File:Den indiske "profet" på avveier (1939) (18235066485).jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(7,282 × 3,609 pixels, file size: 19.45 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description

Format: Avisutklipp Dato / Date: 1 August 1939 Sted / Place: Trondheim

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: Bidragsfogden - Saksarkiv - Day, Biswas (1939)

Merknad: Biswas Day er nevnt i forfatter og eventyrer Ole Eilifsens reiseskildringer fra India. Fra forordet:

"Min venn sadhu Joseph Dhanapati Biswas Day fortalte mig denne indiske lignelse engang, da samtalen gjaldt forholdene og tilstanden i India:

Tre blinde menn bad engang en vismann om å beskrive for dem hvordan en elefant ser ut. Han stilte dem da op mot en levende elefant, slik at den ene stod foran elefantens bakben og den annen foran dens side, mens den tredje tok fatt på snabelen. Så bad vismannen dem om å føle på og undersøke dyret av hjertens lyst, så langt de evnet og rakk. De så gjorde. Da de efterpå skulde beskrive sine egne inntrykk, fortalte den første at han hadde undersøkt både vel og grundig, og han visste nu at en elefant ser ut som en pillar - tykk og rund og høy. Den annen av de blinde menn påstod derimot, at en elefant må se ut som en uhyre stor og flat vegg. Den tredje blinde var dypt uenig, for han var overbevist om at en elefant ikke lignet noget her i verden så meget som et stykke viskelær."

Ole Eilifsen: Med min navne på "Verdens tak" - Subtropiske romanser (Oslo 1938) - Se Nasjonalbiblioteket: Varig lenke - urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2007010301055


Avisartikkel i Adresseavisen 1 August 1939:

Den indiske "profet" på avveier.

Trondheimspiken fulgte kallelsen - og kom i ulykke

Sommeren 1937 hadde Trondheim og Trøndelag besøk av en selsom person som både ved sitt utseende og sin adferd vakte en viss oppsikt. Han kalte sig Sadhu Biswas Day og var en 50-årig indisk profetskikkelse med helskjegg og et eksotisk utseende.

Og som for ytterligere å gjøre et "hellig" inntrykk bodde han i et medbragt telt under sitt ophold i Trøndelagstraktene, et telt som bare målte 60 ganger 60 centimeter, og var en nokså kummerlig bolig for en mann som vel var sine 1,80 meter på strømpelesten.

Ikke desto mindre viste det sig å bli plass til både en og flere gjester i teltet hans, samtlige var kvinnelige gjester og mest unge piker.

Planla religiøs koloni i Sverige.

Det gjorde at trønderne ikke viste sig så villige til å godta ham som forkynner av Guds ord, men han opnådde allikevel å få tale i flere forsamlingshus i fylket.

Senere forla han sin virksomhet til Sverige, hvor han visstnok har gjort større lykke. Han gikk i gang med å planlegge en religiøs koloni i Åre og fikk i den anledning samlet inn en del penger. 500 kroner var allerede stilt i sikkerhet for innkjøp av tomter - da indieren plutselig forsvant. Han var dradd "hjem" til København, og foranledningen var en farskapssak reist av en av profetens beundrerinner.

Profeten for Trondheim byrett.

Dessverre blev det Trondheim som fikk den tvilsomme ære å berøve inderen hans profet-glorie.

Under sin reise i Dalarne i Sverige falt tiden antagelig lang for Sadhu Biswas Day. Følgelig skrev han til en av sine beundrerinner i Trondheim og bad henne komme til profeten. Resultatet blev at piken blev med barn, og øieblikkelig rystet inderen Sveriges støv av sine føtter og satte kursen til København, hvor han ifølge Østersundsposten fremdeles opholder sig. Og det blir nu et spørsmål som fremtiden vil besvare om profeten møter for byretten i Trondheim innen fristen utløper for å svare på farskapssøksmålet som i disse dager er blitt reist mot ham.

Ved politiets mellemkomst er det kommet for dagen flere lite flatterende oplysninger om den skjeggete inder. I stedet for det flott klingende navn Sadhu Biswas Day som han yndet å slå sig om med, lyder hans borgerlige navn Josef Bisvar. Men han hadde en foruroligende "mystisk" tiltrekningskraft på damer og unge piker, og også i Sverige forbløffet han folk med å få plass til et større antall unge piker både over og under mindreårig-grensen inne i sitt 60 ganger 60 centimeters telt. Hans store nummer som predikant var indiamisjonen, hans store fedreland skulde kristnes; men det er visstnok Danmark som har hatt gleden av å være hans hjemsted i de siste 30 - 40 år.

Men barnet som har forårsaket farskapssaken er riktignok halvblods, i den henseende har profeten vært "ekte" nok.
Source Den indiske "profet" på avveier (1939)
Author Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution
This file is licensed under the Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
This image was originally posted to Flickr by Trondheim byarkiv at https://flickr.com/photos/29160242@N08/18235066485. It was reviewed on 11 December 2015 by FlickreviewR and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0.

11 December 2015

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current21:12, 11 December 2015Thumbnail for version as of 21:12, 11 December 20157,282 × 3,609 (19.45 MB)TommyG (talk | contribs)Transferred from Flickr via Flickr2Commons

There are no pages that use this file.

Metadata