User talk:Xth-Floor

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Welcome to Wikimedia Commons, Xth-Floor!

Tip: Categorizing images[edit]

Afrikaans  العربية  беларуская (тарашкевіца)  বাংলা  català  čeština  dansk  Deutsch  Deutsch (Sie-Form)  Ελληνικά  English  Esperanto  español  فارسی  suomi  français  galego  עברית  magyar  íslenska  italiano  日本語  ქართული  한국어  македонски  മലയാളം  norsk bokmål  Plattdüütsch  Nederlands  norsk  polski  português  português do Brasil  română  русский  sicilianu  slovenčina  slovenščina  српски / srpski  svenska  Türkçe  українська  Tiếng Việt  中文(简体)‎  中文(繁體)‎  +/−


Hello, Xth-Floor!
Tip: Add categories to your files
Tip: Add categories to your files

Thanks a lot for contributing to the Wikimedia Commons! Here's a tip to make your uploads more useful: Why not add some categories to describe them? This will help more people to find and use them.

Here's how:

1) If you're using the UploadWizard, you can add categories to each file when you describe it. Just click "more options" for the file and add the categories which make sense:

2) You can also pick the file from your list of uploads, edit the file description page, and manually add the category code at the end of the page.

[[Category:Category name]]

For example, if you are uploading a diagram showing the orbits of comets, you add the following code:

[[Category:Astronomical diagrams]]
[[Category:Comets]]

This will make the diagram show up in the categories "Astronomical diagrams" and "Comets".

When picking categories, try to choose a specific category ("Astronomical diagrams") over a generic one ("Illustrations").

Thanks again for your uploads! More information about categorization can be found in Commons:Categories, and don't hesitate to leave a note on the help desk.

CategorizationBot (talk) 11:31, 28 January 2011 (UTC)[reply]

Místní jména v názvech kategorií[edit]

Zdravím. Díky za práci na kategorizaci. Mám drobnou technickou připomínku. Není sice úplně ujednoceno, která místní a obdobná jména v názvech kategorií používat v místní formě a která v přeložené, ale bylo by dobré respektovat alespoň ty zvyklosti, které jsou celkem ustálené a respektované. Commons nemá propracovaná vlastní psaná pravidla pro místní názvy, ale zvyklosti na Commons přibližně odpovídají pravidlům anglické Wikipedie (en:Wikipedia:Naming conventions (use English)), resp. při volbě názvu kategorie v projektu Commons se často přihlíží k tomu, jak je pojmenován odpovídající článek nebo články o podobných tématech podle na anglické Wikipedii podle tamějších pravidel. T. j. pokud se v anglojazyčné literatuře běžně užívá exonymum, tak se používá i v názvech článků a kateorií na anglojazyčných wikiprojektech, zatímco pokud místní název vžité exonymum nemá, používá se název v místním jazyce.

Z českých sídelních útvarů se v anglické podobě používá jen velmi málo názvů, například Praha nebo pražské Staré i Nové Město. Z českých okresů se používají anglické verze názvů pro obecná slova v názvech dvou pražských, tři plzeňských a dvou brněnských okresů. U označení náměstí, kostelů, jiných budov, institucí apod. praxe trochu kolísá. Myslím, že by bylo dobré respektovat zavedené zvyklosti i v případě nových kategorií, například pro památné stromy. Ostatně je dobrým zvykem se při zakládání nové kategorie tak jako tak podívat do nadřazených kategorií, aby člověk viděl, v jakém kontextu se nová kategorie octne a jestli náhodou např. není k něčemu duplicitní nebo nepatří do nějaké už založené podkategorie. --ŠJů (talk) 21:48, 13 February 2011 (UTC)[reply]

TUSC token 6753ffa1b7ffb963c53fda218de78ce0[edit]

I am now proud owner of a TUSC account!

Quality Image Promotion[edit]

Your image has been reviewed and promoted

Congratulations! Třeboňsko - Suillus flavidus 01.jpg, which was produced by you, was reviewed and has now been promoted to Quality Image status.

If you would like to nominate another image, please do so at Quality images candidates.

We also invite you to take part in the categorization of recently promoted quality images.
Comments  Support --A.Savin 13:11, 16 January 2014 (UTC)[reply]

Quality Image Promotion[edit]

Your image has been reviewed and promoted

Congratulations! Vrbenské rybníky - Boletus radicans 04.jpg, which was produced by you, was reviewed and has now been promoted to Quality Image status.

If you would like to nominate another image, please do so at Quality images candidates.

We also invite you to take part in the categorization of recently promoted quality images.
Comments Looks good. --Tuxyso 10:40, 16 March 2014 (UTC)[reply]

rabenštejnská věž[edit]

This can´t be added to city towers? — Preceding unsigned comment was added by 83.240.61.16 (talk) 19:39, 17 July 2017 (UTC)[reply]

Both Category:Rabenštejnská věž and Category:Železná panna (České Budějovice) are towers (part of fortification), not gates. There are no gates in České Budějovice, all of them were demolished more than 100 years ago. --Xth-Floor (talk) 19:44, 17 July 2017 (UTC)[reply]

you can then review the category City gates in ČR and select those which fulfill the criteria for a gate — Preceding unsigned comment was added by 83.240.61.40 (talk) 20:14, 25 July 2017 (UTC)[reply]

File:Roman Prymula.jpg has been listed at Commons:Deletion requests so that the community can discuss whether it should be kept or not. We would appreciate it if you could go to voice your opinion about this at its entry.

If you created this file, please note that the fact that it has been proposed for deletion does not necessarily mean that we do not value your kind contribution. It simply means that one person believes that there is some specific problem with it, such as a copyright issue. Please see Commons:But it's my own work! for a guide on how to address these issues.

Please remember to respond to and – if appropriate – contradict the arguments supporting deletion. Arguments which focus on the nominator will not affect the result of the nomination. Thank you!

Patrick Rogel (talk) 14:46, 14 March 2020 (UTC)[reply]

Fotky pamětních desek[edit]

Prosím, kdyby sis našel chvíli a založil k tebou nahraným pomníkům a pamětním deskám položky na Wikidatech (např.). Klidně i k dalším, které ještě nemají fotky - v deskách nemám takový přehled jako v pomnících, křížcích a sochách. Já jedu ČB od jihu. JAn Dudík (talk) 20:48, 31 May 2020 (UTC)[reply]

Kategorizace podle nezjevného kritéria[edit]

Zdravím. Obecně je trochu problematické kategorizovat fotku podle něčeho, co na fotce není, ale například to na vyfoceném místě bylo někdy dříve. Ale pokud už tak kategorizuješ, tak je vždy vhodné to vysvětlit i přímo v popisu té fotografie, a to dostatečně přesně a výstižně. Pokud to z fotky není zřejmé a není to uvedeno ani v popisu, tak z toho každý logicky vyvodí, že to zřejmě pro tu fotku není tak podstatné. Ostatně řadit třeba fotky Národního muzea do kategorie "Koňská brána" by asi taky nebylo úplně to pravé. Stejně tak žižkovskou televizní věž bych asi neřadil do kategorie židovských hřbitovů, třebaže kvůli její výstavbě byla část židovského hřbitova ubourána. V případě těch Budějic úplně nechápu, proč fotka místa, kde kdysi byl první židovský hřbitov, mezi židovské hřbitovy kategorizována není, ale fotku místa, kde kdysi byl druhý židovský hřbitov, jsi do kategorie židovských hřbitovů dokonce vrátil. Přitom ani na jedné z těch fotek nevidím sebemenší stopu bývalého hřbitova, žádné zbytky, žádnou připomínku, a ani z textu není zřejmé, jestli hřbitov opravdu zasahoval až do toho místa, které je na fotce, nebo jestli například ten bývalý hřbitov není jen za zády fotografa. Pokud např. místo památkově chráněného domu dáme fotku proluky, která po něm zbyla, ještě to nějaký smysl má, ale tady se mi vztah mezi mostem a zaniklým hřbitovem už zdá opravdu jen velmi nepřímý. --ŠJů (talk) 23:47, 9 June 2020 (UTC)[reply]

Přihlaste své fotky do Czech Wiki Photo 2020![edit]

Czech Wiki Photo
Czech Wiki Photo

Milí fotografové a editoři projektů Wikimedia,

každý rok společně nahrajete na Commons tisíce svobodných fotografií. Chceme vám všem poděkovat a také vás ocenit. Vyberte ty nejlepší z vašich fotek a přihlaste je do 30. 10. 2020 do soutěže Czech Wiki Photo 2020! Soutěž je otevřená i úplným nováčkům. Autoři tří nejlepších fotek si odnesou vouchery do Foto Škoda a speciální wiki-odznaky. Přihlášené fotky bude hodnotit i Honza Rybář, držitel Czech Press Photo.

Baví vás focení pro Commons i mimo soutěže? Staňte se fotografem Wikimedie, půjčujeme fototechniku a proplácíme cesty - více na Fotíme Česko.

Těšíme se na vaše snímky!
Za spolek Wikimedia Česká republika
Jakub Holzer
jakub.holzer@wikimedia.cz -- MediaWiki message delivery (talk) 11:06, 24 October 2020 (UTC)[reply]

File:Libotenická borovice náčrt.png has been listed at Commons:Deletion requests so that the community can discuss whether it should be kept or not. We would appreciate it if you could go to voice your opinion about this at its entry.

If you created this file, please note that the fact that it has been proposed for deletion does not necessarily mean that we do not value your kind contribution. It simply means that one person believes that there is some specific problem with it, such as a copyright issue. Please see Commons:But it's my own work! for a guide on how to address these issues.

Please remember to respond to and – if appropriate – contradict the arguments supporting deletion. Arguments which focus on the nominator will not affect the result of the nomination. Thank you!

Túrelio (talk) 07:49, 23 February 2021 (UTC)[reply]

Fotografie zvonů[edit]

Ahoj, mám dotaz k obrázkům zvonů, co jsi nahrával, konkr. např. v této kategorii ten historický snímek. Jak jsi jej získal z Umlčených zvonů? Řešil jsi to s někým, nebo jsi to prostě stáhl? Ptám se, protože bych rád na Commons získal i další zvony. Dík, --Vojtasafr (talk) 09:40, 7 February 2022 (UTC)[reply]

Ahoj, je to zkopírované z PDFka. Z autorskoprávního hlediska je známo, kdo vytvářel soupisy, ale autoři fotografií uváděni nebyli, takže vzhledem ke stáří snímků přes 70 let lze autorská práva považovat za vyhaslá. Pokud by někdo měl jiný názor, lze na to pohlížet i jakožto na úřední dílo zaniklé mocnosti, neboť dokumentace rekvírovaných zvonů byla úředně nařízená, ale daná instituce již neexistuje. Možná by autoři publikace měli k dispozici skeny originálů ve vyšším rozlišení, ale jestli by byli ochotní je poskytnout, netuším. Online koluje velké množství fotografií zvonů z Manin, na některých jsou zachyceny obří mnohatunové zvony, které musely vzniknout v 19. století nebo v meziválečném období (např. zde, tady nebo támhle), ale nedaří se mi dohledat, co jsou zač, takže jsou zatím pro Wikipedii nepoužitelné. Docela mě to překvapuje, třeba na prvním snímku lze z nápisu rozluštit, že jde o zvon z Čáslavi, ale nikde online nenacházím ani čárku o tom, že by před válkou měli v Čáslavi takto velký cenný zvon. Xth-Floor (talk) 10:33, 7 February 2022 (UTC)[reply]

Pozvánka na fotoakce[edit]

Ahoj, v loňském roce si se zúčastnil některého z fotografických projektů Wikimedia CŘ, a proto bych tě chtěl touto formou oslovit s informací o připravované Wikiexpedici Šumava, která proběhne v termínu od 22. do 24. července. Více informací najdeš na stránce akce, kde je možné se přihlásit. Uzavírka přihlášek je už tuto neděli 10. července. Pokud by ses chtěl zapojit, tak v červenci probíhá také soutěž zaměřená na focení chráněných území, více informací o soutěži najdeš na stránce akce. Richard Sekerak (WMCZ) (talk) 16:28, 7 July 2022 (UTC)[reply]

Mrázkova socha[edit]

Třeba budeš vědět, kam to zařadit do seznamu... file:Dražíč - Vranov 03.jpg

Podepsán Mrázek, datováno 1975

JAn Dudík (talk) 19:24, 24 October 2022 (UTC)[reply]

Všech pět publikací, které mám k dispozici, jsem vycucl do seznamu ve článku o Mrázkovi. Víc informací bohužel nemám. Je to ale zajímavé, Anaj7 a Czeva teď objevily další velkou pískovcovou sochu, kterou mně dostupná literatura neuvádí. Asi jich bude podstatně víc. Xth-Floor (talk) 19:41, 24 October 2022 (UTC)[reply]
Tak přecijen. Jde o sochu, která se na hřbitov dostala teprve v roce 2015 a pochází z Týna nad Vltavou. Což znamená, že na současném pomníku v Týně nad Vltavou není Mrázkova socha (1975), ale starší (1925) Duškova socha. Ta původně vznikla pro pomník na Vinařického náměstí, později se přestěhovala na vltavské nábřeží a dnes je na pomníku v Orlické ulici. Stěhovala se pouze Duškova socha, nikoli samotný pomník, ten je na historických fotkách zjevně odlišný. Z dostupných informací mi není jasné, zda nějakou dobu na některém z pomníků místo Duškovy sochy stála Mrázkova socha, nebo existoval ještě další (dnes již zaniklý) pomník čistě pro Mrázkovu sochu. To by asi chtělo nějakého pamětníka z Týna. Jisté zatím je to, že aktuální podoba pomníku v Orlické ulici nenese Mrázkovu, ale Duškovu sochu. Podle toho budu muset výhledově upravit seznam a údaje na Commons a WD. Socha ze hřbitova je označována jako Rudoarmějec a původně měla být součástí Pomníku osvobození (tak alespoň ten pomník označuje Krajný v roce 1985). Xth-Floor (talk) 21:27, 24 October 2022 (UTC)[reply]