File:Reproductie van een wandtapijt over de Spaanse Armada (22-23 juli), RP-P-1987-34-11.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(9,669 × 7,418 pixels, file size: 12.35 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Reproductie van een wandtapijt over de Spaanse Armada (22-23 juli)
Objecttype: prent boekillustratie albumblad
Objectnummer: RP-P-1987-34-11
Omschrijving: Engelse en Spaanse vloot in Het Kanaal in de buurt van de Isle of Portland en Weymouth, met bovenaan het wapen van de Engelse koningin Elizabeth I. Op de voorgrond breekt een mast van een van de schepen af. De voorstelling (genummerd V) is gevat in een ornamentrand met acht portretten van bevelhebbers van de Engelse vloot. Midden boven het portret van Charles Howard, Lord High Admiral en opperbevelhebber van de Engelse vloot tegen de Spaanse Armada. Boven en onder tussen de portretten scheepsboegen met speren en vaandels en geflankeerd door putti. Zij blazen op een bazuin of schelp, trommelen, schrijven etc. Links en rechts staan vier putti bij een triomf- of gedenkzuil. Twee putti versieren de zuil met guirlandes. Een derde putti schrijft de gebeurtenissen op een in boek; de vierde heeft een zwaard en ouroboros in de hand. De ouroboros is een slang die in zijn eigen staart bijt en is daarmee een symbool van de eeuwigheid. Verder twee adelaars met bliksemschichten, de vier winden en twee leeuwen met zuil of drietand en een wapenschild. De rechter toont het Anker van Hoop, het wapen van de Engelse Admiraliteit. De voorstelling maakt deel uit van een boek over de Spaanse Armada en de tapijten die daarover in opdracht van Charles Howard werden gemaakt.

Vervaardiging
Vervaardiger: prentmaker: John Pine (vermeld op object), naar tekening van: Clement Lemprière (vermeld op object), naar ontwerp van: François Spieringnaar tekening van: Hendrik Cornelisz. Vroominspirator: Robert Adamsuitgever: John Pine (vermeld op object)
Plaats vervaardiging: Londen
Datering: 24-jun-1739
Fysieke kenmerken: ets en gravure, gedrukt van twee platen in zwart en groen
Materiaal: papier
Techniek: graveren (drukprocedé) / etsen
Afmetingen: plaatrand: h 247 mm (binnen) × b 478 mm × h 389 mm (buiten) × b 612 mm

Toelichting
Reproductie van een wandtapijt gemaakt in opdracht van Charles Howard (1536-14 december 1624), Lord High Admiral. Het tapijt werd geweven door Francis Aertsz Spierincx in Delft, naar het karton van Hendrik Cornelisz Vroom. Vroom gebruikte als leidraad voor zijn ontwerp een getekende kaart van Robert Adams uit 1588 of de prent die daarvan twee jaar later werd gemaakt en uitgegeven door Augustine Ryther. Deze reproductie werd volgens de tekst van de prent gegraveerd door John Pine naar de tekening die Clement Lemprière van het tapijt maakte. Het tapijt zelf ging in 1834 bij een brand verloren.

Onderwerp
Wat: battle (+ naval force), tapestrycoat of arms (as symbol of the state, etc.), parts of ship's exterior: bowcupids: 'amores', 'amoretti', 'putti'obelisk, needlearmorial bearing, heraldrywind as a human face, blowing with rounded cheeks. Vergaan van de Spaanse Armada
Wanneer: 1588-07-22 - 1588-07-23
Wie: Elizabeth I Tudor (koningin van Engeland). Charles Howard. Sir John Hawkins. Sir Martin Frobisher. Sir Thomas Garrat. Sir Roger Toundsand. Sir Will. Winter. Sir Robert Carey. Henry Percy 9th earl of Northumberland

Verwerving en rechten
Credit line: Aankoop uit het F.G. Waller-Fonds
Verwerving: aankoop 1987
Copyright: Publiek domein
Date
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.601711
Author Rijksmuseum

Licensing[edit]

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current00:51, 5 December 2019Thumbnail for version as of 00:51, 5 December 20199,669 × 7,418 (12.35 MB)Mr.Nostalgic (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Reproductie van een wandtapijt over de Spaanse Armada (22-23 juli)<br>'''Objecttype:''' prent boekillustratie albumblad <br>'''Objectnummer:''' RP-P-1987-34-11<br>'''Omschrijving:''' Engelse en Spaanse vloot in Het Kanaal in de buurt van de Isle of Portland en Weymouth, met bovenaan het wapen van de Engelse koningin Elizabeth I. Op de voorgrond breekt een mast van een van de sche...

There are no pages that use this file.

Metadata