File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten dubbelmasker vuurspuwer TMnr 2813-3.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Houten_dubbelmasker_vuurspuwer_TMnr_2813-3.jpg(700 × 525 pixels, file size: 166 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Nederlands: MaskerNederlands: Houten dubbelmasker, vuurspuwerLocal name: Kouroubla
Title
Nederlands: Masker
Nederlands: Houten dubbelmasker, vuurspuwer

Local name: Kouroubla
Description
Nederlands: Het masker wordt Kouroubla genoemd, de inheemse naam 'Kouroubla joug' betekent 'kop van Kouroubla', 'gbon joug' is 'kop van een hond'. Het masker wordt door het Kouroubla-genootschap gebruikt bij het opsporen en vervolgen van heksen. Kouroubla-genootschappen komen voor bij de volgende groepen: leerbewerkers (dijéli), smeden (founoug), edelsmeden (fabélé) en houtsnijders (koulibélé). Deze genootschappen zijn zeer oud en gevreesd, met name degene die het masker draagt. Hij gaat er in de nacht van donderdag op vrijdag op uit en houdt heksen aan die men dan kan horen schreeuwen en om vergiffenis vragen als ze niet publiekelijk hun geheimen onthuld willen zien.

De Kouroubla maskerdrager gaat er eveneens op uit bij de begrafenis van een notabele, die lid was van het genootschap. Bij deze gelegenheid zou er vuur uit zijn bek komen.

Bij de smeden en goudsmeden wordt de Kouroubla maskerdrager vergezeld van een andere gemaskerde figuur, voorstellende een zwarte panter (yébligé) die de eerste moet beschermen bij zijn heksenjacht en die in het bezit is van andere medicamenten en in elke hand een zweepje heeft.

De Kouroubla heeft geen horens en wordt tevens gebruikt in het kader van het Poro-genootschap tijdens de slotrituelen. Bij deze gelegenheid is de maskerdrager voorzien van een trom en een grote 'mantel' van vezels. Ter versterking van zijn bovennatuurlijke macht worden op het masker, bij de neuswortel en op de top, kleine hertenhorentjes met bepaalde substantie, veren van een speciale vogelsoort en stekels van het stekelvarken gestoken.

Het zien van Kouroubla maskers kan voor vrouwen en niet geïnitieerde fatale gevolgen hebben, zoals eveneens het zien van andere maskers uit deze categorie het geval is.

Het houten dubbelmasker stelt volgens Fagg vermoedelijk een hyena voor (1958: pl. 105). De naam vuurspuwer is ontleend aan het feit dat er tondel in de bek van het masker gebrand wordt, soms ook in het 'vuurpotje' boven op de schedel. Op dit exemplaar zijn echter geen brandsporen aangetroffen.
Date before 1959
date QS:P571,+1959-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1959-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions 37 x 29,5 x 68,5cm (14 9/16 x 11 5/8 x 26 15/16in.)
Accession number
2813-3
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Sene, Senufo, Siena
Functionele categorie: death and mourning, dood en rouw, initiatie, initiation, magical protection, magische bescherming en afweer
Geografische Herkomst: Côte d'Ivoire, Ivoorkust, Ivory Coast
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: kleurstof, pigment
Techniek: Beschilderd, Gesneden
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current11:35, 21 July 2012Thumbnail for version as of 11:35, 21 July 2012700 × 525 (166 KB)M.casanova (talk | contribs)

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata