Category:Parc de la Ciutadella

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Category Parc de la Ciutadella on sister projects:
Wikipedia Wikipedia

ca:  en:  es:  fr:  nl:  sv:  
See more at interwikilinks (?)

Commons
Commons
Català: El Parc de la Ciutadella és un parc públic situat al barri de Ciutat Vella, de Barcelona, al triangle comprès entre l'Estació de França, l'Arc de Triomf i la Vila Olímpica, entre el Passeig Pujades, el Passeig Picasso i el carrer Wellington. Ocupa els terrenys de la ciutadella que ordenà construir Felip V per a dominar Barcelona i Catalunya després de la Guerra de Successió.
Français : Le Parc de la Ciutadella est un parc située dans la ville de Barcelone en Espagne. Il abrite en son sein des bâtiments gouvernementaux tel que le Parlement de Catalogne, des musées comme le Musée d'Art Moderne et un parc zoologique. La Ciutadella était une citadelle bâtie au début du XVIIIe siècle à la suite de la Guerre de succession. Les bourbons avaient alors besoin d'asseoir leur pouvoir en Catalogne et le firent grâce aux troupes de la citadelle.
Nederlands: Het Parc de la Ciutadella is het grootste park van Barcelona. Het is zeer populair onder de bewoners van Barcelona. Het dateert uit 1888 en herbergt een romantische tuin in Engelse stijl omringd door twee met bomen omzoomde boulevards, een monumentale waterval en een vijver. Op dit terrein staan verscheidene musea alsmede de dierentuin van Barcelona. Het Parc de la Ciutadella heeft een lange en interessante geschiedenis. Oorspronkelijk was het een fort, ontworpen in de vorm van een ster in 1715 door Prosper Verboom, voor de toenmalige koning Felipe V.
Svenska: Parc de la Ciutadella är en stor park i centrala Barcelona. Parken tillkom då man rev det gamla citadellet i mitten av 1800-talet vilket frigjorde ett stort markområde där omkring 65 hektar avsattes för parkanläggningen vilket senare minskades till hälften, på grund av finansiella problem blev parken bara hälften så stor som den ursprungligen var tänkt att bli. Parken finansierades med försäljningen av bostäder uppförda i närheten. Ersättningar utdelades även till de familjer som exproprierats när Flip V skulle bygga Citadellet.

This is a category about a historical garden indexed in the Catalan heritage register of Béns Culturals d'Interès Nacional and the Spanish heritage register of Bienes de Interés Cultural under the reference RI-52-0000030.


<nowiki>Parque de la Ciudadela; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Ciutadella Parkı; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Парк Цитаделі; 城堡公園; parc de la Ciutadella; 시우타데야 공원; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Ciutadella park; Ciutadella parkea; parc de la Ciutadella; Парк Цитадели; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Սյուտադելի զբոսայգի; 城堡公园; parc de la Ciutadella; シウタデリャ公園; parc de la Ciutadella; פארק המצודה; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parco della Cittadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; Parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parc de la Ciutadella; parque en Barcelona, España, Bien de Interés Cultural; バルセロナの公園; parc à Barcelone; park miejski w Barcelonie; פארק בברצלונה; stadspark in Barcelona, Spanje; parc públic de la ciutat de Barcelona; Parkanlage in Barcelona; urban park in Barcelona; parco di Barcellona; Barselona'da park; Parque Jardín de la Ciudadela; Ciudadela park; Parc de la Ciutadella</nowiki>
Parc de la Ciutadella 
urban park in Barcelona
Vista aèria (1961)
Upload media
Instance of
Named after
LocationSant Pere, Santa Caterina i la Ribera, Ciutat Vella, Barcelona, Barcelonès, Àmbit metropolità de Barcelona, Barcelona Province, Catalonia
Architectural style
Has part(s)
Heritage designation
Inception
  • 1872
Elevation above sea level
  • 6 m
Structure replaces
Map41° 23′ 17.2″ N, 2° 11′ 15.06″ E
Authority file
Wikidata Q301135
VIAF ID: 218412573
GND ID: 4822995-7
Library of Congress authority ID: sh85098278
IdRef ID: 113170483
National Library of Israel J9U ID: 987007565503205171
Asset of cultural interest code: RI-52-0000030
Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya code: 38
OpenStreetMap relation ID: 271463
Edit infobox data on Wikidata

Pages in category "Parc de la Ciutadella"

This category contains only the following page.

Media in category "Parc de la Ciutadella"

The following 144 files are in this category, out of 144 total.