Commons:Depiction guidelines/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Depiction guidelines and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Depiction guidelines and have to be approved by a translation administrator.
Warning This proposed guideline is disputed; see Commons:Depicts.
Depicts wordt gebruikt om de items te identificeren die afgebeeld zijn in een bestand

De Wikidata depicts (P180) eigenschap wordt veel gebruikt op Wikidata om de inhoud van bepaalde items te beschrijven. Het is ook beschikbaar op Wikimedia Commons om structuur te geven aan mediabeschrijvingen, als onderdeel van het project Gestructureerde gegevens op Commons. Depicts verklaringen worden gebruikt om meer dan 12 miljoen bestanden op Commons (mei 2023) te beschrijven.

Het belang van afbeeldingen

Taal en vertaling

Vóór de introductie van gestructureerde gegevens konden bestandsinformatie en categorieën op Commons alleen in één taal worden toegevoegd, meestal Engels. De eigenschap Wikidata depicts (P180) kan echter in meerdere talen worden beschreven. Het toevoegen van verklaringen aan mediabestanden transformeert Wikimedia Commons daarom in een echt meertalig platform, waar lezers van elke taal mediabestanden kunnen vinden, begrijpen en gebruiken.

Doorzoekbaarheid, vindbaarheid en hergebruik

Verklaringen bij afbeeldingen worden gebruikt door MediaSearch om de meest relevante resultaten te vinden.

In eerste instantie voert MediaSearch query's uit die verklaringen en bijschriften bevatten die gebruikmaken van gestructureerde gegevens. Vervolgens wordt het uitgebreid en zoekt het naar termen op basis van Wikidata-labels (de meest voorkomende naam waaronder een Wikidata-item bekend zou zijn). Ten slotte kan het verder uitbreiden op basis van Commons-categorieën en op tekst gebaseerde informatie. Dit betekent dat MediaSearch, naast volledige tekstvergelijking, resultaten bevat met een verklaring van een Wikidata-entiteit die overeenkomt met de zoekterm van een gebruiker. Op dezelfde manier bevat het resultaten met een relevante verklaring digital representation of (P6243).

Door gebruik te maken van uitspraken zoals afbeeldingen, werkt MediaSearch in elke taal die wordt ondersteund door MediaWiki en vereist het geen kennis van het Engels. MediaSearch drijft ook de visuele editor op Wikipedia aan, waardoor meer afbeeldingsresultaten, in meer talen, kunnen worden weergegeven om Wikipedia-artikelen te illustreren.

Bovendien worden verklaringen over afbeeldingen gebruikt door hulpmiddelen die gebruikers helpen relevante afbeeldingen te vinden voor niet-geïllustreerde Wikipedia-artikelen, een nieuwe functie in ontwikkeling. U kunt meer te weten komen over afbeeldingssuggesties.

Aanbevolen beste aanpak in de praktijk

Geeft detailniveau over uitspraken weer

Algemene aanbevelingen

Het primaire doel van depicts (P180) verklaringen op Commons is om op een gestructureerde manier de items te identificeren die duidelijk zichtbaar zijn in een mediabestand.

Wikidata heeft entiteiten op verschillende detailniveaus en langs verschillende ontologische dimensies. MediaSearch kan niet altijd op betrouwbare wijze relaties tussen hen afleiden. Om een mediabestand te optimaliseren voor detectie, moeten daarom meerdere depicts (P180) verklaringen worden toegevoegd, zowel algemeen als specifiek, rekening houdend met verschillende ontologische dimensies.

De langharige Collie die in 1942 Lassie speelde

Bijvoorbeeld, deze afbeelding van de fictieve hond Lassie moet bijvoorbeeld de letters dog (Q144) (klasse van organismen), Rough Collie (Q38650) (hondenras), Lassie (Q941640) (fictief personage) en Pal (Q7126106) (de afgebeelde individuele hond) hebben.

Black Mountain Grove, een mammoetboom

Een ander voorbeeld is deze afbeelding van een Sequoia boom (Mammoetboom), die zowel Sequoia (Q1975652) (een taxon) als tree (Q10884) (een houtachtige plant) moet hebben met uitspraken. Hoewel de term "Sequoia" in het dagelijks spraakgebruik vaak verwijst naar een "Sequoia-boom" (in tegenstelling tot Sequoia-zaden of Sequoia-hout, enz.), wordt in de Wikidata-ontologie Sequoia beschouwd als een subklasse van taxon (Q16521). Om die reden moet de tree (Q10884) worden toegevoegd om nauwkeuriger zoekopdrachten mogelijk te maken.

Als gevolg hiervan wordt aanbevolen om meerdere afbeeldingen toe te voegen, zowel algemene als specifieke, rekening houdend met verschillende ontologische dimensies. Merk echter op dat redundante tagging langs dezelfde ontologische dimensie zoveel mogelijk moet worden vermeden. Als een afbeelding bijvoorbeeld een hond toont, is het geen behoefte om de hele taxonboom van Canis familiaris (Q20717272) toe te voegen: Canis (Q149892), Canidae (Q25324), Caniformia (Q27414), Carnivora (Q25306), enz. In de praktijk kan het echter voorkomen dat de ene gebruiker een meer algemene verklaring toepast, en een andere gebruiker op een later tijdstip langskomt en een specifiekere kan toepassen. In dit geval moeten altijd de meer specifieke afbeeldingen worden toegevoegd. Als de twee verklaringen onbetwistbaar op dezelfde ontologische dimensie staan (zoals bijvoorbeeld body of water (Q15324) en lake (Q23397)), kan de minder specifieke worden verwijderd. Bij twijfel verdient het de voorkeur om beide verklaringen te behouden. Het is niet nodig dat de gemeenschap probeert alle overbodige verklaringen uit te roeien. De hulpmiddelen die gebruik maken van de data zijn in staat om hiervoor te zorgen.

Als er meerdere items duidelijk en opzettelijk in het mediabestand zijn afgebeeld, moeten ze allemaal worden toegevoegd als afzonderlijke weergaven, binnen redelijke grenzen. De belangrijkste moeten worden gemarkeerd als "prominent" (zie voorbeeld hieronder). Voor bestanden met tientallen of honderden items (bijvoorbeeld films) moeten alleen de items worden weergegeven die het meest prominent zijn.

Bonny en Clyde

Als groepen van de meerdere afgebeelde items een gemeenschappelijke groepering zijn en een gegroepeerd item op Wikidata hebben, moet het gegroepeerde item ook worden toegevoegd als een verklaring met afbeeldingen. Bijvoorbeeld File:Bonnieclyde_f.jpg moet de instructie depicts: Bonnie and Clyde (Q219937) hebben, evenals depicts: Bonnie Parker (Q2319886) en depicts: Clyde Barrow (Q3320282).

Welke items u niet moet toevoegen

Onderdelen van een groter item: De afbeelding van een face (Q37017) impliceert meestal de aanwezigheid van een nose (Q7363), nostril (Q858590) en nasal hair (Q1899093). Het is niet nodig om ze allemaal op elk portret te vermelden. Vermeld in plaats daarvan gewoon dat het portret de persoon in het portret afbeeldt. Anatomische of andere compositorische relaties kunnen al worden gemodelleerd binnen Wikidata.

Abstracte concepten en waardeoordelen: Beschrijvingen van afbeeldingen moeten bevatten wat zichtbaar is in de afbeelding. De foto van de sequoiaboom kan mooi zijn, en bomen kunnen gerelateerd zijn aan het abstracte idee van de natuur, maar voeg geen beauty (Q7242) of nature (Q7860) toe. Lassie staat bekend als een slimme hond, maar de foto toont niet intelligence (Q83500).

Items die naar verwachting onder andere verklaringen zullen vallen: Veel media bevatten incidentele items, acties, locaties, context, opmaakkeuzes of achtergrond die niet de primaire items zijn die worden weergegeven. Naarmate gestructureerde gegevens op Commons zich uitbreiden, verwachten we aanvullende eigenschappen ingeschakeld te hebben waar deze extra items kunnen worden opgegeven. In de tussentijd is het het beste om deze niet te specificeren als uitbeeldingen, tenzij ze centraal staan in het doel van de media.

Enkele verwachte eigenschappen zijn bijvoorbeeld:

  • plaats
  • afgebeeld op achtergrond
  • kleding
  • formaat (bijv. monochrome fotografie, daguerreotypie, olieverfschilderij, portret)
  • seizoen/datum/tijd
  • fotograaf of artiest
  • genre (bijv. moderne kunst)

Vergelijking met categorieën

Het is belangrijk om te begrijpen dat gestructureerde gegevens op Commons niet functioneert zoals het Commons categoriesysteem. Het meest opvallende is dat het de neiging heeft om specifieke items te vermijden voor kruispunten van concepten die zich op verschillende ontologische dimensies bevinden. Dus, terwijl Commons een categorie heeft Sequoia sempervirens (gebladerte), toont verklaringen die verwijzen naar twee verschillende Wikidata-items: Sequoia sempervirens (Q150129) (het taxon) en foliage (Q18250160) (onderdeel van een plant). In hoeverre de twee door een kwalificatie met elkaar verbonden moeten worden om preciezere uitspraken mogelijk te maken, staat nog ter discussie.

Aangezien de gestructureerde gegevens in de zoekfunctie en de functionaliteit van de zoekmachine nog zeer onvolledig zijn en niet eens in de buurt komen van de bruikbaarheid van het categoriesysteem, is het aan te raden om categorieën op afbeeldingen te blijven toepassen. De algemene regel voor categorieën is om een afbeelding altijd in de meest specifieke categorieën te plaatsen, en niet in de niveaus daarboven. Bekijk: Commons:Categories#Over-categorization.

Afgebeelde items markeren als prominent

In een depicts (P180)-verklaring is het mogelijk om de belangrijkste kenmerken van een afbeelding te identificeren met behulp van de optie 'markeren als prominent'. Dit is vooral belangrijk als er veel uitgebeelde afbeeldingen aan een bestand zijn toegevoegd.

Meerdere uitgebeelde afbeeldingen maken het moeilijk om te weten welke verklaringen de belangrijkste of meest relevante zijn in een bestand. Uitspraken hebben in wezen maar twee toestanden: iets staat in het dossier of het staat niet. Er is verder geen detail over hoe relevant iets precies is in dat dossier.

Om te kiezen welke uitbeelding verklaring 'markeren als prominent' wordt, moet u zich afvragen:

Zijn de afgebeelde verklaringen even belangrijk, of is de ene het voor de hand liggende onderwerp en de andere een minder relevant achtergronddetail? Zo ja, welke is prominenter?
Is een verklaring op het ene bestand prominenter dan dezelfde verklaring op een ander bestand?

Sessão do Conselho de Estado (Q43485263), een Braziliaans schilderij van Georgina de Albuquerque (Q2855284)

Het Sessão do Conselho de Estado (Q43485263) schilderij is een goed voorbeeld van het gebruik van 'markeren als prominent'. Er zijn verschillende personages afgebeeld in het werk, de meeste van hen op dezelfde dispositie, maar het hoofdonderwerp en de focus is het vrouwelijke personage, Maria Leopoldina of Austria (Q84239), die ook in een andere kleur wordt weergegeven.

Als kenmerk verbetert 'markeren als prominent' de toegankelijkheid van mediabestanden voor mensen met een visuele handicap, omdat het een gestructureerde manier is om onderscheid te maken tussen elementen die in een afbeelding worden weergegeven, vooral gezien het feit dat niet alle mediabestanden op Wikimedia Commons een Wikidata-item hebben (of opmerkelijk genoeg zijn om er een te hebben) om op een gestructureerde en meertalige manier op dat platform te worden beschreven. Wanneer querying de gestructureerde gegevens, kunnen 'prominente' uitspraken worden gevonden door te zoeken naar uitspraken met de rang "preferred".

Zorg ervoor dat u het juiste Wikidata-item heeft geselecteerd

Banana and cross section

Wikidata is een zeer grote database en bevat veel items met identieke namen. Deze items moeten beschrijvingen hebben om u naar de juiste keuze te leiden. Wanneer u bijvoorbeeld een verklaring toevoegt voor deze foto van een banaan, kunt u in de verleiding komen om "bananen" in te voeren. Het eerste zoekresultaat is niet banana (Q503) maar Bananas (Q806092), de film uit 1971 van Woody Allen. Wikidata-items zijn meestal enkelvoudig en meestal hoofdlettergevoelig, zodat als u op zoek bent naar een vrucht maar het item met een hoofdletter is geschreven, dit waarschijnlijk onjuist is. Als u het niet zeker weet, klikt u gewoon op het item om er zeker van te zijn dat het is wat u zoekt.

Goede praktijk en voorbeelden van geavanceerde modellering

Verschillende goede practijken en voorbeelden zijn te vinden op de deze pagina, in het bijzonder voor het specifieke geval van kunstwerken.

Opmerkingen