Template talk:CC0-Tweede Kamer

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Background[edit]

This discussion about the removal of documents from the Dutch House of Representatives (Tweede Kamer) resulted in the Q&A below. MarcoSwart (talk) 13:53, 20 November 2023 (UTC)[reply]

Q&A[edit]

Question by webform on tweedekamer.nl[edit]

Van: <email address MarcoSwart>

Verzonden: maandag 2 januari 2023 20:03

Aan: opendata <opendata@tweedekamer.nl>

Onderwerp: [CONTR_SPF]Inzending contactformulier Open Data Portaal


Submitted on ma, 01/02/2023 - 20:03


Submitted values are:

Naam[edit]

Marco Swart

E-mailadres[edit]

<email address MarcoSwart>

Beschrijving[edit]

Het is mooi om te zien hoe jullie werk gemaakt hebben van open data bij de Tweede Kamer. Bij het werken aan Wikipedia en andere Wikimediaprojecten merkte ik dat het soms nog even zoeken is welke informatie nu onder de licentie CC0 beschikbaar is.

Ik begrijp de juridische noodzaak om daar enkele beperkingen aan te stellen, maar het is voor vrijwilligers soms lastig om wegwijs te worden uit de verschillende disclaimers die je via de site tweedekamer.nl kunt tegenkomen. Mij staat voor ogen om daar voor medewerkers aan Wikipedia en Wikimediaprojecten een beknopte uitleg over te geven. Is onderstaande weergave correct, of zijn er zaken die ik verkeerd opvat of gemist heb?


1. Informatie via het webdomein van de Tweede Kamer in het algemeen De open data vormt een afzonderlijk onderdeel van het domein tweedekamer.nl. Voor dat domein geldt in het algemeen een disclaimer https://www.tweedekamer.nl/applicaties/colofon. Voor wat betreft "copyright" lijkt dit neer te komen op CC-BY-NC voor foto's en CC-BY voor teksten, "tenzij anders vermeld".


2. Vertrekpunt: CC0 voor open data Binnen het webdomein van de Tweede Kamer is er een onderdeel "open data". Voor dit onderdeel geldt een afzonderlijke disclaimer https://opendata.tweedekamer.nl/disclaimer die een invulling is van het "tenzij anders vermeld" onder 1.

De Tweede Kamer gebruikt CC0 op ongeveer dezelfde manier als de rijksoverheid. Praktisch betekent het dat deze licentie als regel van toepassing is op de soorten documenten in de lijst die te vinden is op https://opendata.tweedekamer.nl/documentatie/document. Er is nog meer informatie die als open data wordt aangeboden, maar die valt buiten het bestek van deze uitleg.

Ook de disclaimer voor het onderdeel open data geeft weer aan dat hierop uitzonderingen worden gemaakt, maar die worden dan uitdrukkelijk vermeld. Twee voorbeelden daarvan worden onder 3. en 4. beschreven.


3. Vermelde uitzonderingen in documenten Wie een van de genoemde soorten stukken wil hergebruiken moet dus nagaan of daarin zo'n uitzondering staat aangegeven, zoals een foto, afbeelding of tekstdeel waarbij met (c) of door vermelding van de maker het auteursrecht is voorbehouden. Voor de overgrote meerderheid van de documenten zal dit niet het geval zijn, maar als je het niet nagaat, kun je niet aannemen dat CC0 op alle onderdelen van toepassing is. Omdat CC0 wel op het document als geheel van toepassing is, kun je het wel bewerken door de betreffende onderdelen eruit te verwijderen en alleen het resterende document te gebruiken. Op dit resterende deel is CC0 wel zonder meer van toepassing.


4. Vermelde uitzonderingen in SyncFeed Naast de documenten zelf, zijn er via SyncFeed ook metagegevens beschikbaar die aangeven waaruit de actuele dossiers bestaan en om welke versies van documenten het daarbij gaat. Deze informatie is bedoeld om een officiële status aan te geven. Om die reden geldt voor die informatie als geheel dat ze niet zomaar gewijzigd mag worden. Dit wordt via een disclaimer in die feed aangegeven.

CC0 is dan nog wel van toepassing op het onderliggende document op zichzelf: de informatie uit het stuk mag worden hergebruikt. Maar het is logisch dat een door anderen hergebruikt document niet langer een officiële status heeft en CC0 dus niet kan gelden voor de Syncfeed zelf.


5. Praktische handleiding

5.1 Behoort een document tot de lijst onder 2.?

a. Ja: zie 5.2

b. Nee: deze handleiding is niet van toepassing.

5.2 Gaat het je niet hoofdzakelijk om de inhoud, maar vooral om de officiële status van het document?

a. Ja: gebruik een link naar de officiële versie

b. Nee: zie 5.3

5.3 Zijn er onderdelen in het document waarvoor geen vrije licentie geldt?

a. Ja: zie 5.4

b. Nee: CC0 is van toepassing: je mag de informatie hergebruiken

5.4 Is het document nog bruikbaar als alle onderdelen zonder vrije licentie zijn verwijderd?

a. Ja: CC0 is van toepassing op dit resterende document

b. Nee: zie af van gebruik van het document.


response by mail[edit]

Van: opendata <opendata@tweedekamer.nl>

Date: do 9 feb. 2023 om 10:32

Subject: RE: Inzending contactformulier Open Data Portaal

To: <e-mailadres MarcoSwart>


Beste mijnheer Swart, best Marco,


Zoals u weet hebben we naar aanleiding van uw vraag contact opgenomen met de bedrijfsjurist. Tot onze spijt heeft het antwoord langer dan gehoopt op zich laten wachten. Uw tekst is een *correcte weergave* van de vragen die iemand zich zou moeten stellen bij eventueel (her)gebruik van documenten uit het Open Data Portaal. Dus ja, uw tekst klopt.


Ik hoop dat dit voldoende antwoord is op uw vraag? Zo niet, laat het ons weten als u nog aanvullende vragen heeft.


Met vriendelijke groet,


Supportteam Open Data Portaal


Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

E opendata@tweedekamer.nl | I opendata.tweedekamer.nl


Open Data Portaal


Bekijk de documentatie <https://opendata.tweedekamer.nl/documentatie> op het Open Data Portaal om met de OData API en SyncFeed API aan de slag te gaan.


Vragen? Kijk bij de veelgestelde vragen <https://opendata.tweedekamer.nl/veelgestelde-vragen> of het antwoord erop er al bijstaat, of maak gebruik van ons contactformulier <https://opendata.tweedekamer.nl/contact> om een vraag te stellen. Gebruik onze GitHub <https://opendata.tweedekamer.nl/github> voor het registreren van gewenste wijzigingen en eventuele defecten.


Veel van de via de API’s op te halen data zijn ook te vinden op de website van de Tweede Kamer <https://tweedekamer.nl/>. Daarnaast zijn openbare parlementaire stukken ook te vinden op officielebekendmakingen.nl <https://www.officielebekendmakingen.nl/>.


  • Door gebruik te maken van de API’s gaat u akkoord met de **disclaimer

<https://opendata.tweedekamer.nl/disclaimer> van het Open Data Portaal van de Tweede Kamer.*

Confirmatation receipt by VRT[edit]

van: Permissions - Nederlandstalige Wikipedia <permissions-nl@wikimedia.org>

aan: <e-mailadres MarcoSwart>

cc: <e-mailadres Ellywa>

datum: 23 jul 2023 20:27

onderwerp: Re: [Ticket#2023020910008527] Inzending contactformulier Open Data Portaal

verzonden door: wikimedia.org

ondertekend door: wikimedia.org


Geachte Marco Swart,


Hartelijk dank voor uw bericht. Wij hebben kennis genomen van dit bericht (en bedanken u voor het uitzoekwerk). Indien u in de toekomst naar deze toestemming/handleiding... wilt verwijzen, kan u dit doen middels ticketnummer 2023020910008527.


Met vriendelijke groet,


Jef Janssens


VOORBEHOUD: Wikipedia is het werk van vrijwilligers die werken zonder formeel kader. Dit bericht is verzonden door een ervaren vrijwilliger van de Nederlandstalige Wikipedia uit eigen naam en naar best vermogen. Er is geen enkele garantie over juistheid van deze informatie. De schrijver van dit bericht kan officieel niet namens de Wikimedia Foundation en/of haar projecten spreken. De vrijwilligers streven ernaar alle binnenkomende e-mails binnen 4 weken te beantwoorden. MarcoSwart (talk) 13:55, 20 November 2023 (UTC)[reply]

Conversion to template documentation[edit]

The steps 5.1-5.4 above have been converted into the instruction that is part of the template documentation. As it seems quite possible that potential users will use this template only once, I have tried to make it as straightforward as possible.

  1. The list of 5.1 has been copied into the text. These types are used on the documents in question.
  2. Item 5.1 b offers two possible alternatives instead of just stating that the template isn't applicable.
  3. Item 5.3 has been turned into the second step, because this is a necessary step like 5.1.
  4. Item 5.3 has been reformulated using item 3 and in a way that answering yes means the template can be used.
  5. Item 5.4 has become 2.1.
  6. Item 5.2 has become 2.2 as in this case it is an alternative solution; as an earlier step it creates an unnecessary complication.

MarcoSwart (talk) 14:30, 20 November 2023 (UTC)[reply]

Discussion on template[edit]

In this discussion it was proposed to present this template for approval in the Copyright section of the Village Pump, as done here. MarcoSwart (talk) 15:08, 20 November 2023 (UTC)[reply]