al seu dia, correspon punt a punt i coma a coma amb el que diu el blasonament, per tant, no es pot dir que no sigui correcte, en tot cas, pots dir que te un altre disseny. No seria correcte si la branca de llaurer l'hagués pintat blava o vermella, enlloc de verda (sinople), aleshores si que tendria un error. En quant a la corona, doncs el mateix que abans. El reglament dels símbols dels ens local de Catalunya, al decret número 139 de 26 de juny de 2007, al seu article 30 nomes diu que la corona va a sobre de l'escut, però no determina a on, en canvi, a l'expedient heràldic diu clarament que la corona no s'ha d'encasquetar a l'escut. Vosaltres, com ajuntament, heu de seguir el reglament de la DGAL, però nosaltres no. Vicente de Cadenas, l'últim Rei d'armes d'Espanya, al seu llibre "Fundamentos de la heráldica (ciencia del blasón)" també diu que la posició correcte és per sobre sense tocar, però a la wiki vam arribar a l'acord de fer-ho així, que no es incorrecte i pots veure milers d'escut per tot al mon on la corona toca l'escut. Sobre la tonalitat de l'atzur... home, no és pot dir que l'atzur correspongui a una tonalitat en concret del color blau, pensa que tots els sistemes moderns de categoritzar colors, son molt i molt posteriors als orígens de l'heràldica. A l'heràldica, l'atzur correspon al blau. Qualsevol tonalitat de blau que qualsevol persona pugui dir que allò es clarament un color blau, és correcte. Ara bé, sí que es veritat que el meu escut té un color blau diferent al de la vostre web, i tant! (el vostre és horrible, ho sento), però es que l'escut que teniu vosaltres, no és el que toca segons el reglament de la DGAL. El reglament de la DGAL específica que l'atzur ha de ser el corresponent al sistema Pantone com a 298 U, que passat a RGB és el RGB(97,178,232). Aquí et pinto el color que s'ha de fer servir oficialment per l'atzur segons la DGAL:

ATZUR

Com pots veure, la vostra imatge no segueix el reglament oficial, que vosaltres si que heu de seguir. Lo del llorer, no son fulles, el blasonament diu clarament: ram de llorer posat en pal. Podria copiar el disseny, però això no està permès per problemes de drets d'autor. Per aquest motiu, tampoc es pot pujar aquell escut de Municat o la vostra web a wikimedia commons, ja que els drets d'autor no son compatibles.

Per últim, recordar un dels punts que el senyor Armand de Fluvià escriu als expedients heràldics de cada escut, que segurament també sortirà al vostre expedient, que suposo que l'ajuntament en deu tenir una copia: "Cal tenir en compte que l'Heràldica, a més d'ésser una ciència, és també un art. Això vol dir que les càrregues de l'escut, mentre compleixin els requisits heràldics, són de lliure interpretació dels artistes. Cal remarcar que el que s'aprova i el que s'oficialitza és el blasonament (descripció) de l'escut, no un dibuix en concret. Aquest dibuix mentre es cenyeixi al blasonament (o descripció), pot anar variant en el decurs dels anys".

Espero no haver-te disgustat amb el primer comentari, però crec que t'he pogut demostrar que l'escut sí que es correcte heràldicament parlant. Per què voleu una disseny més similar al vostre?

Gràcies, Xavigivax (talk) 15:44, 28 October 2010 (UTC)[reply]