Commons:Copyright regels per land/Verenigde Staten

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Copyright rules by territory/United States and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Copyright rules by territory/United States and have to be approved by a translation administrator.
Amerikaanse auteursrechten voor werken die voor het eerst in de VS zijn gepubliceerd, met uitzondering van audiowerken
Jaar van eerste publicatie
NB: publicatie is geen creatie
Copyright duur
  • Voor 1929
  • Gedurende 1929-63: zonder kennisgeving, of met kennisgeving, maar niet verlengd binnen 28 jaar na de eerste publicatie
  • In 1964-77: zonder kennisgeving
  • Van 1978 tot 1 maart 1989: zonder kennisgeving en zonder registratie binnen 5 jaar na eerste publicatie
Werk is in het Amerikaanse publieke domein gekomen
  • Tijdens 1929-63: met opzegtermijn en hernieuwd
  • In 1964-77: met kennisgeving
Auteursrechtelijk beschermd gedurende 95 jaar na eerste publicatie
  • Van 1978 tot 1 maart 1989: pre-1978 creatie met kennisgeving, of zonder kennisgeving maar geregistreerd binnen 5 jaar na de eerste publicatie
  • Van 2 maart 1989 tot 2002: pre-1978 creatie
  • Als de auteur bekend is, auteursrechtelijk beschermd tot de laatste van 70 jaar na ovelijden of 31 december 2047
  • Als de auteur onbekend is of het auteurschap van het bedrijf, de eerste van 95 jaar na de eerste publicatie of 120 jaar na de creatie, maar niet eerder dan 31 december 2047
  • Van 1978 tot 1 maart 1989: post-1977 creatie met kennisgeving, of zonder kennisgeving maar geregistreerd binnen 5 jaar na de eerste publicatie
  • Van 2 maart 1989 tot 2002: post-1977 creatie
  • Niet gepubliceerd vóór 2003 (d.w.z. voor het eerst gepubliceerd na 2002)
  • Als auteur bekend is, auteursrechtelijk beschermd voor 70 jaar na overlijden
  • Als de auteur onbekend is of het auteurschap van het bedrijf, de eerste van 95 jaar na de eerste publicatie of 120 jaar na de oprichting
;

Deze pagina geeft een overzicht van de copyright regels van de Verenigde Staten die relevant zijn voor het uploaden van werken naar Wikimedia Commons.

Algemene regels

  • Alles (met uitzondering van geluidsopnamen) wat vóór 1 januari 1929 is gepubliceerd, bevindt zich in het publieke domein. Voor een definitie van "publicatie" zie bijvoorbeeld Copyright Office circulaire 1: Copyright Basics, pagina 3.[1] Deze moderne definitie is alleen geldig voor 1978 en later, omdat de Copyright Act van 1909 het niet expliciet definieerde, hoewel de concepten vergelijkbaar waren.
  • Alles wat vóór 1 januari 1964 is gepubliceerd en waarvan het auteursrecht niet is verlengd, bevindt zich in het publieke domein (zoek in de Copyright Renewal Database, Stanford University voor boeken, The Online Books Page voor tijdschriften).
  • Alles wat vóór 1 januari 1978 is gepubliceerd zonder auteursrechtvermelding ("©", "Copyright" of "Copr.") plus het jaar van publicatie (kan in sommige gevallen worden weggelaten) plus de eigenaar van het auteursrecht (of pseudoniem) bevindt zich ook in het publieke domein.
  • Alles wat in of na 1978 maar vóór 1 maart 1989 is gepubliceerd zonder auteursrechtelijke kennisgeving is in het publieke domein, tenzij het auteursrecht van het werk binnen 5 jaar na de eerste publicatie van het werk is geregistreerd.
  • Werken die voor het eerst buiten de VS zijn gepubliceerd (en vervolgens niet binnen 30 dagen opnieuw zijn gepubliceerd in de VS) op of na 1 januari, 1929 kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn in de VS op grond van de URAA (Uruguay Round Agreements Act), zelfs als het Amerikaanse auteursrecht van het werk eerder is verlopen vanwege het niet voldoen aan de Amerikaanse auteursrechtformaliteiten (auteursrechtvernieuwing en opname van een auteursrechtvermelding.)[2] Over het algemeen werd het Amerikaanse auteursrecht op dergelijke werken hersteld als het werk in de VS niet meer auteursrechtelijk beschermd was vanwege het niet naleven van Amerikaanse formaliteiten, maar nog steeds onder het auteursrecht viel in het land van herkomst op de URA-datum. (Voor de meeste landen is de URA-datum 1 januari 1996.) Werken die voor het eerst in de VS zijn gepubliceerd, worden niet beïnvloed door de URAA.
  • De Amerikaanse auteursrechtsituatie voor geluidsopnamen (inclusief die gepubliceerd vóór 1929) is een speciaal geval. Opnamen die op of na 15 februari 1972 zijn gemaakt, zijn onderworpen aan dezelfde auteursrechtelijke regels als andere werken. Onder de Music Modernization Act, die in oktober 2018 in de wet werd ondertekend, opnames die vóór 15 februari 1972 zijn vastgesteld, zijn onderworpen aan een auteursrechtelijke termijn die afhankelijk is van wanneer de opname voor het eerst werd gepubliceerd.
  • Opnames die voor 1947 zijn gepubliceerd, zijn auteursrechtelijk beschermd voor een periode van 100 jaar na de eerste publicatie. Opnamen die werden gepubliceerd van 1947 tot en met 1956 zijn auteursrechtelijk beschermd voor een periode van 110 jaar na de eerste publicatie. Opnamen die na 1956 zijn gepubliceerd en voor het eerst zijn vastgelegd vóór 15 februari 1972, komen op 15 februari 2067 in het publieke domein. Deze auteursrechtvoorwaarden voor opnamen van vóór 1972 zijn van toepassing ongeacht eventuele formaliteiten (auteursrechtvermelding, registratie bij het Amerikaanse auteursrechtkantoor of verlenging van het auteursrecht.)
  • Werken gemaakt na 1 januari 1978 zijn beschermd tot 70 jaar na het overlijden van de maker. Als het werk een "huurwerk" was, blijft het auteursrecht 120 jaar na creatie of 95 jaar na publicatie bestaan, afhankelijk van wat korter is.
  • Werken gemaakt vóór 1978 en voor het eerst gepubliceerd na of in 1978 zijn beschermd voor de eerste van 95 jaar van publicatie of registratie voor auteursrecht of 120 jaar vanaf creatie (voor anonieme of zakelijke werken) of 70 jaar na overlijden van de maker voor bekende auteurs; als het in 1978-2001 is gepubliceerd, wordt dat auteursrecht verlengd tot 31 december 2047 als het korter is. (Er zijn dus geen werken die tussen 1978 en 2001 voor het eerst met toestemming van de auteursrechthebbende in de VS zijn gepubliceerd, vallen buiten het auteursrecht.)

De Amerikaanse auteursrechtwetgeving is van toepassing in alle 50 staten, het District of Columbia, Puerto Rico, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam en de Noordelijke Marianen, maar is niet van toepassing in Amerikaans Samoa. Volgens het US Copyright Office 17 U.S.C. § 101 (definitie van het gebruik van de term "Verenigde Staten" in de Copyright Act van 1976): "De 'Verenigde Staten', wanneer gebruikt in geografische zin, omvat de verschillende staten, het District of Columbia en het Gemenebest van Puerto Rico, en de georganiseerde gebieden onder de jurisdictie van de regering van de Verenigde Staten."[3] Over de georganiseerde gebieden zegt het United States Copyright Office dat: "De Amerikaanse federale auteursrechtwetgeving van toepassing is op de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam en de Noordelijke Marianen, maar niet op Amerikaans Samoa."[4]

Alle details van de Amerikaanse auteursrechtwetgeving (titel 17) worden gepubliceerd door het US Copyright Office.[5]

Werken van de Amerikaanse overheid

Een werk van de Amerikaanse federale overheid is in het publieke domein. Dit geldt zeker binnen de Verenigde Staten; Het kan echter niet van toepassing zijn in andere rechtsgebieden. Zie de CENDI Copyright FAQ list, 3.1.7, de eigen verklaring van Amerikaanse regering in die zin, maar ook deze discussie.

Voorbeeld van werk uit het publieke domein gemaakt door de NASA, een Amerikaanse federale overheidsinstantie
  • Afbeeldingen op websites van de overheid of overheidsinstanties zijn niet noodzakelijkerwijs publiek domein; Zoek altijd naar auteursrechtvermeldingen of iets dergelijks. Vooral de afbeeldingen op de favoriete website "Astronomy Picture of the Day" zijn in de meeste gevallen niet binnen het publieke domein, maar auteursrechtelijk beschermd door hun individuele auteurs (dus alsjeblieft niet uploaden van afbeeldingen van daar naar Wikimedia Commons). Afbeeldingen op bepaalde militaire websites (bijv. AKO) zijn vaak creaties van militaire leden in hun individuele hoedanigheid (bijv. soldaten op patrouille met behulp van hun persoonlijke camera's). Deze afbeeldingen bevinden zich misschien niet in het publieke domein, maar ze zijn erg moeilijk te onderscheiden van werken van militaire fotografen en ze bevatten zelden auteursrechtelijke informatie. Voice of America kan soms foto's gebruiken die auteursrechtelijk beschermd zijn door instanties zoals AP en Getty Images. Als uitzondering op de regel zijn afbeeldingen die door personen bij de National Weather Service zijn ingediend, openbaar domein, zoals vereist als onderdeel van het foto-inzendingsproces.
  • Dit omvat niet de regeringen van de afzonderlijke staten. Het werk van de meeste staats- en lokale overheden is onderworpen aan auteursrecht, maar er zijn enkele uitzonderingen.
    • Meer specifiek, de meeste werken van overheidsinstanties in Californië en Florida zijn in het publieke domein, behalve gespecificeerde agentschappen zoals vermeld.
    • Edicten van staats- en lokale overheden, inclusief gerechtelijke adviezen, administratieve uitspraken, wetgevingsbesluiten, openbare verordeningen en soortgelijke officiële juridische documenten, komen ook niet in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming volgens Template:PD-US-GovEdict, waardoor ze in het Amerikaanse publieke domein zijn.
  • Dit geldt niet voor door de overheid gefinancierde bedrijven zoals Amtrak.
  • Dit geldt niet voor werken van werknemers van de USPS, zoals vrijgesteld in 1976 [2]. In het bijzonder heeft de USPS sinds 1978 het exclusieve auteursrecht op alle Amerikaanse postzegelontwerpen [3] (oudere Amerikaanse postzegels worden allemaal als publiek domein beschouwd).
  • Dit omvat ook niet werken in opdracht van de Amerikaanse overheid, maar geproduceerd door aannemers; in dit geval kan het auteursrecht zijn overgedragen aan de Amerikaanse overheid (bijvoorbeeld het auteursrecht van de officiële Ada programmeertaal handleiding werd toegewezen aan het Amerikaanse ministerie van Defensie).
  • Sommige Amerikaanse overheidsinstanties kunnen samenwerken met andere instanties of bedrijven; dit is met name het geval bij NASA, dat in samenwerking met Caltech het Jet Propulsion Laboratory exploiteert en een aantal ruimtevaartprojecten uitvoert in samenwerking met buitenlandse agentschappen zoals ESA en CNES. Alleen materialen die uitsluitend door NASA zijn geproduceerd, bevinden zich in het publieke domein. De andere instanties kunnen auteursrecht hebben op sommige materialen, waaronder materiaal dat op NASA-sites is gepubliceerd (in deze gevallen zijn er auteursrechtelijke kennisgevingen - zoek naar hen om de auteursrechtstatus te bepalen).
  • De overheid publiceert soms afbeeldingen met verklaringen over niet-auteursrechtelijke beperkingen (zoals de Fotostream van het Witte Huis). Dit heeft geen invloed op het auteursrecht.
  • Commercieel gebruik van sommige federale afbeeldingen, zoals identificerende insignes of identificatie, is echter verboden. Frauduleus gebruik (zoals het dragen van militaire onderscheidingen zonder toestemming) is ook verboden. Beperkingen van deze aard vallen echter niet binnen het toepassingsgebied van het Commons-beleid.
  • Het United States Army Institute of Heraldry - de officiële bewaarder van dergelijke afbeeldingen heeft dit probleem aangepakt met zijn copyrightverklaring, die de lezer informeert over hoe te voldoen aan commerciële behoeften onder dit statuut.

Edicten van de regering

  • Edicten van de overheid zijn altijd geheel of gedeeltelijk publiek domein en zijn van toepassing op dergelijke werken, ongeacht of ze federaal, staats- of lokaal zijn, evenals op die van buitenlandse regeringen. Dit omvat gerechtelijke adviezen, administratieve uitspraken, wetgevingsbesluiten (wetten, statuten), openbare verordeningen, voorschriften en soortgelijke officiële juridische documenten. In dit geval zijn het idee (het edict) en de uitdrukking ervan (de tekst van het edict) onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat het wijzigen van de wettekst zou betekenen dat de wet zelf wordt gewijzigd. Edicten van de overheid kunnen al dan niet overlappen met werken van de Amerikaanse regering.

Licentiesjablonen

Verwijzing

Zie ook: Commons:Auteursrechtentags

Zie ook Staten en gebieden van de VS

VS Overheidsinstanties

  • {{PD-USGov}} - Voor afbeeldingen gemaakt door de Amerikaanse overheid, die niet onder copyright vallen.

Rechterlijke macht

Wetgevende macht

Ministerie van Landbouw

Ministerie van Handel

Ministerie van Defensie

Ministerie van Onderwijs
  • {{PD-USGov-ED}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Ministerie van Onderwijs.

Ministerie van Energie
  • {{PD-USGov-DOE}} – voor PD-afbeeldingen van het Department of Energy.
    • {{PD-LosAlamos}} – voor DOE PD-afbeeldingen van het Los Alamos National Laboratory.
    • {{PD-USGov-ARM}} – voor PD-afbeeldingen van het Atmospheric Radiation Measurement Program.

Ministerie van Volksgezondheid en Menselijke Diensten
  • {{PD-USGov-HHS}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Ministerie van Volksgezondheid en Menselijke Diensten.
    • {{PD-USGov-HHS-CDC}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van de Centra voor ziektebestrijding en -preventie.
      • {{PD-USGov-HHS-NIOSH}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Nationaal Instituut voor veiligheid en gezondheid op het werk.
    • {{PD-USGov-FDA}} – voor publieke domein afbeeldingen van de Food and Drug Administration.
    • {{PD-USGov-HHS-NIH}} en {{PD-USGov-NIH}} – voor publieke domein media van het National Institutes of Health.
      • {{PD-USGov-NIH-NIAID}} – voor publieke domein afbeeldingen van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
        • {{PD-USGov-NIH-NIAID-Videos}} – voor publieke domein afbeeldingen van een een lijst met publieke domein video's van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
      • {{PD-USGov-NCBI-scienceprimer}} – voor publieke domein afbeeldingen van het National Center for Biotechnology Information's Science Primer.
    • {{PD-USGov-PHS}} – voor publieke domein afbeeldingen van de United States Public Health Service.

Ministerie van Binnenlandse Veiligheid
  • {{PD-USGov-DHS}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het 'Ministerie van Binnenlandse Veiligheid.
    • {{PD-USCG}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van de Amerikaanse kustwacht.
    • {{PD-USGov-FEMA}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Federaal agentschap voor noodbeheer.

Ministerie van Volkshuisvesting en Stadsontwikkeling
  • {{PD-USGov-HUD}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Departement Volkshuisvesting en Stadsontwikkeling.

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Ministerie van Justitie

Ministerie van Arbeid
  • {{PD-USGov-DOL}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Ministerie van Arbeid.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • {{PD-USGov-DOS}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
    • {{PD-USGov-USIA}} – voor publieke domein afbeeldingen van de voormalige United States Information Agency.

Ministerie van Transport
  • {{PD-USGov-DOT}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Ministerie van Transport.
    • {{PD-USGov-MUTCD}} – voor afbeeldingen uit de handleiding voor uniforme verkeersregelapparatuur.
    • {{PD-USGov-FAA}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van de Federal Aviation Administration.
    • {{PD-USGov-NTSB}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van de National Transportation Safety Board.

Ministerie van Financiën
  • {{PD-USGov-Treasury}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Department of the Treasury.
    • {{PD-USGov-money}} – voor afbeeldingen van de officiële valuta van de Verenigde Staten die niet in aanmerking komen voor auteursrecht.

Afdeling Veteranenzaken
  • {{PD-USGov-DVA}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het Department of Veteran Affairs.

Onafhankelijke bureaus
  • {{PD-USGov-BBG}} – voor publieke domein afbeeldingen aangemaakt door Broadcasting Board of Governors.
  • {{PD-USGov-CIA}} – voor publieke domein media van de Central Intelligence Agency.
    • {{PD-USGov-CIA-WF}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Central Intelligence Agency's World Factbook.
  • {{PD-USGov-EPA}} – voor publieke domein afbeeldingen van de Environmental Protection Agency.
  • {{PD-USGov-Federal Reserve}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Federal Reserve Board of Governors.
  • {{PD-USGov-NASA}} – voor publieke domein afbeeldingen van de NASA.
  • {{PD-USGov-NSF}} – voor publieke domein afbeeldingen van de National Science Foundation.
  • {{PD-USGov-ODNI}} - voor publieke domein afbeeldingen van het Office of the Director of National Intelligence.
  • {{PD-USGov-PC}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Peace Corps.
  • {{PD-USGov-POTUS}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Executive Office of the President of the United States.
  • {{PD-USGov-SI}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Smithsonian Institution
  • {{PD-USGov-USAID}} – fvoor publieke domein afbeeldingen van USAID.
  • {{PD-USGov-USTR}} – voor publieke domein afbeeldingen van het Office of the United States Trade Representative.
  • {{PD-USGov-WPA}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het voormalige Works Progress Administration.
  • {{PD-USGov-TVA}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van de Tennessee Valley Authority.
  • {{PD-USGov-Award}} – voor een afbeelding van een onderscheiding of onderscheiding van een agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten.

Collecties uit het publieke domein van de Amerikaanse Bibliotheek van het Congres

Zie ook: Commons:Library of Congress

  • {{PD-LOC-911}} – voor de 250 beelden uit de collectie van niet-toegeschreven foto's van de terroristische aanslag van 11 september op het World Trade Center, New York City.
  • {{PD-Abdul Hamid}} – voor afbeeldingen uit de Abdul-Hamid II Collectie.
  • {{PD-Bain}} – voor afbeeldingen uit de George Grantham Bain Collectie.
  • {{PD-Brady-Handy}} – voor afbeeldingen uit de Brady-Handy Collectie.
  • {{PD-Carpenter}} – voor afbeeldingen uit de Carpenter Collectie.
  • {{PD-CQ Roll Call}} – voor foto's uit het publieke domein uit de CQ Roll Call Photograph Collectie.
  • {{PD-Curtis}} – voor afbeeldingen uit de Edward S. Curtis Collectie.
  • {{PD-Detroit}} – voor afbeeldingen uit de Detroit Publishing Company Collectie.
  • {{PD-Frissell}} – voor afbeeldingen uit de Toni Frissell Collectie.
  • {{PD-Gotfryd}} – voor afbeeldingen uit de Bernard Gotfryd Collectie.
  • {{PD-Gottlieb}} – voor afbeeldingen uit de William P. Gottlieb Collectie.
  • {{PD-Gottscho}} – voor afbeeldingen uit de Gottscho-Schleisner Collectie.
  • {{PD-Harris-Ewing}} – voor afbeeldingen uit de Harris & Ewing Collectie.
  • {{PD-Highsmith}} – voor afbeeldingen uit de Carol Highsmith Collectie.
  • {{PD-Johnston}} – voor afbeeldingen uit de Frances Benjamin Johnston Collectie.
  • {{PD-Korab}} – voor afbeeldingen uit de Balthazar Korab Collectie.
  • {{PD-Look}} voor afbeeldingen uit de LOOK Magazine Photograph Collectie
  • {{PD-Matson}} – voor afbeeldingen uit de Fotocollectie van G. Eric en Edith Matson.
  • {{PD-National Photo Company}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein uit de National Photo Company Collectie.
  • {{PD-NCLC}} voor werken uit de collectie van het National Child Labor Committee
  • {{PD-NYWT&S}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van het New York World-Telegram en de Sun Newspaper Photograph Collectie.
  • {{PD-USNWR}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein uit de US News &; World Report Collectie.
  • {{PD-Underwood}} – voor afbeeldingen uit het publieke domein van Underwood & Underwood in de algemene Library of Congress catalogus
  • {{PD-Van Vechten}} – voor beelden uit de Carl Van Vechten Collectie.
  • {{PD-VAR}} - voor afbeeldingen uit de [$ 1 Theatrical Poster Collectie]

VS Staten

  • {{PD-CAGov}} – voor afbeeldingen gemaakt door de State of California.
  • {{PD-FLGov}} – voor afbeeldingen gemaakt door de VS State of Florida die niet geschikt zijn voor copyright.
  • {{PD-MAGov}} – voor afbeeldingen gemaakt door State of Massachusetts.
  • {{PD-MGS}} – voor kaarten en rapporten gemaakt door de Minnesota Geological Survey en vrijgegeven aan het publieke domein; toeschrijving wordt verlangd.
  • {{Iowa General Assembly official portrait permission}} – voor officiële portretten van Iowa state wetgevers.
  • {{PD-WSRC}} – voor afbeeldingen gemaakt door de Washington State Redistricting Commission en vrijgegeven in het publieke domein; toeschrijving wordt verlangd.
  • {{PD-OK-LSBPD}} – voor afbeeldingen gemaakt door het State of Oklahoma’s Legislative Service Bureau, Photo Division
  • {{PD-MEGov}} - voor informatie ontwikkeld door de netwerkbeheerder voor InforME en openbare informatie die beschikbaar wordt gesteld via InforME

VS Territoria

Werk van georganiseerde gebieden heeft een minder duidelijke status; de eerste link in deze sectie toont sterk bewijs dat de werken van Puerto Rico zich in het publieke domein bevinden, terwijl de tweede link uitwijkt. Vlaggen en wapenschilden lijken dezelfde wetten te volgen als de VS [8][7]

Amerikaans-Samoa

Diversen

Valuta

Zie ook: Commons:Currency/nl

Munten

OK, maar niet voor alles

Veel, maar niet alle munten of biljetten geproduceerd door de VS Munt zijn in het publieke domein als werken van de federale overheid. Sommige werden ontworpen door derden die rechten aan de Munt toekenden. Dit zijn meestal herdenkingsmunten voor speciale gelegenheden en het auteursrecht wordt beschreven in hun marketingmateriaal; Een ander voorbeeld is de voorzijde van de gouden dollar. [5] De status van elke munt of biljet moet afzonderlijk worden beoordeeld. Zie Bepalen of Amerikaanse munten vrij te gebruiken zijn.

Bankbiljetten

OK

"Kleurenafbeeldingen" van bankbiljetten lijken toegestaan als ze voldoen aan de volgende voorwaarden (vanaf 18 US Code § 504 en 31 CFR § 411.1):

  • de afbeelding heeft een grootte van minder dan driekwart of meer dan anderhalve deel, in lineaire afmeting, van elk deel van het afgebeelde item;
  • de illustratie is eenzijdig; en
  • Alle negatieven, platen, positieven, gedigitaliseerde opslagmedia, grafische bestanden, magnetische drager, optische opslagapparaten en elk ander ding dat bij het maken van de illustratie wordt gebruikt en dat een afbeelding van de illustratie of een deel daarvan bevat, worden vernietigd en / of verwijderd of gewist na hun laatste gebruik.

Gebruik {{PD-USGov-money}} voor relevante afbeeldingen in Amerikaanse valuta.

Zie ook: Category:United States currency-related deletion requests

Kleine zaken

Zie ook: Commons:De minimis/nl

De Amerikaanse rechtbanken interpreteren het de minimis verweer op drie verschillende manieren:

  1. Wanneer een technische overtreding zo triviaal is dat de wet geen rechtsgevolgen zal opleggen;
  2. Wanneer de mate van kopiëren onder de drempel van substantiële gelijkenis valt (altijd een vereist element van bruikbaar kopiëren); en
  3. In verband met redelijk gebruik (hier niet relevant, aangezien Commons geen afbeeldingen van redelijk gebruik toestaat).

Het is de eerste die vaak van bijzonder belang is op Commons.

Zoals te vinden in Ets-Hokin v. Skyy Spirits, Inc., is een foto van een fles geen afgeleid werk van het etiket (hoewel in dit specifieke geval het etiket ook onder de drempel van originaliteit):

We hoeven echter niet te beslissen of het etiket auteursrechtelijk beschermd is, omdat de productfoto's van Ets-Hokin gebaseerd zijn op de fles als geheel, niet op het etiket. Het hele doel van de opnamen was om de fles in zijn geheel vast te leggen. De beklaagden hebben geen enkel geval aangehaald waarin wordt gesteld dat een fles van deze aard auteursrechtelijk beschermd kan zijn, en wij zijn ons van geen enkel kwaad bewust. Het standpunt van Skyy dat foto's van alledaagse, functionele, niet-copyrighteerbare objecten worden geanalyseerd als afgeleide werken, zou zowel amateur- als commerciële fotografen hun legitieme verwachtingen van auteursrechtelijke bescherming ontnemen. Omdat de productfoto's van Ets-Hokin foto's zijn van de fles als geheel - een nuttig artikel dat niet onder auteursrechtelijke bescherming valt - en niet alleen of zelfs voornamelijk van het etiket, zijn we van mening dat de fles niet kwalificeert als een "reeds bestaand werk" in de zin van de Auteurswet. Als zodanig kunnen de foto's die Ets-Hokin van de fles maakte geen afgeleide werken zijn.

Vrijheid van panorama

Zie ook: Commons:Freedom of panorama

OK alleen voor gebouwen {{FoP-US}}

Gebouwen zijn werken die in de VS auteursrechtelijk beschermd zijn volgens 17 USC 102 (a) (8) sinds de Architectural Works Copyright Protection Act in 1990 is aangenomen. Het is van toepassing op alle gebouwen die na 1 december 1990 voltooid zijn, zelfs als ze eerder zijn begonnen of waar de plannen na die datum zijn gepubliceerd.

De Amerikaanse federale auteursrechtwetgeving stelt echter expliciet "foto's, schilderijen, foto's of andere afbeeldingen" van auteursrechtelijk beschermde gebouwen vrij van het auteursrecht van het gebouw in 17 USC 120 (a). Iedereen mag gebouwen schilderen, tekenen of fotograferen vanaf openbare plaatsen. Dit omvat dergelijke openbare binnenruimtes zoals lobby's, auditoria, enz. De maker heeft het exclusieve auteursrecht op een dergelijke afbeelding (de architect of eigenaar van het gebouw heeft geen enkele inspraak) en mag de afbeelding op welke manier dan ook publiceren. 17 USC 120 is alleen van toepassing op architectonische werken, niet op andere beeldende kunstwerken, zoals standbeelden of beeldhouwwerken.

Dit betekent dat voor gebouwen die voor 1 december 1990 zijn opgeleverd, er sprake is van volledige vrijheid van panorama, ongeacht of het gebouw zichtbaar is vanaf een openbare plaats, omdat het gebouw openbaar domein is, met uitzondering van de plannen. Voor foto's van dergelijke gebouwen, de licentie tag {{PD-US-architecture}} kan worden gebruikt (samen met een licentietag voor de foto.) Voor gebouwen die na 1 december 1990 zijn opgeleverd, wordt alleen de vrijheid gegeven om een dergelijk gebouw te fotograferen. Dit omvat stijlelementen zoals waterspuwers en pilaren, die alleen worden beschermd tegen driedimensionale reproductie ("Leicester v. Warner Bros.").

NB: Het auteursrecht is alleen van toepassing op "gebouwen".

"De term gebouw betekent structuren die bewoonbaar zijn voor mensen en bedoeld zijn om zowel permanent als stationair te zijn, zoals huizen en kantoorgebouwen, en andere permanente en stationaire structuren die zijn ontworpen voor menselijke bewoning, inclusief maar niet beperkt tot kerken, musea, tuinhuisjes en tuinpaviljoens."

Al deze werken zijn auteursrechtelijk beschermd en vallen daarom alleen onder de vrijheid van panorama vrijstelling als ze zichtbaar zijn vanaf een openbare plaats.

"Bruggen, klaverbladen, dammen, snelwegen of loopbruggen zijn geen 'gebouwen' onder de definitie van architectonische werken."

In de VS hebben dergelijke werken geen auteursrecht en mogen daarom vrij worden gefotografeerd, al dan niet vanaf een openbare plaats. Voor afbeeldingen van dergelijke werken, {{PD-structure|USA}} kan worden gebruikt. Ze hebben wel auteursrechten in veel andere landen.

Originaliteit vereisten bij architectuur

Deze discussie moet worden gekwalificeerd door de vereiste van de Amerikaanse wetgeving dat een werk, inclusief een afgeleid werk, originaliteit moet vertonen om te kunnen worden beschermd door het auteursrecht. Zie Feist Publications, Inc., tegen Rural Telephone Service Co.. Meer in het bijzonder, in het geval van afgeleide werken, is het gehouden in Durham Industries, Inc. v. Tomy Corp.[9] en eerder in L. Batlin & Son, Inc. v. Snyder.[10] dat een afgeleid werk origineel moet zijn ten opzichte van het onderliggende werk waarop het is gebaseerd. Anders kan het geen auteursrechtelijke bescherming genieten en zal het kopiëren ervan geen inbreuk maken op enig auteursrecht op het afgeleide werk zelf (hoewel het kopiëren ervan inbreuk kan maken op het auteursrecht, indien van toepassing, van het onderliggende werk waarop het afgeleide werk was gebaseerd). Voor verdere bespreking van deze kwestie, zie het Wikipedia-artikel Afgeleid werk.

Voor een juridische discussie, zie Picturale voorstellingen Architecturale werken.

Kunstwerken en sculpturen

 Not OK. {{NoFoP-US}} (sjabloon voor alleen categorieën)

NB: Tag United States no-FoP voor verzoeken om verwijdering van openbare kunst: <noinclude>[[Category:United States FOP cases/pending]]</noinclude>

Voor kunstwerken, zelfs als ze permanent op openbare plaatsen zijn geïnstalleerd, kent de Amerikaanse auteursrechtwetgeving geen soortgelijke uitzondering en elke publicatie van een afbeelding van een auteursrechtelijk beschermd kunstwerk is dus onderworpen aan de goedkeuring van de auteursrechthebbende van het kunstwerk. Openbare kunstwerken die zijn geïnstalleerd vóór 1929 worden echter beschouwd als publiek domein en kunnen vrij worden gefotografeerd. Daarnaast zijn alle openbare kunstwerken geïnstalleerd voor 1978 without a copyright melding is ook in het publieke domein (tenzij de auteursrechthebbende tot 1978 actief verhinderde dat iemand het werk kopieerde of fotografeerde). Documenteer in deze situaties zoveel mogelijk de datum van installatie en de maker (beeldhouwer) van het afgebeelde werk. (Een goede bron voor het vinden van informatie over Amerikaanse sculpturen is de Smithsonian Art Inventories Catalog.)

Toepasselijke sjablonen:

De argumentatie dat een groot beeldhouwwerk of gedenkteken een gebouw is en daarom onder de vrijheid van panorama vrijstelling valt, werd specifiek afgewezen in de federale rechtbank ("Gaylord v. The United States, 2008), waarin werd opgemerkt dat de bouwvrijstelling van de Architectural Works Copyright Protection Act (AWCPA) zich niet uitstrekt tot de sculptuur "The Column" in het Korean War Veterans Memorial omdat "[d]e structuren die worden gebruikt in de definitie van 'gebouw' door het Copyright Office zijn bedoeld om individuen te huisvesten; hetzij omwille van het bieden van onderdak, hetzij voor een ander doel, zoals religieuze diensten." [6] Hoewel de rechtbank in het voordeel van de gedaagde oordeelde op basis van een fair use redenering, werd deze later vernietigd in het voordeel van de eiser; De foto werd beschouwd als een afgeleid werk. De rechtbank voerde ook aan dat als het Congres van plan was geweest om de AWCPA uit te breiden naar monumenten en gedenktekens, de wet zou zijn opgesteld om dat in de eerste plaats te weerspiegelen.

Voor verdere juridische discussie, zie Copyright van afbeeldingen van gedenktekens in de VS.

Voorbeelden

Charging Bull

Cloud Gate

Korean War Veterans Memorial

Portlandia

Statue of Liberty replica, New York-New York Hotel &; Casino, Las Vegas

Three Servicemen or Three Soldiers

Voor meer informatie, zie Openbare kunst en auteursrechten in de VS en de volgende bronnen:

Zie ook: Category:United States FOP cases

Voor buitenlandse werken die onder de Amerikaanse wetgeving vallen:

Gebruik {{Not-free-US-FOP}}.

Buitenlandse werken uit landen die een relevante panoramavrijheid hebben, kunnen onder de Amerikaanse wetgeving vallen voor auteursrechtelijke kwesties binnen de VS. Op grond van het rechtskeuzebeginsel lex loci protectionis kunnen Amerikaanse rechtbanken in dergelijke gevallen de Amerikaanse panoramavrijheidsnormen toepassen in plaats van de normen van het land van herkomst. In de praktijk is het echter onzeker of en hoe deze aanpak zou worden toegepast in echte Amerikaanse rechtszaken met betrekking tot de vrijheid van panorama-elementen.

Zie {{Not-free-US-FOP}} en Discussiestuk Niet-Amerikaanse panoramavrijheid onder de Amerikaanse auteursrechtwetgeving.

Algoritmische en AI-gecreëerde werken

In de Verenigde Staten kan het auteursrecht alleen worden toegewezen aan "werken die onafhankelijk zijn gemaakt door een menselijke auteur" [7]. Het auteursrechtbureau heeft de auteursrechtregistratie geweigerd voor creatieve werken "gemaakt door kunstmatige intelligentie zonder enige creatieve bijdrage van een menselijke acteur" [8] en stelt dat "het Amerikaanse Copyright Office zal weigeren een claim te registreren in een werk dat is gemaakt door de werking van een machine of proces zonder voldoende menselijke interactie, zelfs als het ontwerp willekeurig wordt gegenereerd" [9].

Postzegels

Zie ook: Commons:Stamps

Volgens Titel 17 van de United States Code, hangt de auteursrechtelijke status van postzegels af van wanneer ze voor het eerst zijn uitgegeven.

Voor 1978
Publiek domein In het publieke domein als werk van de federale overheid. Gebruik {{PD-USGov}}
vanaf 1978
Auteursrechtelijk beschermd Auteursrechtelijk beschermd door de United States Postal Service na 1 januari 1978 (de datum waarop de Copyright Act van 1976 in werking is getreden).[11] Schriftelijke toestemming is vereist.[12]

Drempelwaarde voor originaliteit

Deze afbeeldingen zijn OK om te uploaden naar Commons, omdat ze onder de originaliteitsdrempel liggen die vereist is voor auteursrechtelijke bescherming.

Ondanks herhaalde verzoeken vond het US Copyright Office het Vodafone speechmark (gearceerde versie) niet in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming. Het kan echter niet worden geüpload naar Commons omdat het een Brits logo is.

Deze zijn  Not OK om te uploaden naar Commons (tenzij gepubliceerd onder een vrije licentie door de auteursrechthebbende), omdat ze boven de drempel van originaliteit liggen die vereist is voor auteursrechtelijke bescherming.

  • Deze twee "niet vragende" tekens, hoewel aantoonbaar relatief eenvoudig, zijn door het United States Copyright Office auteursrechtregistratienummers toegekend, wat betekent dat ze zijn beoordeeld en vastgesteld dat ze in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming. Opgemerkt moet worden dat de auteursrechtelijke registratie van toepassing is op de afbeeldingen als geheel, inclusief hun grenzen.
  • Een variant van File:CarCreditCity.png met een extra rand.
  • American Airlines vluchtsymbool VA0002130520; Copyright Bureau in eerste instantie weigerde het auteursrecht als zijnde net onder de drempel, maar na een hogere resolutie indiening van het kunstwerk, besloot dat de arcering plus de opstelling het logo net boven de drempel duwde en verleende een registratie. (DR)
  • w:File:Disney Junior.svg (VA0001927957).
  • w:File:Prince logo.svg (VA0000832222).
  • De "Omega Globe Design" (VAu000574660) wordt verondersteld auteursrechtelijk beschermd te zijn door het Ninth Circuit US Court of Appeals.[13]
  • Werken uit andere landen die boven de originaliteitsdrempel van de Verenigde Staten liggen, maar onder de originaliteitsdrempel van het land van herkomst (Hasbro Bradley, Inc. v. Sparkle Toys, Inc.)
  • Nieuwe "pan and scan" versies van films met een breedbeeld film is aangepast aan de grootte van een tv-scherm, zelfs als de bestaande breedbeeldfilm niet is gekopieerd (Maljack Productions, Inc. v. UAV Corp.)[14]
  • In 1951 werd deze mezzotint reproductie van een bestaand niet-gecopyrighteerd schilderij auteursrechtelijk beschermd bevonden.
  • De kledingontwerpen gevonden op pp. 4-5 van de beslissing van het Sixth Circuit's beslissing in Varsity Brands et al. v. Star Athletica (2015).
  • Het PAC 12 schild logo en:File:Pac-12 logo.svg (V3617D047).
Schilderijen

 Not OK voor de meeste schilderijen.

Zelfs schijnbaar eenvoudige schilderijen bestaande uit geometrische vormen zijn vaak auteursrechtelijk beschermd vanwege details die misschien niet meteen duidelijk zijn voor de kijker.

  • Fotografische reproducties van schilderijen door Mark Rothko heeft registratie gekregen van het US Copyright Office, dus het is redelijk om aan te nemen dat de originele werken ook auteursrechtelijk beschermd zijn.
Overige

Hoewel de drempel van originaliteit voor niet-grafische werken (zoals architectuur en geluidsopnamen) dezelfde normen volgt, kunnen dergelijke gevallen moeilijk te bepalen zijn.

  • De melodie van vijf noten die meestal bij het logo van Intel hoort, kreeg auteursrechtelijke bescherming omdat het "gesynthetiseerde, digitale geluiden combineerde en mengde" en "verfijnd en beheerst was met een speciale ruimtelijke versterker." [15]
  • Anish Kapoor's Cloud Gate is een relatief eenvoudige 3D-sculptuur die in aanmerking kwam voor auteursrecht (VA0001983425)
  • De replica van publiek domein object Statue of Liberty in New York-New York Hotel and Casino komt in aanmerking voor auteursrecht, ook de United States Postal Service wordt aangeklaagd voor inbreuk op het auteursrecht voor het gebruik van het beroemde standbeeld in plaats van het echte Vrijheidsbeeld op zijn Forever-postzegels. (VAu001149387 en VA0001882070) zie ook (DR1)

(DR2)

Handtekeningen

OK voor een typische handtekening. In Copyright circular Number 1 geeft het US Copyright Office een lijst van dingen waarop geen auteursrechtelijke bescherming kan worden verleend, waaronder "Titels, namen, korte zinnen en slogans; bekende symbolen of ontwerpen; en louter variaties van typografische versiering, belettering of kleuring."

De US Copyright Compendium, hoofdstuk 503.02(2) stelt dat het auteursrecht zal worden ontzegd aan een karakter van Chinese kalligrafie geschilderd op horizontaal gestreept grasdoek. Het stelt dat "net als typografie, kalligrafie als zodanig niet auteursrechtelijk beschermd is, ondanks het effect dat wordt bereikt door kalligrafische penseelstreken over een dwarsgestreept oppervlak". Het lijkt er dus op dat kalligrafie niet kan worden beschermd en, naar analogie, handtekeningen.

Op deze overlegpagina, is er een referentie naar User:BrokenSphere die een e-mail heeft gestuurd naar het US Copyright Office en als antwoord heeft ontvangen "Een handtekening is niet auteursrechtelijk beschermd".

Als de handtekening voldoende complex is om te worden beschouwd als een te beschermen artistiek werk in de VS (vergelijkbaar met een niet-triviale tekening), kan deze niet op Commons worden gehost, ongeacht de positie onder de lokale wetgeving, tenzij deze is gelicentieerd onder een compatibele licentie of onder een andere regel in het publieke domein zou zijn gevallen (bijvoorbeeld het verlopen van het auteursrecht).

Copyright formaliteiten

Werken die vóór bepaalde data in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd, vereisen een steeds strengere naleving van auteursrechtelijke formaliteiten om auteursrechtelijk beschermd te blijven; anders vallen ze in het publieke domein. In dit gedeelte wordt getracht deze gevallen in detail te beschrijven.

Niet vernieuwd (voor 1964)

Om te concluderen dat een werk {{PD-US-not-renewed}} is, moet een grondig onderzoek van het auteursrechtregister worden uitgevoerd.

Als een werk is gebaseerd op een eerder gepubliceerd werk dat is vernieuwd, zou het niet vernieuwen van het auteursrecht op het afgeleide werk er alleen maar toe leiden dat de aanvullende expressie die aanwezig is in het afgeleide werk in het publieke domein valt, zodat het afgeleide werk als geheel auteursrechtelijk beschermd blijft. Een voorbeeld is It's a Wonderful Life, waarbij het auteursrecht van de film niet werd verlengd vanwege een administratieve fout, maar omdat het gebaseerd was op een kort verhaal genaamd The Greatest Gift die goed vernieuwd is, blijft de film auteursrechtelijk beschermd. Voor dit specifieke geval is het over het algemeen acceptabel om individuele schermafbeeldingen van de film te uploaden, omdat hun afhankelijkheid van het verhaal minimaal is, maar geen video van de film.

Geen kennisgeving (vóór 1978)

Om te concluderen dat een werk {{PD-US-no notice}} is, moet ervoor worden gezorgd dat het werk echt geen auteursrechtelijke kennisgeving heeft. In het algemeen, het vinden van een afbeelding van een tweedimensionaal werk (dat zou vallen onder {{PD-scan}} als het originele werk publiek domein is) op het internet zonder kennisgeving bewijst niet dat het geen kennisgeving heeft, omdat er een vermelding op de originele papieren kopie kan staan, zoals op een deel van de pagina dat uit de scan is gesneden, op de achterkant van de pagina, of op een andere pagina als het werk uit een boek / pamflet komt. Voor memorabilia zoals ansichtkaarten kunnen veilingsites zoals eBay een goede bron zijn om afbeeldingen van het volledige object aan beide zijden te vinden. Voor openbare kunst die vóór 1978 is geïnstalleerd, is de enkele handeling van het plaatsen ervan in het openbaar waar mensen kopieën kunnen maken, een publicatie. Voor een foto van openbare kunst, een combinatie van de foto zelf, andere foto's op internet (die niet vrij gelicentieerd hoeven te zijn, zolang er geen reden is om aan hun authenticiteit te twijfelen), en kaartservices zoals Google Street View kunnen worden gebruikt om het ontbreken van een auteursrechtmelding vast te stellen. De Smithsonian Art Catalog is een nuttige bron voor het vinden van informatie over kunstwerken. Zie deze categorie voor meer informatie.

De situatie kan uiterst gecompliceerd worden als een werk wordt verspreid via meerdere geautoriseerde kanalen, waarvan slechts enkele een kennisgeving bevatten. Volgens de Copyright Act van 1909, "Wanneer de auteursrechthebbende heeft getracht te voldoen aan de bepalingen van deze titel met betrekking tot kennisgeving, zal het weglaten per ongeluk of vergissing van de voorgeschreven kennisgeving van een bepaalde kopie of kopieën het auteursrecht niet ongeldig maken of herstel voor inbreuk voorkomen tegen een persoon die, na daadwerkelijke kennisgeving van het auteursrecht, een verbintenis tot inbreuk begint, maar verhindert de invordering van schadevergoeding op een onschuldige inbreukmaker die door het weglaten van de kennisgeving is misleid; en in een vordering wegens inbreuk zal geen permanent bevel worden gegeven, tenzij de auteursrechthebbende aan de onschuldige inbreukmaker zijn redelijke onschuldig gemaakte kosten terugbetaalt, indien de rechter, naar eigen goeddunken, dit zal bepalen." [16] The 1973 Copyright Compendium legt nader uit:[17]

  1. Indien het Bureau ervan in kennis wordt gesteld dat het grootste deel van de gepubliceerde exemplaren van een werk een passende kennisgeving heeft aangebracht, maar dat de aankondiging per ongeluk op een zeer klein aantal van de gepubliceerde exemplaren is weggelaten, kan de registratie plaatsvinden. In dergelijke gevallen, als de depotkopieën de kennisgeving niet dragen, zullen kopieën met de kennisgeving worden gevraagd.
  2. Als een aanzienlijk aantal exemplaren zonder kennisgeving is gepubliceerd, wordt de registratie geweigerd.
  3. Als de volledige eerste editie van een werk zonder kennisgeving is gepubliceerd, wordt de registratie geweigerd, zelfs als de eerste editie uit een relatief klein aantal exemplaren bestond.

Net als in de verlengingszaak maakt het niet opnemen van een kennisgeving op een afgeleid werk het auteursrecht op het oorspronkelijke werk niet ongeldig,[18] dus in een dergelijk geval kan noch het origineel noch de afgeleide worden geüpload naar Commons. Een volledig origineel deel van het afgeleide werk (indien mogelijk te isoleren, wat niet altijd het geval is) zou echter aanvaardbaar zijn.

Als er een kennisgeving is maar deze niet voldoet aan bepaalde beperkingen, kan deze vallen onder {{PD-US-defective notice}}. De meest elementaire vereisten worden gegeven in de tekst van de copyrighttag, maar voor meer details zie het Copyright Compendium van 1973.[19]

Geen kennisgeving en niet-geregistreerd (vóór maart 1989)

Om te concluderen dat een werk {{PD-US-1978-89}}, moet aan de vereisten van de vorige sectie worden voldaan en moet de komende vijf jaar een grondig onderzoek van het auteursrechtregister worden uitgevoerd.

Wat de specifieke definitie van "geen kennisgeving" betreft, is de 1984 Copyright Compendium vergelijkbaar met de editie van 1973:[20]

Weglating van auteursrechtelijke kennisgeving. Wanneer de kennisgeving wordt weggelaten van meer dan een relatief klein aantal kopieën of fonoplaten die op gezag van de houder van het auteursrecht worden verspreid, en de registratie binnen vijf jaar na de datum van publicatie zonder kennisgeving plaatsvindt, kan het Copyright Office waarschuwen dat de wet, naast de registratie, vereist dat een redelijke inspanning wordt geleverd om de kennisgeving toe te voegen aan alle kopieën of fonoplaten die in de Verenigde Staten nadat de omissie is ontdekt. Zie 17 U.S.C. 405(a).

Registratie. Registratie is niet mogelijk voor werken die zonder kennisgeving of met een fataal gebrekkige kennisgeving op gezag van de auteursrechthebbende zijn gepubliceerd, indien meer dan vijf jaar zijn verstreken sinds deze publicatie. Er zijn echter twee uitzonderingen op deze algemene regel: 1) wanneer de aankondiging is weggelaten van niet meer dan een relatief klein aantal exemplaren of fonoplaten die onder het publiek zijn verspreid; of 2) wanneer de kennisgeving is weggelaten in strijd met een uitdrukkelijk schriftelijk vereiste dat, als voorwaarde voor de toestemming van de auteursrechthebbende voor de openbare verspreiding van kopieën of fonoplaten, deze de voorgeschreven auteursrechtelijke kennisgeving bevatten. In deze twee gevallen is er geen registratie nodig om de omissie te corrigeren. Registratie in deze gevallen kan op elk moment tijdens het bestaan van het auteursrecht worden gedaan. Zie 17 U.S.C. 405(a).

Als er een kennisgeving is maar deze niet voldoet aan bepaalde beperkingen, kan deze vallen onder {{PD-US-defective notice-1978-89}}. De basisvereisten worden gegeven in de tekst van de copyrighttag.


Citaten

  1. Circular 1: Copyright Basics. US Copyright Office. Retrieved on 2019-03-14.
  2. Hirtle, Peter (2018-11-06). Copyright Term and the Public Domain in the United States. Retrieved on 2018-12-10.
  3. Copyright Law of the United States (Title 17) Chapter 1 Subject Matter and Scope of Copyright 101 Definitions. US Copyright Office. Retrieved on 2019-03-14.
  4. Circular 38a: International Copyright Relations of the United States 14. US Copyright Office. Retrieved on 2019-03-14.
  5. Copyright Law of the United States ( (Title 17)). US Copyright Office. Retrieved on 2019-03-14.
  6. Compendium II: Copyright Office Practices, § 1102.08(b)
  7. a b W:Compendium II: Copyright Office Practices, § 206.02(e)
  8. Compendium II: Copyright Office Practices, § 1102.08(b)
  9. 630 F.2d 905 (2d Cir, 1980), beschikbaar op http://www.altlaw.org/v1/cases/551553 en http://cases.justia.com/us-court-of-appeals/F2/630/905/238194/
  10. 536 F.2d 486 (2d Cir.) (in bank), beschikbaar op http://www.altlaw.org/v1/cases/554959 en http://www.coolcopyright.com/cases/fulltext/batlinsnydertext.htm
  11. http://about.usps.com/corporate-social-responsibility/stamp-collecting.htm#asc8
  12. http://about.usps.com/doing-business/rights-permissions/welcome.htm USPS site
  13. Omega S.A., v. Costco Wholesale Corp., 541 F.3d 982, 983.
  14. Fishman, Stephen (2014) Het publieke domein: hoe auteursrechtvrije geschriften, muziek, kunst en meer te vinden en te gebruiken, Nolo, p. 183 Retrieved on 29 August 2014. ISBN: 1413320287.
  15. [1]
  16. 17 U.S.C. § 21 (1947).
  17. Copyright Compendium I (1973), 4-5 tot 4-6.
  18. 17 U.S.C. § 7 (1947)
  19. Copyright Compendium I (1973), 4-8 tot 4-45.
  20. Copyright Compendium II (1984), 1000-13.

External links

Caution: The above description may be inaccurate, incomplete and/or out of date, so must be treated with caution. Before you upload a file to Wikimedia Commons you should ensure it may be used freely. Zie ook: Commons:Algemene disclaimer