Commons:European Science Photo Competition 2015 in Ukraine

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
.

 Українська частина конкурсу завершилася. Переможці

Ідея[edit]

Конкурс наукового зображення 2015
Конкурс наукового зображення 2015

Культура Європи не може існувати без науки. Недостатньо лише говорити про науку — треба її показувати. Тому виникає потреба зробити та поділитися науковими зображеннями. Саме з такої причини виникає необхідність конкурсу наукових фотографій. Вперше такий конкурс проходить восени 2015 року. Українська частина відбулася у жовтні.

Цей конкурс прийшов до Вікіпедії тому що Вікіпедія — це активне середовище, яке спрямовано на накопичення та розповсюдження знань, які є вільними та доступними для всіх. Такі засади роблять Вікіпедію гарною платформою для публікації наукових фотографій. Відкритий доступ, зацікавленість спільноти та користувачів Вікіпедії в інформації та загальна надійність — це лише деякі з рис вільної енциклопедії, які роблять її привабливим середовищем задля популяризації науки в цілому та наукових зображень зокрема. Визначною особливістю Вікіпедії є її здатність розповсюджувати знання, а наукові фотографії оцінюються як насичений носій інформації, що робить співпрацю між спільнотою Вікіпедії та науковими фотографами вигідною для обох сторін. Конкурс наукових фотографій — це поштовх для формування стійких взаємовідносин між ними.

Упродовж 2011-2013 років така ідея була успішно протестована під час Естонського конкурсу наукових фотографій. Тепер все вказує на те що настав час для розширення обсягу проекту та збільшення його впливовості. Тому виникло рішення про проведення загальноєвропейського конкурсу наукових фотографій, який привнесе більше науки до Вікіпедії. Міжнародне змагання робить можливим осяйнути ширше коло наукової спільноти та проінформувати науковців про можливість поділитися їхніми відкриттями і запалом до науки з більшим колом читачів при використанні візуальних методів комунікації та вільним середовищем Вікімедіа.

Український та міжнародний етапи[edit]

Європейський конкурс наукових фотографій складається з двох рівнів: перший етап локального змагання у кожній країні-учаснику, по закінченню якого місцеві організатори посилають зображення-переможці на наступний, міжнародний рівень.

Українська частина конкурсу пройшла у жовтні 2015 року. Оголошення переможців відбудеться у Всесвітній день науки, 10 листопада 2015 року на прес-конференції в Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України (докладніше про подію: Вікізустріч 10 Листопада)

Роботи переможців перейдуть на міжнародний етап конкурсу. Переможці міжнародного етапу конкурсу будуть визначені до кінця січня 2016 року.

Всі зображення на цій сторінці (крім логотипу) були завантажені до Вікіпедії/Вікімедіа під час української частини конкурсу наукових фотографій 2015 та зайняли призові місця.