File:Beker met personificaties van de vier werelddelen, BK-1961-104.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(4,022 × 4,022 pixels, file size: 1.12 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Beker met personificaties van de vier werelddelen
Objecttype: beker
Objectnummer: BK-1961-104
Opschriften / Merken: inscriptie, op respectievelijke plinten, radgraveren: ‘EUROPA; ASIA; AFRICA; AMERICA’inscriptie, onder de voorstellingen, radgraveren: (DIT ZYN VIER DEELLEN RYCK VAN SCHATTEN VOLCK EN STEDE: HAER HEIL BESTAET IN RUST HET AARDTRIJCK BLOEIT DOOR VREDE 1660)
Omschrijving: Ingestoken bodem. Cilindrisch lichaam. Op de het lichaam zijn de vier werelddelen weergegeven. Europa wordt gepersonificeerd door de Amsterdamse burgemeester Joan Huydecoper (1599-1661), met een gevederde hoed, staand voor zijn buitenhuis Goudesteijn, in een landschap met koeien en zwanen. Zijn linkerhand rust op een ovaal schild met zijn wapen, en hij staat op een plint met de inscriptie EUROPA. Op de achtergrond rechts een rijtuig, getrokken door paarden. Azië wordt gepersonificeerd door een man met tulband en een staf in zijn rechterhand. Hij staat op een plint met de inscriptie ASIA in een landschap met bomen, een aap en een dromedaris. Afrika wordt gepersonificeerd door een man in een dierenhuid, gezien van achteren, in een landschap met palmen, een olifant, een liggende kameel, een lopende vogel en bergen. In zijn rechterhand houdt hij een pijl, in zijn linkerhand een boog, op zijn rug hangt een pijlenkoker. Hij staat op een plint met de inscriptie AFRICA. Amerika wordt gepersonificeerd door een man met een verentooi, een pijlenkoker op de rug, pijl en boog in de linkerhand en met een papegaai in de rechterhand. Hij staat op een plint met de inscriptie AMERICA aan de oever van een rivier in een landschap met bomen, een aap, een vos en twee honden (?). Op de rivier een man in een roeiboot, aan de overzijde van de rivier zijn twee mannen bezig met een braadspit. De vier scènes zijn van elkaar gescheiden door middel van zuilen, die met elkaar verbonden zijn door voluten. Op de kapitelen van de zuilen, te beginnen met de zuil ter linkerzijde van Europa, zitten een pauw, een aap, een pelikaan en een papegaai. Onder de voorstellingen een doorlopende band met de inscriptie: DIT ZYN VIER DEELLEN RYCK VAN SCHATTEN VOLCK EN STEDE: HAER HEIL BESTAET IN RUST HET AARDTRIJCK BLOEIT DOOR VREDE 1660.

Vervaardiging
Vervaardiger: glasblazer: anoniem, glasgraveur: anoniem
Plaats vervaardiging: glasblazer: Nederlandglasgraveur: Noordelijke Nederlanden
Datering: 1660
Fysieke kenmerken: helder, kleurloos glas met radgravure
Materiaal: glas
Techniek: Façon de Venise / radgravure / glasblazen
Afmetingen: h 8,7 cm × d 9,3 cmgrondvlak: d 7,7 cm.

Onderwerp
Wat: America represented allegorically; 'America' (Ripa). Native peoples of North America
Wanneer: 1660 - 1660
Waar: Amsterdam
Wie: Joan Huydecoper van Maarseveen (I)

Verwerving en rechten
Verwerving: aankoop 1961
Copyright: Publiek domein
Date
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.344361
Author Rijksmuseum

Licensing[edit]

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current12:31, 8 December 2019Thumbnail for version as of 12:31, 8 December 20194,022 × 4,022 (1.12 MB)Mr.Nostalgic (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Beker met personificaties van de vier werelddelen<br>'''Objecttype:''' beker <br>'''Objectnummer:''' BK-1961-104<br>'''Opschriften / Merken:''' inscriptie, op respectievelijke plinten, radgraveren: ‘EUROPA; ASIA; AFRICA; AMERICA’inscriptie, onder de voorstellingen, radgraveren: (DIT ZYN VIER DEELLEN RYCK VAN SCHATTEN VOLCK EN STEDE: HAER HEIL BESTAET IN RUST HET AARDTRIJCK BLOEIT...

There are no pages that use this file.

Metadata