Category:Monument al pintor Ribera (València)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Català: El Monument al pintor Ribera, fou ofert per la ciutat de València el 1888. La gestació va partir de la iniciativa particular d'Aurelio Querol que, aproximar-se la data, llavors creguda, del tercer centenari del naixement del pintor, 1888, va convocar als artistes valencians el 24 de gener de 1886 a l'Ateneu, per reunir fons amb què realitzar el monument. Reunides i exposades unes setanta peces, pintura i escultura, la seua venda va proporcionar recursos amb què emprendre l'obra. Encarregat de realitzar Marià Benlliure, que només tenia 23 anys, no va voler percebre res per modelar, exigint només que es fongués el bronze a Roma i sota la seua personal vigilància. Ribera, representat en actitud d'observar el natural i disposar-se a pintar, s'alça cap enrere amb la paleta en una mà i el pinzell en l'altra, amb capa i espasa cavalleresca.

El pedestal, de marbre de Carrara, amb planta d'octògon de costats alternativament desiguals, ostenta, en els costats amples, els escuts de València, Xàtiva i la Reial Acadèmia de Sant Carles, emparadora amb l'Ajuntament de l'homenatge, i en el front del banda ample restant, que es correspon amb el front de la figura, una cartel·la envoltada per una corona de llorer amb la inscripció "A Ribera".

La inauguració va ser el 12 de gener de 1888, prèvia la formació i arribada del seguici, l'Ajuntament, sota maces, amb els clarins i timbals, i els gremis amb les seues banderes, escolars, personalitats i les autoritats, que després d'una escala al Museu -llavors al Carme- davant les obres, no moltes, allí existents del pintor, va arribar a la plaça del Temple, davant del Govern Civil, on es trobava l'estàtua, descoberta en el seu moment per l'alcalde de València. Aquest monument va ser traslladat en 1905, als jardins llavors existents a la plaça de Sant Francesc, cap a la Baixada del mateix nom, on va romandre fins a la data en què va tornar a les rodalies del seu primer emplaçament, la triangular plaça del poeta Llorente, al altre costat de l'edifici del temple i al costat del llit del Túria. Escultòricament és una de les més inspirades obres de Benlliure, dins del seu estil realista.