Commons:Første steg/Sortering

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:First steps/Sorting and the translation is 67% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/Sorting and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcut: COM:FS/S

Første kontakt
Tips og triks
Eksterne brukere

En kort veiviser følger om hvordan man sorterer og kategoriserer bilder.

Kategorier og gallerier

Andre brukere trenger å kunne finne filen din for å bruke den til å illustrere artikler i andre Wikimedia-prosjekter, eller til andre formål. Det er derfor avgjørende at du legger filene inn i kategorier – ellers vil ikke filene du legger arbeid i å lage og laste opp bli brukt av særlig mange. Alle filer skal ligge i minst én kategori.

Bruk av gallerier kan komme i tillegg til kategorisering. Et eksempel på et galleri finner du på Son, Norway. Har kan man lage en tematisk sortering og beskrivelse på flere språk.

Du kan lett se om en side er et galleri eller en kategori ved å se på navnet dens. Sider uten et prefiks er gallerier, mens sider med prefikset «Category:» er kategorier, og sider med «File:» er filsider (bilder, lyd eller video). Dette konseptet kalles navnerom. Det betyr at du enkelt kan skille mellom forskjellige innholdstyper basert på navneromsprefikset.

Legge til bilder i kategorier

Å legge til et bilde i en kategori gjøres på samme måte som man legger til kategorier i Wikipedia-artikler. Bare plassert noe à la denne eksempelkoden på selve bildesiden:

[[Category:Love]]

Vær så spesifikk som mulig. Ikke legg til bilder i en overfull rotkategori. For å finne riktig kategori for ditt bilde vil funksjonen for kategoritrær hjelpe deg: bare gå til en generell kategori, som Category:Countries, og bla deg gjennom underkategoriene til du finner den som passer best for bildet ditt.

Legge til bilder i gallerier

For å legge til et bilde i et galleri må bildet først lastes opp, og så må du finne gallerisiden og trykke på «rediger». I redigeringsboksen finner du galleriets bilder mellom gallery-tagger:

<gallery>
File:Mars Valles Marineris.jpeg|Valles Marineris på Mars
File:Mars Hubble.jpg|Mars sett fra romteleskopet Hubble, realistiske farger
</gallery>

Som, på den lagrede siden, ser slik ut:

Legg til wikifillenken til bildet ditt mellom gallery-taggene uten klammeparenteser, så det følger samme format som de andre bildefilene:

File:Ditt bilde.jpg|En kort beskrivelse

Lagre siden, så vil bildet dukke opp som miniatyrbilde i galleriet. For lyd- og videofiler fungerer det på samme måte, med unntak av at filene vil vise et ikon eller en avspiller, som i dette eksempelet:

Creation categories

In addition to subject categories, it is helpful to add categories indicating software or equipment used in making the file, such as:

Videre lesning

Wikimedia Commons pages:

MediaWiki handbook: