User talk:Blow up

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Welcome to Wikimedia Commons, Blow up!

-- Wikimedia Commons Welcome (talk) 11:40, 11 February 2018 (UTC)[reply]

Kategorizace a popis[edit]

Zdravím. Díky, že přispíváte do projektu Commons vlastními fotografiemi.

Dovoluji si upozornit, že třídění obsahu na Commons, Wikipedii a v dalších wiki projektech funguje trochu jinak než třeba na Facebooku nebo na Flickru. Obsah je zde tříděn do kategorií, které jsou strukturovány do provázaného hierarchického systému tak, aby nakonec každá smyslupná kategorie byla natolik úzce definovaná, že obsahuje jen přehledné množství obsahu - například podkategorií a fotografií. Tedy kategorie zde neslouží jen jako jakési hashtagy či obecná klíčová slova. Pokud zařadíte svůj obrázek do nějaké zcela obecné kategorie, ve které by spolu s ním byly netříděné desetitisíce či miliony dalších obrázků, takové zařazení není moc užitečné a přiděláte tím práci někomu, kdo jednou možná bude tyto tuny a tisíce obrázků podrobněji třídit. Je třeba se podívat, jak je obsah v dané kategorii tříděn a do jaké přesnější kategorie daný obrázek patří. Stejně tak je užitečné si všimnout, podle jakých zásad se zde kategorie pojmenovávají a co ve skutečnosti obsahuje vámi zvolená cílová kategorie. Že tedy například kategorie Vlaštovičky asi nebude určená pro fotografie vlaštovek, ale pro čtvrť města Opavy, a podobně kategorie Sloup jistě není určena pro obrázky všelijakých sloupů, už proto, že obecné kategorie věcí tu mají názvy v angličtině a v množném čísle, zvířata a rostliny zase mají především kategorie s vědeckými (latinskými) názvy biologických rodů a druhů atd.

Ačkoliv tento způsob kategorizace je poměrně intuitivní a většinou ho začátečníci zvládnou odkoukat, aniž by jim musel být detailně vysvětlován, přesto se může stát, že pokud člověk nahrává fotografie takovým způsobem, že se ani nepodívá, kam a do jakých kategorií je vlastně nahrál a do jakého kontextu se tím dostaly, může tento aspekt zcela uniknout jeho pozornosti. Podrobnější výklad a návod lze najít třeba na stránce Commons:Kategorie/cs, ale pro začátek někdy opravdu stačí jen se rozhlédnout po těch kategoriích, které používáte nebo které se týkají "vašich" nejčastějších témat, a všimnout si, jak je jejich obsah tříděn do podkategorií a do jakých nadkategorií je taková kategorie sama zařazena.

Commons je ze své povahy spíše projektem encyklopedickým než uměleckým nebo sebeprezentačním, a proto je zde kladen větší důraz na encyklopedickou hodnotu obrázků a jejich kvalitní věcný popis, i když samozřejmě jejich dobrá řemeslná a umělecká kvalita je vždy také přínosem a umělci a umělecká díla jsou také samostatnými encyklopedickými tématy. Proto je vítáno, pokud fotografie z exteriérů (krajiny, města, vesnice atd.) jsou popsány co nejpřesnější lokalizací (ideálně přesné souřadnice, pokud možno též co nejpřesnější lokalizace podle příslušnosti ke katastru obce nebo k co nejkonkrétnějšímu přírodnímu celku), a též obsahují věcný popis, co je na obrázku (máte-li obrázek před sebou, tak to samozřejmě vidíte a může se zdát zbytečné to slovně popisovat, ale popisem můžete jak upřesnit okolnosti nebo odborné informace, které by laik nemusel z obrázku vyčíst, tak pomoci nalézt obrázek fulltextovým hledáním).

Samozřejmě je možno kategorizací postihnout vedle faktografického a dokumentačního aspektu také aspekt fotografií jako tvůrčího autorského díla. Lze-li autora považovat za významnějšího profesionála či umělce, je vhodné založit mu samostatnou kategorii (vizte například podkategorie v kategorii Category:Photographers from Czechia), a v ní pak může být podkategorie pro jeho fotografie (vizte podkategorie v kategorii Category:Photographs by photographer from Czechia). Ale i fotografové, kteří nemají umělecké ambice a své fotografie pojímají jako čirou dokumentaci, si někdy pro svoji potřebu zakládají tzv. uživatelské kategorie pro své vlastní fotografie - vizte Category:User categories. Takové kategorie pak ovšem jsou spíše pomocné, technické povahy, aby dotyčnému například usnadnily správu jeho vlastních fotografií nebo jiných souborů, které sem nahraje.

Chápu, že dokonalá kategorizace a dokonalý věcný popis obrázků nebo dokonce dohledávání souřadnic foceného místa zabírá dost času a vyžaduje jistou míru zkušenosti a leckdy také odborných znalostí o tématu, které je předmětem fotografie. Někdy si člověk některé informace (např. o přesné lokalitě nebo datu či roku pořízení fotografie) ani nemusí pamatovat a nemá je poznamenané. Vždy je třeba hledat určitou přiměřenost, rozumný kompromis, ale kvalitním popisem a kategorizací se hodnota, využitelnost a dohledatelnost obrázků výrazně zvyšuje.

S pozdravem --ŠJů (talk) 21:31, 8 April 2018 (UTC)[reply]

العربية  беларуская беларуская (тарашкевіца)  ပအိုဝ်ႏဘာႏသာႏ  বাংলা  català  čeština  dansk  Deutsch  Deutsch (Sie-Form)  Ελληνικά  English  español  euskara  فارسی  suomi  français  galego  עברית  hrvatski  magyar  հայերեն  italiano  日本語  ಕನ್ನಡ  한국어  lietuvių  latviešu  македонски  മലയാളം  मराठी  မြန်မာဘာသာ  norsk bokmål  Plattdüütsch  Nederlands  norsk  polski  português  română  русский  sicilianu  slovenčina  slovenščina  српски / srpski  svenska  ไทย  Türkçe  українська  اردو  Tiếng Việt  中文(简体)  中文(繁體)  +/−
Warning sign
This media was probably deleted.
Thanks for uploading File:Almanach fotografií.jpg. This media is missing permission information. A source is given, but there is no proof that the author or copyright holder agreed to license the file under the given license. Please provide a link to an appropriate webpage with license information, or ask the author or copyright holder to send an email with copy of a written permission to VRT (permissions-commons@wikimedia.org). You may still be required to go through this procedure even if you are the author yourself; please see Commons:But it's my own work! for more details. After you emailed permission, you may replace the {{No permission since}} tag with {{subst:PP}} on file description page. Alternatively, you may click on "Challenge speedy deletion" below the tag if you wish to provide an argument why evidence of permission is not necessary in this case.

Please see this page for more information on how to confirm permission, or if you would like to understand why we ask for permission when uploading work that is not your own, or work which has been previously published (regardless of whether it is your own).

The file probably has been deleted. If you sent a permission, try to send it again after 14 days. Do not re-upload. When the VRT-member processes your mail, the file can be undeleted. Additionally you can request undeletion here, providing a link to the File-page on Commons where it was uploaded ([[:File:Almanach fotografií.jpg]]) and the above demanded information in your request.

Yann (talk) 17:55, 10 July 2018 (UTC)[reply]

Notification about possible deletion[edit]

Some contents have been listed at Commons:Deletion requests so that the community can discuss whether they should be kept or not. We would appreciate it if you could go to voice your opinion about this at their entry.

If you created these pages, please note that the fact that they have been proposed for deletion does not necessarily mean that we do not value your kind contribution. It simply means that one person believes that there is some specific problem with them, such as a copyright issue. Please see Commons:But it's my own work! for a guide on how to address these issues.

Please remember to respond to and – if appropriate – contradict the arguments supporting deletion. Arguments which focus on the nominator will not affect the result of the nomination. Thank you!

Affected:

And also:

Yours sincerely, VLu (talk) 09:00, 11 May 2020 (UTC)[reply]

Notification about possible deletion[edit]

Some contents have been listed at Commons:Deletion requests so that the community can discuss whether they should be kept or not. We would appreciate it if you could go to voice your opinion about this at their entry.

If you created these pages, please note that the fact that they have been proposed for deletion does not necessarily mean that we do not value your kind contribution. It simply means that one person believes that there is some specific problem with them, such as a copyright issue. Please see Commons:But it's my own work! for a guide on how to address these issues.

Please remember to respond to and – if appropriate – contradict the arguments supporting deletion. Arguments which focus on the nominator will not affect the result of the nomination. Thank you!

Affected:

And also:

Yours sincerely, Gbawden (talk) 10:11, 15 December 2020 (UTC)[reply]