File:WLM - M.arjon - Purmerend Weerwal 12 Gevelsteen.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(2,951 × 2,212 pixels, file size: 1.93 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description

De familie van der Ley was in het jaar 1713 eigenaar van de zeepziederij, Pieter Pieterz van der Ley voerde het bewind.

De Rievier De Ley Ao.1713

Gevelstenen brengen de functie van een gebouw of het beroep, de naam of geloofsovertuiging van de bouwer of bewoner tot uitdrukking. Vaak werden taalgrapjes of rebussen gebruikt om uit te beelden wat bedoeld werd.

Op de onderste gevelsteen wordt aangegeven dat het om Seepsiederij de Swaan gaat, en de zwaan bovenop het tweede reliëf herhaalt de naam van het bedrijf.

Het bovenste reliëf zal gezien de aanwijzing die wordt gegeven met de naam van de rivier, de naam van de eigenaar Van der Ley verbeelden. De opdrachtgever tot het maken van het gevelreliëf ‘De Rievier De Ley’ anno 1713 zal Pieter Pieterz van der Ley zijn geweest die in 1717 overleed.

We zien een bron, stromend water en de oeverplant lisdodde (met ‘fakkels’) en de aanduiding ‘rievier de Ley’. Het is een riviertje bij Tilburg dat ontspringt in de buurt van Baarle Nassau.

Daarmee is de achternaam verbeeld. Het woonhuis wordt in 1652 aangeduid met “op ’t Oevert” (de latere Weerwal), het tafereel refereert mede aan deze naam.

De figuur is waarschijnlijk boeteprofeet Johannes de Doper waarmee de doopsgezinde Van der Ley zijn geloofsovertuiging uitdraagt. De Doper doopte zijn volgelingen in de rivier. Het gereedschap met het platte blad is mogelijk een roerspaan voor de zeepkuipen.

This is an image of rijksmonument number 32204

Information from structured data:

Date
Source Purmerend Weerwal 12 Gevelsteen
Author Marjon from The Netherlands
Object location52° 30′ 37.49″ N, 4° 56′ 52.32″ E Kartographer map based on OpenStreetMap.View this and other nearby images on: OpenStreetMapinfo

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This image, originally posted to Flickr, was reviewed on 20 September 2010 by the administrator or reviewer Multichill, who confirmed that it was available on Flickr under the stated license on that date.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current20:20, 20 September 2010Thumbnail for version as of 20:20, 20 September 20102,951 × 2,212 (1.93 MB)BotMultichillT (talk | contribs){{Information |Description=De familie van der Ley was in het jaar 1713 eigenaar van de zeepziederij, Pieter Pieterz van der Ley voerde het bewind. De Rievier De Ley Ao.1713 Gevelstenen brengen de functie van een gebouw of het beroep, de naam of geloofs

There are no pages that use this file.

Metadata