Вікісховище:Утримані авторські права

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Subsisting copyright and the translation is 97% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Subsisting copyright and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:SC

«Утримувані авторські права» стосуються авторського права США щодо зарубіжних творів, де копірайт утримувався ще до того, як США підписали Бернську конвенцію 1989 року. Як правило, зарубіжні твори, авторські права на які не було захищено в США до 1989, але все ще перебували під захистом у країні походження в 1996, відновили захист копірайту в США внаслідок договору URAA. Ця сторінка розглядає випадки, де зарубіжні твори перебували під захистом авторського права США ще до прийняття URAA.

Зверніть увагу, що в світі немає творів, які були б опубліковані до 1 січня 1923 року, і все ще перебували під захистом авторського права в США, за ймовірним винятком звукозаписів (захист яких може регулюватися загальним правом США, як прийнято стосовно звукозаписів, створених до 1972 року — див. Вікісховище:Таблиця Гіртла#Звукозаписи).

Способи, якими зарубіжні твори могли б утримати авторські права в США:

  1. Внаслідок двосторонньої угоди (див. Двосторонні угоди про авторські права в США)
    • Вимоги до початкового захисту: повідомлення про копірайт, сумісне з авторським правом США[1], тобто мав бути наявний символ © (або слово «Copyright», або його скорочення «Copr») + ім'я правовласника (+ рік публікації для творів, опублікованих між 1978 та 1989, за винятком творів прикладного мистецтва).
    • Вимоги до продовжуваного захисту (лише при публікації до 1964): поновлення реєстрації в Службі копірайту США, внаслідок чого твір отримував 95-річний термін захисту авторських прав (якщо поновлення не відбулося, термін дії авторських прав на твір вважався завершеним)
  2. Внаслідок спільного (для США і країни походження) членства у Всесвітній конвенції про авторське право
    • Вимоги: повідомлення про копірайт, сумісне з авторським правом США[2][dead link]
    • Вимоги до продовжуваного захисту (лише при публікації до 1964): поновлення реєстрації в Службі копірайту США, внаслідок чого твір отримував 95-річний термін захисту авторських прав (якщо поновлення не відбулося, термін дії авторських прав на твір вважався завершеним)
  3. Внаслідок відсутності публікації:
    • Вимоги: закони США до 2003 року не допускали перенесення неопублікованих творів у суспільне надбання. Якщо твір не було опубліковано до дати URAA, тоді його авторські права можна вважати збереженими (якщо не застосовується {{PD-US-unpublished}}).

Питання, які слід уточнити:

  • чи враховуються твори, опубліковані до укладення договору чи участі в конвенції?
  • виконання яких формальностей було необхідним для отримання захисту авторських прав у США?

Приклади

Країна Термін дії копірайту Тег копірайту за країною Тег копірайту для США
Romania Для фотографій — 5 років з моменту публікації, якщо вона відбулась до 1991 року {{PD-RO-photo}} для фотографій, створених і опублікованих у Румунії 1990 року немає — твір був би захищеним авторським правом у США на підставі утримання авторських прав, оскільки США мали договір з Румунією щодо копірайту і не вимагали наявності повідомлення про копірайт. Тут був би застосований термін дії копірайту, типовий для США (див. Вікісховище:Таблиця Гіртла).
Argentina Для фотографій — 25 років з моменту створення + 20 років з моменту публікації {{PD-AR-Photo}} — для фото, створених та опублікованих в Аргентині 1980 року
  • якщо твір опубліковано в Аргентині без повідомлення про копірайт, сумісного з законами США: немає — твір перебуватиме під захистом авторського права в США внаслідок угоди URAA, на тих же умовах, як наче б він мав відповідне повідомлення про копірайт (див. Вікісховище:Таблиця Гіртла).
  • якщо твір опубліковано в Аргентині з повідомленням про копірайт, сумісним із законами США: немає — твір перебуватиме під захистом авторського права в США на підставі утриманих авторських прав, оскільки Аргентина взяла участь у Буенос-Айреській конвенції[3] 1950 року. Застосовуватимуться терміни копірайту, типові для США (див. Вікісховище:Таблиця Гіртла).
Argentina Для фотографій — 25 років з моменту створення + 20 років з моменту публікації {{PD-AR-Photo}} — для фото, створених та опублікованих в Аргентині 1970 року
  • якщо твір опубліковано в Аргентині без повідомлення про копірайт, сумісного із законами США: {{PD-1996}}
  • якщо твір опубліковано в Аргентині з повідомленням про копірайт, сумісним із законами США: немає — твір перебуватиме під захистом авторського права в США на підставі утриманих авторських прав, оскільки Аргентина взяла участь у Буенос-Айреській конвенції[3] 1950 року. Застосовуватимуться терміни копірайту, типові для США (див. Вікісховище:Таблиця Гіртла).
Argentina Для фотографій — 25 років з моменту створення + 20 років з моменту публікації {{PD-AR-Photo}} — для фото, створених та опублікованих в Аргентині 1960 року
  • якщо твір опубліковано в Аргентині без повідомлення про копірайт, сумісного із законами США: {{PD-1996}}
  • якщо твір опубліковано в Аргентині з повідомленням про копірайт, сумісним із законами США, але реєстрація поновлення копірайту в США не відбулася: {{PD-US-not renewed}} (з невеликим уточненням, що в шаблоні має бути зазначено «Опубліковано в США»). Твір мав би утримані авторські права, термін дії яких міг би завершитись через брак поновлення, необхідного для творів, створених до 1964 року: Аргентина приєдналась до Буенос-Айреської конвенції 1950 року. В цьому випадку застосовуються терміни копірайту, типові для США (див. Вікісховище:Таблиця Гіртла)..
  • якщо твір опубліковано в Аргентині з повідомленням про копірайт, сумісним із законами США, і з поновленням копірайту в США: немає — твір перебуватиме під захистом авторського права в США на підставі утриманих авторських прав, оскільки Аргентина приєдналась до Буенос-Айреської конвенції[3] 1950 року. В цьому випадку застосовуватимуться терміни копірайту, типові для США (див. Вікісховище:Таблиця Гіртла)
Finland Для фотографій — 25 років з моменту публікації (якщо вона відбулась до 1966 року) {{PD-Finland}} для простого фото, створеного й опублікованого у Фінляндії 1925 року {{PD-1996}} (Фінляндія не мала угоди про копірайт із США до 1929 року, тож усі прості фінські фото, опубліковані до 1929 року, перебувають у суспільному надбанні в США)

Примітки

  1. Є деякі суперечливі юридичні випадки інтерпретації вимог до повідомлення про копірайт, прописаних у законі про копірайт від 1909 року для зарубіжних творів, але загалом, відповідність формальностям, виконання яких вимагається для творів США є найбільш вагомою позицією, і «чимало на той час існуючих двосторонніх договорів однозначно вимагали узгодження з формальностями США як умови двостороннього захисту» — Tyler T. Ochoa (2008), «Copyright Protection for Works of Foreign Origin», с. 178, прим. 70; у J. Klabbers, M. Sellers (eds.), The Internationalization of Law and Legal Education, Ius Gentium: Comparative Perspectives on Law and Justice 2, DOI 10.1007/978-1-4020-9494-1 9. Також тут.
  2. http://www.copyright.gov/fls/fl100.html
  3. a b c Зверніть увагу, що Буенос-Айреська конвенція має правило коротшого терміну, але США ніколи не застосовували його, і застосовуються лише терміни, типові для США.