User:Ciell/Uploadteksten

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Aanpassingen voor Commons:Upload/nl.

Eigen werk ("Het is geheel mijn eigen werk")[edit]

Dit formulier is enkel bedoeld voor het uploaden van "eigen werk" - bestanden die u zelf gecreëerd heeft en waarop u de auteursrechten bezit. Voor het uploaden van werk dat niet van u is, gebruik een ander formulier.
Stap 1. Is dit uw eigen werk?
  • Foto's of video's door uzelf gemaakt van:
    • Natuurlandschappen, dieren en planten
    • Mensen die publieke figuren zijn of die gemaakt zijn op publieke evenementen
    • Gebruiksvoorwerpen of andere niet-artistieke objecten (gereedschap, borden, enzovoort)
  • Grafieken, kaarten, diagrammen en audio-opnamen die volledig door uzelf gemaakt zijn.
  • Werken die andere auteursrechtelijk beschermde werken omvatten (afgeleide werken):
    • Schermafdrukken van televisieseries, films, DVD's en software
    • Foto's van kunst, standbeelden, (commerciële) verpakkingen en speelgoed (3D-objecten)
    • Tekeningen van auteursrechtelijk beschermde personages uit televisieprogramma's, stripboeken of films, zelfs als u ze zelf getekend heeft
Stap 2. Help mensen uw bestand te vinden. (Commons heeft meer dan een miljoen bestanden.)
  • Verander de Opslaan als-naam in een beschrijvende naam. Gebruik niet de standaard ingestelde bestandsnaam!
  • Knip en plak de code rechts in het beschrijvingsveld
  • Geef het werk dat u uploadt een duidelijke beschrijving (voeg voor de duidelijkheid eventueel ook een Engelse omschrijving toe).
    Help hiermee anderen uw werk te vinden.
  • Gebruik de CommonSense-tool om categoriën te vinden.
  • Overweeg om informatie over de locatie toe te voegen, zie Commons:Geocoding voor meer informatie.
Kopieer dit naar het beschrijvingsveld
en vul de velden in
:
{{Information
|Description=  
|Source= eigen werk / self-made
|Date=
|Author= Mijnnaam (~~~~) 
|other_versions=
}}
Stap 3. Kies een Vrije Licentie voor uw werk.

Indien u uw werk upload naar Commons, schenkt u het aan de wereld door er een licentie voor vrije content aan te geven. Deze licentie zal anderen toestaan om uw werk te gebruiken, aan te passen, en verder te verspreiden voor alle doeleinden. U kunt uw schenking niet terugtrekken. Alhoewel u het auteursrecht op uw werk behoudt, moeten alle werken ten minste vrijgegeven worden onder deze vrijheden. Voor meer informatie over de missie van de Wikimedia Foundation, bezoek de website van de Foundation.

  • Commons geeft u keuze uit verschillende licenties voor uw werk. Ze verschillen hoofdzakelijk in de eisen met betrekking tot naamsvermelding en het bestaan van aanvullende voorwaarden die gebieden dat andere werken gebaseerd op uw werk weer onder eenzelfde vrije licentie vrijgegeven worden.
  • Kies een licentie uit het rolmenu of beschrijf deze zelf in het beschrijvingsveld (zie Commons:Copyright tags).
  • Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de rechten die u behoudt te begrijpen.
Andere tips
  • Upload uw bestand met de hoogste resolutie die u heeft en voeg geen watermerk toe.
  • Upload alleen bestandsformaten die Commons accepteert (SVG, PNG, JPG, GIF, Ogg, DjVU, ...).
  • Compromitterende of beschamende afbeeldingen van niet-publieke figuren die zonder hun medeweten genomen zijn, veroorzaken vaak problemen. Gebruik hierbij uw verstand.
  • Wikimedia Commons is voor educatieve of informatieve inhoud.

Flickr ("Het komt van Flickr")[edit]

Dit formulier is enkel bedoeld voor het uploaden van werken gevonden op Flickr gemaakt door iemand anders (niet u). Voor het uploaden van werken die niet van Flickr komen, gebruikt u een ander formulier.

Het statement "This photo is public" (deze foto is publiek) ZEGT NIETS OVER DE AUTEURSRECHTELIJKE STATUS. Het zegt enkel dat de foto openlijk te zien is.

De werken van Flickr kunnen zeven verschillende licenties hebben: slechts enkele zijn geschikt voor Commons:

Statement op Flickr Licentie Toegestaan?
© All rights reserved Copyrighted Niet toegestaan
Some rights reserved CC-BY-NC-ND Niet toegestaan
Some rights reserved CC-BY-NC-SA Niet toegestaan
Some rights reserved CC-BY-NC Niet toegestaan
Some rights reserved CC-BY-ND Niet toegestaan
Some rights reserved CC-BY Toegestaan
Some rights reserved CC-BY-SA Toegestaan
Als het werk is toegestaan, gebruik dan de Flinfo tool om de samenvatting over te nemen en plak deze in het uploadveld.

Licenties met NC (non-commercial; enkel niet commercieel gebruik) of ND (no derivative; geen afgeleide werken) zijn niet toegestaan. Als het werk niet toegestaan is, overweeg dan om de auteur te vragen zijn werk vrij te geven onder een vrije licentie, zoals CC-BY (Creative Commons Attribution license; Creative Commons Naamsvermeldingslicentie) of CC-BY-SA (Creative Commons Attribution ShareAlike; Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk Delen-licentie).

Voeg onder het informatieveld ook enkele categorieën toe die de inhoud van het werk beschrijven. Vul de omschrijving in (in het Engels indien mogelijk). Verander de "Opslaan als"-naam in een omschrijvende en betekenisvolle naam.
Upload de 'Original' of 'Large' versie van het werk, niet kleiner!

Bedenk dat gebruikers van Flickr vaak niets van auteursrechten weten. Als de verdenking bestaat dat deze niet zelf de maker van het werk is, zal de afbeelding hier verwijderd worden.

Ander Wikimedia project ("Het komt van een ander Wikimediaproject")[edit]

Dit formulier is enkel bedoeld voor het uploaden van werken afkomstig van een ander Wikimedia project. Voor het uploaden van werken die van elders afkomstig zijn, gebruikt u een ander formulier.

Gebruik de CommonsHelper-tool om op een simpele wijze werken van andere Wikimedia projecten (Wikipedia, Wikibooks, Wikinews etc.) naar Commons over te zetten. Vul de velden in en de tool zal u een samenvatting geven die u kunt knippen en plakken in het informatieveld.

Geen fair use COMMONS STAAT GEEN "FAIR USE" TOE. Fair-use afbeeldingen afkomstig van de Engelstalige Wikipedia en andere projecten die deze licentie wel toestaan, mogen niet naar Commons overgezet worden.
Bronvermelding Bekijk de argumenten van de uploader kritisch. Werken zonder een duidelijke, geloofwaardige bronvermelding mogen niet overgezet worden: zorg er eerst voor dat de bronvermelding duidelijk wordt.
Upload de hoogst mogelijke resolutie Zorg er bij afbeeldingen voor dat je de originele, hogeresolutieversie van het bestand opslaat. Als de bestandsnaam op uw computer begint met "300px-", dan heeft u niet de versie met de hoogste resolutie.
Beschrijvende naam Als het orgineel een niet-beschrijvende naam had (bijvoorbeeld de standaard cameranamen als IMG0001.jpg), gebruik dan deze kans om dit te verbeteren. Dit vermindert de mogelijkheid tot verwarring en maakt het werk makkelijker te vinden.
Link naar het origineel Voeg altijd een link naar de originele afbeeldingspagina toe bij wijze van bron. De vrije licentie van het werk moet eenvoudig te controleren zijn, dus als deze link niet toegevoegd is, wordt uw upload waarschijnlijk weer verwijderd van Commons.
Voeg categorieën toe Voeg categorieën toe aan het werk. Categorieën maken het werk toegankelijker en makkelijker te vinden voor andere gebruikers van Commons.

Licenties:

{{GFDL-self}} moet worden: {{GFDL-user-w|projectcode|projectnaam|gebruikersnaam}}

  • projectcode: b.v. "nl" (Wikipedia is standaard) of "nl:wikibooks"
  • projectnaam: de gewone projectnaam, gelijk aan de projectcode hierboven, b.v. "Nederlandstalige Wikipedia", "Nederlandstalige Wikibooks"
  • gebruikersnaam: gebruikersnaam (username) van de originele uploader.

Dezelfde parameters kunt u gebruiken voor {{PD-self}} in de volgende vorm: {{PD-user-w|projectcode|projectnaam|gebruikersnaam}}.

Amerikaanse overheid ("Het komt uit een bron van de Amerikaanse overheid")[edit]

Dit formulier is enkel bedoeld voor het uploaden van een bron bij de Amerikaanse overheid. Voor het uploaden van werk dat door iemand anders gemaakt is, gebruikt u een ander formulier.

In sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, bestaat wetgeving die werken vervaardigd door de overheid tot publiek verklaart. Dit geldt niet voor de meeste landen, in Nederland en België zijn werken van de overheid geen publiek domein.

Werken op de websites van de federale overheid (van de Verenigde Staten) zijn niet per definitie publiek domein: zoek daarom altijd naar vermeldingen van de auteursrechtelijke status van het werk.

Landen:

  • Verenigde Staten:

Een werk van de federale overheid van de VS is publiek domein. Hier vallen de overheden van de individuele staten niet onder: zij hebben hun eigen wetgeving.


Als u werk van de overheid upload, link dan altijd naar de bronwebsite of leg uit hoe en waar u het werk gevonden en als overheidswerk herkend heeft. Als niet bevestigd kan worden dat het een origineel werk van de overheid betreft zal het werk waarschijnlijk verwijderd worden.

Standaard uploads ("Het komt ergens anders vandaan")[edit]

{{Template:MediaWiki:Uploadtext/lang}}

Het draait allemaal om vrijheid[edit]

Alle bestanden op Wikimedia Commons moeten aan de volgende vier vrijheden voldoen:

Free CulureCommons:Licensing
Free Culure
  1. De vrijheid om het werk te gebruiken
  2. De vrijheid om het werk te bestuderen en de informatie toe te passen
  3. De vrijheid om het werk opnieuw te publiceren
  4. De vrijheid om afgeleiden van het werk te publiceren

(Vrij naar de Definition of Free Cultural Works, geinspireerd door de Free Software Definition.)

Traditionele auteursrechtenwetten bieden deze vrijheden niet en tenzij anders vermeld, zal alles wat u op het internet vindt (inclusief boekomslagen, screenshots, logo's, promotiefoto's, enz.) auteursrechtelijk beschermd zijn en daarom niet toegestaan op Commons. Upload daarom alleen werkenn die zich in het publiek domein bevinden (de auteur is meer dan 70 jaar geleden overleden), of werken die expliciet zijn vrijgegeven onder een licentie die de Vier Vrijheden garandeert. Zie de lijst van toegestane licenties.

Voor werken waarvan u de maker en/of auteursrechthebbende bent, gebruikt u een van de aanbevolen licenties ("own work").

Beschrijven van uw uploads[edit]

Upload alstublieft alleen nuttige bestanden. Wikimedia Commons is bedoeld voor educatieve of informatieve doeleinden. Categoriseer uw bestanden na het uploaden. Geef gedetailleerde informatie. Zie de eerste stappen voor een korte samenvatting van het proces. U kunt de volgende code kopiëren en plakken voor in de samenvatting (vul de velden in):

{{Information
|Description=
|Source=
|Date=
|Author=
|Permission=
|other_versions=
}}
  • Description: Beschrijving van de inhoud; gebruik tevens een beschrijvende en beknopte bestandsnaam zonder speciale karakters.
  • Source: Bron; zoals een hyperlink of vermeld iets als "eigen werk" (own work).
  • Date: Datum van creatie of publicatie als de datum van creatie onbekend is.
  • Author: De auteur(s) van het bestand.
  • als u niet de auteur bent: Toestemming van auteur (citaat) - stuur deze alstublieft ook naar permissions-commons@wikimedia.org; u moet nog steeds een toepasselijke licentie in het rolmenu te selecteren of er een invullen onder het beschrijvingsveld.
  • optioneel: other_versions: andere versies gegeven door een wikilink; kan weggelaten worden.


Indien u het bestand niet voorziet van afdoende licentie- en broninformatie, wordt uw upload verwijderd zonder waarschuwing. Dank u voor uw begrip.

Ik weet niet wie de auteur is/Ik weet niet onder welke licentie mijn upload valt[edit]

Waarom willen we de auteur en licentie weten?

Als niet bekend is wie de auteur is, wanneer het werk gemaakt is en onder welke omstandigheden (de basisgegevens), dan is de auteursrechtelijke status (welke licenties er van toepassing zijn op het werk) en de auteursrechthebbende van het werk niet te bepalen.

Stel dan ook alleen werken beschikbaar waarvan vaststaat dat ze onder een vrije licentie (of in het publieke domein) beschikbaar zijn. Oftewel: werken die geen inbreuk doen op het auteursrecht van de maker.

Daarom zullen werken zonder auteur of licentie uiteindelijk verwijderd worden. Gelieve deze bestanden niet te uploaden.

Voor hulp met het vaststellen van de auteur van een werk of de licentiestatus, kunt u een vraag stellen in de Helpdesk of in de Kroeg.


<< Terug naar Commons:Upload/nl