Category:Margit körút, 15-17 (Manfréd Weiss Pension Fund Building)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
English:  : Built to luxury apartman house (rentable flats) ordered by Manfréd Weiss Pension Fund. Architects: Ferenc Domány and Béla Hofstätter. Built in 1938, Bauhaus style. Cylinder shaped lift, special shaped staircase, great views from flats, the drying room is a industrial heritage. - 15-17 Margit körút. Rómer Flóris utca and Mecset utca, Országút neighborhood, 2nd district of Budapest.
Magyar:  : „Dugattyús ház” luxusbérház. Tervezők: Hofstätter Béla és Domány Ferenc. A belsőépítészet tervezője Wigand László volt. A kivitelezők a Rothauser testvérek Lajos és József voltak. A lépcsőház fix illetve ollós karos nyitható vasablakait Braun Miklós készítette. A ház eredeti bérlői a társadalom felső rétegéből kerültek ki. A 'H' alaprajzú épület, két szárában vannak a lakások az összekötő részben a reprezentativ lépcsőház. Az épület domboldalra épült így a két lakószárny földszintje között másfél emelet szintkülönbség van. A homlokzat homokkővel borított. Sávablakos zárterkélyek és tömör mellvédes erkélyek találhatók. A lakások kétszob+hall illetve háromszoba+hall-osak voltak + egy két garzonlakás is készült, beépített fűrdőszoba berendezésekkel és gardróbszekrényekkel. A Rómer Flóris utcai nagylakások télikertet is kaptak. A Rómer Flóris utcai homlokzat épületsarkai és a gazdasági folyosók mellvédjei is mind lekerekítettek. A lépcsőház két henger alakú liftje miatt kapta az épület a „Dugattyús ház” elnevezést. A harmincas évekbeli pirosas gumipadló a lakásbejáratok előtt részben még megtalálható. Eredetileg Südfeld Gyula cégének, különleges, sakktáblamintás 'dél-amerikai fákból' készült ún. Deho tapétája borította a lépcsőházi falakat. A lépcsőház világítása egyedi tervezésű, csíkozott opálüveg anyagú kúpcsillárok és félkúp falikarok voltak. A kalorifer légfűtő berendezés levegője a földszint padlójának a rácsain át jutott a lépcsőházba és legfelső emeleti lifthenger rácsain szívták vissza. A porolóerkélyek a lépcsőházből nyílló kis folyosók voltak amelyek a nagylakások kamrájához konyhájához vezettek jelenleg a később leválasztott lakások vannak itt. A bejárati Fredal üvegszorítós bronz portálok és kapuk a Haas és Somogyi cég termékei. Ruskiczai márvány borítja a bejárati előcsarnok falát. Az ajtók keretezése siklósi barna márvány. A padló burkolata befelé világosodó csíkos Emergé gumibetét. Forrás: Budapest 100 2019 kiadvány, felelős kiadó: KÉK-Kortárs Építészeti Központ, kutatás: Harmath-Gyetvay Enikő [1] további források: Hajdú Virág és Ritoók Pál: Fény és Forma, 2005; Ferkai András Modern Házak, Városhéáza Kiadó 2009; Haba Péter és Szegő György: 111 év 111 híres ház, 2003. - Budapest, II. kerület, Országút városrész, Margit körút 15-17, Rómer Flóris utca, Mecset utca 1-3.


This is a category about a monument in Hungary. Identifier: 285

Object location47° 30′ 48.75″ N, 19° 02′ 05.86″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View all coordinates using: OpenStreetMapinfo

Media in category "Margit körút, 15-17 (Manfréd Weiss Pension Fund Building)"

The following 114 files are in this category, out of 114 total.