User:Hsvede

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Geëxpandeerd polypropyleen

Geëxpandeerd polypropyleen (EPP) werd in de jaren ’80 ontwikkeld. Het gaat hierbij om een partikelschuimstof op polypropyleenbasis. Anders als bij EPS wordt EPP zonder drijfmiddel uitgeleverd, zodat een drijfmiddel gebaseerde expansie niet mogelijk is.

Bij de produktie van EPP onderscheidt men twee procedure-beginsels: de autoclaaf-techniek (standaard) en de directe schuimextrusie (zelden).

De verwerking in het zogenaamde vormdeelproces vindt in speciale vormdeelmachines plaats. Deze onderscheiden zich door een stabielere uitvoering van conventionele EPS-machines. De eigenlijke verwerkingstappen bestaat daaruit de schuimpartikelen door middel van damp (damptemperatuur ca. 140 tot 165°C – afhankelijk van type grondstof) te verzachten, zodat ze versmelten. Een terugwerkende verwerking (bv. Ontbramen0 is, anders als bij PU-schuimstofdelen, bij EPP vormdelen niet gebruikelijk.

EPP wint terrein ook buiten de oorspronkelijke inzetgebieden (automobiel en hoogwaardige meerwegverpakking). Zo vindt men EPP bijv. steeds vaker in sport, logistiek, meubelen en design

Een nieuwe ontwikkeling bestaat uit de inzet van EPP in de Automotive. Zo bestaat bij de Volkswagen Touareg en de Porsche Cayenne het dragende deel van de achterbank uit EPP.