Category:Sculpture of John of Nepomuk, Madonna and Child (Fegyvernek)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Magyar: Nepomuki Szent János-szoborcsoport, Fegyvernek, Jász-Nagykun-Szolnok megye. A szapárfalui római katolikus kápolna és a 4-es főút közötti parkban, háromszög alaprajzú, pilléreken nyugvó baldachinházban, csapott sarkú háromszög alapú, lépcsős emelvényen, ugyancsak háromszög metszetű, kiülő lábazattal, kiülő fejezetén félpálcával is tagozott, oldalain füzérdíszes pillértörzsön 1775-ben készült, Magyarországon egyedülálló szoborcsoport figurája. Elsődlegesen 300 méterrel keletre (47.23596, 20.53415), a Büdös-ér hídjánál, háromszög alaprajzú, kosáríves árkádívekkel nyitott, csehboltozatos, sátortetős, oromcsúcsán kereszttel koronázott baldachinházban állt a Berényi Terézia által emeltetett szoborcsoport. Ez a védőépület szántófölddel körülvéve ma is áll, de miután a meglehetősen leromlott állapotú alkotást 2020 őszén restaurálásra elszállították, a terület és az esetleges szolgalmi út feletti jogviták miatt a szobor a restaurálás 2022. szeptemberi végeztével nem eredeti helyére, hanem ideiglenesen a szapárfalui kápolnába került.[1] 2023 őszén a kápolnától délkeletre elterülő füves területen megindult az eredeti baldachinházhoz hasonló szerkezetű védőépület felépítése, 2024 májusában itt állították fel és szentelték újra a szobrot. 1958 óta műemlék (törzsszám: 4051; azonosító: 15388). A kompozíció központi alakja, Szűz Mária felhőgomolyagon ül, fejét csillagkoszorú övezi, saruba bújtatott bal lábával holdsarlót érint, figyelme Nepomuki Jánosra irányul. Két kezével a jobbján, magasba törő felhőormon álló kisded Jézust tartja, akinek fejét sugárkoszorú övezi, anyja karján nyugtatott baljában pálmaágat tart, és szintén Nepomukira tekint. Baljukon Nepomuki Szent János feléjük forduló, felhőkön térdepelő alakja, rendhagyó módon kecskeszakállat visel, egyébként megszokott papi ornátusában (csatos cipő, reverenda, csipkeszegélyű karing, almúcium), de hajadonfőtt. Mária felé nyújtott két kezével a gyónási titok megőrzésének szimbólumaként saját sugárkoszorúba vont, enyészettől mentes nyelvét tartja, ajánlja fel a Szent Szűznek, fejét csillagkoszorú övezi. Az Egri Hunor nevéhez fűződő restaurálás során megváltozott Mária és Jézus fejének mintázása, emellett Nepomuki János korábban két ujjal tartotta fel a nyelvét (hasonlóan a fertőszéplaki és jákfai szobrokhoz, illetve több magyarországi oltárkép-ábrázoláshoz). A ma a kezében látható nyelvábrázolás tipikusan oltárképzáradékok dísze, de itt az ikonográfiában megszokotthoz képest a nyelv 180 fokban megfordítva látható. A posztamens fejezetét felhőfodrok borítják, a hátsó oldalon ezek magasba törnek és a figurákra is ráfutnak. Nepomuki János lábánál, a fejezet homlokoldalán egy kulcs látható. Figuramagasság: kb. 110 cm. Tájolás: DK.
Object location47° 14′ 10.32″ N, 20° 31′ 50.7″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View all coordinates using: OpenStreetMapinfo
  1. Molnár-Révész Erika: Restauráltatták az országosan is egyedülálló Nepomuki-szobrot. @ Szoljon – Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportál, 2022. szept. 23.

Media in category "Sculpture of John of Nepomuk, Madonna and Child (Fegyvernek)"

The following 60 files are in this category, out of 60 total.