Commons:Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιστημονικής Φωτογραφίας 2015

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:European Science Photo Competition 2015 and the translation is 45% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:European Science Photo Competition 2015 and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.
Next competition will be held in November 2017. See more at wikisciencecompetition.org

Η Ιδέα

Ευρωπαϊκός πολιτισμός χωρίς ευρωπαϊκή επιστήμη δεν νοείται. Αυτό δεν αρκεί μόνο να το λέμε: θα πρέπει και να το αναδείξουμε. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να καταγράψουμε την επιστήμη της Ευρώπης και να τη μοιραστούμε. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει ο διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας. Ο πρώτος διαγωνισμός αυτού του είδους θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2015.

Ο διαγωνισμός αυτός έρχεται στη Βικιπαίδεια επειδή "η Βικιπαίδεια είναι ένα ενεργητικό περιβάλλον αφιερωμένο στη συλλογή και τη διαμοίραση εκπαιδευτικού περιεχομένου, ελεύθερα για τον καθένα". Αυτό την κάνει εξαιρετική πλατφόρμα για παρουσίαση επιστημονικών φωτογραφιών. Η ανοιχτή πρόσβαση, το ενδιαφέρον για πληροφορία της κοινότητας και των χρηστών της Βικιπαίδειας, αλλά και η γενικότερη αξιοπιστία της, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας που την κάνουν ελκυστικό περιβάλλον για την εκλαΐκευση της επιστήμης γενικά και ειδικά των επιστημονικών φωτογραφιών. Η Βικιπαίδεια διαπρέπει στη μετάδοση της γνώσης και οι επιστημονικές φωτογραφίες διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα των πληροφοριών που μεταφέρουν. Γι' αυτόν τον λόγο, η συνεργασία μεταξύ της wiki κοινότητας και των φωτογράφων της επιστήμης είναι επωφελής και για τους δύο. Ο διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας είναι ένα περιβάλλον παρακίνησης που δρα καταλυτικά για τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης σχέσης μεταξύ των δύο αυτών μερών.

Ανάμεσα στα έτη 2011–2013 η ιδέα δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας της Εσθονίας. Τώρα πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεύρυνση της προοπτικής του εγχειρήματος και την διεύρυνση της επιρροής του. Γι' αυτό, αποφασίστηκε ότι το 2015 οργανώνεται ένας Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας, για να φέρει περισσότερη επιστήμη στη Wikipedia. Ένας διεθνής διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα απεύθυνσης προς την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και τη βοηθά να ανακαλύψει ότι μπορεί μοιραστεί τα ευρήματά της και το πάθος της με ένα ευρύτερο κοινό χρησιμοποιώντας την οπτική επικοινωνία και το ελεύθερο περιβάλλον του Wikimedia.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Επιστημονικής Φωτογραφίας αποτελείται από δύο επίπεδα: θα υπάρχει ένας τοπικός διαγωνισμός σε κάθε χώρα και η τοπική οργανωτική ομάδα θα προωθήσει επιλεγμένες φωτογραφίες στον διεθνή διαγωνισμό. Οι τοπικοί οργανωτές είναι υπεύθυνοι για την προαγωγή αυτού του διαγωνισμού, την επιλογή των τοπικών νικητών και τη συνεργασία με τους τοπικούς εταίρους και χορηγούς. Αν δεν υπάρχει παρούσα τοπική οργανωτική ομάδα, τότε η διεθνής ομάδα θα αναλάβει στη θέση της και θα επιλέξει τους τοπικούς νικητές για τον τελικό.

Ο στόχος είναι όλοι οι φωτογράφοι στην Ευρώπη να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες σε αυτήν τη σελίδα προστέθηκαν στη Wikipedia/Wikimedia Commons κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού Επιστημονικής Φωτογραφίας της Εσθονίας.

Δελτία τύπου ανά χώρα

Wikimedia Ru Δελτίου τύπου ESPC 2015