Commons:La taverna/Arxius/2011

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search


English/Spanish

(sorry I don't speak Catalan) Currently Catalan speakers get a text in English when no text is available in Catalan, shouldn't they get Spanish instead ? --Zolo (talk) 16:45, 5 March 2011 (UTC)

Why Spanish? In some places where Catalan is spoken, Spanish is widely known, but in other places it isn't. Then, I think it's better to keep English as alternate language, specially since links to other languages are often available.--Pere prlpz (talk) 18:12, 5 March 2011 (UTC)
I was just wondering. It is very easy to change and I think the vast majority of native Catalan speakers speak Spanish better than English . Randomly checking Category:User ca-N, I have found 10 people who considered themselves to speak Spanish at a native or near-native language level and not a single one who considered his English to be better than his Spanish.--Zolo (talk) 19:26, 5 March 2011 (UTC)
English is the international lenguage. Some catalan-speakers don't speak spanish at all, but they speak french or italian as a second lenguage. Choosing the spanish as the default lenguage would make feel them excluded. It's not a matter of quantity, buy principles, as how I said, english is the default international lenguage so it's neutral and nobody understand it as a politicaly-biased choosing.--Georg-hessen (talk) 05:01, 18 March 2011 (UTC)

Portades de còmics

Bon dia,

voldria desenvolupar articles a la viquipèdia d'alguns còmics editats els anys 80 i 90. Voldria saber si és lícit posar alguna imatge del còmic (portada, vinyetes, etc) encara que sigui una fotografia. Com que m'imagin que la resposta serà no, quines alternatives tenc per posar imatges als articles? Podria fer jo un dibuix dels personatges, per exemple? O també em ficaria en problemes de copyright?

--RafelJuan (talk) 08:26, 6 April 2011 (UTC)

Aquestes imatges no es poden carregar a Commons sense el permís de l'autor, i és improbable que l'obtinguis. Pots veure ca:Viquipèdia:Autoritzacions.
La política d'imatges no lliures depèn de cada viquipèdia. A la Viquipèdia en català, sense autorització de l'autor, pots veure a ca:Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Precedents#Imatges que no s'admeten les portades com a tals. Ara bé, sí que poden admetre's imatges no lliures per il·lustrar articles si a l'article la imatge, tot i que la política no acaba d'estar clara, i moltes imatges estan amb justificacions obsoletes. Pots veure'n un exemple a ca:Latias.
Per més informació pots preguntar directament a ca:Viquipèdia:La_taverna/Arxius/Multimèdia/Recent.--Pere prlpz (talk) 23:13, 9 April 2011 (UTC)

Hi folks. We have 105,264,925 as you read this. Could you help us with this press release? My en-2 level is too weak to write good 'Commons story'. Przykuta[edit] 06:54, 14 April 2011 (UTC)

✓ Done Commons:Press releases/10M ca. Gràcies per avisar. --Davidpar (disc.) 12:23, 18 April 2011 (UTC)

Informació errònia?

Al 2n pas de la pàgina d'ajuda per la Carrega d'imatges hi diu "Per utilitzar sempre el format tradicional marqueu «Utilitza el format tradicional del formulari de càrrega.» en la pestanya «Gadgets» de les vostres preferències." A la pàgina especial:Preferències diu "Ginys" en comtes de "Gadgets".--Pedraferit (talk) 21:56, 10 May 2011 (UTC)

Sí. Primer es deia Gadgets i després la vam canviar a Ginys. Ho he demanat a MediaWiki talk:Uploadtext/caownwork. Gràcies. --V.Riullop (talk) 07:18, 11 May 2011 (UTC)

drets d'autor

hOLA,

HEM PENJAT VARIES FOTOGRAFIES I ENS DIU QUE RESPECTEM EL DRETS D'AUTOR, PERÒ L'AUTORA DE LA FOTOGRAFIA SÓC JO! QUE HAIG DE POSAR PERQUÈ NO EM POSSI AIXÒ????


GRÀCIES. — Preceding unsigned comment added by Albaynuri (talk • contribs) 19:40, 4 juny 2011 (UTC)

Bones. Quan pengeu una imatge heu d'omplir tots els camps ("Permission" i "Date"). Perquè sinó, com que no ho expliqueu, el sistema detecta que pot violar els drets d'autor. Recordeu que si les fotografies són vostres, perquè no es detecti com a possible violació dels drets d'autor, les hauríeu de penjar directament de la vostra càmera. --Davidpar (disc.) 15:21, 20 June 2011 (UTC)

Call for image filter referendum

The Wikimedia Foundation, at the direction of the Board of Trustees, will be holding a vote to determine whether members of the community support the creation and usage of an opt-in personal image filter, which would allow readers to voluntarily screen particular types of images strictly for their own account.

Further details and educational materials will be available shortly. The referendum is scheduled for 12-27 August, 2011, and will be conducted on servers hosted by a neutral third party. Referendum details, officials, voting requirements, and supporting materials will be posted at Meta:Image filter referendum shortly.

Sorry for delivering you a message in English. Please help translate the pages on the referendum on Meta and join the translators mailing list.

For the coordinating committee,
Philippe (WMF)
Cbrown1023
Risker
Mardetanha
PeterSymonds
Robert Harris

El missatge en català: m:Image filter referendum/Announcement/ca. --V.Riullop (talk) 20:14, 3 July 2011 (UTC)


Categoritzar a commons

Companys, sóc encara més curt del que em pensava. No puc categoritzar imatges penjades(per mi) a commons. Hom em pot ajudar?? Gràcies.

Articulista

T'he respost a User talk:Articulista. Cadascú ho fa a la seva manera; jo faig cerques per les paraules clau que millor descriuen la imatge i si no trobo res, cerco el concepte que l'inclogui. Per exemple, per un carrer, primer cerco el carrer, si no trobo res cerco el barri, si no la població, després la província, etc. Fent un clic a una categoria genèrica podem veure si existeixen categories més específiques que es puguin ajustar a la nostra imatge. Sort! -Aleator (talk) 13:21, 21 August 2011 (UTC)

Problemes amb svg de inkscape

Hola a tothom. He volgut penjar alguns dibuixos fets amb inkscape, però veig que certes coses no surten com es veu al programa. El problema és que els degradats me'ls fa com a color pla i no es distingeix bé el dibuix. El problema pot ser l'extensió de l'arxiu? Algú s'ha trobat amb el mateix problema?--Anskar (talk) 22:13, 11 September 2011 (UTC)

Desambiguació

Hola a tothom. A la Viquipèdia quan hi ha una paraula ambigua hi ha una pàgina de desambiguació. Aquí també n'he trobada alguna, per exemple en Plane. Fins aquí tot bé. Però a la Viquipèdia, a més, quan una paraula es considera amb més importància s'accedeix directament, però per si de cas hi ha un enllaça a la plana de desabiguació, per exemple, Barcelona. Aquí, això últim no passa. Si algú vol buscar la població de Montblanc té problemes perquè s'imposa la muntanya dels Alps i no hi ha cap pista per anar a la població. Hi ha alguna solució?--Maltrobat (talk) 04:32, 12 September 2011 (UTC)

No hi ha una política clara sobre desambiguacions i polisèmies, cosa complicada si es volen preveure les possibilitats en totes les llengües, i es deixa a una discussió cas per cas. Aquí es tracten més qüestions d'organització i es deixa la informació per a la Viquipèdia. A més, caldria duplicar desambiguacions i polisèmies entre categories i entre galeries. No existeix cap "Category:Montblanc" i només hi ha dues galeries Montblanc però no existeix pel Montblanc de Catalunya. Si és necessari sempre es pot posar alguna nota o utilitzar la plantilla {{Otheruses}}. --V.Riullop (talk) 07:26, 12 September 2011 (UTC)
Gràcies Vriullop per les explicacions i la resposta tan ràpida. Veig que és un tema complex. Hi ha una Category:Montblanc (Catalonia) i a l'entrada Montblanc he fet una desambiguació. Espero no haver esguerrat res. El problema el tenia és que normalment la gent que busca la població de Montblanc mai de la vida se li acudeix escriure Montblanc (Catalonia), és un pel rebuscat i, per tant, em proposava buscar una mena de camí facilitador. Crec que, si més no, ara es facilitaran les cerques.--Maltrobat (talk) 08:03, 12 September 2011 (UTC)

Edificis amb façanes a dos carrers

Quan un edifici dóna a dos carrers i tots dos tenen categoria, com és el cas dels magatzems El Siglo o el mercat de la Concepció de Barcelona, què fem? Posem la categoria del monument a les categories dels dos carrers? O posem només les fotos de cada façana només al seu carrer?--Pere prlpz (talk) 14:18, 13 September 2011 (UTC)

Es pot posar a les categories dels dos carrers, si tots dos són significatius. --V.Riullop (talk) 15:58, 14 September 2011 (UTC)

Com puc afregir o eliminar categories un cop he pujat una foto?

Bona tarda,

No sé com afegir una categoria un cop l'arxiu s'ha pujat per primer cop. No tinc forma de fer canvis. He provat de clicar a l'estrella, a categories, però ni cas. He modificat el fitxer i he afegit la categoria, però no me l'afegeix.

Gràcies d'antuvi,

Jordi

Com eliminar fotos que he pujat?

Si no puc canviar la categoria, em plantejo esborrar la foto i tornar a començar. És possible?

Gràcies,

Jordi

Per afegir categories:
  • Clica la pestanya "modifica" a la pàgina de la foto.
  • Escriu el codi [[Category:Nom de la categoria]]. Assegura't primer que la categoria que vols posar-hi existeixi (o crea-la si no existeix, però això és més complicat, i probablement ja n'existirà alguna que et serveixi).
Tens més informació a Commons:Categories (en anglès). En català tens ca:Viquipèdia:Categories a la Viquipèdia, que et pot servir d'orientació, tot i que les categories de Commons i la Viquipèdia no van exactament igual.--Pere prlpz (talk) 20:12, 24 September 2011 (UTC)

Foto carregada sobre una altra

A File:Reracor catedral Barcelona sant Sever.jpg algú va carregar una imatge a sobre d'una de meva, de manera que la meva ha desaparegut i a mi se m'atribueix la seva. Com s'hauria d'arreglar?--Pere prlpz (talk) 13:37, 28 September 2011 (UTC)

Revertint l'historial del fitxer (no l'historial de la pàgina) i avisant a l'usuari que la carregui amb un títol diferent. --V.Riullop (talk) 14:43, 28 September 2011 (UTC)
Ups, ara veig que va passar fa un parell d'anys. Revertint modificarà l'ús. Millor demanar un split a Commons:History merging and splitting. --V.Riullop (talk) 14:47, 28 September 2011 (UTC)

Especial:CentralAuth

La pàgina ca:Especial:CentralAuth/Pere_prlpz em funciona bé, però el seu equivalent de commons Special:CentralAuth/Pere_prlpz no ordena bé pel nombre d'edicions, quan es clica per ordenar la taula. Concretament, ordena 8.500 entre 8 i 9, i ordena 49.006 entre 49 i 50. És a dir, confon el punt dels milers amb el punt decimal. No sé si això afecta més taules a Commons i Meta, ni a on s'hauria de demanar que ho arreglin, ni si és un problema meu o del lloc. Alguna idea?--Pere prlpz (talk) 20:16, 12 October 2011 (UTC)

Funciona bé en anglès http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:CentralAuth/Pere_prlpz?uselang=en però en canvi no funciona en anglès a ca.wiki http://ca.wikipedia.org/wiki/Special:CentralAuth/Pere_prlpz?uselang=en. El problema és que mostra el format numèric en la llengua de les preferències però la wikitable sortable funciona segons les definicions locals per defecte del wiki. No és un problema de Commons ni teu. Hi ha un bug obert sobre aquest problema: bugzilla:27721. --V.Riullop (talk) 08:14, 13 October 2011 (UTC)

Terms of Use update

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

Hello,

The Wikimedia Foundation is discussing changes to its Terms of Use. The discussion can be found at Talk:Terms of use. Everyone is invited to join in. Because the new version of Terms of use is not in final form, we are not able to present official translations of it. Volunteers are welcome to translate it, as German volunteers have done at m:Terms of use/de, but we ask that you note at the top that the translation is unofficial and may become outdated as the English version is changed. The translation request can be found at m:Translation requests/WMF/Terms of Use 2 -- Maggie Dennis, Community Liaison 00:35, 27 October 2011 (UTC)

Castles, towers i watchtowers

Categoritzant monuments sovint dubto entre aquestes categories. Algunes torres són el que queda d'un castell, d'altres són fortificacions, aïllada, d'altres són torres de guaita, i d'altres servien de defensa però no tant per vigilar des de dalt, i d'altres no sé ben bé perquè servien. Hi ha algun criteri raonable per distingir aquestes categories?--Pere prlpz (talk) 20:29, 28 November 2011 (UTC)

Jo també ho he trobat un embolic. Crec que d'entrada caldria diferenciar torres aïllades de torres que formen o formaven part d'un castell, força o casa forta. Segons la definició de Category:Watch towers, especialment l'article anglès, hi entren totes les torres originalment aïllades amb funcions militars, sigui de defensa o de guaita, dues funcions que sovint van juntes. Per les peculiaritats de moltes de les nostres torres, potser seria adequat crear una nova categoria "Coastal watch towers". Les torres dels castells, encara que sigui l'únic que s'en conserva, haurien de penjar de Category:Architectural elements of castles. En concret, les torres de l'homenatge, mestres o donjon, a Category:Keeps. Una vegada més, la guia és l'article anglès, però aquí no hi tenim pràcticament res. En altres casos, encara que s'anomenin "torre", són en realitat cases fortes amb torre i podrien anar directament a Category:Fortified houses on ara només n'hi ha de franceses. --V.Riullop (talk) 10:29, 29 November 2011 (UTC)
Una cosa que ho complica més és que tenim moltes categories de "castle in..." per comarca, però no de les altres menes de torre. Potser aniria bé tenir categories de "military architecture in..." o "military buildings in ..." on posar-ho tot i que d'aquí pengin les categories de castells, i s'hi puguin fer les de torres.--Pere prlpz (talk) 13:53, 2 December 2011 (UTC)
Tenim Category:Military buildings in Catalonia amb castells, muralles i torres de guaita. Faltaria "Category:Fortified houses in Catalonia" i penjant de castells -> "Category:Architectural elements of castles in Catalonia" -> "Category:Keeps in Catalonia". --V.Riullop (talk) 09:17, 3 December 2011 (UTC)
Més sobre torres i castells. Segons llegeixo en la col·lecció Catalunya Romànica, moltes de les primeres torres romàniques, torres de guàrdia de la frontera, amb el temps es van anar construint fortificacions exteriors convertint-les en castells i amb la torre fent la funció de torre de l'homenatge. Amb el temps s'han derruït les fortificacions exteriors i només queda la primitiva torre. Un exemple és Category:Castell d'Ardèvol, una torre quadrada desprès revestida com a torre circular, desprès fortificada com a castell i avui només en queda la primitiva torre quadrada i la base del revestiment circular. He optat per categoritzar-la tant com a castle (a falta de crear la category:keeps) com a watch tower. --V.Riullop (talk) 11:38, 7 December 2011 (UTC)
Més varietat: tenim torres que sembla que són fortificacions de la guerra del francès o de les carlinades, i que són massa petites per ser castells, com ara la category:torre del Puig i la category:torre del Botafoc. Les deixo a category:Military buildings in Catalonia.--Pere prlpz (talk) 13:33, 8 December 2011 (UTC)
Entenc que són watch towers, torres aïllades de vigilància amb propòsit militar. --V.Riullop (talk) 17:27, 8 December 2011 (UTC)
M'he trobat amb File:Castelló d'Empúries - Fort Fuseller.jpg on es veu millor la seva funció. Realment no és el mateix una torre del segle XI que del XIX. Aquests tipus de torres carlines o forts fusellers podrien penjar de Category:Martello towers com a subcategoria de watch towers. --V.Riullop (talk) 19:15, 8 December 2011 (UTC)
D'acord que aquestes torres són molt més semblants a les torres Martello que a les torres de guaita medievals, però llegint en:Martello tower diria que les torres Martello són un tipus concret de fortalesa britànica. No sé si el nom es pot aplicar a tots aquests "forts fusellers". De fet, les espitlleres estretes del terrat del fort de Castelló d'Empúries em fan pensar que al terrat no hi anava cap canó, com a les torres Martello de veritat.
Per cert, classificar alguns castells com a romànics em sembla un bon avanç, tot i el problema que tindrem amb els castells que acumulen segles de construccions successives, reformes i destruccions.--Pere prlpz (talk) 21:33, 8 December 2011 (UTC)
Tens raó, les Martello són un model britànic molt concret. Aquestes torres carlines possiblement són una variant napoleònica, però difícil de definir en una categoria genèrica ja que no crec que siguin exclusives de Catalunya. Sobre l'estil, em guio per la definició a la fitxa de l'IPA, tant per castells com esglésies. Alguns són romànics-gòtics-etc que poden anar en diferents categories, a no ser que existeixi l'article i el defineixi clarament d'un sol estil. Per les torres serà més difícil ja que la majoria són "obra popular" de diferents segles. --V.Riullop (talk) 16:03, 10 December 2011 (UTC)

Fountains i springs

Tinc un altre dubte com el dels castells i les torres. Pel que he entès de la viqui en anglès les fonts ornamentals són "fountains" i les surgències (com les Fonts del Llobregat) són "springs", i el que trobo a la category:springs són surgències en estat natural i naixements de rius. Ara bé, les fonts naturals arranjades com la category:Font de l'Alcalde i d'altres de més guarnides encara, què són?--Pere prlpz (talk) 13:44, 5 December 2011 (UTC)

Jo diria que tota construcció és una font tipus "fountain", sigui feta a partir d'un brollador natural o canalitzat. Quedaria el dubte si aquesta font és a més el naixement d'un riu o rierol, però en aquest cas es podria posar a les dues categories. --V.Riullop (talk) 18:56, 6 December 2011 (UTC)

Open Call for 2012 Wikimedia Fellowship Applicants

I apologize that you are receiving this message in English. Please help translate it.

  • Do you want to help attract new contributors to Wikimedia projects?
  • Do you want to improve retention of our existing editors?
  • Do you want to strengthen our community by diversifying its base and increasing the overall number of excellent participants around the world?

The Wikimedia Foundation is seeking Community Fellows and project ideas for the Community Fellowship Program. A Fellowship is a temporary position at the Wikimedia Foundation in order to work on a specific project or set of projects. Submissions for 2012 are encouraged to focus on the theme of improving editor retention and increasing participation in Wikimedia projects. If interested, please submit a project idea or apply to be a fellow by January 15, 2012. Please visit https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Fellowships for more information.

Thanks!

--Siko Bouterse, Head of Community Fellowships, Wikimedia Foundation 12:51, 21 December 2011 (UTC)

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

No puc carregar imatges

Tinc un seriós problema a l'hora de carregar imatges. En arribar al tercer pas, on s'han d'introduir les dades sobre els drets d'autor, després d'omplir tots els camps continuo per passar al següent pas, però llavors es queda penjat i em diu que hi ha un error en la pàgina. Fa temps que em passa sempre el mateix i ja no puc carregar imatges. M'he creat un compte nou per veure si canviava la cosa (abans em deia Vlakdim), però segueix igual. També he provat a canviar el format dels fitxers, però tampoc no serveix de res. Si us plau, a veure si em pot ajudar algú.--Vlakdimo (talk) 21:05, 29 December 2011 (UTC)

Mig arreglat. No em deixa classificar les imatges segons els criteris escaients (indicació de contingut lliure), però les classifico (i aviso d'això) com a imatge artística de domini públic.--Vlakdimo (talk) 23:41, 29 December 2011 (UTC)
Si no pots pujar el fitxer amb la llicència que vols, suggereixo pujar-la amb qualsevol llicència més restrictiva (la CC que proposa per defecte, per exemple) i després canviar l'etiqueta de la llicència per la que vulguis tu.
Fer servir el formulari simple de càrrega també pot ser útil, però és menys intuïtiu de fer servir.
Compte que el que una imatge estigui en domini públic no vol dir que la portada on surti estigui en domini públic. Els drets d'autor de les portades de Mundo Desconocido no expiraran fins que faci 80 anys de la mort del dissenyador de la portada. Una altra cosa és si vols retallar només la imatge sense que es vegi cap element no trivial del disseny de la portada.--Pere prlpz (talk) 09:54, 30 December 2011 (UTC)

I quant a imatges que surten en altres viquipèdies, es poden penjar a la catalana i treure-les a l'article corresponent? Crec que la resposta és no, o no sempre, però no entenc per què si surt en una viquipèdia no pot sortir en una altra. M'interessaria penjar, per exemple, la portada que apareix a la versió en anglès de Destroyer (revista).--Vlakdimo (talk) 17:06, 30 December 2011 (UTC)

En curt: la política d'imatges no lliures en cada viqui és diferent.
En llarg i en pràctic: si t'interessa una imatge no lliure per un article, tens diferents opcions:
  • Demanar que qui té els drets del logo (l'autor, l'editor, el fotògraf o tots tres) t'autoritzi a publicar-la sota una llicència lliure. Pots veure ca:Viquipèdia:Autoritzacions.
  • Estudiar a ca:Viquipèdia:Continguts no lliures si hi ha la possiblilitat de carregar el logo a la Viquipèdia com a imatge no lliure. Crec que aquesta és de llarg l'opció més complicada de totes.
  • Posar un enllaç a algun lloc on surti el logo amb la plantilla ca:plantilla:recursos externs. No veuràs el logo a l'article però és l'opció més senzilla.
En llarg i en teòric: les restriccions que imposa la legislació americana i la de cada estat per les imatges no lliures és complicada, i diferent per diferents llocs del món. Això vol dir que és complicat la gestió i el control de les imatges no lliures carregades a cada Viquipèdia, i de moment no hi ha prou voluntaris amb prou dedicació i coneixements com per gestionar-ho de manera poc restrictiva a la viqui en català. D'altres viquis, com la viqui en castellà, han optat per vies més restrictives encara (no carregar localment cap imatge), mentre que algunes, com l'anglesa, són més permissives (en part degut a que la legislació nord-americana contempla el "fair use", que no existeix en la majoria de les altres legislacions).
Sobre els temes que afecten a la Viquipèdia en català i no a Commons, trobaràs ajuda més fàcilment a la taverna d'allà, ca:Viquipèdia:La taverna, i més particularment ca:Viquipèdia:La taverna/Multimèdia per temes d'imatges.--Pere prlpz (talk) 11:02, 31 December 2011 (UTC)