File:Tropenmuseum Royal Tropical Institute Objectnumber 10018986 Altaar met godenbeelden en dansattrib.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(674 × 700 pixels, file size: 89 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands: Repronegatief. Foto van het interieur van een Kumanti-tempel met een beeld (punsu), dat wit beschilderd is met kaolien en zwart, vermoedelijk met houtskool. Ook de kromme stokken, kokotie zijn bij het altaar geplaatst .

Boven het beeld hangen 3 Awidja's (magische bezems, attributen van de Winti priester). De potten onder het beeld bevatten armbanden. Er staat een fles om plengoffers te brengen.

Kumanti : de Kumanti goden zijn verdeeld in vijf categorieën, en de meeste goden zijn gerelateerd aan de dierenwereld. In het algemeen wordt een Kumanti god met veel respect behandeld. Hij wil de rust en vrede onder de mensen bewaren. En hij zal daarom boos worden als mensen in zijn omgeving zich gewelddadig gedragen. Hij zal dan proberen, door actie de vrede te laten terugkeren. Indien nodig zal hij geweld gebruiken. Hij is ook bekend om zijn medische kennis. De vijf categorieën zijn:

Djadjaa Dit is de belangrijkste god. Hij spreekt dezelfde taal als de andere vier.

Djebii Deze god komt af van de puma, ocelot of jaguar

Kalamasunu of Opete Dit is de aasgier. Degene die bezeten zijn van deze god imiteren deze vogel. De dansbewegingen stellen ook de bewegingen van deze vogel voor.

Bunsuki Deze god komt van de rivier, speciaal van de plekken waar twee rivieren samen stromen. Bij de Ndyuka worden deze Tando genoemd. Deze worden gezien als de natuurlijke geboorteplaats van de Bunsuki, onder andere goden. De Bunsuki reist zowel onder als boven water. Hij is bekend met het volgende gezegde: 'Mi e yeew fu ondoo bunsu. Ik kan onder water zien Mi e yeew fu tapu bunsu. Ik kan boven water zien. Dit betekent dat deze god alles kan observeren wat zowel onder als boven water gebeurt. Hij is evenals de andere goden alomtegenwoordig.

Yaw, Dit zijn de pakira : lichaamsdelen, van een bosvarkensoort. Pakira worden vaak gebruikt om attributen te maken die gebruikt worden door een medium van de yaw als hij in trance is. Zo worden haren van dit dier gebruikt om armbanden van te maken.



. Altaar met godenbeelden en dansattributen

Interieur van tempeltje in dorp van Kapitein Dafti.
Undetermined language : Koemanti oso
Date
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Unknown authorUnknown author

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current18:36, 9 September 2009Thumbnail for version as of 18:36, 9 September 2009674 × 700 (89 KB)KITbot (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{nl|1=Repronegatief. Foto van het interieur van een Kumanti-tempel met een beeld (punsu), dat wit beschilderd is met kaolien en zwart, vermoedelijk met houtskool. Ook de kromme stokken, kokotie zijn bij h

There are no pages that use this file.

Metadata