File:Mjuk mössa av svart sidenatlas - Nordiska museet - NM.0028539 (1).jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(2,088 × 1,684 pixels, file size: 1.11 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents
Rosfinka   (Wikidata search (Cirrus search) Wikidata query (SPARQL))
Photographer
Elisabeth Eriksson    wikidata:Q51794104
 
Authority file
creator QS:P170,Q51794104
Title
Rosfinka
Description
Svenska: Mjuk mössa av svart sidenatlas, skuren i ett nackstycke och ett framstycke med snibb i pannan och täckande öronen.Rikt broderad med blommor och bladbårder i plattsöm, stjälksöm och schattersöm med löstvinnat silke i mörkt orange, blågrönt gult och vitt i blommorna och med mörkt tegelrött i de avgränsande bladbårderna. Foder av tämligen grov linnelärft, för att ge en viss stadga.

Sådana mjuka mössor kallades i Hälsingland rosfinka och till dem brukades inte stycke. Den här varianten kallas Milesmössor efter tillverkaren som hette Mila Vidmark och var hustru i andra giftet till landshövding Vidmark. Hon gjorde dem på beställning när han var lantmätare och hade skiftesförrättning i bygden. Den är över 50 år gammal vid förvärvet 1880.

Bör alltså ha använts i början av 1800-talet.

Modellen är en kvarleva av kvinnomössor moderna i slutet av 1500-och början av 1600-talet.


Berit Eldvik mars 2005
Original caption
InfoField
Note: For documentary purposes the original description provided by the Nordiska museet has been retained. Factual corrections and alternative descriptions are encouraged separately from the original description. Additionally errors can be reported at this page.
Mjuk mössa av svart sidenatlas, skuren i ett nackstycke och ett framstycke med snibb i pannan och täckande öronen.Rikt broderad med blommor och bladbårder i plattsöm, stjälksöm och schattersöm med löstvinnat silke i mörkt orange, blågrönt gult och vitt i blommorna och med mörkt tegelrött i de avgränsande bladbårderna. Foder av tämligen grov linnelärft, för att ge en viss stadga.

Sådana mjuka mössor kallades i Hälsingland rosfinka och till dem brukades inte stycke. Den här varianten kallas Milesmössor efter tillverkaren som hette Mila Vidmark och var hustru i andra giftet till landshövding Vidmark. Hon gjorde dem på beställning när han var lantmätare och hade skiftesförrättning i bygden. Den är över 50 år gammal vid förvärvet 1880. Bör alltså ha använts i början av 1800-talet. Modellen är en kvarleva av kvinnomössor moderna i slutet av 1500-och början av 1600-talet.

Berit Eldvik mars 2005
Insamlingsnummer: 675


Ämnesord: Dräkt : Huvudbonader : Mössor
institution QS:P195,Q1142142
Accession number
Source

Elisabeth Eriksson / Nordiska museet

Permission
(Reusing this file)
w:en:Creative Commons
attribution
This file is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International license.
Attribution: Elisabeth Eriksson / Nordiska museet
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
Other versions

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current13:25, 14 December 2018Thumbnail for version as of 13:25, 14 December 20182,088 × 1,684 (1.11 MB)AliciaFagervingWMSE-bot (talk | contribs){{Photograph | photographer = {{Creator:Elisabeth Eriksson}} | title = Rosfinka | description = {{sv|Mjuk mössa av svart sidenatlas, skuren i ett nackstycke och ett framstycke med snibb i pannan och täckande öronen.Rikt broderad med blommor och bladbårder i plattsöm, stjälksöm och schattersöm med löstvinnat silke i mörkt orange, blågrönt gult och vitt i blommorna och med mörkt tegelrött i de avgränsande bladbårderna. Foder av tämligen grov linnelärft, för att ge en viss stadga. Sådana mjuka...