User talk:LostMyMind

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Welcome to Wikimedia Commons, LostMyMind!

-- Wikimedia Commons Welcome (talk) 13:57, 20 January 2020 (UTC)[reply]

+[edit]

Selam. Mesaj sayfam kapalı olduğundan buradan yazıyorum. Teşekkürler ifadelerin için öncelikle :)

Ben iyi niyetimle ansiklopediyi geliştirmeye çalışırken, ne yazık ki herkes gibi hatalar yapmış, yapan ve ileride de yapacak olan birisiyim. Önemli olan ise bunların farkına varıp bunları en aza indirmemiz malum. Kullanıcı sayfamda kullandığım kullanıcı kutuları tesadüfen ya da süs olsun diye orada değiller. Viki projeleri felsefemi ve davranışlarımı yansıtmaları için oradalar ve kazandığım deneyimler sonucunda zaman içerisinde eklendiler, bir anda eklenmediler.

  1. İlk kutu, karşımdaki her kim olursa olsun ona önyargısız ve tarafsız yaklaşmaya çalıştığımı anlatıyor (tarafsız bakış açısı, kişi üzerine değil katkılar/faaliyetler üzerine hareket etme).
  2. İkincisi, her ne olursa olsun bir şeylerin gizlenmeye karşı olduğumu anlatıyor (tartışmalarda hakaret de olsa silinmemesi, gizlenmemesi; madde içeriklerinde ise gizli saklı olmadan, olması gereken her içeriğe tarafsız bir şekilde yer verilmesi).
  3. Üçüncüsü, katkılarımızda cesur olmamız gerekliliğini ve hata yapmamızın doğal olduğunu, bunun için çekinmememiz gerektiğini anlatıyor.
  4. Sonuncusu ise hata yaptığımın düşünülmesi durumunda bunun geri alınabileceği yahut başkasının hata yaptığını düşündüğümde ise onu geri alabileceğim, ancak ve ancak akabinde bu konunun konuşulması, tartışılması gerektiğini anlatıyor.

Elbette bunların dışında izlediğim birçok şey var ama bunlar en kritik olanları, yanlış anlaşılmaya müsait olan konular ve ikili veya çoklu iletişime geçilen yerlerde mühim olan konular. Bunları da kendi bireysel keyfim için koymadım zaten, buranın daha iyi bir yer olması için koydum. Hani "hatalıysam geri alın, sonra konuşalım ama" yerine "geri alın, fark etmez, öyle kalsın" desem kendim daha rahat hareket ederdim ve zamanımı da harcamazdım, ancak bu sefer "daha iyi bir ansiklopedi elde etme" amacına uygun olmazdı :)

Bu kutuların olması, bunları sıkı sıkıya, mükemmel bir şekilde uyguladığım anlamı da taşımıyor, hayır. Bana karşı yapılan kişisel bir yorum olduğunda, buna farklı şekillerde tepki veriyorum, veriyoruz. Bu, o yorumun ne olduğu kadar o an nasıl bir ruh hali içerisinde olduğumuza da bağlı. "Buradaki en büyük provokatör sensin" gibi bir yoruma "sensin o asıl" gibi bir tepki vermek, aslında bakılırsa doğal bir tepki. Yanlış bir yorum var ve gelen tepki de yanlış, doğal olması yanlış olmadığı anlamına gelmiyor :) Bu şekilde bir yanlış söze sakin kalıp düzgünce bir yanıt vermeye çalışmak ise zor, ama doğru olan. Can sıkıcı olan ise bu sözü söyleyene yapılan muamelenin, kişiye göre değişmesi -ki hemen hemen herkesin buna bir tepkisi var zaten. Dolayısıyla yanlış yapılabilir, yanlışa başka bir yanlışla tepki verilmemesi gerekir, ama yanlış yapanın da onu fark etmesi sağlanarak sorunun çözülmesi çalışılır :)

Bunları neden dedim? Vikipedi'deki kullanıcılara bakış açımı ve hata yapmanın normal olduğunu göstermek için dedim. Bir kullanıcıyla anlaşmazlık yaşadığımda, şikayet ettiğimde "burada kabaydı, burada kayda değer olmayan madde açtı, burada kategori sildi" gibi birbiriyle bağlantısız argümanlar sunmaktan kaçınmaya çalışıyorum. Neden bunu yapıyorum? İlk kutucukta yazanlardan ötürü :) Burası bir çizgi roman ya da mutlu sonla bitirilmeye, iyilerin kazandırıldığı bir film değil. İyilerin saf iyilik düşündüğü, kötülerin de saf kötü olduğu bir film değil. Dolayısıyla kişi bazlı değil, katkı/faaliyet bazlı değerlendirme yapmaya çalışıyorum. X kullanıcısının falanca alanlarda hatalar yapması, o alanları ilgilendiren bir konu, komple tüm hayatını bağlayıcı bir şey değil. Nereye bağlıyorum, zaman zaman nezaketsizlik ihlalleri yapıyor olmam, tüm Vikipedi faaliyetlerini bağlayan bir konu değil. Ama aynı şekilde bana karşı yapılanlar da keza tüm Viki hayatını bağlayan bir konu değil. Benzer şekilde yaptığım her şey doğru değil, ama başkalarının yaptığı her şey de doğru değil :)

Bir hata yaptığımda uyarılmayı, ona dikkat çekilmesini isterim, beklerim. Dikkat çekilmezse, ileride olur da dönüp bakarsam, o hatayı görme fırsatım da olabilir. Yahut aynı hatayla devam da edebilirim. Buradaki sorunun çözümü, hatanın farkına varılıp tekrar edilmemesi şekilde olmalı. İnsanlar aynı hataları da yaparlar, defalarca da yaparlar, zaten bunları yapmayanların Vikipedi gibi bir ortamda vakit geçireceğini de düşünmüyorum :) Zaten hatasız olsak Vikipedi'de işimiz ne? O vakti bambaşka yerlerde değerlendirirdik.

Ben bu açıdan bakıyorum ve devamlı olarak "hatalarını gözden geçir" tarzındaki görüşlerin hepsini dikkate almaya çalışıyorum. Ancak benzer şeyler herkes tarafından yapılıyor mu? Mesela 10 kişi bana dedi, OK, gözden geçirdim, düzeltmeye çalışıyorum; ancak 30 kişi de başkasına diyor. Bana "gözden geçir" diyenlere de çok daha fazlası "sen de gözden geçir" deniyor. Mesela bana bu şekilde öneri yapanlar kendilerini gözden geçiriyor mu? Bilmiyorum, beni alakadar da etmiyor zaten. Hani iğneyi zaten ben kendime batırıyorum, telafi etmeye çalışıyorum, özür diliyorum. Bana şu ana kadar kaç özür geldi mesela? Birkaç kere geldi, "yanlış yaptım kusura bakma" minvalinde, "bir daha olmasın" mı dedim? Hayır, "hatalar olur, normaldir, devam edelim :)" tarzı dönüşlerim oldu hep, isteyen de bakabilir zaten mesaj arşivlerime. Ama çoğu kez gelmedi, gelmiyor :) Hayır ben hatalarımı kabul ediyorum ama bana "kabul et" diyenlerin bir kısmı kendi hatalarını kabul etmiyor :) Dediğim gibi herkesin saf iyi ya da saf kötü olduğu bir Marvel filmi değil burası. Bir pozisyonda hata yaparsın, sonrakinde yapmazsın.

Senin emekli olmana gelirsem... Sanıyorum ki gerekçe "o yoksa ben de yokum" değil, sistemdeki arızalar. Sistemde arıza varsa, kökünden, sistemden düzeltmeye çalışmak lazım. Kişisel olarak şu ya da bu üzerinden düzeltilmeye çalışılırsa, sonraki yine aynı şeyleri tekrarlayacaktır. İşte sırf bu yüzden engelleme politikasını yazdım, yazdım ki sistemi toparlayalım ve bizden sonraki Vikipedi kullanıcılarına temiz bir ortam, cart curt tartışmalarıyla daha az vakit harcanılan bir ortam bırakalım. Şurada da keza sistemsel bir değişiklik öneriliyor. Ben kendi görüşlerimi paylaşmıyorum. Ama senin sorunun sistemdeki aksaklıklardan ötürüyse, bunları hep birlikte düzeltip, hep birlikte daha sağlıklı bir katkı verme ortamına sahip olabiliriz. Bunu senin özelinde, katkı yapmaya ara verdiğini açıklayan @Akil13: , @Satirdan kahraman: , @Sayginer: , @Thecatcherintherye: , @Diyot: gibi kullanıcılara da söylemek isterim. Hep birlikte, hizmetlisi, bürokratı, devriyesi, anonimi, birlik ve beraberlik içerisinde çalışıp, karşılıklı saygı çerçevesinde, hata yaptığımızda da yine aynı saygı içinde birbirimizi uyarırsak çok daha sağlıklı bir ortam elde etmiş oluruz. Yanlış bir şeyler varsa (benim engelim özelinde demiyorum) buna başka bir yanlışla karşılık vermek, yanlış durumun büyümesine yol açıyor maalesef. İletişim hâlinde olduklarımızın da bir insan olduklarını, hata yapabildiklerini, günlük hayatlarının stresli olabileceğini vs unutmamak lazım :)--Nanahuatl (talk) 23:19, 31 August 2021 (UTC)[reply]

Round 1 of Picture of the Year 2022 voting is open![edit]

2022 Picture of the Year: Saint John Church of Sohrol in Iran.

Read this message in your language

Dear Wikimedian,

Wikimedia Commons is happy to announce that the 2022 Picture of the Year competition is now open. This year will be the seventeenth edition of the annual Wikimedia Commons photo competition, which recognizes exceptional contributions by users on Wikimedia Commons. Wikimedia users are invited to vote for their favorite images featured on Commons during the last year (2022) to produce a single Picture of the Year.

Hundreds of images that have been rated Featured Pictures by the international Wikimedia Commons community in the past year are all entered in this competition. These images include professional animal and plant shots, breathtaking panoramas and skylines, restorations of historical images, photographs portraying the world's best architecture, impressive human portraits, and so much more.

For your convenience, we have sorted the images into topical categories. Two rounds of voting will be held: In the first round, you may vote for as many images as you like. The top 30 overall and the two most popular images in each category will continue to the final. In the final round, you may vote for just three images to become the Picture of the Year.

Round 1 will end on UTC.

Click here to vote now!

Thanks,
the Wikimedia Commons Picture of the Year committee

You are receiving this message because you voted in the 2021 Picture of the Year contest.

Delivered by MediaWiki message delivery (talk) 09:13, 20 April 2023 (UTC)[reply]