Category:Densuș church

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
<nowiki>Biserica Sfântul Nicolae din Densuș; église Saint-Nicolas de Densuș; โบสถ์เดนซุช; Cerkiew w Densuș; església de Densuș; Demsusi templom; Densuș Church; iglesia de San Nicolás; Денсус (църква); Црква Денсуш; 13. századi erdélyi ortodox templom; Warisan Dunia di Rumania; Kirchengebäude in Rumänien; heritage site in Hunedoara County, Romania; kishë; كنيسة في رومانيا; об'єкт культурної спадщини в Румунії; kerkgebouw in Roemenië; Iglesia San Nicolas de Densus; Iglesia San Nicolas de Densuş; Iglesia San Nicolás de Densuş; iglesia de San Nicolas; Église Saint-Nicolas de Densus; Église saint-nicolas de densuş; Eglise Saint-Nicolas de Densus; Densus Church; Església Sant Nicolau de Densus; Església de Sant Nicolau de Densuș; Església de Sant Nicolau de Densus; Església Sant Nicolau de Densuș; Biserica sfântul nicolae din densuş; Biserica „Sf. Nicolae”</nowiki>
Densuș Church 
heritage site in Hunedoara County, Romania
Upload media
Instance of
Named after
Dedicated to
LocationDensuș, Hunedoara County, Romania
Heritage designation
Map45° 34′ 57″ N, 22° 48′ 19″ E
Authority file
Wikidata Q834592
Structurae structure ID: 20039439
Edit infobox data on Wikidata
This is a category about a historic monument in județul Hunedoara, classified with number HD-II-m-A-03307.


English: The Densuș Church (also known as St Nicholas' Church) in the village of Densuș, Hunedoara County, Romania is one of the oldest Romanian churches still standing.
Español: La Iglesia de San Nicolas de Densuș, está situada en Densuș, distrito de Hunedoara, Rumania. Es una de las más antiguas iglesias de rito bizantino de Rumania. Fue construida en el siglo XIII y está en tramites para entrar en el patrimonio de la UNESCO.
Français : L'Église Saint-Nicolas du village transylvain de Densuș, Județ de Hunedoara en Roumanie est une des plus anciennes églises roumaines en pierre encore debout.
Magyar: A demsusi Szent Miklós-templom (románul Biserica Sfântul Nicolae) a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke, a Hunyad megyei Demsus faluban. Bár építéséről írásos források nem maradtak fenn, az eredeti építmény négyzet alakú, négy pillérrel tagolt alaprajza és félkör alakú apszisa miatt a 13. századra datálják. Építéséhez Várhelyről (Ulpia Traiana) való feliratos római sírköveket, vízvezeték töredékeit, márványt és téglát használtak föl. Ezért a tudósok sokáig vitáztak eredetéről, sokan az egyik sírkő alapján eredetileg Longinus Maximus síremlékének tartották, amely köré később emeltek templomot. Mások ma is úgy vélik, hogy korábbi, pogány szentély helyén épült. Mintájaként egyaránt említik az őraljaboldogfalvi templomot és a Curtea de Argeș-i, mára romos Szent Miklós-templomot. 1360-ban megemlékeztek a demsusi „sacerdos olahalis”-ról ('oláh pap'). A 1415. században a déli és a nyugati oldalon kibővítették. A templomot díszítő freskókat 1443-ban egy Ștefan nevű mester készítette, akiről úgy tartják, hogy Havasalföldról érkezett. Ezeket 1556 után lemeszelték, mivel a református nemesek és az ortodoxok közösen használták. A belső felújítások után ma töredékeikben láthatók. A templomnak református és ortodox (később görög katolikus) papja és két harangtornya volt, a hozzátartozó szántókat és szőlőket is megosztották. 1701-ben az ellenreformáció hódításaira válaszul a környékbeli református nemesek Demsus székhellyel szerveztek közös egyházközséget. 1782-es haragtornyuk harangját magyar felirattal látták el. A református egyház a 20. század elején még létezett, később a hívek megfogyatkozása miatt megszűnt. A templomot 1870-ben Theodor Mommsen is meglátogatta és írt róla.
Română: Biserica "Sfântul Nicolae" este un lăcaș de cult din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea".

Subcategories

This category has the following 2 subcategories, out of 2 total.

Media in category "Densuș church"

The following 151 files are in this category, out of 151 total.