Category:Sculptures in Svidník

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Bronzové plastiky vo Svidníku.

V okresnom meste sa nachádzajú sochárske práce v podobe troch bronzových plastik. Prvá bronzová plastika bola začlenená do komplexu národnej kultúrnej pamiatky Pomník vojakom Červenej armáde, ktorí zahynuli v 2. svetovej vojne pri Karpatsko-duklianskej operácii a následných operáciách, v roku 1944 až 1945. Je to bronzová socha, ktorá dostala pomenovanie vzdanie holdu padlému spolubojovníkovi. Jej autori sú národní umelci Jan Hána a Bartoša a sochu zhotovili v roku 1953.

Druhá bronzová plastika bola postavená v 60. rokoch 20. storočia a v heroickej póze zobrazuje básnika, publicistu a národného buditeľa rusínskych občanov Alexandra Pavloviča, významného činovníka v matičnom období 19. storočia.

Tretia bronzová plastika od národného umelca Jana Kulicha zobrazuje významnú postavu pre Svidníčanov a okolie armádneho generála a prezidenta ČSSR Ludvíka Svobodu.

František Gibala rodák z neďalekej Krajnej Poľany má v okresnom meste výtvarne práce – sochy: Útek z horiacej obce (pre vypálenú obec Zlatú Baňu v roku 1953) a socha Zvítanie, na oslavu príchodu vojakov Červenej armády na územie Slovenska. Obidve sochy, vytesané do pieskovca, sú umiestnené pred budovou Obvodného úradu vo Svidníku. Dnes sú v stave, ktorý si vyžaduje ich generálnu rekonštrukciu a odborné ošetrenie.

Subcategories

This category has the following 7 subcategories, out of 7 total.

Media in category "Sculptures in Svidník"

The following 8 files are in this category, out of 8 total.