File:Descendentia dominorum regum Sicilie.tif

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(631 × 864 pixels, file size: 1.16 MB, MIME type: image/tiff)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Català: Inicial decorada realitzada sobre pa d’or. El cos de la lletra R presenta una mescla d’estructures arquitectòniques de les quals parteixen formes vegetals representades en fulles de card amb el predomini dels colors blau, siena i verd. Per a delimitar el contorn de les fulles, l’il·luminador utilitza el color blanc per mitjà de tènues línies, igual que els punts blancs, per a donar volum a la vegetació. L’interior de la lletra cabdal està pintada amb blau cobalt i sobre ella es dibuixa de manera molt lleugera una composició de fullaraques en color blanc, gairebé inapreciable.

Pel marge esquerre, el cos de la inicial obre pas a l’orla que decora per complet els marges blancs de la totalitat del foli. Destaquen les petites fulles d’heura trilobulades característiques de la miniatura francesa i els punts daurats a manera de sols característics de la miniatura valenciana. Entre aquesta decoració l’artista pinta figures grotesques anomenades en la historiografia francesa drôleries o bestions, segons el document signat pel mateix Leonardo Crespí. En el marge superior del foli, una d’aquestes figures sembla sostenir una filactèria que s’ha esborrat, encara que el seu contorn ens fa pensar que és una possible reintegració posterior. Finalment, en la part inferior de la pàgina, en un espai obert a l’aire lliure amb un arbre a cada costat, es mostren dos estruços que flanquegen i sostenen l’escut del regne de Sicília-Aragó, coronat per una cimera daurada amb el drach alat, que ja va utilitzar Pere IV el Cerimoniós com a escut real.

A través del batle general, Joan Mercader, es van contractar els diferents artesans que havien de prendre part en l’elaboració del llibre. Així, conservem els documents que ens indiquen els preus i els artistes que van fer l’encàrrec. Joan Sánchez va cobrar cinquanta-set sous per tres dotzenes de pergamins, que va haver de condicionar perquè Daniel Baró transcrivís el text original que havia compost el notari valencià Pau Rosell. En el preàmbul del manuscrit s’explica que el llibre va ser compost per Pallus Rosselli que, segons Almarche(1) , va italianitzar el nom per donar-li un caràcter itàlic. El llibre va ser enquadernat per Joan Castellar.

Referencias

1.- ALMARCHE VÁZQUEZ, F.: «Leonart y Domingo Crespí. Miniaturistas valencianos del siglo XV», Archivo de Arte Valenciano, 1920, p. 16.
Date Posterior a 1437
Source SOMNI http://roderic.uv.es/uv_ms_0394
Author

Rossellus, Paulus.

Crespí, Lleonard, 1424-1459, il
Español: Inicial decorada realizada sobre pan de oro. El cuerpo de la letra R presenta una mezcla de estructuras arquitectónicas de las que parten formas vegetales representadas en hojas de cardo con el predominio de los colores azul, siena y verde. Para delimitar el contorno de las hojas, el iluminador utiliza el color blanco mediante tenues líneas, al igual que los puntos blancos, para dar volumen a la vegetación. El interior de la letra capital está pintada con azul cobalto y sobre ella se dibuja de manera muy ligera una composición de hojarascas en color blanco, casi inapreciable.

Por el margen izquierdo, el cuerpo de la inicial abre paso a la orla que decora por completo los márgenes blancos de la totalidad del folio. Destacan las pequeñas hojas de hiedra trilobuladas características de la miniatura francesa y los puntos dorados a modo de sólo característicos de la miniatura valenciana. Entre esta decoración del artista pinta figuras grotescas llamadas en la historiografía francesa Drol o bestions, según el documento firmado por el mismo Leonardo Crespí. En el margen superior del folio, una de estas figuras parece sostener una filacteria que se ha borrado, aunque su contorno nos hace pensar que es una posible reintegración posterior. Finalmente, en la parte inferior de la página, en un espacio abierto al aire libre con un árbol a cada lado, se muestran dos avestruces que flanquean y sostienen el escudo del reino de Sicilia-Aragón, coronado por una cumbre dorada con el Drach alado, que ya utilizó Pedro IV el Ceremonioso como escudo real.

A través del baile general, Joan Mercader, se contrataron los diferentes artesanos que debían tomar parte en la elaboración del libro. Así, conservamos los documentos que nos indican los precios y los artistas que hicieron el encargo. Joan Sánchez cobró cincuenta y siete sueldos por tres docenas de pergaminos, que tuvo que acondicionar para que Daniel Barón transcribiera el texto original que había compuesto el notario valenciano Pau Rosell. En el preámbulo del manuscrito se explica que el libro fue compuesto por Pallus Rosselli que, según Almarche (1), va italianizar el nombre para darle un carácter itálico. El libro fue encuadernado por Joan Castellar.


Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current10:26, 29 April 2016Thumbnail for version as of 10:26, 29 April 2016631 × 864 (1.16 MB)Roderic uv (talk | contribs)Nueva versión
08:14, 26 April 2016Thumbnail for version as of 08:14, 26 April 20162,524 × 3,456 (24.98 MB)Roderic uv (talk | contribs)User created page with UploadWizard

There are no pages that use this file.

Metadata