File:David en Bathseba, BK-2012-19.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(5,760 × 6,201 pixels, file size: 5.04 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): David en Bathseba
Objecttype: gebrandschilderd glas ruit
Objectnummer: BK-2012-19
Omschrijving: David en Bathseba (2 Samuel 11:2). Ruit van gebrandschilderd glas in grisaille en zilvergeel, boogvormig. De scene wordt aan de gebogen bovenzijde afgesloten door een rand van Gotisch acanthuswerk, voortspruitend uit de rand van de voorstelling. De ruit behoort tot een reeks gewijd aan oudtestamentische scenes uit het leven van David.

Vervaardiging
Vervaardiger: vervaardiger: anoniem
Plaats vervaardiging: Nederlanden
Datering: ca. 1520
Fysieke kenmerken: glas, pigmenten, lood
Materiaal: glas pigment lood
Techniek: brandschilderen
Afmetingen: h 22 cm. × b 17 cm.

Toelichting
Het betreft een van een drietal uiterst zeldzame glasruitjes. De zeldzaamheid wordt veroorzaakt door het relatief grote formaat, de bijzondere voorstellingen, de afwijkende vorm en door het ensemble. Er zijn geen andere Nederlandse ruitjes bekend van dit formaat. De scene met David en Abisaï is buitengewoon zeldzaam in de Nederlandse kunst. De scene met David die het hoofd van Goliath op zijn zwaard meevoert is duidelijk geinspireerd door een voorstelling van Lucas van Leyden, die tegenwoordig alleen nog bekend is in een prent van Jan Saenredam uit 1600. Van deze voorstelling, die Van Mander expliciet in verband brengt met een gebrandschilderd glasruitje in het bezit van Goltzius, is een grisaille-ruitje bekend in Milaan (Biblioteca Ambrosiana). De oorspronkelijke, verloren gegane voorstelling van Lucas stamt uit ca. 1515-1520 (mededeling Huigen Leeflang) en biedt een datum post quem voor deze drie ruitjes. Vanwege hun nog laat-Gotische karakter zullen ze niet veel later dan 1520 zijn ontstaan.

Verwerving en rechten
Credit line: Schenking van mevrouw M.A. Kikkert-Verheus, Amsterdam
Verwerving: schenking 26-nov-2012
Copyright: Publiek domein
Date circa 1520
date QS:P,+1520-00-00T00:00:00Z/9,P1480,Q5727902
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.512675
Author Rijksmuseum

Licensing[edit]

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current07:49, 7 December 2019Thumbnail for version as of 07:49, 7 December 20195,760 × 6,201 (5.04 MB)Mr.Nostalgic (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''David en Bathseba<br>'''Objecttype:''' gebrandschilderd glas ruit <br>'''Objectnummer:''' BK-2012-19<br>'''Omschrijving:''' David en Bathseba (2 Samuel 11:2). Ruit van gebrandschilderd glas in grisaille en zilvergeel, boogvormig. De scene wordt aan de gebogen bovenzijde afgesloten door een rand van Gotisch acanthuswerk, voortspruitend uit de rand van de voorstelling. De ruit beho...

The following page uses this file:

Metadata