Вікісховище:Публічне мистецтво і копірайт у США

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Public art and copyrights in the US and the translation is 94% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Public art and copyrights in the US and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:PACUSA

Цей документ створено User:Lmallek — юристом, що був інтерном Фонду Вікімедіа. Він не репрезентує юридичні поради від Фонду Вікімедіа, а є просто відправною точкою для заохочення обговорення цього питання. Фонд Вікімедіа заохочує спільноту до перегляду, коментування і навіть корегування цього документа, якщо є така необхідність. Див. сторінку обговорення, щоб дізнатись більше.

Статуї та інші витвори мистецтва, встановлені в публічних місцях у США можуть перебувати під захистом закону про копірайт, якщо їх буде визнано «оригінальними творами певного автора», зафіксованими на матеріальному носії. Закон про копірайт від 1909, 1976 років, та додатки до них створили різні вимоги для отримання і збереження захистів авторським правом.

Зважаючи на ці вимоги, статуї та інші витвори мистецтва, встановлені в місцях, відкритих для загальної публіки, до 1978 року, найімовірніше, перебувають у суспільному надбанні, якщо не відповідають усім формальностям щодо копірайту. Ті ж витвори мистецтва, опубліковані в 1978 або пізніше, радше за все захищені законом про авторське право з огляду на зміну визначення «публікації» та мінімізацію статутних формальностей.

До 1978

До 1978 року опубліковані або зареєстровані вперше в США твори, захищені авторським правом, включно зі статуями, що не здійснили усіх необхідних формальностей, пов'язаних з копірайтом, втратили захист авторських прав і потрапили в суспільне надбання. Це означає, що «публікація» статуї, захищеної авторським правом, без виконання вимоги про візуальне відтворення повідомлення про копірайт, спричинилося до завершення дії авторських прав на статую і помістило її в суспільне надбання. (17 USC § 401(a); див. Німмер про копірайт, § 4.02(B)2 і 17 USC § 303.) І тоді як власники авторських прав на твори, опубліковані між 1964 та 1978 автоматично поновили дію своїх авторських прав, після того як оригінальні авторські права перестали діяти, їх вже не можна було відновити. Див. 17 USC § 303(a).

Ці вимоги до наявності повідомлення роблять визначальним знання про те, коли було опубліковано твір. Закон про копірайт від 1909 року не містить визначення терміну «публікація». (Nimmer, § 4.039(A).) Однак релевантні рішення визначили, що «публікація — це час, коли ... оригінал або матеріальні копії твору було продано, здано в оренду, в позику, подаровано, або в інший спосіб зроблено доступними загальній публіці...» (Nimmer, § 4.039(A) Вилучено внутрішні цитування.)

Суди вирішили, що загальна публікація — це час, коли відбулося поширення матеріальної або фізичної копії у спосіб, що зробив твір доступним для публіки. (Див. King v. Mister Maestro, Inc., 224 F. Supp. 101, 107 (S.D.N.Y. 1963), де було зазначено, що власність на матеріальні копії створює власницький інтерес для публіки, який переборює копірайт). Крім того, виставка, показ, чи випуск твору в публічному місці, де кожен може робити копії твору без жодних обмежень теж може вважатися публікацією такого твору. У справі American Tobacco Co. v. Werckmeister, 207 U.S. 284, 299 (1907), суд вирішив, що виставка твору в закритій галереї не давала змоги робити копії твору, а тому була недостатньою для того, щоб це можна було кваліфікувати як його публікацію, оскільки місце виставки обмежувало публічний доступ до твору. Однак суд зауважив, що «Ми не хочемо сказати, що публічна виставка картини чи статуї, де всі можуть бачити та вільно копіювати цей твір, може не вважатися публікацією за статутом, незалежно від мети художника чи повідомлення про збереження авторських прав, для захисту яких він не вживає жодних заходів. Але це не стосується поточного випадку, де було вжито всіх можливих заходів для уникнення можливості копіювання твору.» Однією зі справ, які (частково) посилалися на цей випадок, була справа Letter Edged in Black Press, Inc. v. Public Building Commission of Chicago (1970), за результатами якої було оголошено, що скульптура Чиказький Пікассо однозначно перебуває в суспільному надбанні, оскільки не було вжито жодних заходів для запобігання фотографуванню чи створенню інших репродукцій моделі скульптури, коли відбулася її виставка в Чиказькому інституті мистецтв без будь-якого повідомлення про копірайт.

Застосування цих елементів до статуй означає, що якщо статуя була розміщена в публічному місці без обмеження на копіювання до 1978 року, такий твір, найімовірніше, можна вважати опублікованим в той час. Якщо опублікований твір не виконав усіх формальностей щодо копірайту (вимоги щодо наявності повідомлення про копірайт), термін дії авторських прав завершився, внаслідок чого статуя потрапила в суспільне надбання. Однак важливо пам'ятати, що статуї та публічне мистецтво, що виконали всі формальності на момент публікації. все ще можуть перебувати під захистом авторського права.

Чи було опубліковано твір? Не додано повідомлення про копірайт. Додано повідомлення про копірайт.
Статуя не була опублікована. Розміщення статуї в контрольованому середовищі, де люди не можуть створювати копій, не може вважатися її публікацією. Приклад: показ статуї в галереї, де немає можливості її скопіювати. Якщо твір не опубліковано, тоді не було необхідне виконання жодних формальностей, і авторські права все ще можуть діяти.

авторські права все ще можуть діяти
Твір зберігає захист авторських прав, незалежно від того, доступний він для публіки чи ні.

авторські права все ще можуть діяти
Статую було опубліковано (до 1923). Публікація вимагає розміщення статуї в публічному місці, де люди можуть робити її копії. Приклад: показ статуї в парку Ґолден Ґейт. Статуя, опублікована до 1923 року, перебуватиме в суспільному надбанні.

{{PD-US-expired}}
статуя, опублікована до 1923 року, перебуватиме в суспільному надбанні.

{{PD-US-expired}}
Статую було опубліковано (після 1923, до 1978). Публікація вимагає розміщення статуї в публічному місці, де люди можуть робити її копії. Приклад: показ статуї в парку Ґолден Ґейт. Статуя, опублікована до 1978 року, без видимого повідомлення про реєстрацію копірайту, втрачає захист авторських прав і потрапляє в суспільне надбання. Перевірте, чи справді статуя не має повідомлення про копірайт.

{{PD-US-no notice}}
Опублікована статуя, що містила видиму позначку, не втратила захисту авторських прав навіть після публікації, і цей захист все ще може діяти.

авторські права все ще можуть діяти

Після 1978

Після 1978, вимоги до копірайту значно змінились. Ці зміни виключають вимоги до дотримання як формальностей, так і умов публікації. Твори, не опубліковані до 1978, мають значно менше шансів перебувати в суспільному надбанні. Закон про копірайт від 1976, і наступні додатки до нього, здійснили значні зміни: вони пом'якшили, а потім і взагалі усунули вимоги до формальностей, і після 1989 року публікація більше не впливала на статус авторських прав на твір.

З 1978 по 1 березня 1989

Між 1978 і 1989 твір, опублікований без повідомлення про копірайт (а тому без виконання формальностей) міг зберегти копірайт через його реєстрацію в межах 5 рокіів після публікації. Через ці 5 років твір потрапляв у суспільне надбання. З 1978 публікація визначалася як

“Поширення копій або аудіоносіїв твору серед публіки шляхом продажу або іншого способу передачі власності, або через оренду, найм чи позику. Пропозиція поширювати копії або аудіоносії серед групи осіб з метою подальшого поширення, публічного виконання чи публічного відтворення, являє собою публікацію. Публічне виконання чи відтворення твору саме по собі не являє собою публікації.” (Виділене курсивом —додане.)

За цим визначенням, виставка статуї в публічному місці не вважається «публікацією». (Див. Nimmer 4.09, де зазначено, що «зрозуміло, що [публічна виставка без супровідного продажу копій,] здійснена 1 січня 1978 року або пізніше, не являє собою публікації.») Це визначення терміну «публікація» вимагає більшого, аніж простий показ твору публіці: воно вимагає, щоб окремі особи мали можливість придбати матеріальну копію твору у власність як «передача власності».

Між 1978 і 1 березня 1989 термін дії авторських прав міг завершитися (і твір міг потрапити в суспільне надбання), якщо твір, що не був зареєстрований в бюро копірайту, свого часу було опубліковано — тобто якщо було продано його матеріальні копії, включно з фотографіями, моделями чи іншими репрезентаціями твору, захищеного авторським правом. Якщо авторизовані матеріальні копії були недоступні, тоді захист авторських прав зберігався незалежно від наявності чи ненаявності реєстрації.

З 1978 по березень 1989 Чи було опубліковано твір? Вимоги для збереження копірайту.
Статуя не була опублікована. Виставка в публічному місці не є публікацією твору. Немає вимог, оскільки твір не було опубліковано. Захист авторських прав збережено.
Статую було опубліковано. Якщо матеріальні копії твору продавалися публіці.

Твір не втратив захисту авторських прав, якщо: 1) його було зареєстровано й опубліковано з повідомленням про копірайт; 2) його було зареєстровано в межах 5 років після публікації; 3) його було опубліковано після березня 1984 — тоді термін дії авторських прав не завершився до зміни до закону про авторські права від 1989 року та зміни вимог.



{{PD-US-1978-89}} may apply.

Зрештою, навіть якщо статую опубліковано після 1978 року, є дуже велика ймовірність, що твір збереже за собою захист авторських прав внаслідок зменшених вимог до дотримання формальностей. Наприклад, твори, що виставлялися публічно після 1989 року з копіями, загальнодоступними для купівлі, можуть зберігати захист авторських прав без жодної реєстрації чи повідомлення про копірайт.

З 1 березня 1989 дотепер

Починаючи з 1989, публікація більше не впливає на статус авторських прав на твір. Наразі твір отримує захист авторських прав, коли його фіксують на матеріальному носії. Статуя або витвір мистецтва можуть бути виставлені публічно, приватно, можуть мати або багато копій, або й жодної, і все ще вони будуть захищені авторським правом. Оскільки в США немає свободи панорами для таких творів, це означає, що фотографії таких творів не можна зберігати на Вікісховищі (якщо тільки такий твір не потрапив у кадр випадково, тобто тут застосовується правило de minimis).

Підсумок

Закон про копірайт має деякі виверти, що можуть визначати статус суспільного надбання для статуй та монументів, розміщених у публічних парках. Через наявність цих вивертів, визначення правового статусу твору вимагає, по-перше, знання, коли статую було розміщено в публічному місці і, по-друге, чи було виконано всі необхідні на той час умови щодо повідомлення про копірайт.

Поточне застосування цих вимог привело до деяких неочікуваних справ, таких як справа про Меморіал корейської війни — див. думку про це, деякі обговорення і статті, — а також справа про Бронзового Бика на Волл-стрит.