File:SGI Indy (1).jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(3,732 × 2,369 pixels, file size: 4.05 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Svenska: Mikroskopet PHOIBOS är en svensk uppfinning, utvecklad av en grupp doktorander vid KTH:s fysikinstitution under handledning av Peter Wallén. Projektet påbörjades under tidigt 1980-tal. De första industriellt framställda exemplaren av instrumentet gjordes omkring år 1985 på groddföretaget ”Sarastro” på den just etablerade teknikparken ”Teknikhöjden” i KTH:s omedelbara närhet.

Förhistorien till PHOIBOS omfattar ett antal konstruktioner i form av skannande mätmaskiner och digitala bildläsare. De har alla det gemensamt, att opto-mekanisk skanning kommer till användning. Den första i raden är från 1965 och ersatte ett tidigare manuellt förfarande vid mätning av fotograferade optiska spektra. I slutet av raden står en mikroskopskanner från mitten av 70-talet. Den byggdes för en medicinsk forskargrupp i Uppsala och fick där mångårig användning.

1960 inträffade en sak som i sinom tid, dvs 20 år senare, kom att påverka apparatbyggande vid institutionen på ett radikalt sätt. Lasern blev uppfunnen.

I slutet av 1970-talet drogs riktlinjerna upp för det, som skulle komma att bli PHOIBOS. Utmaningen var att skapa en skanner, som möjliggjorde digital registrering av bilder från ett fluorescensmikroskop. Lasern var en ideallsk ljuskälla för att excitera fluorescens från det mikroskopiska objektet, som kunde vara en biologisk cell. Den gjorde det möjligt, att åstadkomma en i det närmaste punktformig belysning på valfri plats i mikroskopets fokalplan.
Date
Source https://digitaltmuseum.org/021027308951/persondator
Author Wallén, Peter

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution
This file is licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current01:11, 7 October 2021Thumbnail for version as of 01:11, 7 October 20213,732 × 2,369 (4.05 MB)ThisIsNotABetter (talk | contribs)Uploaded a work by Wallén, Peter from https://digitaltmuseum.org/021027308951/persondator with UploadWizard

There are no pages that use this file.

Metadata