Commons:Afbeelding van de dag/Instructies

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Picture of the day/Instructions and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Picture of the day/Instructions and have to be approved by a translation administrator.

Iedereen kan een foto van de dag selecteren uit de Uitgelichte foto's die nog geen Foto van de dag zijn geweest. Uitgelichte foto's zijn geselecteerd door te stemmen op een van de kandidaten.

Een afbeelding toevoegen

De stappen om een afbeelding toe te voegen:

  1. Zoek een geschikte uitgelichte afbeelding die nog niet is gebruikt als foto van de dag. Een lijst met afbeeldingen die mogelijk bruikbaar zijn voor Afbeelding van de Dag, staat hier. Probeer het type afbeelding te variëren, zodat er niet alleen de ene week dierenbeelden zijn, gevolgd door de volgende week alleen landschappen.
  2. Als u de keuze heeft uit afbeeldingen, kies dan een afbeelding die sterke steun had tijdens het nominatieproces.
  3. Zoek een datum die nog geen foto van de dag heeft, door te kijken naar de eigen galerij. Sommige afbeeldingen hebben verbindingen met specifieke datums die goede keuzes kunnen zijn. Als de datum al bezet is, probeer dan een andere dag te vinden of stel de opname een jaar van tevoren uit. Voorbeelden:
    • Historische gebeurtenissen op de dag van het jaar dat de gebeurtenis plaatsvond
    • Portretten op de dag van geboorte of overlijden
    • Voor landschaps- en natuurfoto's, een datum dicht bij de dag van het jaar waarop de foto is gemaakt
  4. Ga naar de gekozen datum op de galerij en klik op de rode link genaamd "change image". Voeg de afbeeldingsnaam van uw geselecteerde afbeelding zonder het voorvoegsel File:' toe aan dat sjabloon (als de afbeelding "File:Abc.jpg" is, mag het sjabloon alleen "Abc.jpg" bevatten). Sla het sjabloon op.
  5. Voeg een korte beschrijving van de afbeelding toe in een taal die u kent (door de rode sjabloon naast de afbeelding te bewerken). Gebruik {{Potd description}}. Het is goed als de beschrijving links bevat naar goed samengestelde afbeeldingsgalerijen (in de main namespace) op Commons, zodat bezoekers nog meer interessante afbeeldingen kunnen vinden.
  6. Voeg vervolgens dit sjabloon toe: {{picture of the day|year=0000|month=00|day=00}} op de pagina van de geselecteerde afbeelding, wijzig |year=0000, |month=00 en |day=00 met het goede jaar, maand en dag.
  7. Er geldt een limiet van twee afbeeldingen/maand per auteur (vanaf januari 2021)

Afbeelding van de dag aanpassen

Het wordt over het algemeen afgeraden om bestaande inzendingen te vervangen door andere. Maar in sommige gevallen kan het worden gedaan:

  • De oorspronkelijke opname bood over een paar dagen gezien geen redelijke diversiteit in onderwerpen, makers, enz.
  • Er zijn substantiële argumenten om een afbeelding te vervangen door een dat veel beter past bij die dag.
  • De originele foto is niet geschikt voor de Hoofdpagina (voorbeeld).

Het vervangen van het ene beeld door het andere op basis van een argument dat het een beter beeld is, is geen geldig argument. De meeste afbeeldingen die zijn gepromoveerd tot uitgelichte status zijn allemaal even waardig voor opname op POTD zodra ze zijn gepromoot. Als u denkt dat een huidige ongebruikte uitgelichte afbeelding niet voldoet aan de huidige normen voor uitgelichte afbeeldingen, kunt u deze dan nomineren voor het verwijderen uit de lijst. Als het verwijderen van de lijst lukt, wordt de afbeelding verwijderd uit de groep ongebruikte uitgelichte afbeeldingen.

Het veranderen van een Afbeelding van de dag moet zo vroeg mogelijk gebeuren, zodat er tijd is voor vertalers om nieuwe bijschriften in verschillende talen te schrijven en indien nodig om de verandering te bespreken.

Als een vervanging wordt uitgevoerd, is het de verantwoordelijkheid van de vervangende gebruiker om:

  1. De originele afbeelding te verplaatsen naar een vacante dag inclusief reeds voltooide vertalingen. (Niet van toepassing als het origineel ongeschikt was als Afbeelding van de Dag.)
  2. Werk de sjablonen van POTD bij in de bestandsbeschrijvingen van zowel de nieuwe als de oude afbeelding.