Вікісховище:Чому нам потрібні медіафайли у високій роздільності

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Why we need high resolution media and the translation is 94% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Why we need high resolution media and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Часто завантажувачі і особи, що ліцензують медіафайли, запитують, «Чому ВІкісховище потребує медіафайлів у високій роздільності? Хіба веб-роздільність медіафайлу є недостатньою для використання у Вікіпедії?» Тоді як медіафайл у веб-роздільності є однозначно кращим, аніж його відсутність, медіафайли у високій роздільності слугують багатьом різним цінним цілям проекту, і це є причиною того, що ми прагнемо завжди отримувати версію з найвищою можливою роздільністю.

Друковані версії

Автопортрет у фетровому капелюсі Вінсента Ван Гога
Деталь ока Ван Гога із зображення зліва, яка зображує віддзеркалення

Типові комп'ютерні монітори і мобільні дисплеї сьогодні мають від 72 до 120 пікселів на дюйм (dpi). Зважаючи на це, багато зображень, що відтворюються на комп'ютерному моніторі, зазнають втрати деталей, набувають артефактів, або й одне і друге. Для порівняння, навіть низькоякісний струменевий принтер друкує зображення з 300 dpi, або понад у 9 разів більше піккселів на квадратний дюйм; а типові лазерні принтери друкують із роздільністю від 600 до 1200 dpi, і приблизно в 100 разів більше пікселів на квадратний дюйм. У професійних друкованих публікаціях зображення у веб-роздільності, призначені для відтворення на моніторах комп'ютерів, вважаються неприйнятними, якщо немає жодної доступної альтернативи. Однією з цілей нашого проекту є створення друкованих версій статей Вікіпедії професійної якості, які можна було б друкувати й продавати чи поширювати серед людей, які не мають доступу до комп'ютерів, і це вимагає медіафайлів у вищій роздільності.

Для прикладу, перейдіть до en:Ellen Terry, клацніть «Друк/експорт» («Print/export») на бічній панелі, а потім — «Завантажити як PDF» («Download as PDF»). Відкрийте завантажений файл PDF у Adobe Acrobat, прокрутіть донизу до картини Choosing Джорджа Фредеріка Ваттса, і збільште її. Значно більше деталей видно в цьому доступному для друку документі, в результаті чого роздруківка має помітно вищу якість.

Дисплеї з надвисокою роздільною здатністю

Виробники апаратури починають представляти дисплеї із все більшою й більшою піксельною густотою, такі як дисплеї Retina від Apple, пристрої Nexus від Google (вже аж до 445 dpi у Nexus 5), і ATIV Book 9 Plus від Samsung — 13-дюймовий ноутбук із роздільною здатністю 3200x1800. MediaWiki вже почала підтримувати зображення 1.5x і 2x для цих пристроїв[1], і немає сумніву, що в майбутньому доведеться надавати зображення у навіть більшій роздільності, особливо при їх повноекранному відтворенні. Якщо медіафайли мають високу роздільність, на таких дисплеях вони виглядають різкими й свіжими, як фото з журналів — вони не мають помітної пікселізації й розмитості.

Видобуті зображення

Це зображення було джерелом понад 35 портретів, використаних у Вікіпедії.
Портрет Джорджа Вільяма Александера, вирізаний з портрета зліва. Зараз це — єдиний портрет цієї історичної особи.

Часто зображення у високій роздільності можна обрізати, щоб зосередитись на частині зображення, тим самим створюючи нове зображення з цілком відмінною метою. Найбільш промовистим прикладом на Вікісховищі є File:The Anti-Slavery Society Convention, 1840 by Benjamin Robert Haydon.jpg (показано справа) — детальна картина Конвенції Товариства по боротьбі з рабством 1840 року — історичної події, яку відвідало багато важливих історичних фігур. Із цього зображення видобуто не менше 35 портретів, серед них — багато портретів осіб, які на Вікісховищі не мають жодного іншого зображення. Якби оригінальне зображення було у веб-роздільності, ці обрізані версії були б такими мініатюрними (приблизно 20 на 20 пікселів), що осіб, зображених на них, неможливо було б ідентифікувати. Незважаючи на високу роздільність вихідного зображення, видобуті зображення досягають лише низької веб-роздільності, з чого можна зробити висновок, що корисним було б зображення із навіть ще вищою роздільністю. Те ж саме стосується й групових фото.

Подібним джерелом багатьох фото є File:Pieter Brueghel the Elder - The Dutch Proverbs - Google Art Project.jpg, із понад 120 видобутими зображеннями, що ілюструють окремі прислів'я. До того як з'явилася 23-мегапіксельна версія цього зображення, ці видобуті зображення мали настільки низьку роздільність (близько 80×80 пікселів), що були майже до нічого не придатними.

Вікіпедія має багато статей про окремі картини; такі статті можуть виділяти окремі порції зображення (іноді дуже витончені), щоб пояснити, який вклад вони роблять у загальну алегорію чи мотив картини, щоб продемонструвати автентичність чи навіть пояснити мистецький стиль, такий як стиль мазків. Іншим типовим прикладом є підписи художника, які можна видобути із зображень його творів. У мистецьких освітніх закладах такі видобуті зображення звуться «деталями» і їх часто додають до навчальної літератури.

Видобуті кадри

У той же спосіб корисними є й відео у високій роздільності, оскільки окремі кадри з відео можна видобути й використовувати як зображення у високій роздільності — зображення, що добре виглядатимуть при друці, і з яких можна буде видобувати менші зображення. Наразі Вікісховище має обмеження розміру файлів, які можна завантажувати, що ускладнює завантаження високоякісних відео, але такі відео є перспективним джерелом похідних освітніх творів.

Ідентифікація

Цю деталь, що займає лише 0.14% оригінального 26-мегапіксельного фото, було використано для ідентифікації квартирного комплексу через прочитання великого банера, вивішеного на будівлі.

У типовому музеї чи ботанічному саду всі артефакти обережно позначають усією відомою інформацією про них, але решта світу не така добра. Коректна ідентифікація художника чи виробника певного артефакту часто вимагає вміння вивчати найдрібніші деталі, такі як зчитування мініатюрних підписів чи визначення характерних типів матеріалів чи мазків. Особливо складним є вміння відрізняти шахрайські копії від оригіналу. Так само й ідентифікація рослин, тварин чи комах часто вимагає уважного вивчення найдрібніших деталей, таких як візерунок прожилок чи зубчастість країв листків.

Аерофотознімки у високій роздільності дають змогу читати напис на деяких банерах і знаках. Точна ідентифікація того, що саме зображено на знімку, може становити різницю між ні до чого не придатним і корисним зображенням.

Ідентифікація виробника вітражного скла не була б можлива без виявлення підпису.

Освітні деталі

Сад земних насолод — детальний триптих Ієроніма Босха.

Чимало зображень, особливо комплексних, містять дрібні деталі, які мають освітню цінність для осіб, зацікавлених вивченням конкретної теми — деякі з них ми не можемо передбачити. Наприклад, Сад земних насолод (показано справа) — це заплутаний символічний твір, що може потребувати годин детального вивчення, щоб його можна було повністю оцінити. Для такого твору жодна кількість видобутих зображень у вікіпедійній статті не зможе замінити завантаження і детальне вивчення твору як єдиного цілого.

Це також стосується фотографій: наприклад, фото материнської карти комп'ютера у високій роздільності дозволяє прочитати дрібні текстові позначки, і відстежити всі зв'язки, тоді як зображення у низькій роздільності надає дуже мало інформації про те, як працює пристрій.

Реставрація

Зображення у високій роздільності легше реставрувати в цифровий спосіб. Чітко видимі — а тому й такі, що їх легко усунути — пил, бруд і подряпини на зображенні у високій роздільності натомість матимуть ефект локальної декольоризації на зображенні з веб-роздільністю, яка вимагатиме складніших методів реставрації і більше різних хитрощів. Такі артефакти складно відрізнити від оригінальної частини твору. Крім того, оскільки реставрація являє собою затрати часу реставратора, такий реставратор захоче впевнитись, що продукт його роботи буде настільки корисним, наскільки можливо — для використання його в цілях, описаних вище, і що йому не доведеться робити всю роботу заново, коли знайдеться версія з вищою роздільністю.

Див. також

Примітки

  1. source