Commons:Engelleme politikası

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Blocking policy and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Blocking policy and have to be approved by a translation administrator.
Error: This page is not currently protected. Please request protection or remove the protection template.

Shortcut: COM:BP

Hizmetliler uygun olduğunda kullanıcılara engel koyma yetkisine sahiptir. Engellenen bir kullanıcının diğer şeylerin yanı sıra dosya düzenlemesi ve yüklemesi kısıtlanır. Genel anlamda, engellemeler Commons'a zarar verme veya işbirliği ortamını bozma potansiyeli olan davranışlar için son çaredir. Bu şekilde, engelleme cezalandırıcı değil önleyici bir tedbir olarak tasarlanmıştır; "soğutucu" engellemelere göz yumulmaz.

Kullanım

Engellemeler çeşitli nedenlerle uygulanabilir. Bunlardan en yaygın olanları aşağıda detaylandırılmıştır:

  • Vandalizm. Yıkıcı düzenleme veya yükleme engelleme ile sonuçlanabilir. Örneğin:
    • Gereksiz müstehcenlik eklenmesi
    • Kasıtlı olarak yanlış bilgi eklenmesi (örneğin sahte görüntü kaynakları)
  • Değişiklik savaşı.

Telif hakkı ihlalleri. Uygun olmayan lisanslı medyanın tekrar tekrar yüklenmesi bir hesabın engellenmesi için gerekçedir. Lisans sorunları nedeniyle bir kullanıcıyı engellemeden önce ve sonra Commons politikası hakkında açık açıklamalar ve uyarılar yapılmalıdır. Taciz. Öncelikle başka bir kullanıcı için düşmanca bir ortam yaratmak için kullanılan hesaplar ve IP adresleri engellenebilir. Bununla birlikte, kullanıcılar arasındaki iyi niyetli anlaşmazlıklar, dışarıdan girdi için Commons:Köy çeşmesi'ne getirilmelidir. Politika ihlalleri için bir kullanıcının katkılarını takip etmek taciz değildir.

  • Yetkisiz veya yanıt vermeyen bot hesapları. Commons topluluğu tarafından yetkilendirilmemiş bot hesaplarının Vikimedya Commons'ta çalışmasına izin verilmez ve kullanıcı tarafından açıklanamayan şüpheli bot benzeri düzenleme, tartışma gerçekleşene kadar engellenmelidir. Bot önerileri Commons:Botlar veya Commons:Köy çeşmesi adresinde tartışılabilir. Botlar önceden onay alınmadan Commons'ta çalıştırılamaz (bu onay Commons:Bots/Requests adresinden alınabilir).
  • Geçici olarak arızalı olan onaylanmış bot hesapları. Bu, bot sahibi sorunu çözene kadar ek hasarı önlemek içindir.
  • Uygunsuz kullanıcı adları.
  • Engellemeden kaçınma. Bir hizmetli, bir engellemeyi kasıtlı olarak atlatan bir kullanıcının engellemesini sıfırlayabilir ve kullanıcı engellemeyi atlatırken başka engellenebilir davranışlarda bulunursa engellemenin süresini uzatabilir. Bir engellemeyi atlatmak için kullanılan kullanıcı hesapları veya IP adresleri de engellenebilir ve engellenmelidir.
  • Yanıltmak, aldatmak, bozmak, fikir birliğini bozmak veya engellemelerden veya diğer yaptırımlardan kaçınmak için birden fazla hesabı kötüye kullanmak. İkincil hesaplar genellikle süresiz olarak engellenir. Birincil hesap, koşullara bağlı olarak yeni veya genişletilmiş engellemelere tabi olabilir veya olmayabilir.
  • Açık veya anonimleştirici vekiller genellikle Vikimedya genelindeki politikaya uygun olarak tespit edildikten sonra engellenirler. Bu tür engellemelerin normal süresi bir yıldır.

Hizmetliler için talimatlar

Engellemeden önce

  • Vandalizm, tekrarlanan telif hakkı ihlalleri ve manuel tanıtım faaliyetleri gibi yıkıcı davranışlara dayalı engellemeler için, tercihen bir engelleme uyarı şablonu kullanarak kullanıcının uygun şekilde uyarıldığından emin olun. Açık vekilleri ve uygunsuz kullanıcı adlarına sahip kullanıcıları engellerken uyarı gerekmez. Yalnızca otomatik spam gönderme, ciddi vandalizm veya taciz gibi ciddi şekilde yıkıcı amaçlarla kullanılan hesaplar ve IP adresleri de önceden uyarı yapılmadan engellenebilir.
  • Tartışmalı engellemeler, engellemeler ve korumalar panosunda, tercihen mümkünse uygulanmadan önce tartışılabilir. Genel bir kural olarak, şüphe duyduğunuzda engelleme yapmayın.
  • Aralık engelleri özellikle güçlü araçlardır ve bunların tartışılması özellikle teşvik edilmektedir. Süresi 24 saatten uzun olan aralık engelleri, olası etkinin değerlendirilmesi için bir denetçi ile görüşülmelidir.

Engellerken

  • Engellemeler kayıtlı kullanıcılara, IP adreslerine veya adres aralıklarına uygulanabilir.
  • Engellemeler cezalandırıcı olmaktan ziyade önleyici olduğundan, kullanıcının ilgili politikaları öğrenmesi ve davranışlarını ayarlaması için gereken süreyle orantılı bir engelleme süresi kullanın. Ayrıca kullanıcının geçmiş davranışlarını ve aksaklığın ciddiyetini de göz önünde bulundurun. IP adreslerini engellerken, aynı adresleri paylaşan masum üçüncü tarafların da etkilenebileceğini unutmayın.
  • Engelleme için bir neden belirtin. Gerekçede, engellenen kullanıcının neden engellendiğini anlamasına yardımcı olmak için tercihen ilgili politikalara bağlantılar kullanılmalıdır. Uygun olduğu durumlarda, engelleme nedenini belgeleyen farklar veya kalıcı bağlantılar da yardımcı olur.
  • Hesap oluşturma çoğu durumda engellenmelidir, ancak farklı bir adın oluşturulmasına izin vermek için uygun olmayan bir kullanıcı adı engellendiğinde izin verilebilir.
  • Engellenen kullanıcı tarafından kullanılan IP adreslerinin otomatik olarak engellenmesi genellikle yıkıcı davranış nedeniyle engellenen kullanıcılar için etkinleştirilmelidir. Hatalı çalışan botların ve kullanıcı adı politikasına uymayan kullanıcı adlarının engellenmesi gibi diğer çoğu durumda devre dışı bırakılmalıdır.
  • Engellenen kullanıcının tartışma sayfasını kullanmasını veya e-posta göndermesini yalnızca bu ayrıcalıkları kötüye kullanma olasılığı varsa engelleyin.

Engellemeden sonra

  • Engellenen kullanıcıyı, tercihen bir kullanıcı engelleme şablonu kullanarak bilgilendirin.
  • Engellenen kullanıcının kullanıcı tartışma sayfasını izleyin ve engelin kaldırılması taleplerinin yerine getirildiğinden emin olun.
  • Yıkıcı davranışa dayalı engellemeler, yıkıcı davranışın devam etmeyeceğine inanmak için bir neden varsa kaldırılmalıdır.
  • Tartışmalı engellemeler, uygulandıktan sonra engellemeler ve korumalar panosunda da tartışılabilir. Tekerlek savaşını önlemek için, başka bir hizmetli, orijinal engel lehine açık bir fikir birliği olmasa bile, yalnızca bunu yapmak için fikir birliği varsa bir engeli kaldırmalıdır.

Denetçi engellemeleri

Denetçilerin, birden fazla hesap veya IP adresinin kötüye kullanımından kaynaklanan aksaklıklar nedeniyle teknik denetçi kanıtlarına dayanarak bir düzenleyiciyi engellemesi gerekebilir. Bu engellemeler, engelleme özetinde {{Checkuserblock}} olarak işaretlenir ve bir denetçiye danışılmadan denetçi olmayanlar tarafından geri alınmamalıdır.

Denetçi verileri herkese açık olarak paylaşılamayacağından ve bir denetçi engellemesi kamuya açık olmayan diğer ilgili bilgileri içerebileceğinden, bir {{Checkuserblock}} için engellemeyi kaldırma başvurusu yalnızca bir denetçi tarafından incelenmelidir. Bir denetçiye danışmadan bir hizmetli tarafından bir denetçi engellemesinin geri alınması, izinlerin kaldırılmasıyla sonuçlanabilir.

Gözetmen engellemeleri

İstisnai durumlarda, kamuya açık olarak paylaşılamayan gözetim altındaki bilgilere dayanarak bir düzenleyicinin engellenmesi gerekebilir. Böyle bir durumda, mevcut gözetmenler grup fikir birliği temelinde ortaklaşa hareket edebilir. Yeterli sayıda gözetmen yoksa veya ek girdi gerekiyorsa Vikimedya kâhyalarına danışabilirler.

Acil durumlar haricinde, gözetmen olmayan hizmetliler, kendilerince bilinen ve daha sonra gözetim altına alınan bilgilere dayanarak engelleme yapmamalıdırlar. Böyle bir engellemenin gerekli olduğuna inanan bir hizmetli, gözetmenlerden biriyle özel olarak iletişime geçmeli veya oversight-commons@lists.wikimedia.org adresine e-posta göndermelidir.

Bu bölüm kapsamında yapılan her türlü engelleme, makul ölçüde sağlanabilecek arka plan malzemesiyle birlikte, gözetmenler tarafından ilk fırsatta topluluğa bildirilmelidir.

Bu bölüm kapsamında engellenen bir düzenleyicinin engeli, gözetmenlerin onayı olmadan kaldırılamaz. Gözetim engelinin gözden geçirilmesini isteyen bir düzenleyici, talebi grup olarak değerlendirecek olan gözetmenlere özel olarak başvurmalıdır. Engellenen düzenleyicinin tartışma sayfasında herkese açık ‘itirazlar’ kullanılmamalıdır ve yayınlananlar kaldırılabilir.

Bir engellemeye itiraz etme

Engellenen kullanıcılar engelin kaldırılmasını talep edebilecekleri konusunda bilgilendirilirler. Bunu kendi kullanıcı tartışma sayfalarına {{unblock|talep gerekçesi}} ekleyerek yapabilirler. Alternatif olarak, engelleyen hizmetliye veya başka bir hizmetliye e-posta yoluyla uygun bir gerekçeyle engellemenin kaldırılmasını talep edebilirler.

Uygun bir gerekçe neredeyse her zaman aşağıdakilerden birini içerecektir:

  • Engellemenin uygun olduğunun kabul edilmesi ve engellemeye neden olan davranışın tekrarlanmayacağına dair inandırıcı bir söz verilmesi
  • Bu ve diğer ilgili politika ve kılavuzlar temelinde engellemenin neden uygun olmadığına veya bir hata ya da istenmeyen bir yan etki olma ihtimaline ilişkin bir açıklama

Engel kaldırma talebi kabul edilebilir veya reddedilebilir. Başka bir hizmetli tarafından konulan bir engelin kaldırılması talebini kabul etmeden önce, incelemeyi yapan hizmetli - bariz ve tartışmaya açık olmayan durumlar haricinde - engellemeyi yapan hizmetliye danışmalıdır. Kullanıcı tartışma sayfalarında yapılan talepler yalnızca olaya müdahil olmayan bir hizmetli tarafından reddedilebilir. {{checkuserblock}} ile işaretlenmiş engellemeler için engel kaldırma talepleri bir gözetmen tarafından incelenecektir.

Uygun nedenler olmaksızın tekrarlanan engel kaldırma taleplerinde bulunmak kötüye kullanım olarak değerlendirilebilir. Yukarıda belirtildiği gibi, kendi kullanıcı tartışma sayfasını düzenleme ve/veya e-posta gönderme yetkisini bu şekilde veya başka bir şekilde kötüye kullanan veya kötüye kullanma ihtimali olan kullanıcıların bu ayrıcalıklarından biri veya her ikisi de iptal edilebilir ve bu da bu ayrıcalıkların engel kaldırma talepleri için kullanılmasını engeller.

Ayrıca bakınız